TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sağlıklı Gıda

AGRONEWS - Sağlıklı Gıda haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sağlıklı Gıda haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gıda Hakkı İçin Küresel Kollektif Eyleme Çağrı Haber

Gıda Hakkı İçin Küresel Kollektif Eyleme Çağrı

FAO, özellikle gıda güvenliği ve beslenme alanında çeşitli acil müdahale projeleri ile birçok bölgedeki açlıkla mücadele ediyor. Gıda temini sağlamak, kriz bölgelerinde gıda güvenliğini artırmak ve yerel tarımsal altyapıyı güçlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Eğitim ve okul beslenme programları gibi projeler ile, sağlıklı gıdalara erişim konusunda büyük rol oynayan FAO’nun, iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik uygulamaları da çiftçilerin üretimlerini sürdürülebilir şekilde artırmasına yardımcı oluyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Dr. QU Dongyu, Dünya Gıda Günü’nde hükümetler, özel sektör, akademi, sivil toplumlar ve bireylerin oluşturduğu bir küresel iş birliği ile gıda hakkı için kolektif eyleme duyulan ihtiyacın altını çizdi. "Daha İyi Bir Yaşam ve Daha İyi Bir Gelecek İçin Gıda Hakkı" başlıklı yazısında, tüm çiftçilerin küresel nüfusu besleyecek kadar gıda üretebildiğini, ancak yaklaşık 730 milyon kişinin doğal ve insan kaynaklı afetler yüzünden açlıkla mücadele ettiğini belirtti. MİLYARLARCA İNSAN SAĞLIKSIZ BESLENİYOR Dr. QU Dongyu, tüm insanların yeterli gıdaya erişim hakkına sahip olduğunu vurgulayarak, gıda çeşitliliğinin ve erişilebilirliğinin önemine dikkat çekti. Dongyu'nun kaleme aldığı yazıya göre, günümüzde dünya genelindeki çiftçiler kalori ihtiyacını karşılayacak kadar gıda üretebiliyor, ancak 2,8 milyar insan sağlıklı beslenemiyor. Gıda hakkının, sadece açlıkla mücadele değil, aynı zamanda sağlıklı ve besleyici bir diyetin tüm dünyada erişilebilir olmasını sağlamayı hedeflemekle ilgili olduğunu söyleyen Dr. QU Dongyu, gıda sistemlerinin verimli, sürdürülebilir ve kapsayıcı olmasının gerekliliğini vurguladı. KOLLEKTİF EYLEM GEREKİYOR Kollektif eylemin önemine dikkat çeken Dr. QU Dongyu, bu mücadelenin yalnızca hükümetler tarafından değil, tüm toplum kesimlerinin iş birliğiyle gerçekleşebileceğini belirtirken, "Özellikle de gençler- çün­kü gıda güvenliği olan bir gelecek onların hakkı. Geleceği onlar tasarlıyor ve karar veriyor. BM Gelecek Zirvesi’nden çıkan tüm çağrı­lar onların eylemleriyle belirlenmektedir" dedi. Dr. QU Dongyu, "Çiftçiler, biyoçeşitliliği ar­tıran ve doğal kaynakları so­rumlu bir şekilde yöneten bir sürdürülebilir tarım uygula­masıyla fark yaratabilirler. İş­letmeler, besleyici ve çeşitli gıdaları daha uygun fiyatlı ha­le getirebilirler. Akademi ve sivil toplum, veri toplayarak, iyileştirilmesi gereken alan­ları tespit ederek, bilimsel teknoloji çözümlerini uygula­yıp, hedeflere yönelik ilerle­meyi takip ederek hükümetle­ri sorumlu tutabilir" diyerek herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti. Tarımsal gıda sistemlerini dönüştürerek daha sürdürülebilir ve kapsayıcı hale getirmek için çalışan FAO, bu süreçte, bilgi teknolojileri, biyoteknoloji, yapay zeka gibi yenilikçi alanların kritik bir rol oynadığını açıkladı. Tüketicilere düşen görevin sağlıklı yaşam tarzları benimsemek, gıda israfını azaltmak ve gıda çeşitliliğini teşvik etmek olduğunu ekledi. Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir tarımsal gıda sistemi için hep birlikte çalışılması gerektiğini söyledikten sonra "Eylemlerimiz Geleceğimizdir" cümlesiyle mesajını noktaladı.

Kuşadası’nda sağlıklı gıdanın adresi ‘Yerel Üretici Pazarı’ oldu Haber

Kuşadası’nda sağlıklı gıdanın adresi ‘Yerel Üretici Pazarı’ oldu

Kuşadası’nın kırsal mahallelerinde yaşayan yerel üreticiler tarafından üretilen mevsimlik ürünlerin satıldığı pazar, kent sakinlerine uygun fiyata sağlıklı beslenme imkanı sunuyor. Kuşadası Belediyesi tarafından 2019 yılında açıldığı ilk günden bu yana uygun fiyata doğal ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin vazgeçilmez uğrak noktası olan yerel üretici pazarına gösterilen ilgi artarak devam ediyor. Kuşadası’nın kırsal mahalleleri olan Kirazlı, Caferli, Çınar ve Soğucak’ta yaşayan yerel üreticilerin iyi tarım uygulamaları ile ürettikleri mevsimlik ürünlerini satışa sunduğu pazarda kadınlar tarafından yapılan yerel tatlar da bulunuyor. İçli köfteden yaprak sarmasına, otlu börekten keşkek ve aşureye kadar birbirinden lezzetli yiyeceklerin büyük rağbet gördüğü pazarda, doğal yollarla üretilen yumurta, bal ve süt gibi hayvansal ürünler de yer alıyor. El açması gözleme ve bazlama tezgâhları ise pazara ayrı bir renk katıyor. Davutlar Mahallesi’nde ikamet eden ve pazarda kendi üretimi olan balları satan Nagihan Memiş, kendi ürettiği ürünleri satmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek “Pazardan memnunum. Alım gücünün düşmüş olması satışlarımıza da yansıdı. Ancak yine de memnunuz” dedi. Sokağın açıldığı ilk günden bu yana el açması gözleme satan Zahide Hanım da ev ekonomisine katkı sunmanın mutluluk verici olduğuna dikkat çekerek “Satışlarımız gayet iyi. Belediye Başkanımız Ömer Günel’e bize böyle bir imkan sunduğu için teşekkür ederim” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.