TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Pazar

AGRONEWS - Pazar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Pazar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kışın Vazgeçilmezi Kestanenin Faydaları Saymakla Bitmiyor Haber

Kışın Vazgeçilmezi Kestanenin Faydaları Saymakla Bitmiyor

BURSA (İHA) - Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kestanenin içerdiği zengin C vitaminiyle grip ve soğuk algınlıklarına karşı koruyucu bir etkisi olduğunu belirtti. Potasyum içeriğiyle soğuk havalara karşı direnç sağladığını ve karbonhidratıyla vücuda enerji verdiğini vurgulayan Ercoşkun, kestaneyi "Kışın bağışıklık sistemimizi güçlendiren, enerji veren ve içimizi ısıtan doğal bir harikadır" şeklinde tanımladı. Ercoşkun, sobada, közde ya da fırında pişirilip nar gibi kızaran kestanenin eşsiz kokusunun, kış mevsiminin keyifli ritüellerinden biri olduğunu söyledi. Ancak kestanenin yalnızca lezzetiyle değil, sağlığa olan faydalarıyla da öne çıktığını yineledi. "Kış aylarında soğuk havaların etkisini azaltmak ve vücudu hastalıklara karşı korumak için beslenmede kestaneye yer açmak gerekiyor" diyen Ercoşkun, 100 gram kestanenin 176 kalori içerdiğini, uzun süre tok tuttuğunu ve sindirim sorunlarına iyi geldiğini belirtti. Ayrıca kestanedeki potasyumun (486 mg) kas fonksiyonlarını desteklediğini ve vücudun dayanıklılığını artırdığını ifade etti. Kestanenin besin değerlerini koruyarak tüketilmesi gerektiğini belirten Ercoşkun, "Doğal yöntemlerle hazırlanan kestane, hem enerji verir hem de soğuk havanın etkilerini azaltır. Özellikle kestane kebap ya da haşlama şeklinde tüketmek, besin değerlerini korumak açısından önemlidir" dedi. Haftada birkaç kez kestane tüketmenin kış boyunca enerjinizi artırabileceğini belirten Ercoşkun, bu besini dengeli bir şekilde tüketmenin önemine dikkat çekti. PRATİK KESTANE KEBABI TARİFİ Soğuk kış günlerinde sıcacık bir kestane kebap hazırlamak oldukça kolay. Malzemeler: 500 gram kestane Keskin bir bıçak Fırın veya yanmaz tabanlı bir tava Yapılışı: Yuvarlak yüzeylerine keskin bir bıçakla yatay bir çizik atın. Çizdiğiniz kestaneleri 15-20 dakika ılık suda bekletin. Bu, kabukların daha kolay soyulmasını sağlar. Pişirme: Tavada pişirilecekse; Orta ateşte, ara ara karıştırarak 15-20 dakika pişirin. Fırında pişirilecekse; 200 derece önceden ısıtılmış fırında, tepsiye yerleştirerek 20-25 dakika pişirin. Sıcak servis yaparak keyifle tüketebilirsiniz!

Tropikal Ağaç Domatesi Haber

Tropikal Ağaç Domatesi "Tamarillo", Rize'nin Yeni Gözdesi

RİZE (İHA) - Anavatanı Güney Amerika olan tropikal meyve Tamarillo, Rize’de "Ağaç Domatesi" adıyla tanındı. Ekvador, Kolombiya, Peru, Şili, Arjantin ve Bolivya gibi ülkelerde doğal olarak yetişen Tamarillo, aynı zamanda Yeni Zelanda, Avustralya ve Ruanda gibi ülkelerde de biliniyor. Bu tropikal meyve, Almanya’da yaşayan Rizeli Erdal Saydi’nin çabalarıyla Rize’ye getirildi. Afrikalı bir arkadaşından aldığı tek bir fidanla başlayan macera, Rize’nin Pazar ilçesindeki bahçesinde bir üretim hikayesine dönüştü. "TÜRKİYE’NİN HER YERİNE GÖNDERİYORUM" Tamarillonun Afrika'dan Almanya'ya, oradan da Türkiye'ye geliş sürecini anlatan Erdal Saydi, "Afrika ülkelerinden gelen bir arkadaş vasıtası ile temin ederek Almanya'da dükkanın içerisinde bir saksıda büyüttüm. Buraya getirdim ve burada da muazzam şekilde yetişti. Bende özendim ve yetiştirdim, çoğalttım. Şimdi Türkiye'nin her tarafına gönderiyorum. Meyvesini bile satıyorum" dedi. SAĞLIK İÇİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR Tamarillonun sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından sunduğu faydalarla da dikkat çektiğini belirten Saydi, "Yemek yapılıyor, salatalara katılıyor, göz altındaki kırışıklıkları için cilt bakımında kullanılıyor. Göz sağlığı için iyi, aynı zamanda prostata da iyi geliyor. O nedenle insanlar tercih ediyor" ifadelerini kullandı. "1 TONA YAKIN MEYVE ALIYORUM" Saydi, Rize’nin çay bölgesi olmasından dolayı kısıtlı bir alanda ekim yapabildiğini, ancak buna rağmen büyük verim aldığını ifade etti. Şu anda çay bitkileri arasında 40 adet Tamarillo ağacı yetiştirdiğini belirten Saydi, "Bu 40 ağaçtan yaklaşık 1 tona yakın meyve alıyorum. Önümüzdeki yıl bu sayıyı ikiye katlamayı ve 50 yeni fidan ekmeyi planlıyorum. Bu meyvenin pazarı çok iyi. İnsanlar talep ediyor. Bu yüzden herkese tavsiye ediyorum. Fidan alsınlar, bol bol diksinler. Belki ileride bu meyveyi yurt dışına bile ihraç etme şansımız olur" dedi. "SOĞUK İKLİMLERDE YETİŞMEZ" Tamarillonun sıcak iklimleri seven bir bitki olduğunun altını çizen Erdal Saydi, soğuk iklimlerde bu bitkinin yetişmesinin mümkün olmadığını söyledi. "Bu meyveyi Almanya'da saksıda yetiştirdim ama Almanya’nın iklimi soğuk olduğu için yetişmesi imkansız. Soğuk bölgeye dayanıklı bir bitki değil" ifadelerini kullandı. Tropikal meyve Tamarillo, Rize'nin çay bahçelerinde hem üretim hem de satış açısından yeni bir fırsat kapısı olarak görülüyor. "Ağaç Domatesi" adıyla bilinen bu meyve, Rize'den Türkiye'nin dört bir yanına yayılmaya devam ediyor.

Yerli tohum ’Taner’ Pazar’da çiftçilerin umudu oldu Haber

Yerli tohum ’Taner’ Pazar’da çiftçilerin umudu oldu

Tokat’ın Pazar ilçesinde yerli ve milli tohumların ekiminde bir ilk gerçekleşti. Tokat’ın Pazar ilçesinde yerli ve milli tohumların ekiminde önemli bir adım atıldı. İlçede ilk kez ekilen ’Taner’ isimli buğday çeşidi, çiftçilerin yüzünü güldürdü. Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından sağlanan ’Taner’ buğdayının demonstrasyon çalışmaları sonrasında gerçekleştirilen hasat işlemi büyük bir başarıyla tamamlandı. “İlçe tarımında yaygınlaştırmak istiyoruz” Hasatta konuşan Tarım ve Orman Müdürlüğü Pazar İlçe Müdürü Emre Kapar, “Yerli ve milli buğday tohumlarımızdan olan ‘Taner’in ekiminden dolayı memnunuz. Fenolojik gözlemlerini takip ediyoruz. Bugün de hasat işlemi gerçekleşti. Yerli ve milli tohumlarımızın ekimini ilçemiz tarımında yaygınlaştırmak istiyoruz. İlçemizde ekimi yapılan buğday çeşitleri içerisinde Taner buğday çeşidinde ortalamanın üstünde yüksek verim potansiyeli taşıyor” dedi. “Bu sayede tarımda dışa bağımlılık kalkacak” Üretici Seyfi Yatkın ise, “Yerli ve milli olan bu buğday çeşidinin ekiminden çok memnunum. Mevsimsel yağışların az olması ve kurak geçmesine rağmen şükürler olsun verimde büyük bir artış sağladık. Bu Taner çeşidini hububat ekimi yapacak olan Pazarlı üreticilerimiz için de tohumluk olarak kullanılması yönünde vermek istiyorum. İlçemizde bu çeşidin ekiminin yaygınlaşacağını düşünüyorum. Yerli ve milli tohumlarla bu sayede tarımda dışa bağımlılığın azalarak yerli üretim olması gerekiyor” diye konuştu. Teknik personelin yaptığı biçerdöver kontrolü ile dane kayıplarının önlenmesi sağlanarak gerçekleştirilen hasat işleminde, dekara 650 kilogram verim elde edildi.

Semt pazarlarının gözdesi kış kabağının yolculuğu başladı Haber

Semt pazarlarının gözdesi kış kabağının yolculuğu başladı

Eskişehir'in semt pazarlarına kış kabağı tedarik eden Uğur Kaplan, bu dönemin en gözde ürünü olan kabaklar için yoğun bir mesai harcadıklarını ifade etti. Eskişehir’de yıllardır pazarcılıkla uğraşan Uğur Kaplan, kabakların depolama ve hasat süreçlerinde oldukça dikkatli olduklarını belirterek, kabağın boyutlarına göre farklı depolarda muhafaza edildiğini, büyük kabakların ve daha küçük boyuttakilerin ayrı ayrı satışa sunulduğunu ifade etti. Aynı zamanda hastalıklı ya da yaralı kabakları hemen tüketiciye sunarak, daha dayanıklı olanların daha uzun süre saklandığını belirten pazarcı Kaplan, Uluçayır, Kızılinler ve Bilecik’e bağlı Kızıldamlar ile Yeniköy bölgelerinden getirdiği kış kabaklarını semt pazarlarında vatandaşlara sunduğunu belirtti. “Kabakların kilogram fiyatı boyutlarına göre 15 ile 20 TL arasında değişiyor” Kabak fiyatları konusunda da bilgi veren Kaplan, tarla fiyatlarının 8 ile 12 TL arasında değiştiğini, pazarda ise bu fiyatların 15 ile 20 TL arasında olduğunu söyledi. Kabakların boyutlarına göre fiyatlandırma yapıldığından bahseden Kaplan, semt pazarlarına Uluçayır, Kızılinler ve Bilecik’e bağlı olan Kızıldamlar ile Yeniköy’den kabak getirdiklerini ifade etti. Kaplan, yetiştirdikleri kabak hakkında şunları söyledi: “Biz iki cins kabak getiriyoruz Eskişehir semt pazarlarına. Birincisi, Eskişehir Uluçayır burası Kızılinler olmak şartıyla kestane kabaklarımız çok güzeldir, meşhurdur. Bir de Bilecik’te Kızıldamlar ve Yeniköy kabaklarımız çok güzeldir. Oralardan da kabak getiririz. Onlar biraz daha bal kabağı oluyor. Literatürde daha lezzetli olmuş oluyor. Tabi kestane kabağı isteyen müşterilerimiz de çok. Biz depolarımızda ayırırız. 2 cins veya 3 cins kabağımıza göre depolarımız vardır. Her bir kabağı olduğu depoya indiririz. 10 güne kadar da buradan kabaklar kalkar, depolara gider.” Kabak hasadı yaparken dikkat edilmesi gerekenler hakkında konuşan Kaplan, şöyle devam etti: “Duble kabaklar dediğimiz yani 10 kilo ve üstü olan kabakları bir tarafa ayırırız. Küçük olan kabakları alırız, sonra çıkma diye tabir ettiğimiz 4-5 kilo arasında kabakları ise daha çok tane olarak satarız. Hastalıkları, yaralı bereli varsa onları önce bitirmeye çalışırız ki uzun vadede dayansın. Daha çok müşteriye daha çok satış yapalım diye bu şekilde değerlendirme yapıyoruz. Kabağın tatlı olması için kırağı yağması lazım. Kabak o soğuğu bir hissedecek. Kendini pişirmesi lazım. Kabaklar şu an güneşin altında dinlendirmede. Kabakların tarlada fiyatları 8, 10 ve 12 TL arasında değişiyor. Pazarda satış fiyatları ise 15 TL ile 20 TL arasında değişiyor. Tabi bu zamanla belki değişiklik gösterebilir ama şu an ilk etapta başlangıç fiyatları bunlar. Bu fiyatlandırma yaparken standartlara göre ayırıyoruz. Mesela duble kabaklarımızı daha çok 20 TL bazından satmaya kalkıyoruz. Onun küçüklerini 15 TL bandında satmaya çalışıyoruz. Kabak, yapısına göre fiyat değişiyor. Kalkıp da 5-6 kilo kabağı 20 liraya satamayız. Buradan nakliye tutup depolara götürüyorsun. Adam tutup bunları ayırıyorsun. Bunların hepsi külfet, hepsi maliyetli oluyor. Müşterilerimiz bize kızmasınlar ama en cazip fiyatlarla en güzel lezzetler onlara sunmaya çalışıyoruz.” “Kabak çekirdeği tüm hastalıklara karşı bir önlemdir” Kış kabağının tatlı olması için belli bir süre soğukta bekletilmesi gerektiğine vurgu yapan Kaplan, “Özellikle kabağı alıyorlar. Ama kabağın asıl mineral ve vitamini olan çekirdeğini pazarda bırakıyorlar. Buna dikkat etsinler. Kabak çekirdeği tüm hastalıklara karşı bir önlemdir. Çekirdek magnezyum ve çinkodur. Bunu her gelen müşteriye çekirdeği alın diyorum. Çünkü çekirdek kabağa esas lezzeti mineralini veren çekirdeğidir. Kavurmadan yiyecekler çiğ olarak tüketecekler” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.