TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Şahin Bilgiç

AGRONEWS - Şahin Bilgiç haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şahin Bilgiç haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nde Tarım Zirvesi Düzenlendi Haber

8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nde Tarım Zirvesi Düzenlendi

Adana Valiliği himayesinde gerçekleştirilen 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, bu yıl dikkat çekici bir zirveye ev sahipliği yaptı. Sosyal Gastronomi Hareketi iş birliği ve Şef Ebru Baybara Demir’in katkılarıyla düzenlenen zirve, “Toprağın Lezzeti” temasıyla tarım ve gastronomiyi bir araya getiren önemli bir buluşma oldu. Zirvede, tarım ve gıda üretimindeki küresel ve yerel sorunlara dair uzmanlar, çözüm önerilerini ve deneyimlerini paylaştılar. Dünyanın dört bir yanından gelen sosyal gastronomi alanında uzman şefler, çiftçiler, girişimciler ve geliştiriciler Adana’da bir araya gelerek, yerel çiftçilerle deneyimlerini paylaştı. Tarım Zirvesi, gün boyu süren oturumlar ve ilgi çekici konuşmalarla doluydu. Bu yılki teması “Toprağın Lezzeti” olan zirve, tarımın sürdürülebilirliği ve yerel gıda kaynaklarının geleceği konularını ele aldı. Şef Ebru Baybara Demir: "Sorumluluklarımız Büyüyor" Zirvenin açılış konuşmasını yapan Şef Ebru Baybara Demir, 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde BM tarafından "Küresel Gıda Kahramanı" unvanına layık görüldüğünü belirterek sözlerine başladı: "Ülkem adına çok heyecanlıyım. Bu yıl BM Gıda ve Tarım Örgütü tarafından ‘Dünya Gıda Kahramanı’ unvanıyla onurlandırıldım. Belirlenen 7 isimden biri oldum. Bu unvan, toprak, tarım ve gıda için yapılması gerekenler konusunda bana yeni bir sorumluluk daha eklemiş oldu. Bu kapsamda Sosyal Gastronomi Merkezinde düzenlediğimiz bu Tarım Zirvesi de ayrı bir önem taşıyor." Adana’yı son iki buçuk ayda çok daha yakından tanıma fırsatı bulduğunu belirten Demir, “Topraktaki ürün çeşitliliğinden balıkçılığa, sofraya gelen lezzetlere kadar gıdanın üretiminden tüketiciye ulaşan tüm süreci öğrendim. Adana, gıdanın 24 saat boyunca devam eden bir yemek hareketine sahip olduğu bir şehir. Adana’nın yemek ve tarım kültürünün sosyolojik olarak kitaplaştırılması gerektiğine inanıyorum” dedi. Nicola Gryczka: "Sosyal Gastronomi Hareketiyle Küresel Birliktelik" Sosyal Gastronomi Hareketi kurucularından Nicola Gryczka, zirvede yaptığı konuşmada, yıllar önce birçok yerel örgütün bağımsız olarak gıda ve tarım üzerine çalıştığını, ancak bu çalışmaların bir araya geldiğinde çok daha etkili olabileceğini fark ettiklerini söyledi. Gryczka, bu bağlamda Sosyal Gastronomi Hareketi’nin nasıl doğduğunu şu sözlerle anlattı: “Bir araya geldiğimizde daha fazla toplumu ve sivil toplum kuruluşunu iş birliği ve ortaklıklar etrafında buluşturmanın, güçlü bir etki yaratabileceğini fark ettik. Eğitim bu prensiplerin ilki oldu. Dünyanın dört bir yanında insanları sorumlu bir şekilde nasıl gıda seçmeleri, almaları ve yetiştirmeleri gerektiği konusunda eğitiyoruz. Adana Tarım Zirvesi ile başlayan bu iş birliğinin de çalışmalarımızı güçlendireceğine inanıyoruz.” Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç: "Adana, Türkiye Mutfağının Kalbi" Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç ise konuşmasında, Adana’nın sadece mutfağıyla değil, bereketli topraklarıyla da Türkiye mutfağının kalbi niteliğinde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Adana, Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip ve bu bereketli toprakları korumak bizim en önemli sorumluluğumuz. Yerel ekonomiyi güçlendiren, küresel gelişmeleri takip eden çalışmalar bu hedef doğrultusunda önceliğimiz olacak.” Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar: "Verimli Toprakların Önemi" Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da Adana’nın tarımsal zenginliğine dikkat çekerek, tarımın ve verimli toprakların gıda güvenliği açısından giderek daha önemli hale geldiğini vurguladı. Karalar, şunları ifade etti: “Küresel ısınma, gıda ve tarımda riski giderek artırıyor. Adana, dünyanın en verimli ovalarından biri. Adana’nın yemek kültürü kadar bu zengin tarımsal yapıyı da korumalı ve gelecek nesillere taşımalıyız. Her çiftçinin ürettiği her ürün toprakta kalmamalı, değerlendirilmelidir. Heba olan her ürün, milli gelirimizden kaybolan bir değerdir.” Adana Valisi Yavuz Selim Köşger: "Adana’nın Bereketli Toprakları" Adana Valisi Yavuz Selim Köşger de yaptığı konuşmada, Adana’nın bereketli topraklarına ve tarımsal üretimdeki gücüne değindi. Köşger, İzmir İktisat Kongresi’ni hatırlatarak şunları söyledi: “Savaş sonrası zor bir dönemde ülke genelindeki şehirlerden çok az ürün getirilirken, Adana bereketli toprakları sayesinde çok çeşitli ürünler sunabilmiştir. Adana’nın bu geleneğini uzun yıllardır özenle sürdürmeye çalışıyoruz. Güvenli gıdaya herkesin ulaşabilmesini sağlamak, topraktan çatala dediğimiz zinciri eksiksiz sürdürebilmek son derece önemli.” Adana Lezzet Festivali’ndeki bu Tarım Zirvesi, gıda güvenliği, yerel üretim ve sürdürülebilir tarım konularında Adana’nın potansiyelini daha ileriye taşımak adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Çukurova'da çiftçiler, lisanslı depolara yöneldi Haber

Çukurova'da çiftçiler, lisanslı depolara yöneldi

Adana Ticaret Borsası tarafından işletilen lisanslı depoda TMO'nun buğday fiyatını açıklamasının ardından yoğunluk yaşanıyor. Aralarında bir gün önceden gelenlerin de olduğu çiftçilerin kamyon ve traktörde yüklü buğdayları, numune alınıp kontrol edildikten sonra kalitesine göre depoya yönlendiriliyor. Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, AA muhabirine, lisanslı depoların kurulmasının Türk tarımının devrim niteliğinde bir kararı olduğunu söyledi. Türkiye'de 343 firmanın lisanslı depo kurma yetkisi aldığını aktaran Bilgiç, bunların toplam kapasitesinin Türkiye'nin neredeyse buğday üretimine yakın, 19 milyon 937 bin ton olduğunu belirtti. Bilgiç, ruhsat alanlardan 241 firmanın aktif olarak depoculuk faaliyeti yaptığını, bunların toplam kapasitelerinin ise 9 milyon 51 bin ton olduğunu dile getirdi. Adana'nın da lisansı depoculuğa ilgi gösterdiğini anlatan Bilgiç, "Şu anda 15 lisanslı depomuz faaliyette. Bunların kapasitesi 700 bin tonun üzerinde. Kuruluş aşamasında olanlarla beraber 20 lisanslı depomuz olacak. Bunların tamamı kurulduğunda 1 milyon tonun üzerinde bir kapasitemiz olacak." dedi. Borsadaki lisanslı depolar dolmak üzere TMO'nun alım fiyatını açıklamasıyla üreticilerin depolara ilgisinin buranın önemini bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Bilgiç, şöyle konuştu: "Şu anda eğer lisanslı depolar olmasaydı TMO ürün alsa dahi koyacak yer bulamazdı. TMO'nun verdiği fiyatlar dünya fiyatlarının üzerinde fiyatlar. Bu fiyatlarla şu anda ürünler, müsait olan lisanslı depolara alınıyor. Adana Ticaret Borsası'nda da lisanslı depolar şu anda dolmak üzere." "Lisanslı depolar üretici için can suyu olan yerler" Bilgiç, lisanslı depoların Türkiye için bir şans olduğunu belirterek, "Lisanslı depolar, üretici için gerçekten çok önemli, can suyu olan yerler. Ürettiği ürününü koyabilecek kendi depoları yoksa buralarda muhafaza ediliyor. Elektronik ürün senedi oluşuyor. Ayrıca tüketici de tüccar tarafı da 12 ay ürüne rahatça ulaşabiliyor. Bu depolar iki taraf için de önemli. Onun için de bu depoların herkes tarafından iyi şekilde kullanılması lazım." değerlendirmesinde bulundu. "İstediğimiz zaman paramızı alabiliyoruz" Depoya 100 dönümde ürettiği buğdayı teslim etmek için gelen Nusret Zorlu da TMO'nun açıkladığı fiyatların piyasadan iyi olduğunu söyledi. Daha önce piyasada sattığı ayçiçeğinin parasını hala alamadığını, bu nedenle lisanslı depoyu tercih ettiğini aktaran Zorlu, "Ürünümüz bozulmuyor. Malımız devletin elinde güvenilir yerde. İstediğimiz zaman paramızı alabiliyoruz." dedi. Buğday üreticisi Cengiz Çelik de piyasadaki tüccarların buğdayı 6-7 liradan, TMO'nun ise primsiz olarak 8,25 liradan aldığını belirtti. Lisanslı depoların ürünü daha yüksek fiyattan satma imkanı verdiğini anlatan Çelik, "İstersem ürünümü saklayabiliyorum. Fiyatı daha iyi olduğu zaman satabiliyorum. Düşük gördüğüm zaman fiyat beni tatmin etmiyorsa ürünümü burada bekletebiliyorum." ifadesini kullandı. Çelik, çiftçiler için iyi bir uygulama olan lisanslı depoların sayısının artırılmasını istediklerini kaydetti.

Buğday fiyatları Çukurova'daki çiftçilerin beklentisini karşıladı Haber

Buğday fiyatları Çukurova'daki çiftçilerin beklentisini karşıladı

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, AA muhabirine, çiftçilerin üretim maliyetinin geçen yılla karşılaştırıldığında artış gösterdiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan hububat alım fiyatlarına değinen Doğru, şöyle devam etti: "Bu sene iç piyasada buğday fiyatları 6-6,5 lira arasında seyrederken Sayın Cumhurbaşkanı'mızın açıkladığı kilogram başına 8,25 lira fiyat çiftçimizi memnun etmiştir. Burada asıl önemli olan buğdayını ister TMO'ya versin ister piyasada tüccar veya sanayiciye versin çiftçimiz kilogram başına 1 liralık primden faydalanacak, böylelikle çiftçilerimiz buğday ekmeye teşvik edilecektir. Yeter ki Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olsun. Açıklanan ton başına 8 bin 250 lira fiyattan çiftçimiz memnun." Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç de fiyatların açıklanmasının ardından piyasaların hareketlendiğine dikkati çekerek, "Bu fiyatlar piyasaları rahatlatacak, üreticilerde de sürdürülebilir tarımı sağlayacak. Fiyatlar hem üreticiyi hem de tüketiciyi memnun edecek." dedi. Adana Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin de kentte bu yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin dekarda buğday üretimi yapıldığını, yaklaşık 700 bin ton rekolte beklediklerini söyledi. Hasadın büyük kısmının bittiğini aktaran Tekin, "Şu anda fiyat açıklandı, çiftçimiz mutluluk içerisinde. Kilo başına 8,25 lira fiyatımız var. Çiftçimiz, artı 1 lira da prim alacak 9,25 lira olur. Şu an çiftçimizi gayet memnun edici bir fiyat. Buğdayın kilosunun 5 lira civarında maliyeti var. Buna tarla kirası dahil. Bu maliyet, bölgeler arası farklılıktan dolayı 50 kuruş yukarı aşağı değişebilir." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.