TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ramazan

AGRONEWS - Ramazan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ramazan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Haber

"TESK'ten Ramazan Uyarısı: Merdiven Altı Ürünlere Dikkat"

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ramazan alışverişleri öncesinde sağlıksız ve merdiven altı gıda üretimine karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle daha ucuz ürünlere yönelimin arttığını belirten Palandöken, tüketicilerin yalnızca fiyat cazibesine kapılmadan ürünlerin güvenilirliğini araştırmaları gerektiğini söyledi. "İçeriği Belli Olmayan Ürünlerden Uzak Durun" Ramazan ayına sayılı günler kala alışveriş telaşının başladığını belirten Palandöken, özellikle et, süt ürünleri, tatlı, şekerleme, peynir, sucuk ve zeytin gibi gıdalarda merdiven altı üretimin arttığına dikkat çekti. "Sağlıksız ve içeriği belli olmayan ürünler, piyasada daha düşük fiyatlarla sunularak tüketiciyi cezbetmeye çalışıyor. Ancak bu tür ürünler hem sağlık açısından risk taşıyor hem de kalitesiz içeriklerle dolu olabiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımız güvenilir markaları ve satıcıları tercih etmeli" dedi. "Ucuz ve Etiketsiz Ürünlerden Kaçının" Son dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde pek çok üründe sağlığa zararlı katkı maddeleri tespit edildiğini belirten Palandöken, "Denetimden kaçabilen merdiven altı üreticiler, özellikle Ramazan ayında faaliyetlerini artırıyor. Özellikle internet sitelerinde ve yol kenarlarında satılan ucuz ve etiketsiz ürünlerden uzak durmalıyız" diye konuştu. "Sadece 'Doğal' İfadesine Güvenmeyin" Doğal ve organik ürünlere olan ilginin arttığını ancak bunun suistimal edildiğini vurgulayan Palandöken, "Birçok kişi köy ürünü adı altında sağlıksız üretim yaparak, bunu doğal adıyla satıyor. Tüketiciler, ürünün gerçekten doğal olup olmadığını araştırmalı ve güvenilir satıcılardan alışveriş yapmalı" dedi. "Önemli Olan Sofrayı Doldurmak Değil, Sağlıklı Beslenmek" Ramazan’da sağlıklı ve güvenli gıda tüketiminin önemine değinen Palandöken, "Unutmayın, Ramazan’da önemli olan soframızı doldurmak değil, sağlıklı beslenmek. Kendiniz ve aileniz için en iyi seçimi yaparak bu mübarek ayı sağlıklı ve huzurlu geçirmenizi dilerim" ifadelerini kullandı.

Kayserili Üreticilerden Ucuz Kıyma Müjdesi Haber

Kayserili Üreticilerden Ucuz Kıyma Müjdesi

KAYSERİ (İHA) - Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, Et ve Süt Kurumu’nun desteğiyle kıyma fiyatlarının daha erişilebilir hale geldiğini belirterek, "Kayseri’de insanların kıymaya ucuza ulaşması için bizim de birlik olarak çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Ramazan ayında vatandaşların uygun fiyatlı ete erişmesini istediklerini ancak üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu vurgulayan Aras, "Biz Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak ayrıca bir tüketici olduğumuz için insanların Ramazan ayı sofralarında ete ucuza ulaşmalarını isteriz. Fakat tabi ki üreticilerimizin ellerindeki hayvanların maliyetleri yüksek. Çok ucuza da yedirilir diye bir mantık yok ama Et ve Süt Kurumu bununla ilgili bir önlem aldı. Yaklaşık olarak 40 bin tane besilik yani kasaplık hayvan getirdi. Bunları yurt içindeki çeşitli marketlere sunmak şartıyla, bazı marketlerde de kıyma fiyatlarını sabit tutarak maliyeti biraz daha minimize etmeye çalıştı. Bu inşallah başarılı olur. Belki kıymayı ucuza yerler ama kuşbaşı gibi değerli eti kendi değerinde yemek zorundalar. Bu da bizim yerli hayvanımızın pahalı olmasından kaynaklanıyor" dedi. Aras, sucuk ve pastırma gibi et ürünlerinde büyük fiyat değişiklikleri beklemediklerini ifade ederek, Ramazan ayında vatandaşların bu ürünleri olağan fiyatlarla tüketebileceğini söyledi. Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak marketlerle Et ve Süt Kurumu gibi bir anlaşma yapma planlarının olduğunu ekledi.

Amasya'dan 1,5 asırlık Ramazan geleneği: Haber

Amasya'dan 1,5 asırlık Ramazan geleneği: "Sepet Sallama”

Tarım ve hayvancılıkla geçimin sağlandığı köyde tek katlı evlerin çatısından sarkıtılan sepetlere hane sahipleri evlerinde hediyelik yiyecek ne varsa ekliyor. Şimdilerde bu gelenek daha çok çocukların sevdiği kek, çikolata, şeker, meyve suyu ve ceviz gibi yiyeceklerin sepetle poşetlere konulmasıyla yaşatılıyor. 150 yılı aşan renkli geleneği Alpaslan İlk-Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri akşam saatinde yaptıkları etkinlikle sürdürdü. Okul müdürü Bahadır Gerdan, geleneğin yaşatılması gerektiğini öğrencilerine söyledi. Çocuklar ellerine aldıkları sepet ve poşetlerle kapı kapı gezerek "Sepet Sallama" geleneğinin keyfini çıkardı. Çocukluk dönemindeki aynı heyecanı yaşayan 33 yaşındaki Rıdvan Torun, “Dedelerimizin, ninelerimizin bize öğrettiği bu gelenek Ramazan ayının her 15’inci gecesinde coşkuyla tüm köydeki ailelerin çoluk, çocuk bir araya gelerek ev ev gezdiği, çocukların 'Sepet Sallama' adı altında yaptığı bir etkinlik. Geleneksel olarak düzenli bir şekilde 151 yıldır devam eden bir etkinliğimizdir” dedi. “Sepet Sallama gecesini gördüğüm için Allah’a şükrediyorum” 30 yıldır bakkal işleten Recep Torun ise “50 yıldır çocuklarımızla beraber bu geleneği yaşıyoruz. Annelerimizin anlattığına göre 151’inci yılını kutladığımız bu 'Sepet Sallama' gecesini gördüğüm için Allah’a şükrediyorum. Annemin anlattığına göre büyüklerimiz sepeti damlardan uzatırlarmış. Sepet Sallama geleneği yukarı köyden yani Zuday’dan bize bu zamana kadar anneannelerimizden gelen bir gelenek” diye konuştu. 70 yaşındaki Güllü Cesur küçüklüğünden beri katıldığı geleneğin yaşatılmasının mutluluğunu anlatırken 74 yaşındaki Türkan Torun ise “Çorap, para, öteberi veriyoruz. Çocuklar seviniyor. Annem öleli 30 yılı geçti. Annemden öncede vardı bu gelenek. Kapıyı açarlar, kapıdan atarlar içeri, sende artık ne koyarsan koy. Ceviz koyulur, elma koyulur” şeklinde konuştu.

Ramazan’da kuru meyvelere ilgi arttı Haber

Ramazan’da kuru meyvelere ilgi arttı

Ramazan ayında vatandaşlar kuru meyvelere rağbet gösteriyor. "Rahmet, marifet ve cehennemden azat" ayı olan Ramazan’da vatandaşlar beslenmelerine dikkat ediyor. Susuzluğunu doğal ürünlerden elde ettikleri kompostolar ile gidermek isteyen vatandaşlar başta çekirdeksiz üzüm kurusu olmak üzere kayısı, incir ve erik kurularına oldukça fazla ilgi gösteriyor. Samsun’da yıllardır esnaflık yapan Recai Doğanay, Ramazan ayı ile birlikte komposto yapılan meyve kurularına olan ilginin arttığını ifade etti. “Komposto için en çok çekirdeksiz kuru üzüm tercih ediliyor” Vatandaşların en çok çekirdeksiz kuru üzümü tercih ettiğini belirten Recai Doğanay, “Ramazan ayında en çok komposto yapılıp, içilebilen ürünler satılıyor. Kayısı, erik, üzüm, incir ve dut kurusu gibi ürünler tercih ediliyor. Bunların dışında hurma satışları da oldukça iyi gidiyor. Fiyatlar biraz yüksek ama insanlar nefsini köreltecek kadar alıyor. Vatandaşlar komposto için en çok kuru üzüm ve kayısı kurusunu tercih ediyor. Uzmanlar bu kompostoların susuzluğu kesmede ve harareti gidermede etkili olduğunu söylüyor. Ayrıca içerisinde asit olmadığı için de bağırsaklar ve mideye de iyi geldiği ifade ediliyor. Kabızlık ve hazımsızlık yaşayan kişiler de bu meyve kurularını alıp komposto yapıyorlar. Bunların yanı sıra kızılcık, elma ve erik kurusuna da bu Ramazan’da rağbet var” dedi. “Yarım kilo kuru üzümden 5 litre komposto çıkıyor” Komposto yapılışını da tarif eden Doğanay, “Bir komposto yapmak için yarım kilo kuru üzümden 5 litre komposto çıkar. Üzümü soğuk sudan geçirdikten sonra tencerede üzerine bir karış su çıkana kadar su ilave ediyorsunuz. Kaynatma işleminden sonra yoğunluğunu suya verince soğumaya bırakıyorsunuz. Komposto yapacaklar daha çok çekirdeksiz kuru üzümü tercih ediyor" diye konuştu. Kuru meyvelerin fiyatı ise şöyle: Kompostoluk kuru üzümün kilosu 135-200 TL, erik kurusu 200-350 TL, kayısı kurusu da kalitesine göre 200-300 TL arasında. Hurma fiyatları ise 100 TL’den başlayıp 800 TL’ye kadar çıkıyor. En çok 300 TL’lik hurmalar tercih ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.