TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Şakir Çınar

AGRONEWS - Şakir Çınar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şakir Çınar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Zeytinyağı Denetimleri Hız Kesmeden Devam Ediyor Haber

Zeytinyağı Denetimleri Hız Kesmeden Devam Ediyor

DENİZLİ (İHA) - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan denetim programı kapsamında, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zeytin ve zeytinyağı üretim tesislerini denetlemeye devam ediyor. 2024 yılı zeytin hasadıyla başlayan üretim sezonunda, Denizli'deki zeytinyağı üretim kapasitesinin artırılması amaçlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 4-18 Kasım tarihleri arasında düzenlediği zeytin ve zeytinyağı denetimleri, ülke genelinde hız kesmeden devam ediyor. Denizli'de faaliyet gösteren 7 zeytinyağı sıkım işletmesinin 2’si Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak çiftçi kuruluşlarına ait. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Kale ilçesinde bulunan zeytinyağı üretim tesislerini ziyaret ederek bu doğrultuda denetimlere başladı. DENİZLİ, ZEYTİN ÜRETİMİNDE EGE'DE 5. SIRADA Çınar, geçtiğimiz yıl Denizli’de 17 bin 753 ton zeytin üretildiğini belirterek, ildeki zeytin üretiminin ülke genelinde 14. sırada, Ege Bölgesi'nde ise 5. sırada yer aldığını ifade etti. Çınar üretim kapasitesiyle ilgili de bilgi vererek, "İl genelinde zeytin olarak en çok Kale olmak üzere Buldan, Sarayköy ve Beyağaç ilçelerimizde, çeşit olarak en fazla Gemlik, bunun yanı sıra Manzallina, Yamalak Sarısı, Domat, Memecik zeytinleri üretilmektedir. İlimizde zeytinyağı üretim tesislerinin yıllık 10 bin 634 ton zeytinyağı üretim kapasitesi olup, geçen yıl bu tesislerde bin 217 ton zeytinyağı üretimi gerçekleştirilmiştir. İlimizin coğrafi yapısı ve iklim özellikleri bakımından üretilen zeytinyağının hoş, güzel bir aroması ve tadı vardır" dedi. Çınar, bu yılki üretim sezonunun tüm üreticilere bereketli geçmesini diledi.

Yeni modelde hedef sürdürülebilir tarımsal üretim Haber

Yeni modelde hedef sürdürülebilir tarımsal üretim

Üreticilere stratejik ürünler ve artan destekler hakkında Denizli İl Tarım Müdürü Şakir Çınar, doğru bilgilere ulaşmanın önemini vurgulayarak, tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin hedeflendiğini belirtti. 29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2025-2027 yılları arasındaki yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler kapsamında ‘Yeni destekleme modeli’ ve 14 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Tarımsal Üretim Planlaması’ kapsamında bilgilendirme toplantısı Buldan’da yapıldı. Gerçekleştirilen toplantıya, Buldan Kaymakamı Turan Erdoğan, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Buldan İlçe Müdürü Serdal Uğur, Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, Buldan Mahalle muhtarları, kooperatif başkanları ve çeşitli sivil toplum kuruluş temsilcileri ve üreticiler katıldı. Toplantıda, bitkisel ve hayvansal üretime yönelik yeni destekleme modeli detaylı bir şekilde ele alındı. “Üreticilerimizin doğru bilgiye ulaşması çok önemli” Toplantıda sunum yapan Denizli İI Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Tarımsal Üretim Planlaması ve desteklemelerin önemine vurgu yaptı. Çınar, bitkisel üretim planı kapsamında özellikle Buldan da belirlenen stratejik ürünleri ve bu ürünlere verilen destekleri ayrıntılı şekilde açıkladı. "Mazot ve gübre desteği kaldırılmadı, aksine artırıldı. Aynı şekilde hayvancılık desteklemeleri de detaylı olarak açıklandı" dedi. Yeni destekleme modeli ile birlikte, bakanlık tarafından belirlenen 13 stratejik ürün ve yem bitkileri grubunun destekleme oranları da toplantıda ele alındı. Çiftçilerin planlama dahilinde üretim yapmaları halinde daha fazla destekleme alacaklarını belirten Çınar, "Üreticilerimizin doğru bilgiye ulaşması ve yanlış bilgilere itibar etmemesi çok önemli. Özellikle sosyal medyada yayılan asılsız haberlere karşı dikkatli olunmalı" uyarısında bulundu. “Üretimde sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlıyoruz” Tarım ve Orman Bakanlığı olarak her zaman üreticilerin yanında olduklarını belirten İl Müdürü Şakir Çınar, "Üretimin ve üretenin destekleyicisi olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isterim. Üreticilerimizle el ele vererek, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu. Daha sonra konuşan Buldan İlçe Kaymakamı Turan Erdoğan, Yeni destekleme modelinin, tarımsal üretimi daha sürdürülebilir hale getirmek, doğru ürün seçimi, üreticilerimizin gelirlerini arttırmak ve ülke tarımının rekabetçi gücünü yükseltmek adına Tarımda Yeni Dönem mottosuyla çıkılan bu yolda İl Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Denizli’de sığır cinsi hayvanlar kimliklendiriliyor Haber

Denizli’de sığır cinsi hayvanlar kimliklendiriliyor

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Denizli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği arasında, “Sığır Cinsi Hayvanların Kimliklendirilerek Kayıt Altına Alınması” yetkisinin devrine ilişkin protokol imzalandı. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından; sığır cinsi hayvanların küpelenip, kimliklendirilerek kayıt altına alınması işinin Denizli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğince yapılması için protokol imzalandı. 2024 yılı itibariyle Denizli İli sığır cinsi hayvan varlığının 262 bin 478 baş olduğu, Denizli İlinde faaliyetine devam eden yaklaşık 12 bin büyükbaş hayvancılık işletmesi sahibinin 2024 yılı sonu itibariyle yaklaşık 475 bin ton çiğ inek sütünü sanayiye arz edeceğinin öngörüldüğü, 2024 yılı sonuna kadar işletmelerde doğan 90 bin baş buzağının küpelenerek kayıt altına alınacağının tahmin ediliyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, “İlimizdeki hayvancılık faaliyetlerinin en önemli bileşenlerinden biri olan hayvanların küpelenmesi, kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması işlemi gibi bir görevi Denizli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine devrediyoruz. İlimizde bulunan tüm büyükbaş hayvancılık işletmelerinde bu uygulama gerçekleştirilecektir.” dedi. Denizli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Topaloğlu da “Söz konusu yetki devrinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli düzenlemelerin önünü açan Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı’ ya ve Birliğimize il genelinde kimliklendirme ve kayıt yetkisinin devrini uygun bulan Sayın İl Müdürümüz, Şakir Çınar’ a teşekkür ederim.” dedi. İl Müdürü Şakir Çınar ve Denizli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Topaloğlu, küpeleme yetki devri protokolünü birlikte imzalayarak İlimiz hayvancılığı için hayırlı olması temennilerinde bulundular.

Denizli’de üzüm hasadı başladı Haber

Denizli’de üzüm hasadı başladı

Uygun iklim özellikleri sayesinde üzüm üretim merkezi haline gelen Denizli Türkiye üzüm üretimi sıralamasında 4. sırada yer alıyor. 2023 yılında Denizli’de 31 bin 205 hektarlık bağ alanından 160 bin 666 ton üzüm üretimi gerçekleşen Denizli Türkiye’de üzüm üretimi bakımından 4. sırada; Ege Bölgesinde ise Manisa ilinden sonra 2. sırada yer almakta. 2024 yılında ise bağ alanı 32 bin hektarlık alana yayıldı. Denizli’de üretimi yapılan özellikle çekirdeksiz üzüm çeşitleri ihracat ürünü olarak değerlendirilmekte ve büyük bir kısmı Rusya, AB ve Arap ülkelerine ihraç edilmektedir. Çekirdekli çeşitler ise daha çok iç piyasada değerlendirilmektedir. Gerçekleştirilen üzüm hasadına, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Buldan Kaymakamı Turan Erdoğan, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, İlçe Müdürleri ile teknik personelin yanı sıra muhtar ve çiftçiler katılım sağladı. Hasada katılan Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, tüketicilerimizin hem kaliteli hem de fiyatı makul olan ürünlere ulaşmasını dilerken diğer taraftan da üreticinin emeğinin karşılığını alabileceği bir piyasa oluşmasını temenni ettiklerini, hasadın hayırlı ve bereketli olmasını diledi. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Çınar yaptığı konuşmada “Denizli için meyvecilik açısından üzümün önemli bir yeri vardır. İl olarak yaklaşık 32 bin hektar alanda üzüm üretimi yapmaktayız. Bugün ülkemizde ilk hasadı yapılan erkenci çeşit Superior cinsi üzümlerimizin hasadındayız. Tabi ilk çıkan çeşitlerden olduğu için fiyat üreticimizin yüzünü güldürüyor. Hasat edilen ürünler yurt içi ve yurt dışı değişik bölgelerde pazarlara sevk ediliyor” dedi. “Bu sezon 250 bin tonun üzerinde bir üzüm üretimi beklemekteyiz” Denizli’de 32 bin hektarlık üzüm üretiminin yapıldığını belirten Tarım ve Orman Müdürü Çınar, “Tabi bu üzümleri topladığımızda ilimiz ekonomisine önemli bir katkısı söz konusu, son yıllarda küresel iklim değişikliğinden dolayı üzümlerimiz ve diğer ürünlerimiz etkilenmekte, geçtiğimiz yıl bir hastalık sıkıntısından dolayı üretim miktarımız düşmüştü ama bu sezon 250 bin tonun üzerinde bir üzüm üretimi beklemekteyiz. Hasadımızın ülkemize ve ilimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” dedi Buldan Ziraat Odası Başkanı Al konuşmasında; “Bu sene zor iklim şartları altında ürünlerimizi yetiştiriyoruz. Bahçemizi gezdik, üreticimizin emeğine sağlık. Bu ürün erkenci çekirdeksiz dediğimiz ürün. Ürün özelliği olarak tat oranı biraz daha düşük. Özellikle şeker hastası insanlarımız bu çeşidi daha rahat tüketebiliyorlar. İklim şartları bu sene bizi çok zorladı. Buna rağmen ürünlerimiz güzel. Memleketimize Milletimize hayırlı olsun. Buldan ilçesi olarak ülke ekonomisine katkıda bulunduğumuz için gurur duyuyoruz” dedi.

Kiraz üretim merkezi Honaz’da bu yıl 5 bin ton rekolte bekleniyor Haber

Kiraz üretim merkezi Honaz’da bu yıl 5 bin ton rekolte bekleniyor

İlçe genelindeki yaklaşık bin 180 hektarlık kiraz bahçelerinde bu sezon 5 bin tona yakın ürün rekoltesi beklendiği kaydedildi. Denizli’nin Honaz ilçesinde, erkenci kiraz bahçelerindeki ağaçlarda yetiştirilen kirazlar toplanmaya başlandı. İklim özellikleri sayesinde başta cennet elması, nar ve dut olmak üzere çok sayıda meyve yetiştirildiği ilçede, açık alandaki bahçelerde erkenci kiraz hasat edilmeye başlandı. TÜİK’ in 2023 verilerine göre Denizli’de 2 bin 279 hektar alandan 11 bin 504 ton kiraz üretimi gerçekleşti. Dekara düşen ortalama kiraz verimi 504,7 kilogram olurken, meyve veren yaştaki ağaç sayısı 576 bin 501 adet, meyve vermeyen yaştaki ağaç sayısı 46 bin 415 adet olarak kayıtlarda yer aldı. Meyve veren ağaç başına verimin 20 kilogram olduğu ve ihracatlık kiraz üretimin önemli merkezlerinden olan Honaz ilçesi genelindeki yaklaşık bin 180 hektarlık kiraz bahçelerinde bu sezon 5 bin tona yakın ürün rekoltesi beklendiği kaydedildi. "Denizli yaklaşık 2 bin 300 hektar alanda 11 bin 500 ton civarı kiraz hasadı ve üretimi yapan bir il" Bu yılın ilk hasadına katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar yaptığı açıklamada, "Bugün Denizli’mizin Honaz ilçesine kiraz hasadı için geldik. Erkenci çeşitlerde ilk hasadı yapıyoruz. Denizli de yaklaşık 2 bin 300 hektar alanda 11 bin 500 ton civarı kiraz hasadı ve üretimi yapan bir il. Honaz’da bu üretimin yarısını karşılayan bir ilçemiz. Bu yıl havaların sıcak gitmesi nedeni ile hasat yaklaşık 10-15 gün önce başladı. Bugün kapalı bahçemizde erkenci çeşidin hasadını yapıyoruz. Yaklaşık 10-15 gün sonrada bu bölgenin Ziraat-900 (Napolyon) adı altında değerli olan ihracata giden çeşidimizin hasadı yapacağız. Kiraz, Denizli için Honaz ilçemiz için önemli bir meyve. Bunun sebebi de İzmir bölgesinde başlayan erkenci çeşitler iç bölgelere gelirken geçiş bölgesi olan Honaz’da değer bulmakta. Tüm alanlarımızda yeterli miktarda ürünümüz var. Son 10-15 gün içerisinde de iklim ile ilgili bir sorun yaşanmaz ise üreticimizin yüzünü güldüreceğini düşünüyoruz. Üreticilerimize bol ve bereketli bir sezon diliyoruz" dedi. Honaz ilçesinde üretim yapan İbrahim Sarıkaya ise erkenci kiraz çeşidi hakkında şunları söyledi: “Bugün Honaz’da ilk kiraz hasadımızı yapıyoruz. Bu erkenci çeşidimizi iç piyasa için üretiyoruz. Olgunlaşan meyvelerin hasadını yapıyoruz. Napolyon (Ziraat-900) çeşidi olana kadar bu süreci erkenci çeşit ile değerlendiriyoruz. İşçi sıkıntısından dolayı erkenci çeşide geçiş yaptık. Böylelikle işçi sıkıntısını aştık. Bu Bahçemiz örtülü bir bahçe. Rüzgar ve dolu zararına karşı bahçemizi file ile kapattık. Geçen yıl olan dolu yağışından tüm bölge zarar görmüştü, biz böyle bir zarar ile karşılaşmadık. Erkenci çeşit yapmamızdaki en önemli faktör işçi sıkıntısı. Bölge komple Napolyon çeşidi olunca herkes aynı anda, çok kısa zaman ürününü toplamak istiyor. Erkenci çeşit olunca hem bizim boş olduğumuz zamana denk geliyor hem de işçi problemi ile karşılaşmıyoruz. Bölgemizde erkenci çeşit fazla kalmadı. Herkes Napolyon ya da Trabzon hurmasına geçiş yapınca ben de böyle bir çalışmaya girdim ve memnunum da. Honaz ilçemizde ilk kirazı çıkaran üreticilerden biriyim, böyle bir avantajım var. Şu an hasadını yaptığımız bahçemiz 4 dekar ve yeni 3 dekar daha bahçe yaptım. Toplamda 7 dönüm civarı erkenci çeşidim var. 20 dönüm kadar da Napolyon cinsi kirazım var. O bahçemin işçi ihtiyacını da ilçemiz dışından karşılıyoruz. Bu erkenci çeşidin olum süresi çok kısa. Çiçeği açtıktan 45 gün sonra toplamasını yapabiliyorum. 1,5-2 ay gibi bir sürede hasadımızı tamamlıyoruz. Ettiğim masrafı da kısa bir sürede karşılayabiliyorum." Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Honaz ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelinin katılımıyla gerçekleştirilen hasat etkinliğinde İl Müdürü Şakir Çınar, üreticilere tavsiyelerde bulunarak tarım işçilerine kolaylıklar diledi. Daha sonra toplanan kirazlar, kasalara yerleştirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.