TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Peynir Üretimi

AGRONEWS - Peynir Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Peynir Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ambargonun 10 yılı: Rusya’da gıda üretimi nasıl değişti? Haber

Ambargonun 10 yılı: Rusya’da gıda üretimi nasıl değişti?

On yıl önce, 6 Ağustos 2014 tarihinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerine karşı gıda ambargosu kararı aldı. Bu karar, Rusya'nın tarım ve gıda sektöründe köklü değişikliklere yol açtı. RBC gazetesine konuşan Tarım Bakanlığı yetkilileri ve analistler, ambargonun on yılı aşkın etkilerini değerlendirerek, Rusya'nın bugün büyük ölçüde kendine yeten bir ülke olduğunu ve tarım sektöründe önemli bir gelişim kaydedildiğini dile getiriyor. Tarım Bakanlığı, 2014-2023 yılları arasında tarımsal üretimde %33,2, gıda üretiminde ise %42,9'luk bir artış yaşandığını bildiriyor. Bakan Oksana Lut, Rusya'nın artık geniş bir ürün yelpazesinde kendine yetebilen bir ülke olduğunu ve dünya çapında rekabetçi, esnek ve teknolojik bir pazar oluşturduğunu vurguluyor. Özellikle meyve-sebze üretiminde büyük artışlar yaşandığına dikkat çeken Lut, 2023 yılında meyve ve sebze hasadının 7,5 milyon tona ulaştığını, bu rakamın 2013'te sadece 4,5 milyon ton olduğunu belirtiyor. Gıda ambargosu, başlangıçta ABD, AB, Avustralya, Norveç ve Kanada'dan yapılan geniş bir ürün yelpazesini kapsayan ithalatı sınırlamıştı. 2015 ve 2016 yıllarında diğer bazı ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletildi. Ambargo, Rusya'nın balıkçılık sektöründe de önemli değişikliklere yol açtı; balık avcılığı 4,3 milyon tondan 5,4 milyon tona çıktı. Ayrıca, su ürünleri yetiştiriciliğinde de büyük bir artış yaşandı. Tarım Bakanlığı, ambargonun Rusya'da peynir üretimini teşvik ettiğini ve bu alanda büyük bir gelişim kaydedildiğini ifade ediyor. Ülke genelinde yüzlerce yerel peynir üreticisi ortaya çıktı ve yerel peynirler, yüksek kaliteli ürünler olarak kendini kanıtladı. Ancak, süt ürünleri sektörü hala ithal maya ve genetik materyal gibi bazı kritik bileşenlere bağımlı durumda. Tarım ve gıda sektöründe sağlanan gelişmelerin, devletin tarım programlarına verdiği destek sayesinde mümkün olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda, devlet programlarının finansmanı son on yılda 2,2 kat artarak 198,1 milyar rubleden 442,6 milyar rubleye yükseldi. Ayrıca, Rusya, dünya pazarında tahıl, bezelye, arpa ve dondurulmuş balık gibi ürünlerin başlıca ihracatçılarından biri haline geldi.

Bakan Yumaklı duyurdu: Peynir etiketlerinde yeni dönem başlıyor Haber

Bakan Yumaklı duyurdu: Peynir etiketlerinde yeni dönem başlıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, peynir etiketlerinde tüketiciyi yanıltacak unsurların önüne geçeceklerini belirterek, "Farklı peynir türlerinin eritilmesiyle birlikte, sanki sütten peynir ürünü oluşmuş gibi algı veren etiketlerin yeniden düzenlenmesiyle ilgili çalışma başlattık" dedi. Bir dizi ziyaret kapsamında Denizli’de bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Denizli Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda incelemelerde bulundu. Vali Ömer Faruk Coşkun ve il protokolünün de katıldığı incelemede, numune olarak getirilen bir kaşar peynirinden test yapılarak, peynirin sütten mi eritilmiş peynirlerden mi yapılıp yapılmadığı analiz edildi. Yapılan inceleme ve analizlerin ardından Bakan Yumaklı, tüketiciler için büyük önem arz eden bu konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ürünün üretimden sofraya ulaştığı ana kadar tamamında yer aldıklarını ifade eden Yumaklı, üretim sürecindeki en önemli faktörün gıda güvenliği olduğunu söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesinde uluslararası akreditasyona sahip 44, Türkiye genelinde ise özel laboratuvarlar ile birlikte gıda analizlerinin yapıldığı 148 laboratuvar olduğunu ifade eden Bakan Yumaklı, bu laboratuvarın tamamının farklı hususlarda analizler yaptığını ve sonuçlar oluşturduğunu söyledi. Bakan Yumaklı, üretilen ürünün yurt için tüketiminde ya da ihracatta gitmesi fark etmeksizin gereken yükümlülüklerini yerine getirmesinin zorunluğu olduğunu kaydetti. Peynir etiketlerinde yeni döneme giriliyor Peynir ürünlerinde vatandaşı yanıltan etiket kullanımında yemi döneme başladıklarını vurgulayan Bakan Yumaklı, “Dün itibariyle içerisinde bulunduğumuz laboratuvarın konusuna giren peynirlerle ilgili bir tebliğ çalışmasını kurum görüşlerini açtık. Burada en önemli husus özellikle etiketleri itibariyle tüketiciyi yanıltıcı bir sonuca ulaştıracak olan farklı peynir türlerinin eritilmesiyle birlikte sanki sütten peynir ürünü oluşmuş gibi algı veren etiketlerin yeniden düzenlenmesi ile ilgili çalışma başlattık. Buradan istediğimiz tüketicilerimiz herhangi bir ürünü aldıklarında direkt sütten yapılıp yapılmadığını bilecek. Kırıntılardan ya da eritilme suretiyle oluşturulan bir peynir olduğunu etiketi okuyarak bilmiş olsun. Sanıyorum kurul görüşleri geldikten sonra bu konuda bir netlik oluşmuş olacak. Kurul görüşleri, bizim de uygulamalarımız doğrultusunda peynir tebliğini gıda vatandaşımızın gıda güvenliğini sağlamak adına yürürlüğe koymuş olacağız. Sadece bu hususta değil, ister hasat öncesi ister hasat sonrası, ister yurt içi tüketimi olsun ister yurt dışı ihracat olsun üretilmiş olan bitkisel, hayvansal ya da diğer ürünlerin analizlerini bu uluslararası akreditasyona sahip laboratuvarlarda analizlerini yaptırıp tüketicilerimizin gıda güvenliğini sağlamaya gayret edeceğiz" şeklinde konuştu.

Aldığı 2 milyon lira hibeyle yılda 100 ton peynir üretiyor Haber

Aldığı 2 milyon lira hibeyle yılda 100 ton peynir üretiyor

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKKD), IPARD Programı kapsamında 2 milyon TL hibe alan kadın girişimci Nurgül Yıldırım, kurduğu tesiste yılda 100 ton Erzincan tulum peyniri üretiyor. Erzincan’da yaşayan 4 çocuk annesi Nurgül Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan TKDK’dan aldığı IPARD Programı kapsamındaki yüzde 65 hibe desteğiyle, geleneksel olarak üretimini yaptıkları tulum peynirini daha profesyonel üretmeye başlayarak üretim kapasitelerini yılda 100 tona kadar artırdı. Yıldırım, Erzincan tulum peynirinin üretiminde Akkaraman koyunu ve Kıl keçisi sütlerini, doğal şırdan mayasını ve yine yöreye özgü olan Kemah tuzunu kullanarak yapıyor. Erzincan tulum peyniri 4 aylık olgunlaşma sürecinin sonunda satışa çıkarılıyor. Yıldırım, atalarından öğrendikleri üretim tekniklerini de büyük ölçekte devam ettiriyor. “Senelik 100 ton tulum peyniri üretiyoruz” Yıldırım, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine IPARD Programına başvurduğunu ifade etti. Aldığı hibe desteğiyle büyük bir tesis kurduklarını belirten Yıldırım, “Tesisimizde Erzincan tulum peynirini üretiyoruz ve ekstradan tereyağımızda var. Senelik 100 ton tulum peyniri üretiyoruz ve farklı illere gönderiyoruz. İmalathanemizde soğuk hava depomuzda bekletiyoruz” diye konuştu. “Devlet desteği almak güzel bir şey” Aldığı hibe desteğinin kendisine hem manevi hem de maddi yönden güç kazandırdığını söyleyen Yıldırım, “Benim tavsiyem cesur olsunlar ve sonuna kadar mücadele etsinler. Sakın pes etmesinler. O mücadele de bize çok şey kazandırdı. Bir devlet desteği alıyorsun güzel bir şey. Bende herkese tavsiye ediyorum. Cesaret yönünden geri kalmasınlar. Kolay ve iyi oldu bizim için” ifadelerini kullandı. Peynir üretim kapasite hedefi yılda 500 ton IPARD Programı kapsamında 2 milyon TL hibe alan ve bu sayede iline 3 milyon 100 bin Türk Lirası yatırım yapan Yıldırım, yöresel peynir üretim kapasitesini yılda 500 tona çıkararak yurtdışı pazarına açılmayı hedefliyor. Öte yandan Yıldırım’ın kurduğu tesiste 11 kişi istihdam ediliyor. IPARD Programı nedir? Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD Programı kapsamında; AB standartlarında yatırımların hayata geçirilmesi, kırsaldaki ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, kırsal nüfusun yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve kente göçün önlenmesi amaçlanıyor.

Başkan Özdoğan: “Hacılar’da mozzarella peyniri üretilecek” Haber

Başkan Özdoğan: “Hacılar’da mozzarella peyniri üretilecek”

İlçede ‘Mandam’ markasıyla manda sütünden kaymak, peynir ve yoğurt üretimi yapılan tesiste, Mozzarella peyniri üretimi için tüm hazırlıklar tamamlandı. Hacılar Hürmetçi Mahallesi’nde, Tarım ve Orman Bakanlığı, Kayseri Valiliği ve Hacılar Belediyesi’nin destekleriyle 2020 yılında kurulan ’Manda Sütü İşleme Tesisi’nde kapasite artırımına gidilirken yeni ürünlerin de yapılabilmesi için olanak sağlanıyor. Günlük bir ton manda sütü işlenerek birçok satış noktasında manda sütünden üretilen peynir, yoğurt ve kaymak gibi süt ürünlerinin satışa sunulduğu tesiste şimdi de Mozzarella peyniri üretilecek. "Hacılarımızın Mandam ürünleri tüm sofralarda yer bulacak" Tesisin genişletilmesine yönelik çalışmaların başladığını duyuran Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, tesiste yapılan çalışmaları Hacılar Kaymakamı Burak Dertlioğlu, Kayseri Tarım İl Müdürü Bülent Saklav ve Kayseri Manda Yetiştiriciler Birliği Başkanı Ahmet Topçu ile yerinde inceledi. Özdoğan, "Tesisin büyütülmesi ve Mandam markasının Türkiye’de tanıtılması için desteklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Son aşamada olan Mozzarella peyniri üretiminin tamamlanmasıyla, Hacılarımızın yerel markası tüm sofralarda yer bulacak" dedi. Başkan Özdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarım İl Müdürlüğümüzle birlikte belediyemizin iş birliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz tesisimizin genişletilmesi ve Mozzarella peynir üretiminde gelinen son aşamayı yerinde incelemek amacıyla buradayız. Mozzarella peyniri üretiminde de belediye olarak ORAN Kalkınma Ajansı’nın başlattığı projeye destek verdik. Mandam markasıyla peynir, yoğurt ve kaymak üretimi yapan tesisimizin üretim kapasitesinin arttırılması yönünde çalışmaları da desteklemeye devam edeceğiz. Bu manada hem yerel yönetim hem de merkezi hükümet olarak bu konuda yapabileceklerimizi istişare ettik. Buradaki tesisimizi daha da büyüterek, geliştirerek ve Kayseri’mizi Türkiye’ye yeni ürünler sunmak adına çaba göstereceğiz. Birliğimizin yanında olacağız. Emeği geçen herkese, başta Bakanlığımız olmak üzere, teşekkür ediyorum. Bu tesisler, turizm ve üretim açısından Hürmetçimiz, Karpuzsekimiz, Dokuzpınarımız ve kısaca tüm Kayserimiz için faydalı olacaktır. Bu faydayı en üst seviyeye çıkarmak için çalışacağız."

Başvurular 19 Şubat’ta son Haber

Başvurular 19 Şubat’ta son

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Kırsal Kalkınma Yatırımları Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları için başvuruların 19 Şubat 2024 tarihine kadar devam ettiğini söyledi. Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Kaynaşlı ilçesinde 2006 yılında girişimci Ahmet Özer Topçu tarafından kurularak faaliyete geçen süt ve süt ürünleri işletmesini gezerek faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Topçu, günlük 6 ton olmak üzere yıllık bin 870 ton süt işleme kapasitesine sahip olduğunu, işlenen bu süt ile kahvaltılık tereyağı, kaşar, çeçil, abaza, kolot, çörekotlu, örgü, kekikli, lor, çerkez, sepet, dil peynir çeşitlerini elde ederek 500 gram ve 1 kilogram paketler halinde satışa sunduklarını anlattı. Kırsal Kalkınma Yatırımları Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi hibe desteğinden yararlanan süt ve süt ürünleri işletmesi incelemesinde tesisin üretim yeri, paketleme ve soğuk hava deposu gezilerek, üretim ve sektörün problemleri hakkında bilgi aldı. Esra Uzun, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının desteklenmesi Ekonomik Yatırımlar kapsamında 2018 yılında işletmeye 203 bin 592 TL 2012 yılında ise 74 bin 950 TL hibe ödemesi yaptıklarını söyledi. Kırsal Kalkınma Yatırımlarıyla Ekonomik Yatırımlar, Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları hibe desteği başvuru sürecinin başladığını ve Düzce’de benzer tesisleri kazandırma gayreti içinde olduklarını aktardı. “Desteklemeye devam” Kırsal Kalkınma Yatırımları Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları için başvuruların 19 Şubat 2024 tarihine kadar devam ettiğini hatırlatan İl Müdürü Esra Uzun "Ekonomik Yatırım konuları tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar, tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımına yönelik yatırımlar, aile işletmeciliği, arıcılık, bilişim, el sanatları, İpek böceği, su ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiricilikleri gibi birçok alanda destek verilmeye devam ediyor. Bölgemizdeki işletmeler bu desteklerden yararlanmak için Tarım ve Orman Müdürlüğümüzden gerekli bilgileri alabilirler. Yatırımların artması, istihdamın güçlenmesi ve ekonominin canlanması adına projeleri desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerinde bulundu.

Emet Belediyesinin keçi peyniri projesinde üretici sayısı artıyor Haber

Emet Belediyesinin keçi peyniri projesinde üretici sayısı artıyor

Kütahya’nın Emet Belediyesi, "Keçi Belediyeden, Süt Köylüden, Peynir Kooperatiften" adlı projesinde üretici sayısını artırarak keçi sütü ve peyniri üretimini teşvik etmeye devam ediyor. Zafer Kalkınma Ajansı’nın destek vermesiyle başlayan proje, 3. yılında büyümeye devam ediyor. İlk aşamada 26 aileye bin 30 keçi dağıtarak projeyi hayata geçiren Emet Belediyesi, bu projeye başvuran 35 aileden 26’sına sürü sayısını 100’e tamamlamaları için keçi verdi. Belediye, 5 yıllık bir süreç içinde dağıttığı hayvanların yüzde 20’sini geri alarak diğer üreticilere dağıtmaya devam ediyor. Geçen yıl 200 keçi geri alındı ve 5 aileye dağıtıldı. Bu yıl ise geri toplanan 200 keçi, 4 aileye dağıtıldı. 5 yıllık süreç boyunca her üreticiden yıllık yüzde 20 hayvan geri alınmaya devam edilip yeni ailelere dağıtılacak. Emet Belediyesi hayata geçirdiği proje ile keçi sütü üretimini artırarak keçi peyniri üretimini teşvik etmeyi hedefliyor. Ayrıca, belediye markalaşma yolunda ilerlerken, kendi mandırasını kurma çalışmalarını sürdürüyor. İlçe sanayisinde kurulan üretim atölyesi mandıraya dönüştürülürken, teknik makine ve ekipmanlar ise tedarik ediliyor. “Emet için keçi peyniri bir değerdir” Emet için keçi peynirinin bir değer olduğuna dikkat çeken Emet Belediye Başkanı Hüseyin Doğan, “Her yıl yüzlerce insanımız keçi peyniri bulma telaşına girer. Üreticilerimiz peynir yetiştirmek için uğraş verir. Bu noktada üretimi artırarak hem üreticiye hem de tüketicilere destek için projemizi hayata geçirdik. Şimdi de mandıramızın kurma çalışmalarına başladık. Mandıramızda keçi peyniri üretimi yanı sıra, büyükbaş hayvan üreticilerimizin sütlerini de toplamayı planlıyoruz. Emet için bu projenin büyük bir önemi var ve bakanlığımızın örnek proje olarak gösterdiği projemize emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi. “Keçi peyniri projesi nasıl işliyor?” Toplam 1 milyon 350 bin TL değerindeki keçi peyniri projesinin yüzde 77.78’i hibe olarak alındı. Proje, 25 kişinin sürülerinin en az 100’e çıkartılmasına destek vermeyi amaçlıyor. Emet Belediyesi, şu ana kadar 35 aileye bin 430 keçi dağıtarak projeyi uygulamış durumda. Keçi verilen aileler, keçi sütlerini belediyeye satarak katkı sağlıyor. Belediye, topladığı sütleri mandırada işleyerek keçi peynirine dönüştürüyor. Projeye devam edilerek mandıra kurulması planlanıyor.

Toplanan inek sütü miktarı haziranda artarak 867 bin 11 ton oldu Haber

Toplanan inek sütü miktarı haziranda artarak 867 bin 11 ton oldu

Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına ilişkin süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, toplanan inek sütü miktarı, haziranda yıllık bazda yüzde 1,9 yükselerek 867 bin 11 tona ulaştı. Toplanan inek sütü miktarı ocak-haziran döneminde de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,6 artarak 5 milyon 270 bin 538 ton oldu. Ticari süt işletmelerince yapılan içme sütü üretimi, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,2 gerileyerek 105 bin 140 tona düştü. Ocak-haziran döneminde ise içme sütü üretimi yıllık bazda yüzde 1,8 artarak 759 bin 891 tona yükseldi. Haziranda geçen yılın aynı ayına göre ticari süt işletmelerince yapılan yoğurt üretimi yüzde 5,3 azalarak 100 bin 107 ton oldu. Ocak-haziran döneminde ise yoğurt üretimi yıllık bazda yüzde 0,1 yükselerek 565 bin 887 tona çıktı. İnek peyniri üretimi haziranda yıllık yüzde 12,9 artarak 64 bin 138 tona, ocak-haziran döneminde de yüzde 8,4 artışla 382 bin 19 tona ulaştı. Haziranda ayran üretimi yüzde 4,1 artarak 70 bin 447 ton, tereyağı üretimi yüzde 3,3 yükselerek 7 bin 126 ton oldu. Ocak-haziran döneminde ise ayran üretimi yüzde 5,8 artarak 383 bin 46 tona çıkarken tereyağı üretimi yüzde 15,2 azalarak 46 bin 416 tona geriledi. Mayısta 944 bin 714 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, haziranda yüzde 8,2 azalarak 867 bin 11 tona indi. Aynı dönemde 115 bin 382 ton olan içme sütü üretimi ise yüzde 8,9 azalışla 105 bin 140 ton olarak gerçekleşti.

Emet Belediyesi mandıra kurma çalışmalarına başladı Haber

Emet Belediyesi mandıra kurma çalışmalarına başladı

Emet Belediyesinin keçi peynirini markalaştırma çalışmaları çerçevesinde Zafer Kalkınma Ajansı destekli projesinde ikinci aşaması olan mandıra kurulum çalışmalarının başladığı bildirildi. Toplam maliyeti 7 milyon TL olan, yüzde 50’si hibe olarak alınan mandırada günlük 5 bin ton süt işlenebilecek ve 8 kişi istihdam edecek. Kurulum için gerekli makine ve teçhizatlar ilçeye gelirken, kurulum çalışmalarına kısa sürede başlanacak. Zafer Kalkınma Ajansı destekli projenin ilk etabında 1 milyon 350 bin TL maliyetle sürüsünü 100’e tamamlayabilecek üreticilerden 25 kişiye 1000 adet keçi dağıtımı gerçekleştirildi. Sürdürülebilir çiftçilik prensibiyle sürü büyüklüğünü 100’e ulaştırmak için ikinci yıldan itibaren verilen keçinin yüzde 20’si üreticilerden geri alınırken, bunlar diğer ailelere de dağıtılarak toplam sayı bin 300’e çıkarılmıştı. Emet Belediyesi projenin maliyetinin yüzde 77.78’i hibe olarak almıştı. Belediye daha fazla üretim amacıyla mandıra kurma çalışmalarına başladı. Projenin Koordinatörü Emet Belediyesi Destek hizmetleri Müdürü Ahmet Kısa, süt üretimini artırma çalışmalarının ardından şimdi 2. aşamada, “ Sağlıklı üretim tesisi ile sütün zaferi” isimli projenin hayata geçirildiğini söyledi. Ahmet Kısa, “Proje çerçevesinde toplanan sütler kurulacak mandırada güvenli ve sürdürülebilir, katma değeri yüksek kaliteli süt ürünlerinin üretimi ve en az 4’ü kadın olmak üzere 8 kişinin istihdamı sağlanacak. Belediye Başkanımız Hüseyin Doğan’ın sıkça dile getirdiği gibi, ilk projenin devamı olan bu proje ile isteyen tüm süt üreticileri ağa dahil edilerek ilçedeki hayvancılığın gelişmesi sağlanacak, süt ve ürünleri üretimi artacak, ilçeden göç azaltılacak“ dedi. “Projemizin değeri mandırayla daha da anlam kazanacak” Projelerinin adım adım ilerlediğini belirten Emet Belediye Başkanı Hüseyin Doğan, keçi peynirini markalaştırma çalışmalarında keçi dağıtılan ailelerin sütlerini satın almanın yanında projeye dahil olamamış üreticilerinde sütlerini satın alarak ilçeye ekonomik hareketlilik sağlayacaklarını ifade etti. Başkan Doğan, ”Emet denilince ilk akla gelen yöremize has keçi peynirli Emet pidesidir. Emet pidemizin coğrafi işaretini alarak yöresel lezzetimiz tescilletilirken, hayata geçirilen projemizle keçi peyniri üretimini artırarak bu lezzeti bölgemiz ve ülkemize yaymayı hedefliyoruz. Emet için keçi peyniri bir değerdir. Her yıl yüzlerce insanımız keçi peyniri bulma telaşına girer. Üreticilerimiz yetiştirmek için uğraşır. Bu noktada üretimi artırarak hem üreticiye, hem de tüketicilere destek için projemizi hayata geçirdik. İlk aşamada projemizin neredeyse yüzde 80’ini hibe olarak almıştık. Şimdide mandıra kurma çalışmaları başlıyor. 7 milyon TL’ye mal olacak mandıramız için yüzde 50 hibe desteği sağlandı. Mandıramızda keçi peyniri üretimi yanı sıra, büyükbaş hayvan üreticilerimizin sütlerini de toplayarak diğer süt ürünlerini üretmeyi planlıyoruz. Bakanlığımızın örnek gösterdiği projemize emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum " dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.