TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Safranbolu

AGRONEWS - Safranbolu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Safranbolu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dünyanın en pahalı baharatı safranın üretimine ORKÖY’den destek Haber

Dünyanın en pahalı baharatı safranın üretimine ORKÖY’den destek

Projesi çerçevesinde 10 dekarlık alanda safran bitkisi dikimi yapıldı. ORKÖY tarafından Osmanlı döneminde de önemini koruyan ve "milli bitki" ünvanını alan safranın üretimine yönelik "Safranbolu Safranı Yetiştiriciliği" projesi hazırlandı. Proje çerçevesinde 10 üreticiye 38 bin lirası hibe olmak üzere 190 bin lira kredi desteği verilirken, üreticilere birer dekar alanda safran dikimi yapma imkanı tanındı. Projenin açılışı Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde yapıldı. Programa Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Safranbolu Orman İşletme Müdürü Sema Altunay ve üreticiler katıldı. Programda konuşan Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, orman teşkilatının destekleriyle Türkiye’yi ileriye taşıyacak ve vatandaşların refahına katkı sağlayacak projeler yapıldığını belirtti. Ormanların korunması, orman köylülerinin yerinde kalkındırılması için ORKÖY çerçevesinde destekleri sürdürdüklerini ifade eden Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu ise, ORKÖY çerçevesinde orman köylülerine desteklerin sürdüğünü söyledi. Bayraktaroğlu, "2024 yılında 21 aileye 5 milyon 581 bin lira katkıda bulunacağız. Bu zamana kadar çalışmalarımızı yaptık. 21 aileden 10 aile kaldı. Orman köylülerimize safran yetiştiriciliği yaptırarak, safran ekim alanlarımızı artırmak istiyoruz. Yöreye özgü ve katma değeri yüksek olan safranın üretiminin devamlılığı açısından da bu proje oldukça önem arz ediyor. Amacımız orman köylülerinin yerinde ekonomik seviyelerini artırmak" diye konuştu. Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve üreticiler safran soğanını toprakla buluşturdu.

Haber

"Dünyanın en pahalı baharatı" toprakla buluşturuldu

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve 250 bin liralık fiyatıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranın soğanları toprakla buluştu. Safranbolu’da 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyansafran, "milli bitki" ünvanını alırken Avrupa Birliği Komisyonu tarafından geçen yıl coğrafi işaretle tescillendi. Ekim ve Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasat edilen, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece 500 gram üretilebilen safran, 250 bin liralık fiyatı ile "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılıyor. Öte yandan, gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan safranın soğan dikimine Ağustos ayı itibariyle başlandı. Konuyla ilgili gazetecilere konuşan üretici İsmail Yılmaz, Ağustos ayı itibariyle safran soğanlarını dikmeye başladıklarını ve dikim işinin 10 gün süreceğini belirtti. Yaklaşık 10 dönüm yeni alanda dikim yaptıklarını ifade eden Yılmaz, "Dikim metodunu bu yıl değiştirdik. Farklı bir deneme yapıyoruz. Organik sıvı gübre ile dikim yapıyoruz. Otla mücadele zor olduğu için hayvan gübresi kullanmak istemedik. Sahanın üzerini dikimden sonra sıcaktan etkilenmesin diye örtü ile örteceğiz" diye konuştu. Yılmaz, bu yıl yaklaşık 23 dönüm alanda hasat yapmayı planladıklarını aktardı.

Safran tarlasını 40 günde 70 bin kişi ziyaret etti Haber

Safran tarlasını 40 günde 70 bin kişi ziyaret etti

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve kilosu 250 bin lira olması dolayısıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranın hasadı sona ererken, safran tarlasını 40 günde 70 bin kişi ziyaret etti. Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılmasının yanı sıra; hücre yenileme, hafızayı güçlendirme, astım ve solunum yolu hastalıkları, sindirim ve diş eti güçlendirme gibi birçok etkisi bulunan safran bitkisi, Ağustos ayında ekimi yapılırken, Ekim-Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasadı yapılıyor. Safranbolu’da 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan safran, "milli bitki" ünvanını alırken Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işareti tescillendi. 13 dönümden 10 kilo safran alındı Safran üreticisi İsmail Yılmaz, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl safranın 12 gün geç açtığını, ancak hasadın da geç bittiğini belirtti. Hasadın geç başlamasına rağmen beklentilerin üzerinde bir ürün aldıklarını ifade eden Yılmaz, "13 dönüm civarında benim ürettiğim alan, 10 kilograma yakın ürün aldım. Bu sene Safran Festivali duyurusunu erken yaptık, festivali de erken yaptık. Gerçi çiçeklerimiz o zaman açmamıştı ama tabii bu haberlere konu olunca gelmek isteyenler, bu sene hasadı gördüler. Geçen yıla göre daha çok geldi. Zannediyorum bir 60-70 bin insan ağırlamışızdır" dedi. Safranı ilk kez görenlerin şaşırdığını anlatan Yılmaz, "İlk tarlaya geldiğinde o atmosferi görünce şaşırıyorlar. Bu mevsimde artık doğa kendini kışa doğru döndüğünde herkes mosmor tarlayı görünce şaşırıyorlar. O kokuyu o havayı teneffüs etmek için herkes bunu birbirine duyuruyor. Buradan görüntü atıyor, canlı yayın yapıyor" diye konuştu. İnsanların ürünleri üretim yerinden aldığını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti: "Biz de gittiğimiz yerlerde bunu görüyoruz. Mutlaka yerini tercih ediyoruz. ’Burası üretim yeri, üretim sahası, üretim alanı, yerine geldik’ diyor insanlar. Daha çok tercih ediyorlar."

Saffron, the Haber

Saffron, the "world's most expensive spice", has been harvested

Saffron harvest was carried out within the framework of "Saffron Project Promotion on the Way to Branding" in Safranbolu district of Karabük. Speaking at the program, initiated by the Provincial Directorate of Agriculture and Forestry in collaboration with the Safranbolu Chamber of Commerce and Industry (STSO), Karabük Governor Mustafa Yavuz emphasized the region's suitability for cultivating medicinal aromatic plants. Under the coordination of Safranbolu District Governorship, the Medicinal Aromatic Plants Project was launched. Governor Yavuz stressed the need for collective support in the branding journey, highlighting saffron as a spice with national geographical indication. The European Union continues its journey. If I remember correctly, the announcement period ends on December 7th. Unless there is an objection, we will have a product that will actually get its geographical indication on the European Union basis and perhaps become the first spice with the European Union geographical indication in that category, in the spice category. This aspect is also very valuable. But another important point is that we need to put saffron first and look for new siblings with saffron, we should not leave saffron alone, we need to support saffron with other medicinal and aromatic plants.” Reminding that there was a lavender project implemented in the past years, Yavuz said, "Actually, it is one of the most beautiful brothers, we need to support saffron with new plants that will grow in this climate and this geography, and products with high added value. After creating this awareness, we need to ensure sustainability." Provincial Director of Agriculture and Forestry Çetin Ayvalık stated that it is extremely important for Safranbolu saffron to be protected from commercial concerns and to preserve its genetic resources and transfer it to future generations. Ayvalık evaluated, "The breeding studies that have been initiated in large areas in different geographies of Anatolia in recent years require us to make rapid progress in this regard." Safranbolu TSO Assembly President Cengiz Ünal noted that the saffron plant is one of the most precious and precious plants of the region. Explaining that the point they have brought with the joint project with institutions is a very good and correct thing, Ünal said: "We have a very nice landscaping project in the area we are located in May next year. We will present our landscaping project, our environmental walls, and the walking paths between our saffron garden and lavender garden to our Karabük and Safranbolu." After the speeches, Governor Yavuz and his entourage made a presentation from the molasses cauldron, and then a saffron collection and sorting competition was held. The contestants first collected saffron with baskets in their hands, and then sorted the saffron they collected. Governor Yavuz, Safranbolu District Governor Şaban Arda Yazıcı, AK Party Karabük MPs Cem Şahin and Ali Keskinkılıç and other protocol members gave plaques to the winners of the competition.

Haber

"Dünyanın en pahalı baharatı" safranın hasadı yapıldı

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde "Markalaşma Yolunda Safran Projesi Tanıtımı" çerçevesinde safran hasadı gerçekleştirildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ortaklığında saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, bölgenin; iklimi, coğrafyası ve toprağının tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi için uygun olduğunu belirtti. Safranbolu Kaymakamlığı koordinesinde Tıbbi Aromatik Bitkiler Projesini başlattıklarını ifade eden Vali Yavuz, "Demek ki bir yolculuk var. Bu yolculuğu bu markalaşma yolundaki yolculuğu hepimizin desteklemesi lazım. Safran aslında ulusal bazda coğrafi işaret ürünü alan bir baharat türümüz. Avrupa Birliği yolculuğa devam ediyor. Yanlış hatırlamıyorsam 7 Aralık’ta ilan süresi sona eriyor, bir itiraz olmadığı takdirde Avrupa Birliği bazında da aslında coğrafi işaretini alarak belki de o kategoride, baharat kategorisinde ilk Avrupa Birliği coğrafi işaretini olan bir baharatını olacak bir ürünümüz olacak. Bu yönünü de çok kıymetli. Fakat kıymetli olan bir diğer nokta, bizim safranı en başa koyup safranla yeni kardeşler aramamız lazım, safranı yalnız bırakmamamız lazım, safranı diğer tıbbi aromatik bitkilerle desteklememiz lazım" dedi. Geçmiş yıllarda uygulanan lavanta projesi olduğunu hatırlatan Yavuz, "Aslında en güzel kardeşlerden birisi, yanına bu iklimde, bu coğrafyada yetişecek yeni bitkilerle, katma değeri yüksek ürünlerle safranı desteklememiz lazım. Bu farkındalığı oluşturduktan sonra sürdürülebilirliği sağlamamız lazım" diye konuştu. İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık da Safranbolu safranının ticari kaygılardan uzak, gen kaynağının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının son derece önemli olduğunu belirtti. Ayvalık, "Son yıllarda Anadolu’nun farklı coğrafyalarında büyük alanlarda başlatılan yetiştiricilik çalışmaları bu konuda çok hızlı mesafe almamızı gerektirmektedir" değerlendirmesinde bulundu. Safranbolu TSO Meclis Başkanı Cengiz Ünal ise safran bitkisinin bölgenin en kıymetli ve değerli bitkilerinden bir tanesi olduğunu kaydetti. Kurumlarla ortak projeyle getirdikleri noktanın çok gülü ve doğru bir boka olduğunu anlatan Ünal, şunları kaydetti: "Gelecek sene Mayıs ayında bulunduğumuz alanda çok güzel çevre düzenlemesi projemiz var. Çevre düzenlemesi projemizi, çevre duvarlarımızı, safran bahçemizle lavanta bahçemiz arasındaki yürüme yollarımızı Karabük’ümüze, Safranbolu’muza sunacağız." Konuşmaların ardından Vali Yavuz beraberindekiler pekmez kazanından sunum yaptı ardından safran toplama ve ayıklama yarışması düzenlendi. Yarışmacılar, ellerinde sepetlerle ilk olarak safran topladı daha sonra topladıkları safranları ayıkladı. Vali Yavuz, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, AK Parti Karabük milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç ile diğer protokol üyeleri yarışmada dereceye girenlere plaketlerini verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.