TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Safran Üretimi

AGRONEWS - Safran Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Safran Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Safran, Düzce’de fındığa ve mısıra alternatif ürün Haber

Safran, Düzce’de fındığa ve mısıra alternatif ürün

Düzce’nin önemli tarım ürünlerinin başında fındık geliyor. Fındık ve mısır üretimi yapan üç arkadaş bir araya gelerek mısır ve fındığı alternatif ürün ekimi yaptı. Murat Yılmaz, Nurettin Yılmaz, Tuncer Yılmaz safran ekerek alternatif ürün yetiştirmek için tarlaya girdi. Traktörle sürülen tarlada ürün toprakla buluştu. “Biz sadece Safranbolu’da yetişiyor diye düşünüyorduk” Tuncer Yılmaz, kendisini bu işe bir arkadaşının teşvik ettiğini belirterek “Beni aslında bu işe teşvik eden bir arkadaşım Artvin’de bu işe başladı. Ben de diğer insanlar gibi sadece Safranbolu bölgesinde yetişeceğini düşünmüştüm. Ama sonra yaptığım görüşmeler sonucunda Eskişehir’de bir girişimcinin yaptığını, Aydın’da bir girişimci ile görüştüm onun yaptığını hatta 60 rakımda bu işi yaptığını öğrendim. Askerlik arkadaşım Nurettin (Yılmaz) ile görüştüm daha sonra burayı öngördük. Buranın topraklarının verimli olduğunu öğrendim, buradan örnek aldım Düzce Üniversitesi’nde tahlil yaptırdım. Yaptırdığım tahlil sonucunda toprağın çok verimli olduğunu burada Safran yetişebileceğini karar verdik. Nurettin ve Murat kardeşimle bu topraklarda bir girişim yapalım dedik. Bugün ürünü ekmeye başladık. Umuyorum bu köye çok güzel katkıları olacak. Tabii ki emek gerektiren bir iş bu. Yaklaşık bir dönümlük alan burası. 100 kilo kadar bir soğan ekeceğiz Ekim ayının 15’inden sonra hasat yapmaya çalışacağız. Tabii ki sabah erken kalkıp gelip burada ürünü görmek lazım, ona göre toplamak lazım. Toplama kısmı birazcık ilgi alaka gerektiriyor. Yani bu senenin sonunda işte Ekim ayının sonunda Kasım ayının başında gibi yaklaşık buradan bir dönümlük araziden 350-400 gram almayı planlıyoruz İnşallah” dedi.

Dünyanın en pahalı baharatı safranın üretimine ORKÖY’den destek Haber

Dünyanın en pahalı baharatı safranın üretimine ORKÖY’den destek

Projesi çerçevesinde 10 dekarlık alanda safran bitkisi dikimi yapıldı. ORKÖY tarafından Osmanlı döneminde de önemini koruyan ve "milli bitki" ünvanını alan safranın üretimine yönelik "Safranbolu Safranı Yetiştiriciliği" projesi hazırlandı. Proje çerçevesinde 10 üreticiye 38 bin lirası hibe olmak üzere 190 bin lira kredi desteği verilirken, üreticilere birer dekar alanda safran dikimi yapma imkanı tanındı. Projenin açılışı Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde yapıldı. Programa Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Safranbolu Orman İşletme Müdürü Sema Altunay ve üreticiler katıldı. Programda konuşan Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, orman teşkilatının destekleriyle Türkiye’yi ileriye taşıyacak ve vatandaşların refahına katkı sağlayacak projeler yapıldığını belirtti. Ormanların korunması, orman köylülerinin yerinde kalkındırılması için ORKÖY çerçevesinde destekleri sürdürdüklerini ifade eden Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu ise, ORKÖY çerçevesinde orman köylülerine desteklerin sürdüğünü söyledi. Bayraktaroğlu, "2024 yılında 21 aileye 5 milyon 581 bin lira katkıda bulunacağız. Bu zamana kadar çalışmalarımızı yaptık. 21 aileden 10 aile kaldı. Orman köylülerimize safran yetiştiriciliği yaptırarak, safran ekim alanlarımızı artırmak istiyoruz. Yöreye özgü ve katma değeri yüksek olan safranın üretiminin devamlılığı açısından da bu proje oldukça önem arz ediyor. Amacımız orman köylülerinin yerinde ekonomik seviyelerini artırmak" diye konuştu. Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve üreticiler safran soğanını toprakla buluşturdu.

"Dünyanın en pahalı baharatı" toprakla buluşturuldu Haber

"Dünyanın en pahalı baharatı" toprakla buluşturuldu

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve 250 bin liralık fiyatıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranın soğanları toprakla buluştu. Safranbolu’da 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyansafran, "milli bitki" ünvanını alırken Avrupa Birliği Komisyonu tarafından geçen yıl coğrafi işaretle tescillendi. Ekim ve Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasat edilen, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece 500 gram üretilebilen safran, 250 bin liralık fiyatı ile "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılıyor. Öte yandan, gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan safranın soğan dikimine Ağustos ayı itibariyle başlandı. Konuyla ilgili gazetecilere konuşan üretici İsmail Yılmaz, Ağustos ayı itibariyle safran soğanlarını dikmeye başladıklarını ve dikim işinin 10 gün süreceğini belirtti. Yaklaşık 10 dönüm yeni alanda dikim yaptıklarını ifade eden Yılmaz, "Dikim metodunu bu yıl değiştirdik. Farklı bir deneme yapıyoruz. Organik sıvı gübre ile dikim yapıyoruz. Otla mücadele zor olduğu için hayvan gübresi kullanmak istemedik. Sahanın üzerini dikimden sonra sıcaktan etkilenmesin diye örtü ile örteceğiz" diye konuştu. Yılmaz, bu yıl yaklaşık 23 dönüm alanda hasat yapmayı planladıklarını aktardı.

Safran tarlasını 40 günde 70 bin kişi ziyaret etti Haber

Safran tarlasını 40 günde 70 bin kişi ziyaret etti

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve kilosu 250 bin lira olması dolayısıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranın hasadı sona ererken, safran tarlasını 40 günde 70 bin kişi ziyaret etti. Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılmasının yanı sıra; hücre yenileme, hafızayı güçlendirme, astım ve solunum yolu hastalıkları, sindirim ve diş eti güçlendirme gibi birçok etkisi bulunan safran bitkisi, Ağustos ayında ekimi yapılırken, Ekim-Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasadı yapılıyor. Safranbolu’da 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan safran, "milli bitki" ünvanını alırken Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işareti tescillendi. 13 dönümden 10 kilo safran alındı Safran üreticisi İsmail Yılmaz, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl safranın 12 gün geç açtığını, ancak hasadın da geç bittiğini belirtti. Hasadın geç başlamasına rağmen beklentilerin üzerinde bir ürün aldıklarını ifade eden Yılmaz, "13 dönüm civarında benim ürettiğim alan, 10 kilograma yakın ürün aldım. Bu sene Safran Festivali duyurusunu erken yaptık, festivali de erken yaptık. Gerçi çiçeklerimiz o zaman açmamıştı ama tabii bu haberlere konu olunca gelmek isteyenler, bu sene hasadı gördüler. Geçen yıla göre daha çok geldi. Zannediyorum bir 60-70 bin insan ağırlamışızdır" dedi. Safranı ilk kez görenlerin şaşırdığını anlatan Yılmaz, "İlk tarlaya geldiğinde o atmosferi görünce şaşırıyorlar. Bu mevsimde artık doğa kendini kışa doğru döndüğünde herkes mosmor tarlayı görünce şaşırıyorlar. O kokuyu o havayı teneffüs etmek için herkes bunu birbirine duyuruyor. Buradan görüntü atıyor, canlı yayın yapıyor" diye konuştu. İnsanların ürünleri üretim yerinden aldığını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti: "Biz de gittiğimiz yerlerde bunu görüyoruz. Mutlaka yerini tercih ediyoruz. ’Burası üretim yeri, üretim sahası, üretim alanı, yerine geldik’ diyor insanlar. Daha çok tercih ediyorlar."

Deneme amaçlı başladı, kilosu 200 bin liraya satılıyor Haber

Deneme amaçlı başladı, kilosu 200 bin liraya satılıyor

Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen ve kilogramı 200 bin lira olan safranı deneme amaçlı bahçesine eken ve ardından ticarete çeviren ziraat mühendisi Bayram Çalışkan hasada başladı. Elazığlı inşaat ve ziraat mühendisi Bayram Çalışkan (34), 3 yıl önce araştırma yaparken Safranbolu’da yetişen safran bitkisini gördü. 2020 yılında deneme amaçlı ilk siparişini veren Çalışkan, temin ettiği soğanları Yarımca köyünde bulunan bahçesine ekti. Bitkinin güzel verim verdiğini gören Çalışkan, ikinci sene daha fazla soğan alarak yaklaşık bir dönüm alana safran ekti. Bu yıl 3’üncü hasadını yapan ve ailesiyle birlikte açan çiçekleri toplayan Çalışkan, gramını 150 ile 200 lira arası satıyor. Hücre yenileme ve vücut direnci yükseltme özelliği bulunan dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran ayrıca; gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanımı ile biliniyor. Gramlık şişeler halinde isteyenlere gönderiliyor İnşaat ve aynı zamanda ziraat mühendisi olduğunu aktaran Bayram Çalışkan, ’’2020 yılında kendi mesleğimi olan inşaat mühendisliği yapmaya çalışırken, aynı zamanda ziraat mühendisi de olduğum için araştırma içindeydim. Sonra haberlerde, internette Safranbolu’yu gördüm. Sonrasında biraz araştırmasını yaptım. Bu şekilde gidip Safranbolu’dan soğan temini yaptım. Getirdikten sonra buranın iklimine uyar mı diye bir deneme yaptım ve yetişti. Bir sonraki gidip daha fazla soğan getirip bu işe başladık. 2022 yılında da İl Tarım ve Orman Müdürü ile ekibi ile birlikte buraya geldi ve alanımızı gördü. Bizi desteklediler. Bu şekilde bir başlangıç yaptık. Safran bitkisi çok yıllık bir bitki, bu bitkiyi ektikten sonra toprakta minimum 3 yıl kalıyor, daha fazla da kalabilir. Ticaret olarak boya sektöründe, yemeklerde baharat olarak kullanılıyor, kimya sektöründe, kozmetikte birçok kullanım alanı var. Sarı olanlar arılar için ve arıcılık sektöründe kullanılıyor, biz ise kırmızı olan safran bitkisini kullanılıyoruz. Koparıp, kurutmasını yapıyoruz ve bir gramlık şişeler halinde isteyenlere gönderiyoruz. Hobi olarak başladım ama şuan ticaretini yapıyorum” dedi. Safranın çok değerli bir bitki olduğunu aktaran Çalışkan, ’’O yüzden herkese tavsiye ediyorum. Gram olarak satıyorum, kilo olarak herkesin almaya durumu olamayabiliyor. Gramının fiyatı, 150 ile 200 lira arasında değişiyor. Burada 800 metrekarede bir ekili alan var. 3 yılda toplamda 300 bin lira civarında bir gelir elde ettik. Ekim ve söküm arasında iki aylık bir süreci var. Soğanın ağustosun sonunda ekimi yapılır, hasadı ise ekim ayının sonunda oluyor. Herhangi bir kimyasal madde kullanılmıyor. Elazığ’da daha önce bu işi yapan yoktu, bunu ben getirdim. Buradaki çiftçilere örnek olmak amaçlı başladım ve bu yıl tarım ve orman il müdürlüğü beş çiftçiye daha destek verdi. Bu şekilde yayıldı, daha fazla olmasını temenni ediyorum’’ diye konuştu. Baba Ali Rıza Çalışkan ise ’’Biz ailecek birlikte bu işi yapıyoruz ve şu anda da hasadını yapıyoruz. Safran bitkisinin geniş bir yelpazesi var. Tıbbi ve aromatik bir bitkidir. Genellikle ilaç firmaları kullanıyor. Onun devamında piyasada astım, bronşit, kalp, damar gibi bir çok hastalığa iyi geldiğini söylüyorlar. Tadı çok güzel, reçel ve bal gibidir” şeklinde konuştu.

"Dünyanın en pahalı baharatı" safranın hasadı yapıldı Haber

"Dünyanın en pahalı baharatı" safranın hasadı yapıldı

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde "Markalaşma Yolunda Safran Projesi Tanıtımı" çerçevesinde safran hasadı gerçekleştirildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ortaklığında saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, bölgenin; iklimi, coğrafyası ve toprağının tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi için uygun olduğunu belirtti. Safranbolu Kaymakamlığı koordinesinde Tıbbi Aromatik Bitkiler Projesini başlattıklarını ifade eden Vali Yavuz, "Demek ki bir yolculuk var. Bu yolculuğu bu markalaşma yolundaki yolculuğu hepimizin desteklemesi lazım. Safran aslında ulusal bazda coğrafi işaret ürünü alan bir baharat türümüz. Avrupa Birliği yolculuğa devam ediyor. Yanlış hatırlamıyorsam 7 Aralık’ta ilan süresi sona eriyor, bir itiraz olmadığı takdirde Avrupa Birliği bazında da aslında coğrafi işaretini alarak belki de o kategoride, baharat kategorisinde ilk Avrupa Birliği coğrafi işaretini olan bir baharatını olacak bir ürünümüz olacak. Bu yönünü de çok kıymetli. Fakat kıymetli olan bir diğer nokta, bizim safranı en başa koyup safranla yeni kardeşler aramamız lazım, safranı yalnız bırakmamamız lazım, safranı diğer tıbbi aromatik bitkilerle desteklememiz lazım" dedi. Geçmiş yıllarda uygulanan lavanta projesi olduğunu hatırlatan Yavuz, "Aslında en güzel kardeşlerden birisi, yanına bu iklimde, bu coğrafyada yetişecek yeni bitkilerle, katma değeri yüksek ürünlerle safranı desteklememiz lazım. Bu farkındalığı oluşturduktan sonra sürdürülebilirliği sağlamamız lazım" diye konuştu. İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık da Safranbolu safranının ticari kaygılardan uzak, gen kaynağının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının son derece önemli olduğunu belirtti. Ayvalık, "Son yıllarda Anadolu’nun farklı coğrafyalarında büyük alanlarda başlatılan yetiştiricilik çalışmaları bu konuda çok hızlı mesafe almamızı gerektirmektedir" değerlendirmesinde bulundu. Safranbolu TSO Meclis Başkanı Cengiz Ünal ise safran bitkisinin bölgenin en kıymetli ve değerli bitkilerinden bir tanesi olduğunu kaydetti. Kurumlarla ortak projeyle getirdikleri noktanın çok gülü ve doğru bir boka olduğunu anlatan Ünal, şunları kaydetti: "Gelecek sene Mayıs ayında bulunduğumuz alanda çok güzel çevre düzenlemesi projemiz var. Çevre düzenlemesi projemizi, çevre duvarlarımızı, safran bahçemizle lavanta bahçemiz arasındaki yürüme yollarımızı Karabük’ümüze, Safranbolu’muza sunacağız." Konuşmaların ardından Vali Yavuz beraberindekiler pekmez kazanından sunum yaptı ardından safran toplama ve ayıklama yarışması düzenlendi. Yarışmacılar, ellerinde sepetlerle ilk olarak safran topladı daha sonra topladıkları safranları ayıkladı. Vali Yavuz, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, AK Parti Karabük milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç ile diğer protokol üyeleri yarışmada dereceye girenlere plaketlerini verdi.

Kilosu 250 bin liradan satılacak olan safran çiçek açmaya başladı Haber

Kilosu 250 bin liradan satılacak olan safran çiçek açmaya başladı

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve kilosu 250 bin lirayı bulan safran bitkisi, yaklaşık 20 günlük gecikmenin ardından çiçek açmaya başladı. Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran bitkisi, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle beklenilenden 20 gün sonra çiçek açtı. 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranın ağustos ayında ekimi yapılırken, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanıyor. Kurak hava nedeniyle geç çiçek açan safranın bu yıl hasadı da geçtiğimiz yıllara göre kısa sürecek. Kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık, hormon bozukluğu gibi hastalıklara iyi gelen ve mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu için dünyada mutluluk iksiri olarak da bilinen safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabiliyor. Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder, gazetecilere yaptığı açıklamada iklim değişikliği nedeniyle safranın geç çiçek açtığını belirterek, “Bu demek oluyor ki işte artık 20’sine doğru başladıysa çiçeklenme Kasım’ın 15’ine kadar sürecek. Güzel dolu dolu bir safran dönemimiz olacak” dedi. Safran Festivali’nin kente çok büyük katkısı olduğunu ifade eden Ergüder, “Yani safran aldığı coğrafi işaretle hele bu seneki Avrupa işaretinden sonra gerçekten aslında bu kadar yoğun geçmeyen bir dönemi şu anda şehirde yüzde 100’e varan doluluğa getirmemizi sağladı. Biz biraz önce toplantıda da bahsettim. Geçen sene gelen bir sunucumuz için bile bir odayı bulmakta güçlük çektik. Bu da bizim safranla ilgili festivali yaparken ki baştaki hedefimizle ilgili doğru noktaya ulaştığımızı gösteriyor” diye konuştu. “Gram fiyatının 250 lira olacağını umuyoruz” İlçenin en büyük safran üreticisi olan İsmail Yılmaz, çiçeklenmenin artacağını aktararak, “Artık yüzlerce, binlerce çiçeği önümüzdeki günlerde tarlalarda görebileceğiz. Tamamen bu arz talep işi. Safrana talep çok var. Yani ürüne talep var. Muhtemelen yeni ürünün gram fiyatının 250 lira olacağını umuyoruz” dedi. “Dünyanın çeşitli yerlerinden gelmek isteyen misafirlerimiz var” Yılmaz, safran hasadının bu yıl geçen yıllara göre 10-15 gün daha az yapılacağını belirterek, “Büyük bir alanda 8 yıldır üretim yapıyorum. Üretim yaptığın Yukarı Çiftlik köyü bir turizm destinasyonu haline geldi. Yurt içinden çok gelen vatandaşımız var ama dünyanın çeşitli yerlerinden gelmek isteyen misafirlerimiz var” şeklinde konuştu. Doktorluğu bırakıp safran ekimine başladı Antalya’da doktorluğu bırakarak Safranbolu’ya yerleşip 3 dönümlük alanda safran yetiştirmeye başlayan Nail Eren, “Arkadaşlarla birlikte burada safran ektik. Başlangıç olarak 3 dönümlük arazide yaptık. Amacımız safranı çoğaltarak daha büyük arazilerde üretimini yapmak” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.