TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ramazan

AGRONEWS - Ramazan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ramazan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Amasya'dan 1,5 asırlık Ramazan geleneği: "Sepet Sallama” Haber

Amasya'dan 1,5 asırlık Ramazan geleneği: "Sepet Sallama”

Tarım ve hayvancılıkla geçimin sağlandığı köyde tek katlı evlerin çatısından sarkıtılan sepetlere hane sahipleri evlerinde hediyelik yiyecek ne varsa ekliyor. Şimdilerde bu gelenek daha çok çocukların sevdiği kek, çikolata, şeker, meyve suyu ve ceviz gibi yiyeceklerin sepetle poşetlere konulmasıyla yaşatılıyor. 150 yılı aşan renkli geleneği Alpaslan İlk-Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri akşam saatinde yaptıkları etkinlikle sürdürdü. Okul müdürü Bahadır Gerdan, geleneğin yaşatılması gerektiğini öğrencilerine söyledi. Çocuklar ellerine aldıkları sepet ve poşetlerle kapı kapı gezerek "Sepet Sallama" geleneğinin keyfini çıkardı. Çocukluk dönemindeki aynı heyecanı yaşayan 33 yaşındaki Rıdvan Torun, “Dedelerimizin, ninelerimizin bize öğrettiği bu gelenek Ramazan ayının her 15’inci gecesinde coşkuyla tüm köydeki ailelerin çoluk, çocuk bir araya gelerek ev ev gezdiği, çocukların 'Sepet Sallama' adı altında yaptığı bir etkinlik. Geleneksel olarak düzenli bir şekilde 151 yıldır devam eden bir etkinliğimizdir” dedi. “Sepet Sallama gecesini gördüğüm için Allah’a şükrediyorum” 30 yıldır bakkal işleten Recep Torun ise “50 yıldır çocuklarımızla beraber bu geleneği yaşıyoruz. Annelerimizin anlattığına göre 151’inci yılını kutladığımız bu 'Sepet Sallama' gecesini gördüğüm için Allah’a şükrediyorum. Annemin anlattığına göre büyüklerimiz sepeti damlardan uzatırlarmış. Sepet Sallama geleneği yukarı köyden yani Zuday’dan bize bu zamana kadar anneannelerimizden gelen bir gelenek” diye konuştu. 70 yaşındaki Güllü Cesur küçüklüğünden beri katıldığı geleneğin yaşatılmasının mutluluğunu anlatırken 74 yaşındaki Türkan Torun ise “Çorap, para, öteberi veriyoruz. Çocuklar seviniyor. Annem öleli 30 yılı geçti. Annemden öncede vardı bu gelenek. Kapıyı açarlar, kapıdan atarlar içeri, sende artık ne koyarsan koy. Ceviz koyulur, elma koyulur” şeklinde konuştu.

Ramazan’da kuru meyvelere ilgi arttı Haber

Ramazan’da kuru meyvelere ilgi arttı

Ramazan ayında vatandaşlar kuru meyvelere rağbet gösteriyor. "Rahmet, marifet ve cehennemden azat" ayı olan Ramazan’da vatandaşlar beslenmelerine dikkat ediyor. Susuzluğunu doğal ürünlerden elde ettikleri kompostolar ile gidermek isteyen vatandaşlar başta çekirdeksiz üzüm kurusu olmak üzere kayısı, incir ve erik kurularına oldukça fazla ilgi gösteriyor. Samsun’da yıllardır esnaflık yapan Recai Doğanay, Ramazan ayı ile birlikte komposto yapılan meyve kurularına olan ilginin arttığını ifade etti. “Komposto için en çok çekirdeksiz kuru üzüm tercih ediliyor” Vatandaşların en çok çekirdeksiz kuru üzümü tercih ettiğini belirten Recai Doğanay, “Ramazan ayında en çok komposto yapılıp, içilebilen ürünler satılıyor. Kayısı, erik, üzüm, incir ve dut kurusu gibi ürünler tercih ediliyor. Bunların dışında hurma satışları da oldukça iyi gidiyor. Fiyatlar biraz yüksek ama insanlar nefsini köreltecek kadar alıyor. Vatandaşlar komposto için en çok kuru üzüm ve kayısı kurusunu tercih ediyor. Uzmanlar bu kompostoların susuzluğu kesmede ve harareti gidermede etkili olduğunu söylüyor. Ayrıca içerisinde asit olmadığı için de bağırsaklar ve mideye de iyi geldiği ifade ediliyor. Kabızlık ve hazımsızlık yaşayan kişiler de bu meyve kurularını alıp komposto yapıyorlar. Bunların yanı sıra kızılcık, elma ve erik kurusuna da bu Ramazan’da rağbet var” dedi. “Yarım kilo kuru üzümden 5 litre komposto çıkıyor” Komposto yapılışını da tarif eden Doğanay, “Bir komposto yapmak için yarım kilo kuru üzümden 5 litre komposto çıkar. Üzümü soğuk sudan geçirdikten sonra tencerede üzerine bir karış su çıkana kadar su ilave ediyorsunuz. Kaynatma işleminden sonra yoğunluğunu suya verince soğumaya bırakıyorsunuz. Komposto yapacaklar daha çok çekirdeksiz kuru üzümü tercih ediyor" diye konuştu. Kuru meyvelerin fiyatı ise şöyle: Kompostoluk kuru üzümün kilosu 135-200 TL, erik kurusu 200-350 TL, kayısı kurusu da kalitesine göre 200-300 TL arasında. Hurma fiyatları ise 100 TL’den başlayıp 800 TL’ye kadar çıkıyor. En çok 300 TL’lik hurmalar tercih ediliyor.

İftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi hurma Haber

İftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi hurma

Ramazan ayı boyunca sofraların vazgeçilmezlerinden olan hurma tezgahları süslüyor. Ramazan ayı ile birlikte hurma önce tezgahta sonra da sofradaki yerini aldı. Medine, Kudüs, İran hurması gibi çeşit çeşit hurmalar, vatandaşların tercihi olmaya devam ediyor. Kilo fiyatı 50 liradan başlayan çeşit çeşit hurmalar 450 liraya kadar alıcısını buluyor. "50 liradan başlıyor, 450 liraya kadar hurma çeşidimiz var" Konya’da uzun yıllardır hurma satışı yapan Veysel Savsı, bu yıl talebin biraz daha fazla olduğunu belirterek, "Şuanda yoğunluktan memnunuz. Vatandaşlarımız hurmayı almaya artık ilgi gösteriyor. Fiyat aralığımız ise 50 liradan başlıyor, 450 liraya kadar hurma çeşidimiz var. En çok sattığımız hurma çeşidi Ürdün hurması. Onun fiyat aralığı hem uygun hem de lezzet olarak güzel olduğu için en çok tercih edilen çeşit. Hurma tüketiminde müşterilerimiz de yaş ortalaması biraz daha düştü. Çünkü ülkemizde hurma çeşidi bu kadar yoktu. Çeşitler arttıkça hurma tüketim yaşı düştü. Küçük yaştaki kardeşlerimiz de hurmayı tercih ediyor. Onların damak lezzetine uygun yumuşak ve şekerli hurmalarımız mevcut. Şeker oranı düşük olan hurma çeşitlerimiz var. Özellikle şeker hastaları bu hurmaları daha çok tercih ediyor. Daha çok diyet hurmamız var, diyet yapanlar için. Hurmanın lif oranı yüksek, proteini yüksek, o yüzden besin değeri de yüksek. Bir çok yiyecekten alamadığımız besin değerini hurmadan alarak karşılıyor vatandaşlarımız" dedi. "Umre ve hacca giden vatandaşlarımız hurmayı buradan almayı daha uygun buluyor" Hurma çeşitliğinin Konya’da arttığına dikkat çeken Veysel Savsı, "En düşük hurma 50 lira Irak hurması, en yüksek hurmamız ise Medine hurması. Eskiden çok rağbet görüyordu ama şimdi fiyatından dolayı fazla tercih edilmiyor. Umre sezonundayız, umreciler gidiyor. Önümüzde hac dönemi yaklaşıyor. Şuanda umrecilerin en çok tercih ettiği hurma çeşidi Ürdün hurmamız var, fiyatından dolayı o tercih ediliyor. Onun fiyat aralığı 150 ile 200 lira arasında. Medine hurmamızın hepsi var elimizde. Lübnan, İran, dalında hurma çeşitlerimiz var. Umre ve hacca giden vatandaşlarımız da buradan almayı daha uygun buluyorlar" diye konuştu.

Ramazanda tezgâhlar farklı balık çeşitleriyle şenlendi Haber

Ramazanda tezgâhlar farklı balık çeşitleriyle şenlendi

Vatandaşlar genellikle, kilosu 50 TL’den satılan istavriti daha çok tercih ederken, en dikkat çekici yüksek fiyatlarıyla kalkan ve kırlangıç balığı oldu. Balıkçı esnaflarından Cem Yazıcı, Ramazan’da et fiyatlarının yüksek olmasından dolayı vatandaşın ucuz olan istavriti daha çok tercih ettiğini belirterek “İstavrit 50-60 TL, mezgit 150 TL, sarıkulak 75 TL, somon 150 TL, levrek çupra 200-250 TL. En ucuz balık kilosu 50 TL istavrit. Dolayısıyla et fiyatlarının yüksek olmasından dolayı vatandaş balığı daha çok tercih ediyor. Bu sezon istavritin en yüksek fiyatı 75 TL, en düşük fiyatı da 35 TL’den satıldı. Şu anda istavritin fiyatı 50-60 TL arasında değişiyor. Sezon Nisan 15’de bitecek inşallah önümüzdeki sezona bakacağız” dedi. Ramazan’da tezgahlarda bol çeşit olduğunu ifade eden balıkçı esnaflarından Ahmet Çoğalmış ise "Ramazan’a bereketli başladık çeşitlerden ne ararsanız var. Hamsi kilosu 150 TL, mezgit 150 TL, istavrit 50-60 TL, tirsi 50 -75 TL. Kalkan fiyatlarımız bin 250- bin 300 TL arasında değişiyor. Kalkan genelde Karadeniz’de avlanıyor. Tezgâhımızda Kırlangıç balığı da mevcut seyrek te olsa ağlara takılıyor. Kırlangıcın kilosu ise 650-700 TL arasında değişiyor. Kalkan ve Kırlangıç balığının kendine has müşterisi var. Kalkan’ın tanesi yaklaşık 5 kilo geliyor. Kırlangıç ise yaklaşık 3 kilogram geliyor” diye konuştu. İstavritin şu an en popüler balık olduğunu belirten balıkçı esnaflarından Adem Kaygusuz ise “Şu an en popüler balık istavrit, bol olduğundan dolayı kilosu 50 TL. Mezgit 125 TL. Hamsi ara ara geliyor ancak hamsinin tadı kalmadı çok da randımanlı değil. Et fiyatlarının pahalı olmasından dolayı vatandaş genelde ucuz olan balığı tercih ediyor” şeklinde konuştu.

Samsun’da 350 gram Ramazan pidesi 20 TL Haber

Samsun’da 350 gram Ramazan pidesi 20 TL

Samsun’da geçen yıl 10 TL’den satılan Ramazan pidesinin fiyatı bu yıl 20 TL olarak belirlendi. Pide fiyatlarının belli olduğu illere Samsun da eklendi. Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hacı Eyüb Güler, 10 Mart Pazar günü yürürlüğe girecek tarifeyi imzaladı. İmzalanan tarife ile birlikte geçen Ramazan’da 320 gramı 10 TL’den satılan pidenin bu yıl 350 gramı 20 TL’den satışa sunulacak. “350 gram Ramazan pidesinin fiyatını 20 TL olarak belirledik” Pide fiyatlarını Türkiye ortalamasının altında tuttuklarının altını çizen SESOB Başkanı Hacı Eyüb Güler, “Tüm Samsun halkının Ramazan ayının mübarek olmasını diliyorum. Her sene olduğu gibi pidelerimizi fırıncılarımız çıkartacak. Samsun pidesi de Ramazan’da meşhurdur. Geçen yıl 320 gram Ramazan pidesini 10 TL’den satışa sunmuştuk. Geçen 1 yıl içerisinde maliyetlerdeki artış nedeniyle bu sene fiyat tarifesini güncelledik. Yaptığımız maliyet hesabı ve diğer illerdeki fiyatlar da göz önüne alarak, tarifemizi belirledik. Diğer illerde kilosu 60 TL’den satılan Ramazan pidesinin fiyatını kilo bazında 57 TL’ye denk gelecek şekilde ayarladık. Fiyatı çevre illere göre düşük tuttuk. Ayrıca gramajı da yükselttik. Samsun’da 350 gram Ramazan pidesinin fiyatını 20 TL olarak belirledik. Türkiye geneline göre bizim fiyatlarımız kilo başına 3 TL daha düşük tutuldu” dedi. Ramazan pidesi fiyat tarifesi Pazar günü uygulamaya girecek tarife ile birlikte Samsun’da 350 gram sade pide 20 TL, 350 gram yumurtalı pide 25 TL, 700 gram sade pide 40 TL, 700 gram yumurtalı pide 50 TL’den satışa sunulacak. Ayrıca sade pidenin kilosu 57,14 kuruşa denk gelirken, yumurtalı pidenin kilosu da 71,42 TL’ye tekabül ediyor. Öte yandan Ramazan’da sıkça başvurulan kıymalı hamuruna da 5 TL zam yapıldı. 25 Ocak’ta 10 TL’den satılan 150 gram kıymalı hamurunun fiyatı 15 TL’ye yükseltildi.

Ramazanda gıda işletmeleri sıkı denetimde Haber

Ramazanda gıda işletmeleri sıkı denetimde

Tarım ve Orman Bakanlığı, ramazan nedeniyle Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller başta olmak üzere, ülke genelinde gıda denetimlerini artırarak, tüketimi artan ekmek, tatlı ve süt ürünleriyle ilgili işletmeleri daha sıkı takibe alacak. AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 7 bin 500 gıda kontrol görevlisi, ramazanda Türkiye genelinde denetimlerini yoğunlaştıracak. Bakanlık, özellikle depremden etkilenen illere yapılan gıda yardımlarının kontrolünü sürdürürken ramazanda da güvenle gıda tüketilebilmesi için denetimlere ağırlık verecek. Ramazanla birlikte beslenme alışkanlıklarında da değişiklik oluşuyor. Unlu mamuller, ekmek, tatlı, şekerli mamuller, et ve süt ürünlerinin tüketimi bu ayda artış gösteriyor. Bakanlık söz konusu ürünlerle ilgili işletmelerin resmi kontrollerine yoğunlaşacak. Özellikle iftar yapılan toplu tüketim yerlerinde, başta hijyen kontrolleri olmak üzere gerekli denetimler yapılacak. "Ramazan paketi" adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının gerçekleştirildiği iş yerlerine yönelik denetimlerde gıdaların son tüketim tarihi ile etiket bilgileri kontrol edilecek, gerekli hallerde ürünlerden analiz edilmek üzere numune alınacak. Geçen yıl 1 milyon 350 bin gıda denetimi yapıldı Öte yandan Bakanlık, geçen yıl yaklaşık 1 milyon 350 bin gıda denetimi gerçekleştirdi. Bu kontrollerde 18 bin 413 idari para cezası uygulandı. Alo 174 Gıda Hattı'na gelen başvuru sayısı ise 84 bin 861 oldu. Gerekli incelemeler sonrası bunlardan 4 bin 735'ine ilişkin cezai işlem yapıldı. Vatandaşlar, halk sağlığı ve gıda güvenliğini ilgilendiren tüm ihbar ve şikayetlerini Türkiye'nin her yerinden Alo 174 Gıda Hattı'na ya da "0 501 174 0 174" numaralı WhatsApp Gıda İhbar Hattı'na bildirebilecek. Kaynak: Anadolu Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.