TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Rize

AGRONEWS - Rize haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Rize haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Rize'de Kemençe Eşliğinde Mandalina Hasadı Başladı Haber

Rize'de Kemençe Eşliğinde Mandalina Hasadı Başladı

RİZE (İHA) - Rize'nin ünlü Derepazarı mandalinasında yılın ilk hasadı kemençe eşliğinde yapıldı. İlçenin simgelerinden biri haline gelen bu özel mandalina, kemençenin coşkulu melodileriyle dalından toplanarak tezgahlardaki yerini aldı. Hasada katılan vatandaşlar, kemençe müziği eşliğinde hem eğlendi hem de mandalina toplamanın keyfini çıkardı. Derepazarı mandalinası, Rize'nin neredeyse tüm ilçelerinde yetişse de lezzeti ve aromasıyla diğerlerinden ayrılıyor. Yalnızca yerel halkın değil, Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin de dikkatini çeken bu özel mandalina, Karadeniz Sahil Yolu kenarındaki tezgahlarda satışa sunuluyor. Bu yıl kilogram fiyatı 25 TL olarak belirlenen Derepazarı mandalinası, yerli ve yabancı müşterilerden yoğun ilgi görüyor. "AKDENİZ MANDALİNASINI GEÇER" Derepazarı mandalinasının lezzetinin Akdeniz bölgesinde yetişen mandalinalardan çok daha üstün olduğunu dile getiren üretici Halil İbrahim Küçük, "İzmir, Antalya, Mersin mandalinalarının tadı gibi değil. Bizim kendi bahçelerimizde yetişiyor, kendimiz topluyoruz. Bu yıl daha fazla kazanç bekliyoruz. Akdeniz'de yetişen mandalinaların ilaçlı olduğu bilinir, ancak bizimkiler tamamen doğaldır. Bu konuda halkımızın çok bilgisi yok. Bu mandalinayı, doğal yollarla, herhangi bir kimyasal kullanılmadan yetiştiriyoruz" dedi. RİZE MANDALİNASININ ÜNÜ TÜRKİYE’YE YAYILDI Küçük, bölgedeki mandalinanın aroma, tat ve doğallık açısından diğer bölge mandalinalarından üstün olduğunu belirten Ayten Kara, "Çayımız bitti mandalina hasadına başladık. C vitamini yüksek, aroması bol miktarda, bir numara bir lezzet. Rize dışından insanlar Rize mandalinası nasıl diye bizi arıyorlar. Akdeniz'de yaşayan insanlar soruyorlar, ‘Bizimkisi çekirdeksiz' diyorum ‘Daha lezzetli daha aromalı' diyorum" ifadelerini kullandı. Derepazarı mandalinası, kimyasal ilaç kullanılmadan tamamen doğal yollarla yetiştiriliyor. Mandalinalar, dalında olgunlaşarak doğal sararma sürecinden geçiyor. Bu özelliğiyle, daha erken toplanan ve kimyasal maddelerle renklendirilen Akdeniz mandalinasından ayrılıyor. TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA GÖNDERİLİYOR Derepazarı mandalinası, Rize’nin çay bahçelerinden Karadeniz Sahil Yolu üzerindeki tezgahlara taşınıyor. Bu tezgahlarda hem yerel halk hem de yoldan geçen sürücüler tarafından satın alınıyor. Üstelik bu lezzet, sipariş üzerine İstanbul, Ankara, Konya gibi büyük şehirlere de gönderiliyor. Bu da Rize ekonomisine katkı sağlayan önemli bir gelir kapısı oluşturuyor. Derepazarı mandalinası, doğal yetiştirme yöntemi, üstün lezzeti ve yerel kültürle buluşan hasat anlarıyla Türkiye'nin dört bir yanında ilgi görmeye devam ediyor.

Tropikal Ağaç Domatesi Haber

Tropikal Ağaç Domatesi "Tamarillo", Rize'nin Yeni Gözdesi

RİZE (İHA) - Anavatanı Güney Amerika olan tropikal meyve Tamarillo, Rize’de "Ağaç Domatesi" adıyla tanındı. Ekvador, Kolombiya, Peru, Şili, Arjantin ve Bolivya gibi ülkelerde doğal olarak yetişen Tamarillo, aynı zamanda Yeni Zelanda, Avustralya ve Ruanda gibi ülkelerde de biliniyor. Bu tropikal meyve, Almanya’da yaşayan Rizeli Erdal Saydi’nin çabalarıyla Rize’ye getirildi. Afrikalı bir arkadaşından aldığı tek bir fidanla başlayan macera, Rize’nin Pazar ilçesindeki bahçesinde bir üretim hikayesine dönüştü. "TÜRKİYE’NİN HER YERİNE GÖNDERİYORUM" Tamarillonun Afrika'dan Almanya'ya, oradan da Türkiye'ye geliş sürecini anlatan Erdal Saydi, "Afrika ülkelerinden gelen bir arkadaş vasıtası ile temin ederek Almanya'da dükkanın içerisinde bir saksıda büyüttüm. Buraya getirdim ve burada da muazzam şekilde yetişti. Bende özendim ve yetiştirdim, çoğalttım. Şimdi Türkiye'nin her tarafına gönderiyorum. Meyvesini bile satıyorum" dedi. SAĞLIK İÇİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR Tamarillonun sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından sunduğu faydalarla da dikkat çektiğini belirten Saydi, "Yemek yapılıyor, salatalara katılıyor, göz altındaki kırışıklıkları için cilt bakımında kullanılıyor. Göz sağlığı için iyi, aynı zamanda prostata da iyi geliyor. O nedenle insanlar tercih ediyor" ifadelerini kullandı. "1 TONA YAKIN MEYVE ALIYORUM" Saydi, Rize’nin çay bölgesi olmasından dolayı kısıtlı bir alanda ekim yapabildiğini, ancak buna rağmen büyük verim aldığını ifade etti. Şu anda çay bitkileri arasında 40 adet Tamarillo ağacı yetiştirdiğini belirten Saydi, "Bu 40 ağaçtan yaklaşık 1 tona yakın meyve alıyorum. Önümüzdeki yıl bu sayıyı ikiye katlamayı ve 50 yeni fidan ekmeyi planlıyorum. Bu meyvenin pazarı çok iyi. İnsanlar talep ediyor. Bu yüzden herkese tavsiye ediyorum. Fidan alsınlar, bol bol diksinler. Belki ileride bu meyveyi yurt dışına bile ihraç etme şansımız olur" dedi. "SOĞUK İKLİMLERDE YETİŞMEZ" Tamarillonun sıcak iklimleri seven bir bitki olduğunun altını çizen Erdal Saydi, soğuk iklimlerde bu bitkinin yetişmesinin mümkün olmadığını söyledi. "Bu meyveyi Almanya'da saksıda yetiştirdim ama Almanya’nın iklimi soğuk olduğu için yetişmesi imkansız. Soğuk bölgeye dayanıklı bir bitki değil" ifadelerini kullandı. Tropikal meyve Tamarillo, Rize'nin çay bahçelerinde hem üretim hem de satış açısından yeni bir fırsat kapısı olarak görülüyor. "Ağaç Domatesi" adıyla bilinen bu meyve, Rize'den Türkiye'nin dört bir yanına yayılmaya devam ediyor.

Palamut bu sezon denizlerde ve tezgahlarda krallığını ilan etti Haber

Palamut bu sezon denizlerde ve tezgahlarda krallığını ilan etti

Av yasağının kalkmasıyla birlikte tüm Türkiye’de olduğu gibi Rize’de de balıkçılar ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açıldı. Balıkçılar av yasağının kalktığı ilk günden bugüne kadar tonlarca palamut yakaladı. Daha önce tezgahlarda fiyatı 200 TL’yi aşan palamut, ilk gün 100 TL’ye inmişti. Gün geçtikçe artan palamut, artan avla birlikte tanesi 50 TL’den tezgahlarda yerini aldı. Rize’de bir balık tezgâhı da vatandaşların daha ucuz bir şekilde palamut yiyebilmesi için 6 tane palamutu 100 TL’den satıyor. Balıkçılar palamut bereketi ile başlayan av sezonunun ilerleyen günlerde de devam etmesini bekliyor. “Geçen sene olmadı bu sene gerçekten tezgahların yüzü güldü” Vatandaşların ucuz ve taze bir şekilde bu sezon palamuta doyacaklarını ifade eden balıkçı Abdulkadir Vural, “Yeni sezon süper. Beklentilerimizin üzerinde devam ediyor. Palamut bedava oldu. 6 tanesi 100 TL, tanesi 50 TL’ye de var. Palamutlar çok güzel. Geçen sene olmadı bu sene gerçekten tezgahların yüzü güldü. İnsanların da yüzü güldü. Vatandaşlarımız bol bol balık yesin. Hem ucuz hem de taze bir şekilde. Beklentilerimiz güzel. Denilene göre denize çok büyük bir palamut yoğunluğu var. İnşallah 2-3 ay devam eder. Bugün Eylül ayının 4’ü güzel gidiyor. Kayıklarımız gerçekten süper bir rekoltede balık tuttular. Beklentimiz güzel. Havalar biraz daha soğuduğunda palamuttan sonra istavrit, hamsi, çinakop türü balıklar başlar. Şu anda büyük çoğunlukla palamut var. Ara sıra istavrit geliyor ama çoğunluk palamut olduğu için palamut tutuluyor” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.