TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Polatlı

AGRONEWS - Polatlı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Polatlı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Soğan tarlada yandı Haber

Soğan tarlada yandı

Türkiye’nin soğan deposu olarak gösterilen Ankara’nın Polatlı ilçesinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle soğanlar tarlada yanarken rekolte de geçtiğimiz yıla göre yüzde 70’lik düşüş bekleniyor. Polatlı, soğan tarlaları ve depolarıyla Türkiye’nin önde gelen soğan üretim merkezleri arasında yer alıyor. 2021 yılında tescil edilen “Polatlı Soğan”ı Türkiye’nin soğan ihtiyacının da yüzde 36’sını karşılıyor. “İklimlerin değişmesinden soğanlar azaldı” İklim Değişikliğinin olumsuz etkilerinin en fazla hissedildiği Türkiye’de soğanı sıcaklıklar vurdu. Her yıl Ağustos ayında mahsul edilen soğanlar, bu yılın aynı ayında toplanamadan tarlada kaldı. Polatlı’nın Ilıca mahallesinde çiftçilik yapan Hayri Yürekli, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu sene havaların sıcak gitmesinden soğanlar olmadı. Soğanlar hastalık yaptı, suların azalmasından ve iklimlerin değişmesinden soğanlar azaldı” ifadesini kullandı. “Denizi de döksen soğanlar olmaz artık” Yürekli, “Soğanın bir kellesi en az yarım kilo olması gerekirken şu an 100 ila 200 gram. Bu çiftçinin maliyetini de kurtarmaz. Çok büyük zarar eder. Rekolte düşük, gördüğünüz yerde soğanlar hep yanmış. Denizi de döksen soğanlar olmaz artık. Yüzde 70 ila 80 böyle” diye konuştu. “Tarlada fiyat 6, pazarda 12 lira” Soğanın değerini ve olması gereken fiyatı da açıklayan Yürekli, “Tarlada fiyat 6 ila 7 lira. Pazar da şu an 10 ila 12 lira. Kışın ise 15 ila 20 lira olur. 10 ila 15 lira da olsa şimdi kurtarmaz. Maliyet yüksek verim az. Rekolte düşük. Çiftçi belki bunu da toplayamaz. Soğanın dönümü 6 ila 7 bin liraya mal oluyor. Maliyet zaten 8 ila 10 lira arası. O yüzden çiftçinin emeği bu sene boş” şeklinde konuştu.

Soğanın başkenti Polatlı’da yazlık sökümünde sona gelindi Haber

Soğanın başkenti Polatlı’da yazlık sökümünde sona gelindi

Sofraların vazgeçilmezi soğanın en fazla yetiştirildiği bölgelerden olan Ankara’nın Polatlı ilçesinde, günün ilk ışıklarıyla tarlaya giren işçiler tarafından sökülen yazlık soğanlar çuvallanarak satışa hazır hale getiriliyor. Türkiye’nin soğan tüketiminin önemli bir kısmının karşılandığı Polatlı’da mart ayında ekilen yazlık soğanların söküm döneminde sona gelindi. Günün doğmasıyla tarlanın yolunu tutan mevsimlik işçiler, söktüğü soğanları temizleyerek çuvallama işlemini gerçekleştiriyor. Tüm bu işlemler yaz aylarının en sıcak günlerinde, soğanın sofralarda kullanıma hazır hale getirilmesi için yapılıyor. Soğanın fiyatı tarlada 4 buçuk lira Polatlı ilçesi Karaahmet köyünde çiftçilikle uğraşan Lokman Ersoy, yaptığı açıklamada hasadın iyi olduğunu ancak fiyatların kendilerini memnun etmediğini söyledi. Ersoy, girdi maliyetlerinin yükseldiğini belirterek, “Mahsulümüzü satıyoruz ama yaptığımız masrafı karşılamıyor. Yani kendi çalıştığımızı hiç hesaba koymuyoruz. Geçen sene bir soğan çuvalı 20 liraya doluyordu, bu sene mesela 60 liraya doluyor. İşçi burada sıcağın altında çalışıyor, hakkı. Ama bizim hakkımız nedir onu bilmiyorum” dedi. "Köylüyü ya düşünen yok ya da arkasında kimsesi yok" Soğanın satış fiyatına ilişkin de değerlendirme yapan Ersoy, şöyle devam etti: “Şu an tarlada tüccara 3 lirayla 6 lira arasında oynuyor, ortalama 4-4 buçuk liraya gidiyor kilosu. Siz de markette 15-20 liraya yiyorsunuz o da ayrı mesele. Adam tarlada kaldırıyor, şehirdeki diyor ki ‘ben yirmi liraya soğan yiyorum’. Bir seferlik teneke şişe kola alıyor, 20 lira veriyor. Soğan 20 lira, bir ay gidiyor. Bunun niye lafını ediyor? Bu adam 12 ay bunun peşinde kalkıyor. Gecesi var, gündüzü var, sulaması var, işçisi var. Bunu hiç laf etmiyor. Köylüyü ya düşünen yok ya da arkasında kimsesi yok.” Ersoy, soğan yetiştiriciliğinin kolay olmadığını ifade ederek, “Soğanın hasat dönemi ortalama yazlık, kışlık, 2 buçuk ay falan sürüyor. 45 ton soğan çıkar. Şu an şu tarlada görüyorsunuz, 180-200 kişiye yakın adam çalışıyor. Bu tarla 17 dönüm, tahminim 80 ton falan gelecek. Bunu dört liraya verdiğim zaman hesapla, masraflarımı demeye gerek yok” diye konuştu.

Polatlı’da ilk hasat buğday satışa sunuldu Haber

Polatlı’da ilk hasat buğday satışa sunuldu

Ürünün 100 kilosu sembolik fiyattan açık artırma ile 120 TL/kg satıldı. Geri kalanı tonu 6 bin liradan satışa sunuldu. Polatlı Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu, 2023 hasat yılının üreticiler, tüccarlar ve Polatlı için hayırlı olması temennisinde bulundu. Harman sezonun başlaması ile birlikte çiftçiler bir yıl boyunca emek verdiği mahsullerini biçmeye başladı. Polatlı Ticaret Borsası’nda Bugün 2023 yılı ilk buğdayı satıldı. Buğday’da bu yılın ilk hasadı Karacaahmet Mahallesi’nden geldi. Ürün cinsi Esperia olarak geçen mahsulün sahibi Ufuk Çınar Polatlı Ticaret borsasında ürünün satışını gerçekleştirdi. Polatlı Ticaret Borsasında 2023 yılı ilk buğdayı 100 kilosu sembolik olarak açık arttırma ile 180TL/kg’den Yasettin Ünal tarafından satın alındı. 2023 yılı ilk buğdayının 6 Bin 900 kilogramı ise kilosu 7 TL’den satıldı. Polatlı Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu “Değerli arkadaşlar biz her hasat başını yeni bir yıl olarak değerlendiririz. Hasat başı depolar sıfırlanır yeni bir hasat dönemine girilir hasat dönemi büyük bir heyecan ile beklenir. Eski günlerden itibaren hasat dönemleri bizde bayram gibi kutlanır. Bu yıl arpa satışında da izah ettiğim gibi üretici ürününü geçen yıl’dan bu yıla aktardığı için tüccar ve sanayicinin de elinde ciddi anlamda stok olduğu için hububat fiyatları aşağıda seyrediyor. Umuyoruz ki Toprak Mahsulleri Ofisi ciddi alımlar yaparda piyasaya müdahale eder ve fiyatlar yükselir. Hem siz değerli tüccarlar açısından hem de üreticimiz açısında iyi bir hasat olmasını diliyorum. Bol kazançlı bir yıl olmasını diliyorum”dedi.

2023’ün ilk kuzuları annelerine kavuştu Haber

2023’ün ilk kuzuları annelerine kavuştu

Ankara’da mevsim sıcaklıklarının normalin üstünde seyretmesinden dolayı koyunların kuzulama dönemi erken başladı. Annelerine kavuşan yeni yılın ilk kuzuları havadan görüntülendi. Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı İnönü Çiftliği’nde, sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyretmesinden etkilenen küçükbaş hayvanlar, yılın ilk kuzularını dünyaya getirdi. Bölgenin damızlık ihtiyacını karşılamak üzere işletilen çiftlikte, etçi özelliğiyle öne çıkan koyun ırkları yetiştiriliyor. Yılın ilk kuzularının dünyaya gözlerini açtığı çiftlikte, 300 koyundan yaklaşık 200 kuzu dünyaya gelirken, doğumların 15 ile 20 gün daha sürmesi bekleniyor. Kuzuların annelerine kavuşma anı ise dron ile havadan görüntülendi. Çiftlik hayatı hakkında İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine bilgi veren küçükbaş besicisi Asım Yardım, damızlık üretiminin ön plana çıktığı çiftlikte koyunların yılda bir kez doğum yaptığını söyledi. Bolu’nun Seben kazasından yaşadığını fakat yılın büyük bir bölümü de Polatlı’daki çiftliğinde geçirdiğini ve burada göçer hayvancılık yaptığını dile getiren Yardım, “8 ile 6 ay arasında burada kalıyorum geri kalan zamanlarda memleketimde kalıyorum. Emekli olduktan sonra bu işi severek yapıyorum, gerçekten çok güzel bir meslek, peygamber mesleği” dedi. “Bu sene bol bol et yeriz inşallah” Çoban Yardım, kış mevsimindeki sıcak havaların kuzulara iyi geldiğini belirterek, “Şu anda kuzular yeme başladı, artık soğuktan etkilenmiyorlar. Yemlerini, samanlarını veriyoruz. Şu anda kuzuları büyüttük. Sıcaklık bizi kötü etkilemedi bize iyi faydası oldu, sıcaktan kuzular iyi gelişti. Bu sene bol bol et yeriz inşallah” diye konuştu. “Kuzular sütlerini emdikten sonra kuzuları annelerinden ayırıyoruz” Her sabah erken saatlerde kalkıp, doğum yapan yeni doğum yapan koyunlarla ilgilendiklerini söyleyen Yüksel Yardım ise, “Kuzular sütlerini emdikten sonra kuzuları annelerinden ayırıyoruz. Koyunları ise çiftliğin yanındaki çeşmede suladıktan sonra meraya çıkarıyoruz. O dönemde kuzular yemlerini yiyorlar. Hayvanlar otlayıp tepelerden geldikten sonra, kuzuların kapısını açıp, anne ve kuzularını birleştiriyoruz. Orada gene bir yarım saat süt emmesi oluyor. Sonra tekrardan ayırıyoruz anne ve kuzuları ve kuzular geceleri de yalnız kalıyorlar tabii ki. Herkes kendi kuzusunu tanıyor. Kimse yabancı bir kuzuyu emzirmiyor. Herkes kendi kuzusunu bilir, sesinden ve kokusundan buluyorlar birbirlerini. Sesinden anne kuzuyu, kuzu da annesinin sesini ayırt edebiliyor” açıklamasında bulundu. Kuzular, 6 aylık olduktan sonra iç bölgedeki hayvan üreticilerinin damızlık ihtiyacını karşılamak üzere satışa çıkarılacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.