TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Saimbeyli

AGRONEWS - Saimbeyli haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Saimbeyli haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Adana'da Mücennes Üzümünde Bağ Bozumu ve Pekmez Yapımı Başladı Haber

Adana'da Mücennes Üzümünde Bağ Bozumu ve Pekmez Yapımı Başladı

Adana’nın Saimbeyli ilçesinde, coğrafi işaret çalışmaları yürütülen Mücennes üzümünün bağ bozumu yapıldı. Üzüm, meşe külü ile harmanlanarak iki günde pekmez haline getiriliyor. Çeralan Mahallesi'nde başlayan bağ bozumu, Saimbeyli Belediye Başkanı Mahmut Dal’ın da katılımıyla gerçekleşti. Lezzetli Pekmez İçin Geleneksel Yöntemler Meşe ve mezla ağacı külü ile kaynatılan Mücennes üzümü, bölgede nostaljik yöntemlerle pekmez haline getiriliyor. Dut yaprakları kaşık, su kabakları ise kepçe olarak kullanılıyor. Üreticiler, 2 gün 3 gece boyunca kazanların başında kalarak pekmezi hazır hale getiriyor. Markalaşma Çalışmaları Devam Ediyor Saimbeyli Belediye Başkanı Mahmut Dal, üzümün lezzetini tescillemek için çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu geleneksel lezzetleri markalaştırarak ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Özellikle meşe külünün pekmeze kattığı farklı aroma ve lezzetin bölge için önemine dikkat çekti. Yüksek Verim, Zahmetli Süreç Bu yıl üzüm veriminin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan üretici İsmail Umut, 3 dönüm araziden 6 ton üzüm hasadı aldıklarını ifade etti. Ancak pekmez yapımının zahmetli bir süreç olduğunu belirterek, “10 kilogram üzümden sadece 1 kilogram pekmez çıkıyor” dedi. Umut, gençlerin bu zorlu süreci devam ettirmekten kaçındığını ancak kendilerinin geleneği sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

Lezzeti ülke sınırlarını aşan Saimbeyli kirazı tescil bekliyor Haber

Lezzeti ülke sınırlarını aşan Saimbeyli kirazı tescil bekliyor

Adana'da 26-28 kalibre kalitesinde olan Saimbeyli kirazında hasat başladı. Saimbeyli ilçesinin zirvelerinde zorlu hasat yapılırken lezzeti tescil almayı bekleyen Saimbeyli kirazı, Rusya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Saimbeyli ilçesinde zorlu kiraz hasadı başladı. Tadı, rengi, aroması ve kalitesiyle dikkat çeken Saimbeyli kirazı, coğrafi işaret ile tescillemeyi bekliyor. Saimbeyli'nin Ayıçukuru mevkiinde bin 100 rakımda hasat yapan 8 dönüm arazide yaklaşık 10 ton kiraz hasadı gerçekleştirdiklerini kaydeden üretici Halil Günel, Saimbeyli zirvesinden toplanan kirazların Rusya'ya ihraç edildiğini söyledi. Günel, kiraz kalitesinin 26-28 kalibre olduğunu ve lezzetinin bölgeye özgü aroması ile tescillenmesi gerektiğini belirterek, “Bin 100 rakımda yaklaşık 10 ton kiraz hasadı gerçekleştiriyoruz. Bölgemizdeki kiraz ilaç kullanılmadan üretilen organik bir lezzet. Kiraz üreticisi olarak bu bölgemizin kirazına tescil bekliyoruz. Dalında 10 TL'den alıcı buluyor ama zincir marketlere bakınca 140-170 TL'den satılıyor. Bu kirazlar yurt dışına ihraç oluyor. Rusya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkelerinden talep görüyor. İç piyasaya çok az gidiyor şu an” dedi. Üretici Emrah Günel ise bölgede kiraz yetiştiriciliğinin zor olduğunu söyleyerek, “Saimbeyli kirazı dünya markası olmalı. Lezzetli bir aroması var. Saimbeyli kirazı yemeyen kiraz yedim demesin” diye konuştu.

Dezavantajlı alanlara makine desteği Haber

Dezavantajlı alanlara makine desteği

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ek finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde gerçekleştirilen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP), kırsal dezavantajlı alanları avantajlı alanlara çevirmeye devam ediyor. Kırsalda yaşayan ve geçimlerini emek yoğun faaliyetler sonucu sağlayan ailelere refahlarını artırmaya yönelik yüzde 100 hibe yardımlar yapılarak destek olunuyor. Bu çerçevede projenin uygulandığı Adana ilinin Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Kozan, Pozantı, Karaisalı ve Aladağ ilçelerinde, küçük alanlarda üretim yaparak ekonomik değer ortaya çıkarmaya çalışan üreticilere ceviz soyma, meyve sıkma, salça yapma makinesi ile motorlu tırpan dağıtımı yapıldı. Tamamı hibe olarak verilen alet ve ekipmanlar dezavantajlı alanları avantajlı bölgelere çevirirken küçük işletmelerin tarımsal üretimde refahını artıracak. Proje çerçevesinde üreticilere alet ve ekipmanları Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonunda düzenlenen program ile verildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, projenin uzun sürecek bir proje olduğunu ve rakımı yüksek kırsal ilçelerde uygulandığını belirterek, “7 ilçemizde projeyi uyguluyoruz. Önemli olan çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu alet ekipman veya yatırım projelerini desteklemek. Bireyler yatırımlar çerçevesinde ahır yapımı, bahçe kurulumu yer alıyor. Alet ekipmanda da sizin tarımsal üretimde ihtiyaç duyduğunuz üzüm sıkma, salça yapma, ceviz soyma makinesi, motorlu tırpan sırt pompası, çapa motoru gibi birçok ihtiyacı da bu proje ile karşılamış oluyoruz” dedi. Daha sonra 20 üreticiye motorlu tırpan, 4 üreticiye salça yapma makinesi, 6 üreticiye ceviz soyma makinesi 3 üreticiye de meyve sıkma makinesi teslim edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.