TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sanayi

AGRONEWS - Sanayi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sanayi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

CANiK'ten Türkiye'nin Savunma İhracatına Büyük Katkı Haber

CANiK'ten Türkiye'nin Savunma İhracatına Büyük Katkı

İSTANBUL (İHA) - Türk savunma sanayisinin lider markalarından CANiK, 2024 yılında ihracat performansını zirveye taşıdı. Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup bünyesinde faaliyet gösteren şirket, yüksek katma değerli ürünleriyle 172 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, bir önceki yılki 136 milyon dolarlık ihracat rakamını yüzde 27 oranında artırdı. SYS'nin Türkiye'deki üretim gelirleri de yüzde 28 artışla 189 milyon dolara ulaştı. 2025 HEDEFİ: 250 MİLYON DOLAR KONSOLİDE CİRO CANiK, savunma sanayiindeki liderliğini pekiştirirken, 2025 yılı için ABD ve Birleşik Krallık operasyonlarını da içeren 250 milyon dolarlık konsolide ciro hedefi koydu. Bunun 200 milyon dolarlık kısmının Türkiye'deki üretimlerden sağlanması bekleniyor. Dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayan CANiK, Türkiye'nin yüksek teknoloji odaklı savunma sanayi gelişimine katkıda bulunmayı sürdürüyor. GLOBAL PAZAR BEKLENTİLERİ KALİTELİ ÜRÜNLERLE KARŞILANIYOR SYS Grup - CANiK Genel Müdürü Cahit Utku Aral, ihracat hedeflerini aşmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Aral, "Türkiye'nin savunma sanayi ihracatı, bir önceki yıla göre ürün satışında yüzde 22'in üzerinde bir artış gösterirken, biz de SYS Grup olarak CANiK markamızla 2024 yılında ürün satışında yüzde 27'lik bir ihracat artışı sağlayarak bu başarıya ortak olduk. Bu başarı, yalnızca Türkiye ekonomisine değil, aynı zamanda dost ve müttefik ülkelerimize de sağladığımız katkının bir göstergesidir. CANiK olarak, geliştirdiğimiz yüksek kaliteli ve güvenilir ürünlerle, küresel pazarda kullanıcılarımızın beklentilerini karşılamayı sürdürüyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin güçlü referansıyla dost ve müttefik ülkeler için en iyisini üretmeye, savunmalarına katkı sağlamaya devam edeceğiz. İhraç ettiğimiz ürünlerin ülkemizi yurt dışında bizi temsil ettiğinin bilinciyle bugüne kadar üst seviyede tuttuğumuz çıtayı daha da yukarıya çekme gayretiyle 2025 yılında faaliyetlerimizi sürdüreceğiz" dedi.

Limonun Başkenti Erdemli’de Hasat Yoğunluğu Haber

Limonun Başkenti Erdemli’de Hasat Yoğunluğu

MERSİN (İHA) - 100 bin dekarı aşan üretimle Türkiye'nin limonun merkezi olan Mersin’in Erdemli ilçesinde, yılda 1 milyon tondan fazla limon üretiliyor. Şu sıralar yoğun hasat dönemi yaşanırken, bahçeden 6-7 TL’ye alıcı bulan limonlar, işçiler tarafından toplanıp ayrıştırma tesislerine gönderiliyor. Üretim sürecinde 10 bin kişiye istihdam sağlanıyor ve limonlar Balkanlar’dan Avrupa’ya 15 ülkeye ihraç ediliyor. BAHÇEDEN SOĞUK HAVA DEPOLARINA Sabah erken saatlerde hasada başlayan işçiler, limonları tek tek toplayıp küfelerle taşıyor. Limonların büyük bölümü yaz aylarında tüketilmek üzere soğuk hava depolarına kaldırılıyor. "Lamas" ve "küt dikenli" cinslerin yoğun hasat edildiği kaydediliyor. Üreticilerden Nurettin Doğan, limonun bahçede 6-7 TL arasında alıcı bulduğunu ancak maliyetlerin yüksek olduğunu belirtiyor. Su ve gübre gibi masrafları hesap etmeden, kesilen her 10 ton limonda 4 tonunun işçilik masrafı olduğunu belirten Doğan, en düşük işçi yevmiyesinin 850 TL olduğunu açıkladı. KADIN İŞÇİLERE İSTİHDAM SAĞLIYOR Narenciye işleme tesisinde çalışan Eşe Bulut, limon üretiminin kadınlara büyük istihdam sağladığını vurguladı. Bulut, "Burası bizim ekmek kapısı. Limonun bize artısı çok fazla. Limon olmasa benim burada yapacağım bir işim olmaz. Limon sayesinde ben yılda 10 ay çalışıyorum. Burada çalışanlar evin yükünü omuzlayan, çocuklarına bakan insanlar. Gençlerimiz var, onlar da çalışarak aile bütçesine katkı sağlıyor" dedi. REKABET ZORLAŞIYOR Narenciye işleme tesisi sahibi ve Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Karagöz, limonun 15 ülkeye ihraç edildiğini, ancak artan maliyetlerin rekabeti zorlaştırdığını söyledi. Karagöz, "Dünyada limonu tek üreten biz değiliz. Mısır, İran, Çin ve İspanya var. İspanya dışındaki bütün ülkeler bizden daha avantajlı durumda. Çünkü oralarda maliyetler çok düşük. Ülkemizde maalesef ürün ucuz, maliyet daha yüksek. Maliyeti düşüremediğimiz sürece hem içeride hem de dışarıda rekabet şansımız azalıyor. Bu iş desteksiz olmaz. Bunu ürün bazında desteklemek gerekiyor. Örneğin bu sene hangi ürün para etmiyorsa ona destek verilmesi gerekiyor. Bu sene de limona destek verilmesi gerekiyor. Limonun durumu çok da iyi değil" dedi. ERDEMLİ’NİN ANA GEÇİM KAYNAĞI Sanayi sektörünün bulunmadığı Erdemli’de limon üretimi, bölgenin en önemli istihdam kaynağı. Karagöz, kadın istihdamıyla öne çıkan limon sektörünün hem üreticiyi hem de ihracatçıyı desteklemek için daha fazla teşvik desteğine ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin İki Tekerli Taşıt İhracatında Hollanda Lider Haber

Türkiye'nin İki Tekerli Taşıt İhracatında Hollanda Lider

BURSA (İHA) - Türkiye, 2024’te iki tekerlekli kara taşıtları olan bisiklet, motorlu bisiklet ve motosiklet ihracatında önemli bir performans sergiledi. Hollanda, 21,7 milyon dolarlık ihracat ile zirveye çıkarken, Fas ve Irak oransal olarak en büyük artışların görüldüğü ülkeler oldu. Geçtiğimiz yıl 120 ülkeye iki tekerlekli araç ihraç eden Türkiye, toplamda 76 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu rakam bir önceki yılın 86 milyon dolarlık ihracatına göre bir düşüşe işaret etse de bazı ülkelere yönelik ihracat artışı dikkat çekti. HOLLANDA İLK SIRAYA YÜKSELDİ İtalya, Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerine ihracatta düşüş görülürken, Hollanda’ya yapılan ihracat, 2023'teki 17,5 milyon dolarlık seviyeden yüzde 24 artışla 21,7 milyon dolara ulaştı. Bu başarı, ülkeyi Türkiye'nin en çok iki tekerlekli taşıt ihraç ettiği ülke konumuna taşıdı. Öte yandan, 2023'te ilk sırada yer alan Finlandiya'ya ihracat yüzde 2,8 düşerek 19,1 milyon dolara geriledi ve bu ülke ikinci sıraya düştü. FAS VE IRAK BÜYÜK ARTIŞ YAKALADI Miktar olarak bakıldığında en büyük artış Romanya’da görüldü. Türkiye’nin Romanya’ya ihracatı, 3,7 milyon dolardan yüzde 68,7 artarak 6,3 milyon dolara yükseldi. Oransal anlamda ise en büyük sıçrama Fas ve Irak’ta yaşandı. Fas’a yapılan ihracat yüzde 455 artarak 437 bin dolara, Irak’a yapılan ihracat ise yüzde 286,8 artışla yaklaşık 400 bin dolara çıktı. Türk ihracatçıları, azalan satışların etkisini yeni pazarlarla dengeleyerek büyümeye devam etmeyi hedefliyor.

Elazığ’ın Çömlekleri 25 Ülkeye İhraç Ediliyor Haber

Elazığ’ın Çömlekleri 25 Ülkeye İhraç Ediliyor

ELAZIĞ (İHA) - Elazığlı iş insanı Metin Başbay, unutulmaya yüz tutan çömlekçiliği yeniden canlandırmak için 2017 yılında organize sanayi bölgesinde bir fabrika kurdu. 2019’da üretime geçen fabrikada, Elazığ’ın ısıya dayanıklı toprağı işlenerek ayda yaklaşık 150 bin çömlek üretiliyor. "Elizi" markasıyla Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD gibi 25 ülkeye ihraç edilen bu ürünler, yıllık milyon dolarlık döviz getirisi sağlıyor. "TÜRKİYE ÇÖMLEK PAZARINDA LİDER OLABİLİR" Fabrikanın kurucusu Aziz Başbay, çömlek üretiminde kullanılan Elazığ toprağının kalitesiyle dünya çapında öne çıktığını belirtti. Başbay, "2018 yılında üretime başladık. Yaklaşık 1,5 sene kadar hammadde çalışmalarımız oldu. 2019 yılında piyasaya mal vermeye başladık. İlk aldığımızda 5 bin metrekareye yakın bir kapalı alanımız vardı. Biz bunu büyüterek 10 bin metrekareye yaklaştık. Makine yeniliklerine gittik. Şu anda 30 kişi çalışıyor. Hedefimiz 100 kişilik istihdam. Ayda 25 ton kadar toprağı işleyip ürüne çeviriyoruz. Hammadde Elazığ’dan çıkıyor, toprağımız ısıya dayanıklı bir toprak" dedi. SAĞLIKLI VE GELENEKSEL ÜRETİM Başbay, çömleğe olan ilginin giderek arttığını ve sağlığa zarar vermeyen yapısıyla tercih edildiğini ifade etti. "Toplumda bir eskiye dönüş var. Çömlek, şu an dikkat çeken bir ürün. Bize zaman zaman okullardan geziler düzenliyorlar. Çelik, alüminyum ve teflon pişirim olarak mutfaklarda kullanılıyor. İnsanlar her şeyi satın alabiliyor ama sağlığını satın alamıyor. Çömleğin hiçbir şekilde sağlığa zararı yok. Aksine katkısı var. İçerisinde kanserojen madde olan asbest ve alüminyum gibi elementler içermiyor. Biz sadece fırınlarda değil de ocak üzerinde mavi ateşte kullanılabilecek ürünler de yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz" diye ekledi. BÖLGE EKONOMİSİNE KATKI Fabrikada şu an 30 kişi istihdam ediliyor, ancak hedefleri bu sayıyı 100’e çıkarmak. Ayrıca, Elazığ ekonomisine ciddi bir katkı sağlayan fabrika, yıllık döviz gelirini artırmayı ve sektörde Türkiye’yi lider konuma getirmeyi amaçlıyor.

Bakan Bolat: Haber

Bakan Bolat: "İhracatçılara Yeni Destekler Yolda"

KOCAELİ (İHA) - Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracatçılar için önemli finansman desteklerini açıkladı. Bolat, ihracat reeskont kredi limitlerinin 4 milyar liraya yükseltildiğini, Merkez Bankası'nın sağladığı kredilerin maliyetinin ise 6 puan düşürülerek yüzde 29,93'e indirildiğini belirtti. Ayrıca, ihracatçılara aylık 150 milyon dolara kadar döviz reeskont kredisi tahsis edileceğini duyurdu. Gebze'de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile bir merkezin açılışında konuşan Bolat, Türkiye'nin 140 bin ihracatçıyla 240 noktaya ticaret yaptığını belirtti. "Türkiye olarak ticaretimizi arttırmak için ihracatımızı arttırıp, döviz kazanmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Dün Kuzey Makedonya'da da iş insanlarımızı görünce, ihracatçılarımızı görünce iftihar ettik. Balkanlar deyip geçmeyelim. Balkanlarla bizim 35 milyar dolar ticaretimiz var. Bunun içinde yaklaşık 23 milyar doları ihracatımız, 12 milyar doları ithalatımız. Cari fazla veriyoruz ve Avrupa pazarlarına oralardan açılıyoruz. Ulaşamadığınız yer sizin değildir. O yüzden dünyanın her noktasına, 240 ihracat noktasına gitmek için 140 bin ihracatçıyla bu çabaları gösteriyoruz" dedi. "REEL BÜYÜME 9 AYDA 103.2'YE ULAŞTI" Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracatçıların yanında olduklarını belirterek, "Covid gibi, Ukrayna-Rusya savaşı gibi, İsrail'in soykırımının devam etmesi gibi, Suriye'deki sıcak hava gibi çok çalkantılı süreçleri ve tabii ki iki büyük deprem gibi felaketleri en az hasarla Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve liderliğiyle atlatmayı başardık" diyen Bolat, yeni dönemde dayanışma içinde çalışarak bu zorlukları aşmayı hedeflediklerini ekledi. "Sabırla ve fedakarlıkla zorlu bir süreçte depremin yaralarını hızla sararken, ekonomimizin de büyüme, istihdam, ihracat artışı gibi ana makro göstergelerde 2024'ü başarıyla geçirmesini sağladık" dedi. 2023’ün ilk 9 ayında reel büyümenin 103.2 olduğunu ifade eden Bolat, "1.9 puanlık katkı net mal ve hizmet ihracatından geldi. İhracatımızın yüzde 93'ü sanayi ürünlerimiz, 31 milyar dolar da tarım ürünlerimizden geldi. Madencilerimiz de 5.5 buçuk milyar dolarla katkı yapıyorlar" diyerek bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür etti. "EXİMBANK SERMAYESİ 4 KAT ARTIRILDI" Bakan Bolat, "Dün Merkez Bankamız biliyorsunuz politika faiz oranını 2.5 puan düşürdü. Tam 22 ay ay sonra iş yapan düşüş trendi başladı. Bu gerçekten gelecek adına iyimser beklentileri arttıracak bir gelişme olacaktır. Enflasyondaki düşüş hızlandıkça önümüzdeki aylarda inşallah Merkez Bankası da bu durumu görerek gerekli aksiyonları alacaktır" dedi. Son 19 ayda Eximbank'ın sermayesinin 13,8 milyar liradan 55,3 milyar liraya çıkarıldığını açıklayan Bolat, reeskont kredilerinin emek yoğun sektörlere yönlendirileceğini ifade etti. Döviz kredisi imkânının KOBİ'lere de öncelikli olarak sunulacağını vurguladı. "DIŞ TİCARET AÇIĞINI 27 MİLYAR DOLAR AZALTTIK" Türkiye'nin 11 ayda dış ticaret açığını 27 milyar dolar azalttığını söyleyen Bolat, "Türkiye ekonomisinde döviz konusu her zaman en ciddi konudur. Dövizdeki istikrarlı süreç ve döviz yeterliliğinin artması, para ve mali piyasalarda öngörülebilirliği arttırmakta, fiyatlama davranışlarında daha uzun vadeli bakışları ve öngörülebilecekleri arttırmakta ve bu anlamda da dünya piyasaları açısından da firmalarımızın rekabetinin artması için, ihracat pazarlarını kovalamaları için önemli fırsatlar sağlamaktadır. Biz Ticaret Bakanlığı olarak bütçemizin yüzde 60'ını ihracatçılarımıza destek olarak tahsis ediyoruz. Geçen yıl 38 milyar liralık bütçemizde 21.5 milyar lira belirlenmiş destek limitini dahi aşarak ihracatçılarımızı son nefesine kadar destekledik" dedi. Suriye ile ticari ilişkiler konusunda değinen Bolat, "Hazırlıklarımızı tam gaz ilerletiyoruz. Zaten ihracat bazı ürünler hariç serbestti. Biz Suriye'ye 2 milyar dolara yakın ihracat yapıyorduk. Yeni dönemde inşallah Suriye'de yeni yönetimin de ülkeyi ayağa kaldırması noktasında Türk sanayicileri ve ilaççıları, ihracatçıları, yatırımcılar olarak hep birlikte bir takım çalışması yapacağız. Gümrük rejimlerimiz ona göre hazırlanıyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Avdagiç: Haber

Avdagiç: "Vize Sorunu İş Dünyasının Önünde Engel Olmamalı"

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İTO Olağanüstü Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türk iş dünyasını etkileyen vize engellerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Avdagiç, "Vize konusunun Türkiye’nin ve Türk iş dünyasının üzerinde Demokles’in kılıcı gibi kullanılmasını şiddetle kınıyoruz. Bu konuyu tüm boyutlarıyla AB ülke yetkilileriyle görüşmelerimize taşıyor, gerekeni açık şekilde söylüyoruz" dedi. Avdagiç, vize meselesinin uluslararası ticarette bir engel olmaktan çıkmasının, Türk iş dünyasının potansiyelini daha da yukarı taşıyacağını vurgulayarak, bu konuda Avrupa Birliği yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti. İTO, TÜRK FİRMALARINI DÜNYAYA TAŞIYOR 2024 yılında 47 fuar organizasyonu düzenlediklerini belirten Avdagiç, bu fuarların 32’sinde milli katılımın İTO tarafından sağlandığını ve Türk ekonomisinin bu tür etkinliklerle daha geniş ufuklara açıldığını söyledi. 2025 yılı için ise 38 fuarın şimdiden takvime alındığını ifade eden Avdagiç, Hindistan, Çin, Malezya ve Endonezya gibi ülkelerde yeni ticari fırsatlar yaratmayı hedeflediklerini ekledi. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ VE TEKNOPARK İSTANBUL İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin, 23 yıllık geçmişiyle 85 farklı uyruktan 9 binin üzerinde öğrenciye ev sahipliği yaptığını ifade eden Avdagiç, üniversitenin uluslararası öğrenciler ve mezunlarla büyümeye devam ettiğini belirtti. Teknopark İstanbul’un savunma sanayii ve ileri teknoloji alanındaki projelerle ülkenin gururu olmaya devam ettiğini söyleyen Avdagiç, burada 500’den fazla aktif Ar-Ge firmasının 10 binin üzerinde personelle 900’e yakın proje yürüttüğünü kaydetti. BTM İLE GİRİŞİMCİLİĞE BÜYÜK DESTEK Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) 2024 yılında binin üzerinde girişim ve bin 500’e yakın girişimciye destek verdiğini dile getiren Avdagiç, bu girişimcilerin yüzde 25’inin kadınlardan oluştuğunu, kadın girişimci oranını artırmayı hedeflediklerini söyledi. TURİZM VE KONGRE BAŞARILARI İTO’nun İstanbul’un marka değerini artırmak için turizmde önemli işlere imza attığını ifade eden Avdagiç, 2024 yılında 69 uluslararası kongrenin şehre kazandırıldığını ve destek sağlandığını belirtti. 2025 yılı için ise 14, 2026 yılı için 3 uluslararası kongrenin planlandığını duyurdu. 2025’TE YENİ YATIRIMLAR YOLDA 2025 yılında, sosyal tesislerin geliştirilmesi ve yeni projelerin hayata geçirilmesi gibi yatırımların süreceğini açıklayan Avdagiç, "Vakıf olarak hem üniversitemiz başta olmak üzere çeşitli hayır çalışmaları yapıyor, hem 819 bin üyemizin istifade edeceği sosyal tesisler açıyoruz, hem de iktisadi işletmelerimizi profesyonel bir şirket gibi yönetip hayri faaliyetlerimiz için kaynak oluşturuyoruz" dedi.

Gelir Dağılımında Zirve Yüzde 48,1 Payla En Üst Grubun Oldu Haber

Gelir Dağılımında Zirve Yüzde 48,1 Payla En Üst Grubun Oldu

İSTANBUL (İHA) - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, en yüksek gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay yüzde 48,1’e gerilerken, en düşük gelir grubunun payı yüzde 6,3’e yükseldi. En yüksek gelir grubunun gelirden aldığı pay, 2023 yılına kıyasla 0,6 puan düşerken, en düşük gelir grubunun payı 0,2 puan artış gösterdi. Türkiye’de ortalama hanehalkı geliri yüzde 106,9 artarak 374 bin 899 TL’ye ulaştı. GİNİ KATSAYISI VE SOSYAL TRANSFERLERİN ETKİSİ Gelir eşitsizliğini ölçen Gini katsayısı, 0,007 puan azalarak 0,413 olarak hesaplandı. Sosyal transferler hariç tutulduğunda bu oran 0,476’ya yükseldi. Emekli maaşları ve sosyal yardımların etkisiyle gelir dağılımındaki bozulma azaldı. YILLIK GELİRLERDE EĞİTİM VE SEKTÖR ETKİSİ Yıllık ortalama gelir, yükseköğretim mezunlarında 309 bin 721 TL’ye çıkarken, inşaat sektörü gelir artışında yüzde 115,4 ile öne çıktı. İşverenlerin yıllık geliri 804 bin 882 TL ile zirvede yer aldı. GELİR EŞİTSİZLİĞİNDE BÖLGESEL FARKLILIKLAR En yüksek gelir, İstanbul’da 257 bin 891 TL, en düşük gelir ise Van, Muş, Bitlis ve Hakkari bölgelerinde 91 bin 818 TL oldu. Gelir eşitsizliği İstanbul’da en yüksek seviyedeyken, Kocaeli ve çevresi eşitlikte ön sırada yer aldı. İSTİHDAMDA DÖNÜŞÜM VE HAREKETLİLİK 2023’te işsiz olanların yüzde 40,8’i 2024’te çalışmaya başladı. Çalışanların yüzde 90,6’sı iş hayatını sürdürürken, işgücüne katılımda da artış görüldü.

İş Bankası’ndan Karbon Yoğun Sektörler İçin 2030 Hedefleri Haber

İş Bankası’ndan Karbon Yoğun Sektörler İçin 2030 Hedefleri

İSTANBUL (İHA) - Türkiye’nin karbonsuzlaşma ve döngüsel ekonomiye geçiş sürecinde öncü kurumlardan biri olan İş Bankası, önemli bir adım daha atarak Net Sıfır Bankacılık Birliği kapsamındaki karbon yoğun tüm sektörler için 2030 emisyon azaltım hedeflerini açıkladı. Banka, uluslararası standartlara uyumlu emisyon ölçüm ve hesaplama çalışmalarıyla tüm kredi portföyünü analiz ederek sektörel hedeflerini netleştirdi. HER SEKTÖRE ÖZEL AZALTIM HEDEFLERİ 2023 yılında çimento, demir-çelik ve enerji üretimi sektörlerinde hedeflerini açıklayan İş Bankası, 2024 itibarıyla alüminyum, gayrimenkul, kara yolu yük taşımacılığı, petrol ve gaz ile tarım sektörlerini de planlarına dahil etti. Bu doğrultuda, 2023 baz yılına kıyasla 2030 yılına kadar emisyon yoğunluğunun alüminyumda yüzde 7, gayrimenkulde yüzde 36, kara yolu taşımacılığında yüzde 20, petrol ve gazda yüzde 15 azaltılması amaçlanıyor. Tarım sektöründe ise buğday üretiminde yüzde 14, mısırda yüzde 15 ve pirinçte yüzde 16’lık emisyon azaltımı öngörülüyor. Banka, Türkiye’nin ekilebilir alanları ve ürün çeşitliliğini dikkate alarak tarım bankacılığında üç farklı yol haritası oluşturdu. Bu yaklaşım, hem sürdürülebilir kalkınmaya hem de gıda güvenliğine katkı sunmayı amaçlıyor. "SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE LİDERLİĞİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ" İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, "100. kuruluş yıl dönümümüzü kutladığımız bu özel yılda, Türkiye'nin sürdürülebilir dönüşümüne öncülük edecek şekilde tüm karbon yoğun sektörlerde bilim temelli hedefler belirledik. Böylece, kredi portföyümüzden kaynaklanan emisyonların yaklaşık yüzde 65’ini kapsar hale geldik. Karbonsuzlaşma rotalarımızın oluşturulmasında, küresel iklim senaryolarının yanı sıra ülkemizin sektörel dinamiklerine ve müşterilerimizin yeşil dönüşüm sürecindeki ihtiyaçlarına odaklandık. Böylelikle, ülkemizin koşullarıyla uyumlu, potansiyeliyle örtüşen, uygulanabilir ve veriye dayalı aksiyon planları geliştirdik. Bu çerçevede, Net Sıfır Bankacılık Birliği tarafından karbon yoğun olarak tanımlanan tüm sektörlerde emisyon hedefleri belirleyen ilk Türk bankası olmanın gururunu yaşıyoruz" dedi. Geleceğe yönelik sorumluluklarının farkında olduklarını vurgulayan Aran, "İş birliği, inovasyon ve ortak bir amaçla, sürdürülebilir bir gelecek inşa edeceğimize inanıyorum" açıklamasını yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.