TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Rüştü Turanlı

AGRONEWS - Rüştü Turanlı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Rüştü Turanlı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Başkan Turanlı: “Hububatta yaşanan sıkıntı badem de yaşanmasın” Haber

Başkan Turanlı: “Hububatta yaşanan sıkıntı badem de yaşanmasın”

Adıyaman’ın Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı, badem hasadına az bir zaman kala badem randıman alım fiyatı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yetkililerin badem randıman alım fiyatını belirlerken, girdi fiyatlarını göz önünde bulundurmasını talep eden Başkan Turanlı, deprem sonrası memleketini terk etmeyen çiftçinin olumsuz tüm şartlara rağmen üretimine devam ettiğini söyledi. Başkan Turanlı, “’Adıyaman’da badem alanı 108 bin dekar alana ulaşmıştı. 2024 yılında badem veriminin miktarı 60 bin ton olacağı beklenmektedir. Hububat da fiyat bu yıl çok düşük kaldı çiftçi zarar etti. Hububatta yaşanan sıkıntı badem de yaşanmasın. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz en çok tarım camiasını etkilemiştir. Çiftçilerimiz yüksek girdilerle baş etmek için mecburen bankalardan kredi ve vadeli ürün almak zorunda kalmışlar. Badem randıman alım fiyatı belirlenirken yetkililerin, girdi fiyatlarını göz önünde bulundurmasını talep ediyoruz. 2024 yılı badem randıman alım fiyatının en az 300 kuruş olmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde geçen yıl açıklanan 170-180 kuruş randıman karşısında çiftçilerimiz çaresiz kalıp umudu olan bademe olan güveni sarsılmış 2023 yılında Kahta İlçesinde 2 bin dekar badem bahçeleri sökülmüştür. Çiftçilerimizin 15 yıldır büyük emeklerle yetiştirdikleri badem bahçelerini söktürmemek için Kahta Badem Birliği ile birlikte başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı‘ya sıkıntılarımızı bildireceğiz’’ diye konuştu.

Çiftçiler belirsizliğin giderilmesini istiyor Haber

Çiftçiler belirsizliğin giderilmesini istiyor

Adıyaman’ın Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı, TMO’nun hububat alım fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hasat sezonun başlamasıyla çiftçinin gözü ve kulağının TMO’dan açıklanması beklenen hububat alım fiyatlarının belirlenmesine yöneldiğini belirten Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı, hasat döneminin başlamasıyla beraber hububat alım fiyatların belirsizliğinin çiftçileri zor durumda bıraktığını söyledi. Kahta çiftçisi Cumhurbaşkanımıza seçimde görevini yaptı. Çiftçilerimiz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan hububat alım fiyatlarının açıklanması için müjdeli haberi bekliyor. Başkan Turanlı, "Hasat sezonun başlamasıyla beraber çiftçinin gözü kulağı TMO’dan açıklanması beklenen hububat alım fiyatlarının belirlenmesine yöneldi. Ülkemizde, geçen günlerde hububat hasadı başladı. Hasadın başlamasıyla, hububat alım fiyatların belirsizliği, çiftçilerimizi zor durumda bırakıyor. Bir yıl boyunca bir karış toprağını tüm zor şartlara rağmen boş bırakmadan eken çiftçilerimiz, müjdeli haberi bir an önce duymak istiyor. Bu belirsizliğin giderilmesini bekliyor. Küresel iklim değişimi sonucunda ülkemizde yaşanan deprem, don, dolu ve sel gibi doğal afetlerden kaynaklanan üründe verim kayıpları bir yana, hasadın başlamasıyla birlikte açıklanması beklenen hububat alım fiyatlarının gecikmesi, çiftçilerimizi zor durumda bırakmakladır. 2023 yılında yaşanan gübre, mazot, bitki koruma ürünü vb. girdilerin aşırı şekilde artmasına rağmen üretimin sürdürebilirliği için çiftçilerimiz, toprağa küsmeden üretime devam etti. 2023 yılının tüm olumsuzluklarına rağmen hasada kadar dayanan çiftçilerimiz, fiyat belirsizliğinden dolayı sıkıntılar yaşamaktadır. Hasadını yapan ve hasat sürecinde olan çiftçilerimiz uzun ve sıkıntılı bir sezonun ardından alım fiyatlarının açıklanması ve fiyatların girdi maliyetlerinin de göz önünde bulundurularak, özellikle çiftçilerimizin alın terinin tüccarların iki dudağı arasından çıkacak alım fiyatına mahkum ettirmeden tekelcilerin değil, devletimizin söz sahibi olacağı istikrarlı, ileriye dönük üretimde sürekliliği sağlayacak, üreticilerimizi memnun edecek TMO hububat alım fiyatların açıklanmasını bekliyoruz. Tüm çiftçilerimize kazasız belasız ve tüm felaketlerden uzak bereketli bir yıl olmasını diliyorum” dedi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.