TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Prof. Dr. Tolga Karaköy

AGRONEWS - Prof. Dr. Tolga Karaköy haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Prof. Dr. Tolga Karaköy haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Seracılıkta Devrim: Isıtma Maliyetleri Beşte Bire Düştü Haber

Seracılıkta Devrim: Isıtma Maliyetleri Beşte Bire Düştü

Türkiye’nin tarımsal üretiminde önemli bir yer tutan seracılık, yeni bir iklimlendirme modeliyle daha verimli ve düşük maliyetli hale geliyor. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve ADOR Enerji iş birliğiyle geliştirilen proje kapsamında, ısıtma giderleri beşte bire düşürülerek üreticilere büyük ekonomik avantaj sağlanıyor. Orta Anadolu’da Seracılık Yaygınlaşıyor Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında yoğunlaşan seracılık faaliyetleri, son yıllarda jeotermal kaynaklara sahip bölgelerde de hızla artıyor. Afyonkarahisar, Konya, Eskişehir ve Erzincan gibi illerde sürdürülen proje, jeotermal kaynakların yetersiz olduğu durumlarda bile seraların düşük maliyetle ısıtılmasını sağlıyor. Prof. Dr. Tolga Karaköy, projenin detaylarını şu sözlerle açıkladı: "Seralarda üretim maliyetlerinin yaklaşık yüzde 45’i ısıtma giderlerinden oluşuyor. ADOR Enerji ile yaptığımız AR-GE çalışmaları sayesinde, özellikle su kaynaklı ısı pompalarını kullanarak bu maliyetleri beşte bire düşürdük. Seralar artık 12 ay boyunca ekonomik şekilde iklimlendirilebiliyor. Isı pompaları sayesinde hem kışın ısıtma hem de yazın soğutma sağlanarak bitkilerin büyüme süresi uzatılıyor ve verimlilik artırılıyor." Maliyet 25 Milyon TL’den 4.56 Milyon TL’ye Düştü Projeyle ilgili Afyonkarahisar’daki 50 bin metrekarelik bir sera alanında yapılan fizibilite çalışması, maliyetlerde büyük bir düşüş sağlandığını gösterdi. Prof. Dr. Karaköy, ısı pompaları sayesinde maliyetlerin nasıl azaldığını şu şekilde anlattı: "Jeotermal suyun yetersiz olduğu seralarda, ek olarak kömür veya doğalgaz kullanıldığında ısıtma maliyeti 20-25 milyon TL’ye ulaşıyor. Ancak su kaynaklı ısı pompaları sayesinde bu maliyet 4-4,5 milyon TL’ye kadar düşürülebiliyor. Bu, seracılıkta devrim niteliğinde bir gelişme. Dünyada gıda temini ve sürdürülebilirlik giderek daha önemli hale gelirken, biz de ülkemizde verimli ve düşük maliyetli seracılık için çalışmaya devam ediyoruz." Bu yeni modelin, Türkiye’nin seracılık sektöründe çığır açarak yatırımcıları ve üreticileri daha kârlı bir üretime yönlendirmesi bekleniyor.

Seracılıkta Devrim: Isıtma Maliyetleri Beşte Bire Düştü Haber

Seracılıkta Devrim: Isıtma Maliyetleri Beşte Bire Düştü

Türkiye’nin tarımsal üretiminde önemli bir yer tutan seracılık, yeni bir iklimlendirme modeliyle daha verimli ve düşük maliyetli hale geliyor. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve ADOR Enerji iş birliğiyle geliştirilen proje kapsamında, ısıtma giderleri beşte bire düşürülerek üreticilere büyük ekonomik avantaj sağlanıyor. Orta Anadolu’da Seracılık Yaygınlaşıyor Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında yoğunlaşan seracılık faaliyetleri, son yıllarda jeotermal kaynaklara sahip bölgelerde de hızla artıyor. Afyonkarahisar, Konya, Eskişehir ve Erzincan gibi illerde sürdürülen proje, jeotermal kaynakların yetersiz olduğu durumlarda bile seraların düşük maliyetle ısıtılmasını sağlıyor. Prof. Dr. Tolga Karaköy, projenin detaylarını şu sözlerle açıkladı: "Seralarda üretim maliyetlerinin yaklaşık yüzde 45’i ısıtma giderlerinden oluşuyor. ADOR Enerji ile yaptığımız AR-GE çalışmaları sayesinde, özellikle su kaynaklı ısı pompalarını kullanarak bu maliyetleri beşte bire düşürdük. Seralar artık 12 ay boyunca ekonomik şekilde iklimlendirilebiliyor. Isı pompaları sayesinde hem kışın ısıtma hem de yazın soğutma sağlanarak bitkilerin büyüme süresi uzatılıyor ve verimlilik artırılıyor." Maliyet 25 Milyon TL’den 4.56 Milyon TL’ye Düştü Projeyle ilgili Afyonkarahisar’daki 50 bin metrekarelik bir sera alanında yapılan fizibilite çalışması, maliyetlerde büyük bir düşüş sağlandığını gösterdi. Prof. Dr. Karaköy, ısı pompaları sayesinde maliyetlerin nasıl azaldığını şu şekilde anlattı: "Jeotermal suyun yetersiz olduğu seralarda, ek olarak kömür veya doğalgaz kullanıldığında ısıtma maliyeti 20-25 milyon TL’ye ulaşıyor. Ancak su kaynaklı ısı pompaları sayesinde bu maliyet 4-4,5 milyon TL’ye kadar düşürülebiliyor. Bu, seracılıkta devrim niteliğinde bir gelişme. Dünyada gıda temini ve sürdürülebilirlik giderek daha önemli hale gelirken, biz de ülkemizde verimli ve düşük maliyetli seracılık için çalışmaya devam ediyoruz." Bu yeni modelin, Türkiye’nin seracılık sektöründe çığır açarak yatırımcıları ve üreticileri daha kârlı bir üretime yönlendirmesi bekleniyor.

Hastalıklara dirençli 4 bin çeşit buğday tohumu filiz verdi Haber

Hastalıklara dirençli 4 bin çeşit buğday tohumu filiz verdi

Tarımsal Ar-Ge merkezinde yapılan çalışmada yaklaşık 4 bin çeşit tohum üzerinde çalışma yapılıyor. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’nde normal şartlarda 15 yılda tamamlanabilecek olan ıslah çalışmasının üniversitede bulunan laboratuvarlar sayesinde yaklaşık 5 yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl 3 bin 500 çeşit adayı toprakla buluşturan akademisyenler, bu yıl 250 dekarlık tarımsal Ar-Ge merkezinde yaklaşık 4 bin adet tahıl çeşidini gözlemliyor. Her bir çeşidi farklı parsellerde yetiştiren akademisyenler, tahılların gelişim, hastalık ve dayanıklılık durumlarını kayıt altına alıyor. İklimsel değişiklikler ve yörenin havasına dayanıklı tohumu elde etmek için çabalayan akademisyenler, çalışmanın tamamlanmasının ardından uygun tohumları çiftçilerin kullanımına sunacak. Islah çalışmalarında son teknoloji cihazlar kullanılıyor Yürütülen ıslah çalışmaları ile ilgili bilgiler veren Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, “Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi olarak yürüttüğümüz ıslah çalışmamız var. Bu ıslah çalışmaları buğday, soya, şeker pancarı, arpa, yulaf, nohut, fasulye gibi çok farklı bitkilerde yürütmekteyiz. Özellikle buğdayda çeşit adaylarımız bu sene tescile verilecek. Tescil için şu anda tohum çoğaltması gerçekleştiriyoruz. Tüm tescil öncesi dönemlerimizi bitirdik. Çiftçilerimiz bizim için son derece kıymetli ve önemli. Çiftçi düzeyinde üretimlerin özellikle modern teknolojinin kullanarak daha üstün verim ve kalitenin alınması adına kullanılması son derece elzem ve kıymetli. Biz bu noktada gerek laboratuvar, gerekse ıslah çalışmalarımızı arazide uygulamalı olarak yapıyoruz. Tabii ki ıslah çalışmalarını yaparken teknolojiyi ve tekniği kullanıyoruz ancak yetiştiricilik olmadan hiçbir şey olmaz. Yeni model yetiştirme tekniklerinde kullanmaktayız. Bu modern yetiştirme tekniklerinin çiftçi bazında yaygınlaştırılabilmesi için elimizden gelen tüm çabayı gösterip onlara uygulamalı olarak da eğitimler veriyoruz. Bu konuda yeni çeşitlerin, bölgemize sahamızda yaygınlaştırılması, bu yeni çeşitlerden çok daha yüksek verim ve kalite alınabilecek yöntemlerin neler olduğunu da çiftçilerimizle paylaşıyoruz” dedi. 15 yıl sürecek ıslah çalışması 5 yıla düşürülecek İklimsel değişikliklere uygun tahılları geliştirmek için yoğun çaba harcandığını ifade eden Prof. Dr. Karaköy, “İklimsel değişiklik tabii ki çok önemli. Günümüzde bunu çok yoğun olarak yaşıyoruz. Özellikle yağışın çok çok az olması bunun beraberinde kuraklığı getirmesi ister istemez kuraklığa dayanıklı çeşitler üzerinde çeşitli geliştirilmesi üzerinde durmamızı gerektiriyor. Bu noktada da çalışmamızı sürdürüyoruz. Kuraklığa daha dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi adına buna yönelik olarak farklı ebeveynlerden oluşan melezlemeleri gerçekleştiriyor ve ıslah sürecini kısaltabilmek adına da bu gördüğünüz laboratuvarlarımızı Moleküler Yenilik ve Biyoteknoloji Laboratuvarlarımızı da ıslah süreci içerisinde kullanıyoruz. Bir ıslah süreci, bir çeşidin geliştirilmesi, klasik ıslah metotlarıyla yaklaşık 10-15 yılı alırken bahsettiğimiz bu laboratuvar tekniklerini kullanarak bunu 5-6 yıla kadar düşürme şansına sahibiz. Islah süreci sürekli devam ediyor bizim için. Her yıl yeni melezlemeler, yeni çeşitlerin geliştirilmesi adına çeşitli varyasyon oluşturabilmek adına sürekli melezlemelerimizi yapıyor, gerek Ar-Ge seramızda, gerekse tarla içerisinde yaptığımız melezlemeler neticesinde adaylarımızın seçimini gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu. 4 bin çeşit buğday toprakla buluştu Tahılların ekiminin sonbaharda yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Tolga Karaköy, “Yaklaşık dört bin civarında bir aday hattımız var. Bunun yanında yulaf çeşit adaylarımız var. Yaklaşık üç yüz tane kadar da bu yulaf var. Arpada yine aynı şekilde 700 - 800 farklı arpa çeşit adayımız yine var. Bunlar şu anda sapa kalkma döneminde. İklime bağlı olarak bakım işlemlerini gerçekleştirip gözlemleri gerçekleştiriyoruz. Tarıma gereken kıymeti ve önemi vermemiz gerekiyor. Nasıl ki bugün Avrupa’da gelişmiş ülkelerin birçoğu sanayi devrimini tarımdan elde ettikleri gelirle yaptılarsa bizim ülkemizde de tarıma kıymet ve önem verilerek çiftçilerin desteklenmesi daha üst seviyelerde tarımın yapılmasını sağlamak adına desteklerimizi son derece kıymetli ve önemli diyorum” ifadelerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.