TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Salep Üretimi

AGRONEWS - Salep Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Salep Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sinop’ta yaklaşık 700 adet salep dikimi yapıldı Haber

Sinop’ta yaklaşık 700 adet salep dikimi yapıldı

Sinop’ta Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden sertifikalı yaklaşık 700 adet salep dikimi yapıldı. Sinoplu iş kadını Janset Şanlı tarafından dikilen saleplerden verim alınırsa dikimine devam edilecek. Ayrıca Şanlı, aynı bölgede olan lavanta bahçesini de turizme açmayı planladıklarını söyledi. İlk defa salep dikimi yaptıklarını belirten Sinoplu iş kadını Janset Şanlı, “Şu an bu alanda salep dikimi yapıyoruz. Salep fidelerini diktik. Salep doğada artık toplanması yasak olan bir bitki türü. Ama çok da talep gören, kıymetli bir bitki. Soğanından da yetiştiriliyor ama biz soğan dikim zamanını geçirdik. Şu an fide olarak dikiyoruz. Bunlar sertifikalı ürünler. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden iznini alarak dikiyoruz. Biz salepi ilk kez diktik, deneme amaçlı diktik. Bu topraklarda ne kadar verimli olabilir diye bakıyoruz. Deneme amaçlı olarak yaklaşık 700 tane diktik. Eğer istediğimiz verimi alırsak çoğaltacağız” dedi. Çevre düzenlemeleri biterse lavanta bahçesini turizme açmayı planladıklarını belirten Şanlı, “Lavantamız bahçemizde toplamda yaklaşık 22 dönüm arazi üzerine kuruldu. Bu sene de Denizli’den gelen 4 yıllık lavantaları diktik. Kısmet olup, çevre düzenlemelerimizi yetiştirebilirsek turizm açmayı düşünüyoruz. Lavantanın yağı yapılabiliyor, sabunu da yapılabilir. Çok farklı alanlarda kullanılabiliyor. 2 tür lavantamız var. İntermedia türü görsel olan lavantamız. Onu daha çok yağından ziyade görsel alanda kullanacağız çünkü boyları bir metreyi geçiyor. Diğeri de yağlık olan lavantamız. Onu da 7 dönüme diktik. Asıl ürün bazında kıymetli olan 7 dönüme diktiğimiz olan lavanta“ diye konuştu.

Samsun, salep üretim havzasına dönüşecek Haber

Samsun, salep üretim havzasına dönüşecek

Samsın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’u salep üretim havzası haline getirme ve yetiştiricilere bu üründen büyük bir ekonomik katkı sağlama gayretinde olduklarını söyledi. Türkiye’deki önemli salep üretimlerinden biri olan Samsun’da Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile bakanlığın Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nden yetkililer gözetiminde salep üreticilerinin de katılımıyla ‘Samsun salep üretiminin kültüre alınarak yaygınlaştırılması, beliren sorunlar ve çözüm önerileri’ konusunda bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan İbrahim Sağlam, “Salep bitkisi ilimizin endemik bir bitkisi olup, dondurma yapımından içecek, kozmetik, gıda ve eczacılık alanlarına kadar geniş bir endüstriyel kullanım alanı bulunmaktadır. Doğadan rastgele toplanmasının yasak olması sebebiyle, üretimi yasal izne bağlanan ve oldukça da iyi getirisi olan üründe tek üretim yolu ise bitkinin kültüre alınmasıdır” dedi. “Samsun’u salep üretim havzası haline getirmek istiyoruz” Yapılan ve yapılacak çalışmalarla Samsun’u salep üretim havzası haline getirmek istediklerinin altını çizen Müdür Sağlam, “Samsun olarak, salebin kültüre alınıp üretilmesi, satış ve pazarlanma aşamalarında karşılaşılan çeşitli sorunların çözümü konusunda önemli aşama kaydetmiş bulunuyoruz. Gerek çoğaltım amaçlı ve gerekse sofralık olarak üretilmesi konusunda ülkemizde Samsun isminin öne çıktığını görebiliyoruz. Bu doğrultuda, ilimizin bir salep üretim havzası haline getirerek yetiştiricilerimize buradan büyük bir ekonomik katkı sağlama gayretindeyiz. Bunun için de üreticilerimizle sürekli olarak iş birliği içindeyiz” dedi. Salep haricindeki ürünler için de çalışma yürüttüklerine değinen Sağlam, “Yine doğada bulunan göl soğanı bitkisi de tıpkı salebe benzer şekilde tıbbi aromatik kategoride yer almakta ve kullanılmaktadır. Tıpkı salep bitkisi gibi büyük bir ekonomik potansiyele haiz olan göl soğanının da kültüre alınarak üreticilerimize ekonomik yönden katkı sağlaması amacıyla, bu bitkinin tarımı ve pazarlaması gibi konularda il müdürlüğümüz olarak elimizden gelen katkıyı sunmaktayız. Tarımsal destekleri, hem miktar ve hem de kategorik olarak her yıl daha geniş bir yelpazede sunan ve mevzuatta da gerekli düzenlemelerle tarımsal üretimin önündeki engelleri kaldıran bakanlığımıza her türlü destekleri için hem kurumumuz ve hem de üreticilerimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Pınarhisar’da salep hasadı başladı Haber

Pınarhisar’da salep hasadı başladı

Ege, Akdeniz, Karadeniz bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilen salebin kurusunun kilosu 2 bin liradan alıcı buluyor. Metrekareye düşen gelir bazında oldukça karlı olan ve üreticinin yüzünü güldüren salebin hasadına başlandı. Son yıllarda Türkiye’de özellikle Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilen salep üretimine Trakya çiftçisi de başladı. Kırklareli’nin ilçelerinde salep ekimine başlayan çiftçi sayısı yıldan yıla artıyor. Ülkemizde son yıllarda oldukça artan salep üreticisi sayısına rağmen, kuru salebin kilosu yaklaşık 2 bin TL’ye satılıyor. Düzgün ekim yapıldığında dönümden 750 kilo ile 1 ton arasında ürün alınabildiği, iklim değişikliğine göre bu verimin 500-600 kiloya kadar düşebileceği bildirildi. Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, ticari değeri yüksek olan bu bitki için Pınarhisar ilçesi Evciler köyünde girişimci kadın üreticilere yönelik, Kırklareli İl Özel İdaresi destekli “Salep Yetiştiriciliği Projesi" yapıldığını söyledi. Lüleburgaz ilçesine bağlı Yenidebir köyünde de deneme ekimi yapılan salepte yüksek verim alınmasının üreticileri umutlandırıldığını hatırlatan Aksoy, "Amacı, salep bitkisinin kadın üreticilerimizle tanıştırmak olan İl Özel İdaresi destekli projemizle yumru çoğaltmaya yönelik ekim işlemleri, bu sene de devam ettirilecektir" dedi. Evciler köyünde gerçekleştirilen salep bitkisinin ilk hasadına, Pınarhisar Tarım ve Orman İlçe Müdürü İbrahim Yılmaz, il ve ilçe müdürlükleri teknik personeli ve üreticiler katıldı.

Lüleburgaz’da salep üretimi umut veriyor Haber

Lüleburgaz’da salep üretimi umut veriyor

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Yenidebir köyünde deneme ekimi yapılan salepte yüksek verim alınmasıyla üreticileri umutlandırıldı. Dünyanın neredeyse her yerinde bulunabilen, farklı toprak çeşitlerine adapte olmuş orkide türlerinden biri de salep yetiştiriciliği, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde de olumlu sonuç verdi. Özelikle gıda alanında kullanımı için doğru türün seçimi, sabırla yetiştirme ve uzun yıllar bekleme gereken salep, hasat edildikten sonra tıpta, dondurma katkı maddesi, sıcak içecekler ve bunun benzeri birçok alanda da kullanılıyor. Lüleburgaz ilçene bağlı Yenibedir köyünde oturan kadın üreticiler, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin ettikleri Serapis Vomeracea çeşidi salep deneme ekimlerini yapmışlardı. Yapılan ekim sonrası hasat döneminde Lüleburgaz Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli tarafından yakılan kontrollerde yüksek bir verim alındığı tespit edildi. Bu yıl ekimlerini kendi ürettikleri tohumlarla yapmayı planlayan kadın üreticiler, alınan yüksek verim ve işin ticari olarak karlılığının yüksek olmasından dolayı umutlarını arttırdı. Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, "Bu ve buna benzer çalışmalarda kadınlarımıza destek olmaya devam edeceğiz. Şimdiden bütün üreticilerimize olduğu gibi kadın üreticilerimize de hayırlı, bol ve bereketli sezon geçirmelerini temenni ediyorum" dedi.

Fındık diyarı Ordu’da salep hasadı başladı Haber

Fındık diyarı Ordu’da salep hasadı başladı

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in ‘kendi kendine yeten şehir’ ilkesi istikametinde Ordu ilinde tarımın gelişmesi, farklı tarım ürünleri üretiminin yaygınlaştırılması, âtıl durumdaki arazilerin değerlendirilmesi ve vatandaşların doğduğu yerde farklı ürünleri üretmesi amacıyla başlattığı tarımsal kalkınma atağı meyvelerini vermeye devam ediyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından 2020 yılında üreticilere ek gelir getirmesi amacıyla 2 üretici ile üretime başlanan salep ekiminde aradan geçen 3 yıllık süre içerisinde üretici sayısı 64’e çıktı. Ekimi yapılan ilçelerden biri olan Ünye ilçesinde yeni sezon hasat çalışmalarına başlanıldı. Ordu’da 15 ilçede salep ekimi yapılıyor Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatları ile tarımda atağa kalkan Ordu’da farklı ürünlerin üretilmesine hız verildi. Bu çerçevede başlanılan “Salep Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi” Akkuş, Altınordu, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gürgentepe, İkizce, Kabadüz, Kumru, Korgan, Perşembe, Ulubey ve Ünye ilçeleri olmak üzere 15 ilçede 64 üretici ile devam ediyor. İlk salep hasadı Ünye’de yapıldı Kırsalda bulunan mahallelerde tarımsal üretimi teşvik ederek hem ekonomiye hem de istihdama katkı sağlamayı hedefleyen Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin salep üretim projesinde ilk hasat gerçekleştirildi. Ünye ilçesinde gerçekleştirilen hasattan memnun olan üretici Ali Yücel Alan, Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür ederek şu ifadelere yer verdi: “Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıl önce başlatılan salep üretimi için başvuruda bulunmuştuk. Geldiğimiz noktada Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile her geçen gün üretimimizi artırdık. 2020 yılında 50 metrekare alan üzerinde başladığımız ekim sahamız bugün 800 metrekareye kadar çıkarttık. Ürettiğimiz ürünlerin satılması konusunda hiç sıkıntı yaşamıyoruz. Üretimini yaptığımız salep tomurlarının kilogram fiyatı ise 700-800 TL’ye alıcı buluyor. Göreve geldiği günden bu yana üretime ve üreticiye verdiği destekten dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’e ve ekibine çok teşekkür ediyoruz”

Giresun’da fındığa ek gelir için salep tohumu dağıtıldı Haber

Giresun’da fındığa ek gelir için salep tohumu dağıtıldı

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından il genelinde 43 çiftçiye yüzde 50 hibe desteğiyle 325 kilogram salep yumru tohumu dağıtımı yapıldı. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafında ülkemiz genelinde yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımın Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında, 43 çiftçimize yüzde 50 hibe destekli toplam bin 325 kg salep yumru tohumluğu dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca uzman bir teknik ekip tarafından çiftçilerimize salep üretimi ve değerlendirilmesi konusunda eğitim verildi. TAKEP projesinin temel amacı ve hedefi, tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi için boş bırakılan, nadasa ayrılan ve işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar öncelikli olmak üzere, uygun tarımsal üretim yöntemleri kullanmak suretiyle bitkisel üretimin artırılması, işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde, katma değeri yüksek bitki türlerinin üretimini artırmak, hasat sonrası kayıpları azaltmak ve ürün işlemeye yönelik yatırım projelerinin desteklenmesidir. Giresun İlimizde uygulamaya konulan ve değerli bir tarımsal ürün olan salep projesinin hibe başvuru değerlendirmeleri yapılırken, 40 yaş altı genç ve kadın çiftçilerin desteklenmesine öncelik verilmiştir ve yetiştiricilik süresince İl, İlçe müdürlüklerimiz tarafından teknik destek sağlanacaktır” denildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.