Türkiye’de Yerli Feromon Üretildi: Kahverengi Kokarca ile Mücadele
İstilacı Tür Tarımda Büyük Zarara Yol Açıyor
Ana vatanı Çin, Japonya ve Tayvan olan kahverengi kokarca böceği, Amerika ve Avrupa'nın ardından 2017’de ilk kez Artvin ve İstanbul’da görüldü. Bugün Türkiye’nin 17 iline yayılan bu zararlı, özellikle fındık üretiminde ciddi kayıplara neden oluyor.
2024 yılında kahverengi kokarca nedeniyle fındık rekoltesi %30-35 düşerken, küflü ve çürük fındık oranı %40’a varan bir artış gösterdi. Uzmanlar, 2025 yılında bu zararın %50 ila %75’e kadar çıkabileceği konusunda uyarıyor.
Yerli Feromon Tuzakları Üretildi
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) akademisyenleri, istilacı böceğe karşı Amerika ve Kosta Rika’dan sonra dünyada üçüncü kez feromon üretmeyi başardı. Bugüne kadar ithal edilen Feromon Tuzakları artık Türkiye’de üretilecek.
Projeye öncülük eden akademisyenlerden Prof. Dr. Mustafa Zengin, 2016’dan beri bu alanda çalıştıklarını belirterek, üretimin 2018’de Sakarya Üniversitesi Teknokent laboratuvarlarında başladığını söyledi. İlk saha denemeleri 2021’de Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Muratlı köyünde gerçekleştirildi.
Nisan Ayında 60 Bin Ürün Çiftçilere Dağıtılacak
Geliştirilen feromonların seri üretimine başlandı ve Nisan 2025 itibarıyla 50-60 bin ürünün çiftçilere dağıtılması hedefleniyor.