TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Perşembe

AGRONEWS - Perşembe haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Perşembe haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ordu’da fındık hasadı başladı Haber

Ordu’da fındık hasadı başladı

Sıcak havadan dolayı hasatta zorlandıklarını belirten üreticiler, fiyatların açıklanmasını talep ettiler. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından olan fındık, bazı kesimlerde olgunlaştı. Altınordu ilçesinin Saraycık, Turnasuyu ve Kayabaşı Mahallelerinde, Perşembe ilçesinin sahil kesimlerinde erken olgunlaşan mahsullerini toplamak için sabahın erken saatlerinde bahçeye giren fındık üreticileri ve işçiler, yeni sezonun ilk hasadını yapmaya başladı. Üreticiler hava sıcaklıklarının hasadı zorlaştırdığını, fiyatların ise açıklanması gerektiğini söylediler. “Geçen yıllara göre fındık daha güzel” Saraycık Mahallesi’nde fındık hasadına başlayan Ömer Aksu, saat 07.00 itibarıyla bahçeye girerek hasada başladıklarını söyledi. Yağmur olmadığı sürece hasadın bu şekilde devam edeceğini söyleyen Aksu, “Sezon geçen yıllara göre güzel, fındık da randıman da güzel. Ancak fiyatlardaki belirsizlik tedirgin ediyor. Şimdiye kadar fiyatın açıklanması gerekiyordu. İnşallah iyi bir fiyat verilir diye düşünüyorum. Arazi yapısı engebeli, yağmur yağdığı dönemlerde fındık toplarken çok zorlanıyoruz. Sadece toplamak değil, sonrasında da bir sürü prosedürü var. Türkiye genelinde ilk olarak bizim mahalle toplamaya başlıyor. Biz yere düşmeden fındığı topluyoruz. Bu nedenle bizim buralarda erken başlanıyor” diye konuştu. “Bu bizim geçim kaynağımız” Fındık hasadı yapan Hatice Aksu ise “Bu yıl çok şükür hasada başladık ancak fiyatların düşük olma ihtimali bizi endişelendiriyor. Hasat zor geçiyor, ailecek topluyoruz. Fındığımız az olduğu için kendi kendimize yetiyoruz. Bir yıl boyunca fındığı bekliyoruz, geçimimizi bununla sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi. Sahil kesimlerine fındık harmana indi Bazı üreticiler işçi alarak hasadını yaptıkları fındığı harmanlara getirdi. Üreticiler, fındıklarının erkenden olgunlaştığını, bu nedenle toplayıp harmana getirdiklerini belirtti. Öte yandan oluşturulan komisyon tarafından yürütülen rekolte tespit çalışmalarına göre Türkiye genelinde bu yıl 738 bin 931 ton, Ordu’da ise 202 bin 41 ton fındık üretimi olması bekleniyor.

Odun ateşinde 3 günde hazırlanıyor, kışın vücudu sıcak tutuyor Haber

Odun ateşinde 3 günde hazırlanıyor, kışın vücudu sıcak tutuyor

Ordu’nun yöresel lezzetlerinden olan ve yapımı 3 gün süren cevizli helva, kış aylarında vücudu sıcak tutma özelliği sayesinde ilgi görüyor. Ordu’nun onlarca yöresel lezzetlerinden biri olan ve belirli bölgelerde üretimi yapılan, coğrafi işaret belgeli ve tescilli cevizli helva, özellikle kış aylarında yoğun talep görüyor. İçerisinde çöven bitkisi kökü, limon tuzu, bol miktarda ceviz ve şeker bulunan helva, özellikle yaz aylarında turistler tarafından tercih edilirken, kış aylarında da Ordulu vatandaşlar tarafından bol bol tüketiliyor. ‘Perşembe cevizli helvası’ olarak bilinen ve odun ateşinde kaynatılarak yapım aşaması 3 gün süren helvada kullanılan malzemelerin kaliteli olması gerekirken, lezzetinin de buradan geldiğini belirtiliyor. “Vücudu sıcak tuttuğu için Ordu’da çok fazla seviliyor Ordu’da cevizli helva üretimi ve satışını yapan Ekrem Kuvan, dede mesleği olan helva üretimini ailesinin yaklaşık 50 yıldır devam ettirdiklerini söyledi. Helvanın, vücudu sıcak tutma özelliği olduğunu söyleyen Kuvan, “Çöven maddesi ile mide ve bağırsak sistemine de faydalı. Cevizin faydaları zaten oldukça fazla. Çöven vücudu çok sıcak tuttuğu için seviliyor ve özellikle Ordu’da çok fazla tercih ediliyor. Coğrafi işaret belgeli de bir üründür” diye konuştu. “Hazırlanması 3 gün sürüyor” Helvanın yapımı hakkında bilgi veren Kuvan, “3 günlük bir yapım aşaması var. Çöven bitkisinin kökü, şeker ve ceviz var. İlk olarak çöven bitkisinin köklerini kaynatıyoruz, bu aşama 3 gün sürüyor. Sonra şekeri ağda haline getiriyoruz ve özel bakır tavalarda çövenle birleştirip köpük haline geliyor. Sonrasında vurarak karıştırıyoruz. Bu süreçte odun ateşinde pişiyor. Sıcak tutma özelliği ile kış aylarında daha çok talep görüyor. Bir seneye yakın da dayanabiliyor” ifadelerine yer verdi. Helvayı ilk kez tadan vatandaşlar beğendiklerini belirtirken, sürekli olarak tüketenler ise hem lezzetli olduğunu hem de kış aylarında sıcak tutma özelliği olduğunu söylediler.

Karadenizli balıkçılar hamsiden umutlu: “Bu sezon hamsi yılı olacak” Haber

Karadenizli balıkçılar hamsiden umutlu: “Bu sezon hamsi yılı olacak”

Denizlerde 1 Eylül’de sona erecek av yasağı öncesi teknelerinin son bakımlarını yapan Karadenizli balıkçılar, bu sezonun ’hamsi yılı’ olacağı görüşünde. Denizlerde, 15 Nisan tarihinde başlayan avlanma yasağı 1 Eylül’de sona erecek. ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılacak olan balıkçılar, aylar öncesinden başladıkları teknelerin ve ağların büyük bir bölümünde hazırlıklarını tamamladı. Balıkçılar, 1 Eylül avlanma sezonu öncesi palamut ve istavrit balığının görünmediğini, hamsi de ise işaretlerin iyi olduğunu ifade ettiler. “Bu yıl, geçen seneki palamudun yüzde 1’i var” Perşembe Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz, “Bu sene maalesef palamut numuneleri çok az olarak görünüyor. Türkiye’nin çeşitli noktalarındaki balıkçı arkadaşlarımız ile de görüşüyoruz ancak işaretler geçen sezonun yüzde 1’i kadar az. Biz bir nebze de olsa bunu biliyorduk. Palamut bir yıl olur, diğer yıl olmuyor ancak bu kadar kısır geçeceğini düşünmedik. Palamut olmadığı zamanlarda istavrit oluyordu. Maalesef bu sene istavrit numuneleri de yok denecek kadar. İstavrit bir göç balığı ve sezona da bir ay var. İnşallah olur diye umut ediyoruz” dedi. “Hamside işaretler çok iyi görünüyor” Sezonun başlaması ile birlikte iri ve bol hamsi avlamayı beklediklerini kaydeden Karadeniz, “Geçen yıl palamut balığı açısından belki de Türkiye Cumhuriyeti’nin en fazla olan palamut yılı olarak tarihe geçecektir. İnşallah yine balıkçılara rızık olacağını düşünüyoruz. Hamsi işaretleri bu yıl çok iyi görünüyor. Sezonunun palamut olmasa bile hamsi yılı olacağından eminiz. Sezonun ardından iri boy hamsi avlamaya başlayacağız ve halkımıza taze balık arz edilecek. Şuan balık fiyatları pahalı ancak birçoğu dışarıdan geliyor. Yerli balıklar tezgahlara girdiğinde fiyatlar düşecek” şeklinde konuştu. Karadeniz ayrıca tekne ve ağlarda son hazırlıkları da tamamladıklarını belirterek, sezonun açılmasını beklediklerini sözlerine ekledi. Ağ tamirat işinde çalışan balıkçılar ise yaklaşık bir ay kalan sezon öncesi 2 haftalık işlerinin kaldığını, denizlere açılmayı beklediklerini ifade ederek, bereketli bir sezon dilediler.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.