TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Pekmez Üretimi

AGRONEWS - Pekmez Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Pekmez Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Antalya’da her derde deva andız pekmezi Haber

Antalya’da her derde deva andız pekmezi

Her derde deva olarak bilinen pekmezin kilogramı 200 TL’ye satılıyor. Akseki’de eski yıllardan beri yaygın olarak üretilmekte olan andız pekmezi, Akseki’nin Kuyucak Mahallesi’nde üretimi devam ediyor. Pekmez yapan Halil Erdoğan, andız ağaçlarının olgunlaşan kozalaklarını topladıklarını, kırma makinesinde kırdıktan sonra 2 gün süreyle Şıra hanede ıslatıldığını söyledi. “120 derece kızgın ateşte kaynıyor” Şırahanede ıslanan kozalakların şırasını aldıktan sonra tavalara döktüklerini söyleyen Erdoğan, “Pekmez yapımına geçmek için bir gün öncesinden hazırlıklarımızı yapıyoruz. Gece saat 03.00’te kalkıyoruz. Hazırlamış olduğumuz tavaların altını kızgın ateşle ateşliyoruz. Tavalardaki şıraları yaklaşık 120 derece ısıda kaynatıyoruz. Tabii ki bu pekmezi yapması kolay değil. Oldukça zordur. Saatlerce kaynıyor. Yaklaşık 15 saat kaynatıyoruz. 15 saat kaynattıktan sonra kıvamını takip ederek tavaları indiriyoruz. 5 kilodan bir kilo pekmez çıkar. Gerçekten bu pekmezi yapmak zordur. Yıllık olarak 2 ton andız pekmezi üretiyorum" dedi. "Torosların doğal şifa kaynağı" Andız pekmezinin ham maddesini Toros Dağları’nda bin 500-2 bin metre rakımlı yerlerden topladıklarını anlatan Erdoğan, "Elde edilen pekmez tamamen doğaldır. İçinde herhangi bir karışım bulunmuyor. Andız pekmezinin, basur, kansızlık, mide, akciğer, karaciğer, romatizma, şeker hastalığı, idrar yolları iltihabı, astım gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu pekmez, şifa kaynağı" ifadelerini kullandı.

Toros Dağı zirvesinden Türkiye’ye yayılan şifa: Andız pekmezi Haber

Toros Dağı zirvesinden Türkiye’ye yayılan şifa: Andız pekmezi

Yapılan pekmez köylüye ekmek kapısı olurken, Türkiye’ye de şifa oluyor. Yüzde 80’i orman olan ve doğası ile herkesi kendine hayran bırakan Aladağ ilçesinde yayla sakinlerinin şifalı andız pekmezi mesaisi başladı. Andız ağaçlarına tırmanarak bin bir emekle andız kozalaklarının toplandığı ve bir hafta süren meşakkatli andız pekmezi mesaisinde kazanlar kaynamaya başladı. Kilosu 150 TL’den satılan ve köy sakinlerinin ek geliri olan andız pekmezi Torosların zirvesinden büyük emekle pekmeze dönüştürülerek kışın insanlara şifa oluyor. Meydan Yaylası, Mavriyan bölgesinde bulunan ardıç, sedir, köknar ve ladin ormanlarının içinde doğa ile iç içe yaşayan Tuğ ailesi doğadan gelen şifa deposu olarak bilinen andız pekmezi için yoğun mesaiye başladı. Her ağaçtan tek tek toplanan ve 18 ayda olgunlaşan andız kozalakları önce ormandan günlerce toplanıyor ardından tek tek kırılarak 3 gün suda bekletiliyor. Bir hafta süren pekmez mesaisinde andız kozalakları süzülerek kazanda 18 saat süren pekmez yolculuğu başlıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, c vitamini barındırması, astım ve bronşite iyi gelmesi nedeniyle yoğun talep gören andız pekmezini geleneksel yöntemler ile hazırladıklarını aktaran Hasan Tuğ, "Burada ardıç ağaçlarının kozalaklarını topluyoruz. Kasım ayı ile birlikte hasat başlıyor. 30 metre yüksekten döküyoruz. Kırılıp suda günlerce bekliyor. Ardından kazanlarda kaynatıyoruz. Bu iğne yaprakları ağaçların faydaları çok fazla. Pandemi döneminde tanınır oldu. Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik desteği ile tanıtıldı ve ekonomiye kazandırıldı. Köyde herkes kendine çıkarıyor. Festivallerde yer alıyor. Kilosu 150 TL’den satılıyor. Ata, dededen gelen bir gelenek. Parası için yapmıyoruz aslında atadan gelen bir alışkanlık olduğu için yapıyoruz. Her ağaçtaki kozalak 18 ayda olgunlaşıyor. Zorlu ama şifa dolu bir pekmez" dedi. Hasan Tuğ’un eşi Beyhan Tuğ ise bir ağaçtan yaklaşık 50 kilo andız kozalağı toplandığını ve büyük emek ile hazırladıkları andız pekmezinin şifasının çok olduğunu ifade etti.

Üzümleri makine sıkıyor, üretici dinleniyor Haber

Üzümleri makine sıkıyor, üretici dinleniyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi, 2023 yılında planladığı üzüm sıkma makinesi desteğine başladı. Tarsus’un Cinköyü Mahallesi’nden başlayan destek çerçevesinde Cinköyü Sulama Kooperatifi’ne üzüm sıkma makinesi hibe edildi. 330 hanenin bulunduğu ve yıllık yaklaşık 150 ton civarında üzüm sıkılan mahallenin üreticilerinin yüzü gelen makine sayesinde güldü. Üzümleri, eski usul yönteme göre çuvallara doldurup çiğneyerek suyunu çıkarmak için günlerce uğraşan üreticilerin makine sayesinde 1 saatte 1 ton üzüm sıkabilir hale geldiği belirtildi. “Üreticiler yoğun iş gücünden ve zamandan tasarruf sağlıyor” Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Zeynep Durmaz, üzüm sıkma makinesi desteği ile ürün ve verim kayıplarının önüne geçmek istediklerini söyledi. 2023 yılında kooperatiflere 5 adet üzüm sıkma makinesi desteği planladıklarını ifade eden Durmaz, yapılan desteğin sağladığı avantajlardan bahsederek, “Üzüm sıkma makinesinde en önemli avantaj üreticilerin yoğun iş gücünden ve zamandan tasarruf sağlamasıdır. Ürünün kar marjını arttırmak, ürüne katma değer sağlamak da amaçlarımızdan. Üreticilerin pekmez, pestil, bandırma gibi birçok yöresel ürünleri rahat ve kolay üretmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Çünkü çok zor olduğu için üreticiler bu işlemi yapmaktan kaçınıyorlar” ifadelerini kullandı. Üzüm sıkma makinesinin teknik özelliklerinden de bahseden Durmaz, “Bu makine saatte 1 ton üzüm sıkma kapasitesine sahip olup, gıda ile temas eden bütün aksamları krom malzemeden imal edildi. Sağlık ve hijyen koşullarına uygun olarak üretim yapılıyor. Üzüm sıkma makinesiyle bölge ve aile ekonomisine katkı sağlanıyor” dedi. “Normal şartlarda bu iş bir günümüzü alıyordu” Mersin Tarsus Cinköyü Sulama Kooperatifi Başkanı Bekir Öztürk, “Daha önce bu üzüm sıkma işi eski usul tepelemeyle oluyordu. Sağ olsun Büyükşehir Belediyesi kooperatifimize bu makineyi verdi. Şimdi artık daha düzenli bir şekilde suyu alınıyor. Köyümüz 330 hane. Aşağı yukarı yıllık 150 ton civarında üzüm çekiliyor pekmez yapmak için” dedi. Verilen makine ile üzüm sıkma işleminin çok kısa sürelere indiğini belirten Öztürk, “500 kilo üzümümüz yarım saat içerisinde sıkılmış oldu. Normal şartlarda bu iş bir günümüzü alıyordu” diye konuştu. “Pekmez işi neredeyse bitmek üzereydi” Cinköyü Mahalle Muhtarı İsmail Kıvrak ise yapımı çok zahmetli olduğu için insanların yavaş yavaş pekmez üretiminden uzaklaştığını ifade etti. Kıvrak, “Yapımı biraz zor olduğu için son zamanlarda pekmez işi köylerde neredeyse bitmek üzereydi. Büyükşehir Belediyesinin tarımla alakalı köylere destek verdiğini duyduk ve bir dilekçe yazarak müracaat ettik. Sağ olsun Vahap başkanımızın onayı ile kadınların işini kolaylaştıracak bu makine bize teslim edildi” ifadelerini kullandı. Mahalle sakinlerinden Elif Yıldırım makine geldiği için çok mutlu olduğunu belirterek, “Allah razı olsun. Önceden teknede çiğniyorduk, şimdi rahatız. Yorulmuyoruz, 5 dakikada oldu şimdi. Ne mutlu bugünümüze” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.