TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Samsun

AGRONEWS - Samsun haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Samsun haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Karadeniz’de Çaça Bolluğu: Tüm Tekneler Denize Açıldı Haber

Karadeniz’de Çaça Bolluğu: Tüm Tekneler Denize Açıldı

Karadeniz’de Çaça Avında Rekor Sezon Bu yıl balıkçılar için oldukça bereketli geçen av sezonu, çaça balığının beklenenden erken ve bol çıkmasıyla daha da hareketlendi. Samsun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atıf Malkoç, Karadeniz'in her bölgesinden teknelerin çaça avı için yarıştığını vurgulayarak, "Son yılların en bol çaça dönemini yaşıyoruz. Sanayi balığı olarak büyük önem taşıyan çaçanın bolluğu, balıkçılarımız için büyük bir şans" dedi. Çaça Avı Beklenenden Erken Başladı Önceki yıllarda nisan ayında başlayan çaça avının bu yıl mart ayında başlaması, balıkçıları sevindirdi. Çaçanın, balık yağı ve balık unu üretiminde kullanılması nedeniyle yüksek katma değerli bir tür olduğunu belirten Malkoç, şu ifadeleri kullandı: "Çaça ilk kez bu kadar bol çıkıyor. Karadeniz’in her yerinde şu anda çaça var. Sanayi balığı olarak ekonomik değeri yüksek ve balıkçılarımıza ciddi kazanç sağlıyor. Eğer bolluk devam ederse, sezon çok verimli geçecek." Karayel Rüzgarları Balıkçılığı Olumlu Etkiliyor Balık bolluğunun iklim koşullarıyla doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çeken Malkoç, son iki yıldır Karadeniz’de esen karayel rüzgarlarının balık popülasyonunu artırdığını söyledi. "Karadeniz’de karayel estiğinde deniz sıcaklığı artıyor ve balık yumurtaları tutuyor. Poyraz estiğinde ise yumurtalar tutunamıyor. Bu yıl sezon başında balığın bol olacağını tahmin etmiştik ve öyle de oldu. Hamsi, palamut bolluğundan dolayı bu sezon biraz az oldu ama diğer Karadeniz balıklarında ciddi artış var." Balıkçılar Borçlarını Ödeyebildi Bu sezonun balıkçılar için ekonomik açıdan da kazançlı geçtiğini belirten Malkoç, “Bu sezonu 10 üzerinden 8 puanla değerlendiriyoruz. Balıkçıların çoğu borçlarını kapattı ve avladıkları balık iyi fiyatlara satıldı. Sezon hala devam ediyor ve umut verici görünüyor” dedi. 

Samsun’da Kahverengi Kokarca ile Mücadele Sürüyor Haber

Samsun’da Kahverengi Kokarca ile Mücadele Sürüyor

Cezbet-öldür yöntemiyle mücadele Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününe zarar veren kahverengi kokarca ile mücadelede cezbet-öldür yönteminin önemine dikkat çekerek, üreticilere "Kışlaklardan çıkışta kahverengi kokarcanın yönünü siz belirleyin" çağrısında bulundu. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2025 ilkbaharında zararlının kışlaklardan çıkmadan önce 8 bin 200 adet feromon tuzağının bulaşık alanlara öncelik verilerek ilçe müdürlüklerine teslim edildiğini duyurdu. Feromonlar, tarım arazileri içinde değil, komşu orman ağaçları ve yabani meyve ağaçlarına yerden en az 1,5 metre yüksekte olacak şekilde asılacak. Her 2 dönümlük alan için 1 adet feromon kullanılması planlanıyor. Sağlam, feromonlarla mücadelede şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı: Tuzaklar tarım arazileri içine değil, komşu parsellere yerleştirilmeli. Güneş gören güney, doğu veya batı yönlerine asılmalı. Tuzaklar en az 1,5 metre, mümkünse 1,8-1,9 metre yükseklikte olmalı. Akağaç, kokar ağaç, catalpa, kurtbağrı gibi meyve tüketilmeyen ağaçlara asılmalı. 5-7 günde bir kimyasal ilaçlama yapılmalı. "Üreticiler mücadelede duyarlı olmalı" Sağlam, üreticilerin Tarım ve Orman Müdürlükleri ile iş birliği yaparak mekanik mücadeleyi sürdürmesi gerektiğini belirterek, "Mart ve nisan aylarında kahverengi kokarcanın kışladığı alanlar belirlenmeli ve toplu imha çalışmaları yapılmalı" dedi. Terme’de kapsamlı ilaçlama çalışmaları Terme Kaymakamlığı’nın koordinesinde, Terme Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Terme Ziraat Odası iş birliğiyle kahverengi kokarcaya karşı ilaçlama çalışmaları devam ediyor. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, kahverengi kokarcanın tarıma verdiği zararı azaltmak için biyoteknik, kimyasal, mekanik ve biyolojik yöntemlerin birlikte kullanıldığını belirtti. 82 mahallede yürütülen mücadelede, belediye ve tarım müdürlüğü ekipman, ilaç ve personel desteği sağlıyor. Başkan Kul, vatandaşların da ev, depo, ahır ve çatı gibi alanlarda mekanik mücadeleyle zararlıyı toplaması ve imha etmesi gerektiğini ifade ederek, “Bölgemizde topyekûn mücadeleye devam ediyoruz” dedi.

Kahverengi Kokarca ile Yoğun Mücadele Başladı Haber

Kahverengi Kokarca ile Yoğun Mücadele Başladı

Havaların ısınmasıyla kışlaklardan çıkmaya hazırlanan kahverengi kokarca böceğine karşı mücadele sürüyor. Atıl alanlar, metruk binalar, depolar ve ahırlarda saklanan bu zararlıya karşı biyosidal ilaçlarla önlemler alınmaya devam ediyor. Popülasyon Artışı Bekleniyor Samsun’un birçok ilçe ve mahallesinde ilaçlama çalışmaları devam ederken, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Terme’nin Bazlamaç Mahallesi'nde yapılan uygulamalara katıldı. Kahverengi kokarcanın 2017’de Terme’den bölgeye giriş yaptığını hatırlatan Sağlam, 2023 ve 2024 yıllarında Çarşamba ve Terme’de büyük tarımsal zararlara yol açtığını belirtti. 2025’te popülasyonun daha da artabileceğini vurgulayan Sağlam, mücadelenin etkin şekilde yürütülmesi için üreticiler ve sektör paydaşlarının koordineli çalışmasının önemine dikkat çekti. Mücadelede Kritik Dönem Başlıyor Uzmanlar, kahverengi kokarcanın sıcaklık 12,5 dereceye ulaştığında kışlaklardan çıkmaya başladığını ve bu sürecin 17 dereceye kadar devam ettiğini belirtti. Karadeniz Bölgesi’nde rakım ve sıcaklık farklılıkları göz önüne alınarak mücadelenin 1-10 Mart arasında başlaması ve 15 Nisan itibarıyla tamamlanması gerektiği bildirildi. Kışlak Mücadelesi Devrede Soğuk havalarda ev, ahır, depo ve çatı aralarına çekilen kahverengi kokarcaya karşı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği program doğrultusunda mücadele ediliyor. Mekanik mücadele yöntemiyle zararlıların toplanarak imha edilmesi sağlanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış biyosidal ürünlerle ilaçlama yapılıyor. Yetkililer, kışlak mücadelesinde bitki koruma ürünlerinin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini özellikle vurguluyor. Fındık başta olmak üzere birçok tarımsal ürüne zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı" kapsamında devam ediyor. 2025 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı doğrultusunda istilacı zararlıya karşı etkin önlemler alınarak çalışmalar sürdürülüyor.

Karadeniz'de Kış Sevinci, İç Anadolu ve Akdeniz'de Kuraklık Riski Haber

Karadeniz'de Kış Sevinci, İç Anadolu ve Akdeniz'de Kuraklık Riski

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Demir, Karadeniz Bölgesi’nde son yılların en yoğun kar yağışının görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Demir, "Bu kar yağışı özellikle Karadeniz Bölgesi'ni biraz rahatlattı. Bu kar yağışı, Türkiye genelinde her yerde yağan bir kar yağışı olmadı. Diğer bölgelerde şiddetli kuraklık riski devam ediyor" dedi. "Karın doluluğundan ötürü yavaş yavaş yağması, havanın sıcaklığının belli bir ölçüde düşük olmasından dolayı son zamanların en soğuk günlerini yaşıyoruz. Bu durum karın yerde daha uzun süre kalarak yavaş yavaş toprağa geçmesini ve toprağa süzülmesini sağlıyor" diye ekleyen Prof. Dr. Demir, karın yavaş erimesiyle toprağa süzülmesini tarım açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Özellikle Bafra ve Çarşamba Ovaları ile fındık ve çay üreticileri için sevindirici bir durum oluştu. Ancak Demir, bu kar yağışının yalnızca Karadeniz’i etkilediğini, Türkiye’nin diğer bölgelerinde şiddetli kuraklık riskinin sürdüğünü vurguladı. Meteorolojik verilere göre, Ocak ayında Türkiye genelindeki yağışların geçen yılın ortalamasına göre yüzde 65 azaldığını ifade eden uzman, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri’nde çiftçilerin önlem alması gerektiğini söyledi. Nisan ve Mayıs aylarında beklenen yağışların Karadeniz’deki tarımsal üretimi koruyabileceğini belirten Demir, "Özellikle Karadeniz’de son zamanlarda yoğun problem olarak kahverengi kokarca böceği istilası var. O problemin belki bir parça giderilmesi açısından fayda sağlar diye umut ediyoruz" dedi.

Samsun’da Hastalıktan Ari İşletme Sayısı 8’e Yükseldi Haber

Samsun’da Hastalıktan Ari İşletme Sayısı 8’e Yükseldi

Samsun'da hastalıktan ari işletme sertifikası alan işletmelerin sayısı artmaya devam ediyor. Daha önce Bafra, Atakum ve Çarşamba ilçelerinde 7 işletme bulunurken, son olarak Kavak ilçesi Tepecik Mahallesi'ndeki 118 baş kapasiteli bir işletme daha sertifika almaya hak kazandı. Böylece şehirdeki ari işletme sayısı 8'e yükseldi. “Süt Hayvancılığında Ari İşletme Hedefi” Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, sertifika töreninde yaptığı konuşmada, hastalıktan ari işletmelerin desteklenmesi projesinin sürdürülebilir hayvancılık ve halk sağlığı açısından kritik önem taşıdığını vurguladı. Sağlam, tüberküloz ve bruselloz hastalıklarıyla etkin mücadele edilerek Avrupa Birliği’ne süt ve süt ürünleri ihracatının önünün açılacağını belirtti. Her Dişi Buzağıya 4 Bin TL Destek Ari işletme sertifikası alan süt sığırı işletmeleri devlet desteklerinden faydalanabiliyor. 2024 yılı itibarıyla: Her dişi buzağıya 4 bin TL destek ödemesi yapılıyor. Onaylı süt çiftliklerinde ise ek olarak 600 TL ödeme veriliyor.  Süt destekleme prim ödemeleri 3 kat fazla ödeniyor. Yetkililer, şehir genelinde ari işletme sayısının artırılması için teşviklerin sürdürüleceğini belirtti. Ari İşletme Nedir? Hayvanları kayıt altına alınmış, hijyen standartlarına uygun ve laboratuvar kontrolleri sonucu tüberküloz ve bruselloz hastalıklarından arındırılmış işletmelere ‘hastalıktan ari işletme’ denir.

Kadın Balıkçılara Destekleme Ödemesi %35 Fazla Verilecek Haber

Kadın Balıkçılara Destekleme Ödemesi %35 Fazla Verilecek

Küçük Ölçekli Balıkçılara Destek Başvuruları Başladı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan Küçük Ölçekli Balıkçılığın Desteklenmesi Tebliği kapsamında 2025 yılı destek başvuruları 19 Şubat - 18 Nisan tarihleri arasında alınacak. Deniz ve iç sularda faaliyet gösteren küçük ölçekli balıkçılar, destekten yararlanmak için gemi ruhsatlarının kayıtlı olduğu il veya ilçe tarım müdürlüklerine başvurabilecek. Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, "Bu tür destek programları, küçük ölçekli balıkçılığın ekonomik ve ekolojik sürdürülebilirliğini güvence altına almayı hedefliyor" diyerek, başvuru şartlarını sağlayan balıkçıları kayıt yaptırmaya çağırdı. Kadın Balıkçılara Özel Destek 2025 yılı için balıkçı gemilerinin boyuna göre destekleme ödemesi yapılacak: 4,99 metreye kadar olan gemilere: 5 bin TL 5-7,99 metre arası gemilere: 8 bin TL 8-9,99 metre arası gemilere: 10 bin TL 10 metre ve üzeri gemilere: 12 bin TL Ayrıca, 25 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla gemi sahibi veya ortağı olan kadın balıkçılar, başvuru tarihinde sahipliklerinin devam etmesi ve bizzat başvurmaları halinde, destekleme tutarının %35 fazlasını alacak. Ancak, bu tarihten sonraki sahiplik değişiklikleri destek hakkı doğurmayacak. Detaylı bilgiye Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmî internet sitesinden veya il-ilçe tarım müdürlüklerinden ulaşılabilecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.