Sağlıksız Beslenmenin Küresel Maliyeti: 8 Trilyon Dolar
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), sağlıksız beslenme alışkanlıklarının küresel tarım-gıda sistemlerine etkisini ortaya koyan çarpıcı bir rapor yayınladı. Rapora göre, özellikle gelişmiş ülkelerdeki endüstrileşmiş gıda sistemlerinde yıllık 8 trilyon dolarlık gizli maliyet oluşuyor.
FAO, 13 farklı beslenme risk faktörü belirledi. Bu faktörler arasında tam tahıllar, meyve ve sebzelerin yetersiz tüketimi, aşırı sodyum alımı, kırmızı et ve işlenmiş et tüketiminin yüksek olması öne çıkıyor.
FAO Genel Direktörü QU Dongyu, sürdürülebilir bir gelecek için küresel tarım-gıda sistemlerinin dönüşümünün hayati önem taşıdığını vurguluyor. Bu dönüşümün başarılı olabilmesi için birincil üreticiler, tarım işletmeleri, hükümetler, finans kuruluşları, uluslararası organizasyonlar ve tüketicilerin ortak hareket etmesi gerekiyor.
Rapor, tarım-gıda sistemlerinin gıda güvenliği, beslenme, biyoçeşitliliğin korunması ve kültürel kimlik gibi temel rollerini göz önünde bulundurarak, daha sürdürülebilir ve verimli bir yapıya kavuşturulması için acil eylem çağrısında bulunuyor.