TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Salçalık Biber Üretimi

AGRONEWS - Salçalık Biber Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Salçalık Biber Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sivas’ta salçalık biber ve domates hasadı başladı Haber

Sivas’ta salçalık biber ve domates hasadı başladı

Sivas’ın Akıncılar ilçesinde bin bir emekle yetiştirilen salçalık domates ve biber hasadı başladı. Sivas’ın Akıncılar ilçesinde ‘Salçalık Domates ve Salçalık Biber Yetiştiriciliği Projesi’ kapsamında çiftçilere 220 bin adet salçalık domates fidesi ve 110 bin adet salçalık biber fidesi dağıtımı yapıldı. Proje kapsamında dağıtılan 220 bin adet salçalık domates fidesi ve 110 bin adet salçalık biber fidesi, toplamda 150 dekarlık alana ekildi. Çiftçiler tarafından özenle büyütülen ürünlerin hasadına başlandı. Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, çiftçileri ziyaret etti. Proje kapsamında çiftçilerin aile ekonomisine katkı sağlamaları amaçlandı İl Müdürü Seyit Yıldız konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “İlimizde daha ılıman iklim özellikleri gösteren ve belli bir sebze yetiştiriciliği kültürü olan Akıncılar ilçemizde tarımsal üretim risklerini azaltmak için yöreye uygun sebze çeşitlerinden salçalık domates ve biber yetiştiriciliği için il müdürlüğümüz tarafından proje hazırlanmıştır. Salçalık Domates ve Salçalık Biber Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Akıncılar ilçemizde bulunan Sebze Üreticiler Birliğine üye üreticiler ile alım garantili salçalık domates ve salçalık biber üretimi planlanmış olup, fide maliyetinin yüzde 75’ini Sivas Özel İdaresi karşılamıştır. Toplam 220 bin adet salçalık domates fidesi ve 110 bin adet salçalık biber fidesinin üreticilerimize dağıtımı yapılmıştır. 100 dekar alanda salçalık domates ve 50 dekar alanda salçalık biber fidesi dikimi yapılmıştır. Salçalık Domates ve Salçalık Biber Yetiştiriciliği Projesi ile bölgedeki üreticilerin üretim çeşitliliği artırılarak aile ekonomisine katkı sağlamaları amaçlanmıştır. Emek veren ve tarım ve hayvancılığımıza katkı sağlayan çiftçilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Salçalık biber 5 TL’ye kadar düştü Haber

Salçalık biber 5 TL’ye kadar düştü

Üretici tarlada kilosu 5 lira olan biberin markette 30 lira olmasına tepkili. Bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle verimi düşen ve kilosu 22 TL’den satılan salçalık biber tarlada 5 TL’ye kadar düştü. Marketlerde ve pazarda kilosunun 30 TL ve üzeri fiyatlara satıldığını kaydeden üretici Cumali Aslan, üreten hariç herkesin para kazandığını belirterek, "Şu an hiçbir şeye zam gelmemişken fiyatlar yükseliyor ama üreticiye bu yansımıyor" dedi. Adana’nın Kozan ilçesinde 60 dönüm arazide kapya biber üretimi yapan Aslan, raflarda artan ve tarlalarda düşen fiyatlara tepki gösterdi. Biber hasadının maliyetini kurtarmadığı için biberin tarlada kaldığını aktaran üretici, market ve pazarda artan fiyatların da kendileri hariç başta aracılar olmak üzere herkesin kazandığını belirtti. Aslan, şöyle devam etti: "Salçalık biber meşakkatli üretimi zor bir sebze. Ama biz bu zorluklara rağmen bölgemize ekmek istedik dışarıdan gelmesin buradaki vatandaşlarımıza daha uygun ve kısa vadede ulaşsın istedik. Çiftçilere örnek olması için yol kenarını tercih ettik herkes gelsin baksın daha çok ekilsin üretilsin diye düşündük. Yetiştirdik ve güzel de oldu. Çok maliyetli bir ürün dönümde 40 bin TL masrafı var. Maliyetli bir iş ama değerini bulduğu zaman kazançlı bir ürün. Bir ay önce döneminde kilosu 22 TL’ye kadar yükseldi ama kuraklık yüzünden verim düştü fiyat yükseldi. İlk hasat 7’TL den yapıldı. Altmış dönüm yerden benim ilk hasadım yüz tondu. Ardından 22 TL fiyatı çıktı ve 15 ton gibi bir hasat yapıldı. Zaten az olduğu için fiyatı çok yükseldi. Bu bizim için bir yükseliş değildi. Yüz ton malımızı toplasaydık, bölgemizin insanları da 7’TL’den biber alıp salça yapsaydı, hem biz kazanırdık, hem onlar kazanırdı. İlk ürün çok popüler bir fiyatla başlıyor. Çiftçi ürününü hasat etmeye başladığında elinde kalma noktasına geliyor. Burada zarar eden kim? Zarar eden yine çiftçi. Gübre satan, zirai ilaç satan, mazot satan, işçi grubu bu tür kesimlerin hepsi pahalı alıyor, pahalı satıyor. Onların umurunda bile değil. Ben ürettiğim malı pahalı satamıyorum." "Marketlerde 30 TL’nin altına hiç düşmedi" Şu anda biberin kilosunun tarlada 5 lira olduğunu ifade eden Cumali Aslan, "Fabrikalar alımı durdurdu. Mahsulüm böyle duruyor. Şu an hasat yaptırsam 4 TL’si işçi 1 TL’si nakliye. Zaten insanlar aldı alacağını. Seneye 100 dönüm daha ekim yapacaktım vazgeçtim. Marketlerde kilosu 30 liraya, 40 liraya kadar çıkıyor. Marketlerden alınsın. Bu biber hiçbir dönem kilosu 30-25 TL’den aşağıya satılmadı kışın 70 TL’ye kadar marketlerde satılıyor. Düşmez de yani. Pazarlarda düşmez. Ama çiftçi maliyetini alamıyor" diyerek, market ve pazardaki fahiş fiyata tepki gösterdi.

Karaman’da salçalık domates ve biber hasadı başladı Haber

Karaman’da salçalık domates ve biber hasadı başladı

Karaman’da ekimi her yıl artan salçalık domates ve biberin hasadı başladı. Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, Karaman’da sebze ve meyve üretiminin her yıl arttığını, ancak çiftçinin tek sorununu su olduğunu söyledi. Bayram, Kazımkarabekir ilçesi Çiftlikler mevkisinde çiftçi Abdullah Küçük tarafından ekilen ve hasadına başlanan salçalık domates ve kapya biber tarlasında incelemelerde bulundu. “Karaman Ovasında üretmekle ilgili sorun yok, tek sorun su” Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, özellikle dünyada ve Türkiye’de pandemiden sonra gıdanın ne kadar kıymetli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, “Bu anlamda Karaman’da da sebze üretimi artmaya başladı. Şu anda 400 dekar alanda domates ve kapya biber ekili arazide incelemelerde bulunuyoruz. Üreticilerimiz ürettikleri üründen ve aldıkları tonajdan oldukça memnun. Ama ister istemez Türkiye’nin bir gerçeği olan ekonomik gelişmelerden dolayı fiyat dengesizliği var. Şu anda bu üreticimiz iki ürün ekmiş, biberden memnun olduğunu, domatesten ise zarar ettiğini söylüyor“ dedi. Buraya sadece üretim olarak bakmaması gerektiğini de belirten Bayram, “Çünkü üreticimiz her yıl 4 milyon lira gibi ciddi bir istihdam sağlıyor. Bu tür üretimlerin Karaman’da artması bizleri haliyle memnun ediyor. Son yıllarda Karaman geneline baktığımızda 2 bin dekar alan üzerinde domates, bin dekar alanda da biber ekimi var. Bu da her geçen yıl artıyor. Karaman’da üretilen domates ve biberler kendi iç pazarının dışında İzmir ve Ankara başta olmak üzere birçok şehre gitmektedir. Kalite olduğunda satmakla ilgili bir sorun yaşanmıyor. Karaman Ovasında üretmekle ilgili hiçbir sorun yok. Tek sorunumuz su. Bölgemizin suya ihtiyacının olduğunu her zaman ve her yerde dile getiriyoruz. Biran önce suyla ilgili devam eden projelerin hayata geçirilmesini istiyoruz“ diye konuştu. Üretici Abdullah Küçük ise, yaklaşık 400 dekar alana salçalık domates ve biber ektiğini ifade ederek, “Buradan tonaj olarak 4 bin tona yakın bir ürün bekliyorum. Şu anda domatesin kilosunu 4 liradan veriyoruz. Ama bu fiyat bizleri tatmin etmiyor. Bizim tek sorunumuz su. Su olsaydı bu ürünü biraz daha fazla alabilirdik. Onun için biran önce bölgemizdeki su probleminin giderilmesini istiyoruz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.