TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Pembe Domates Fiyatı

AGRONEWS - Pembe Domates Fiyatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Pembe Domates Fiyatı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bilecik’te çiftçi pembe domates fiyatından memnun değil Haber

Bilecik’te çiftçi pembe domates fiyatından memnun değil

Bilecik’in Söğüt ilçesinde "Marmara’nın küçük Antalya’sı" olarak adlandırılan Sakarya Nehri havzasındaki köylerde son hasadı yapılan pembe domateste üretici, tarlada 10 lira olan domatesin pazarda 30 TL’den satılmasına tepki gösterdi. Söğüt ilçesinde 3 bin 60 dekar alanda yaz ve kış mevsiminde ağırlıklı olarak domates, salatalık, marul ve yeşil soğan yetiştiriliyor. Örtü altı tarımla başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere sebze sevkiyatının yapıldığı bölgede domates hasadının sonuna gelindi. Haziran ayında başlayan hasadın sonuna gelinirken, üretici tarlada 10 lira olan ürünün pazarda 30 TL’den satılmasına tepki gösterdi. "Bu yıl hastalıkta vurdu, kalanlar bu şekilde oldu" Söğüt ilçesine bağlı Çaltı, Yakacık, Akçasu, Hamitabat, Geçitli ve Tuzaklı köylerinde 3 bin 60 dekar alanda yıl içerisinde üç ürün alındığını söyleyen Yakacık Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldırım, "Marmara’nın küçük Antalya’sı dediğimiz bölgemizde seralarda domates hasadımız başladı. Bu yıl hastalıkta vurdu, kalanlar bu şekilde oldu. Bir de hastalıktan sonra piyasalar vurdu. Şu tarlada 7-8-9-10 lira. Sadece bizim kendi köyümüzde 400 dönüm üzerinde var. Akçasu, Çaltı bunlar aşağı yukarı 5 bin dönüme tekabül ediyor. Yani tonaj yüksek" dedi. "Bizim burada 8-9 lira domates, pazarda 30 lira" Yıldırım, parayı komisyoncu ve halcilerin kazandığı söyleyerek, "Buradan Ankara, İstanbul, İzmir, yani Konya’ya bile mal gönderiyoruz. Domates ’Çaltı domatesi’ diye geçiyor. Pazarda o şekilde geçiyor. Bizim burada 8-9 lira domates, pazarda 30 lira. Arada parayı aracılar kazanıyor" dedi. "Burada ucuz, pazarda pahalı" Akçasu Köyü Muhtarı Orhan Kocabıçak ise, "Tarlalarda domates yetişiyoruz. Domateslerimiz şu an 8-10 lira civarında. Burada ucuz, pazarda pahalı. Biz kendimiz akıl fikir erdiremedik. Çiftçinin durumu şu an perişan. İlaç parası var, fide parası var, işçi parası var, gübre parası var. Yani bunun maliyetleri ağır" dedi.

“Ürünün yüzde 45’i vatandaşın eline ulaşamadan israf oluyor” Haber

“Ürünün yüzde 45’i vatandaşın eline ulaşamadan israf oluyor”

Eskişehir’de çiftçinin domates veriminden memnun olduğunu söyleyen Eskişehir Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, “Sebze ve meyvenin yüzde 40-45 vatandaşın eline ulaşamadan israf oluyor” dedi. Eskişehir’de domates hasadı başladı. Kızarıp olgunlaşan domatesler dalından koparılıp piyasaya sunuluyor. Eskişehir Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, domates rekoltesinin memnuniyet verici olduğunu ve bundan mutlu olduklarını belirtti. Sebzelerin vatandaşın sofrasına varmadan yüzde 40’ının çeşitli nedenlerden dolayı israf olduğuna değinen Kılıç, bu israfların azaltılması durumunda fiyatların daha da düşüleceğini belirtti. Başkan Yıldıran Kılıç, israfa rağmen diğer illere göre Eskişehir halkının daha ucuza sebze tükettiğine değindi. “Yüzde 40-45 gibi üreten sebze ve meyve vatandaşın eline ulaşamadan israf oluyor” Üretim ve yapılan israf hakkında Eskişehir Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, “Yaklaşık 10-15 gündür seradaki ürettiğimiz ürünlerden domatesi piyasaya sürdük. İlerleyen günlerde de Ağustosun ilk haftasında falan da bir sıkıntı olmazsa de açık alandaki domatesleri süreceğiz. Üretim gayet güzel bir şekilde gidiyor herhangi bir sıkıntımız yok sadece bir sıkıntımız maalesef küresel ısınmadan dolayı son zamanlarda yağmur ve doğal afet oluyor ondan yana sıkıntımız var onun dışında herhangi bir problemimiz yok üretilen ürünlerin bizim kendi tecrübelerimize dayanarak yaptığımız tespite göre üretilen ürünlerin yüzde 40’ı veya yüzde 45 gibi bir kısmı vatandaşın sofrasına varmadan israf oluyor. Tarlada üretim yaparken işçilerin, insanların bilinçsiz olması, son zamanlarda zincir marketler sebze ve meyveyi joker olarak kullanıyorlar zincir marketlerde olan israfların hepsini koyduğunuz zaman yaklaşık yüzde 40-45 gibi üreten sebze ve meyve vatandaşın eline ulaşamadan israf oluyor bu da tabi üreticinin kesesinden gidiyor” dedi. “Salatalık 20, dolma kabağı 15, pembe domates 25 liradan satılıyor” Sebze fiyatları hakkında da bilgi veren Başkanı Kılıç şöyle devam etti; “Salatalık 20, dolma kabağı 15, normal domates 15, pembe domates 25 liradan satılıyor. Diğer illerle kıyasladığımız zaman Eskişehir o yönden çok şanslı şu anda hesaplı bir şekilde sebze ve meyve yiyebileceğiz. İlerleyen günlerde yer domatesi ve biber çeşitlerinin çok ekimi var onlar çıktığı zaman fiyatların biraz daha aşağı düşmesini bekliyoruz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.