TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sandıklı

AGRONEWS - Sandıklı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sandıklı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

40 bin dekar alanın üzerinde ekimi yapılan patates hasadı başladı Haber

40 bin dekar alanın üzerinde ekimi yapılan patates hasadı başladı

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde 800’ün üzerinde üretici tarafından 40 bin dekar alanın üzerinde ekimi yapılan patateste hasat başladı. Sandıklı’da 4 ay sürmesi beklenen patates hasadı başladı. Tarlada özel makineler ile sökülen patatesler işçiler tarafından özenle çuvallara konuluyor. Satışa hazır hale gelen patatesler kamyonlara yüklenerek İstanbul, Ankara, İzmir gibi Türkiye’nin bir çok kentine gönderiliyor. İlçede 800’ün üzerinde patates üreticisi 40 bin dekar alanın üzerinde ekim yaptı. Dekarından 4 ila 7 ton arasında rekolte beklenen patateslerin kilogramı 4-5 TL satılıyor. Hasat yapan üreticileri ziyaret ederek bilgi alan Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Mustafa İnci, bu yıl fiyatların düşük olduğunu bu yüzden üreticinin zarar ettiğini söyleyerek patates ihracatından kolaylık sağlanmasını istedi. İnci, “Şuanda üreticilerimize patatesin maliyeti 7 ila 8 lira civarında iken patatesler tarlada 4-5 TL’den satılıyor. Markete düştüğünde bu patatesler 12-13 liraya hatta 15 liraya kadar çıkıyor. Arada makas çok fazla. Bu patatesin para etmesi için çiftçinin yok olmaması için ihracatın açılması gerekiyor. Bizim burada patates hasadı temmuz ayında başlayıp 11’inci aya kadar devam ediyor. Ama şimdi başlamasını bitmesini bırak çiftçi tarlada bitik. Çalışanlarımız kazanıyor, çuvalcımız kazanıyor. Arada komisyoncu kazanıyor çiftçiye geldi mi komple zarar” dedi. Patates üreticilerinden Ali Kama ise patatesin kilogram satış fiyatının düşük olduğunu ifade etti.

150 futbol sahası büyüklüğünde ‘teknolojik sera’ Haber

150 futbol sahası büyüklüğünde ‘teknolojik sera’

Afyon Sandıklı’da 150 dönüm üzerinde yeni sera inşasını sürdüren Alarko Tarım, 2028’e kadar Türkiye ve Kazakistan’da 10 bin dönüm modern sera alanını faaliyete geçirmeyi hedeflediğini duyurdu. Afyonkarahisar, Denizli ve Eskişehir’de kurulu olan ve yapımı devam eden seralarında yenilenebilir, temiz ve doğal jeotermal kaynaktan faydalandıklarını ifade eden Alarko Tarım Grubu Genel Müdürü Melike Koçoğlu, özellikle seracılık tarafında daha çok yerel ve parçalı işletmeler şeklinde bir yapılanma olduğunu, Alarko Tarım Grubu’nun gerçekleştirdiği planlı üretimle Türkiye’nin rekabet gücünü artırmayı amaçladıklarını ifade etti. Seracılık faaliyetlerini 3 ilde yürütme kararı aldıklarını belirten Genel Müdür Melike Koçoğlu, “2024 yılı için hedefimiz Eskişehir’de de inşa edeceğimiz seralarla birlikte toplam 3 ilimizdeki sera büyüklüğümüzü 2 bin dönüme ulaştırmak. 2028 yılında ise Türkiye ve Kazakistan’da toplam 10 bin dönüm modern sera alanına ulaşmayı hedefliyoruz’’ diye konuştu.  Pestisit kullanmadan ‘sıfır kalıntı’yla ürettikleri domateslerin yüzde 70’ini 18 ülkeye ihraç ettiklerini ve Eskişehir Mahmudiye’deki seralarında biber üretimine de başladıklarını ifade eden Melike Koçoğlu, ‘’Alsera şirketimizle Türkiye’nin farklı bölgelerinde jeotermal enerjiye erişimi olan uygun sahalarda yüksek teknolojili seralar kuruyoruz. Topraksız, teknolojik ve temiz tarım anlayışıyla faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Teknoloji ve otomasyon sistemlerimizle ısıtma, sulama, havalandırma, nem, gölgelendirme, sisleme ve drenaj gibi birçok başlıkta ölçümleri yaparak kayıt ve kontrol altına alıyoruz. Bu sayede üretimde verimliliği artırıp, kaynak kullanımını minimize edebiliyoruz. Şu an seralarımızda üretilen domateslerin ihracat oranı yüzde 70’ler seviyesinde seyrediyor. Domates ve biberin yanı sıra yakın dönemde salatalık, çilek ve yaban mersini gibi farklı yaş meyve ve sebzelerin üretimine de başlayacağız” diye konuştu.

İkinci dönem ekimi yapılan patateste hasat dönemi bitti Haber

İkinci dönem ekimi yapılan patateste hasat dönemi bitti

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde ikinci dönem ekilen patateste hasat döneminin sonuna yaklaşılırken, bu yıl satış fiyatı ile patatesin üreticisinin yüzünü güldürdüğü belirtildi. Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Sandıklı'da temmuzda başlayan patates hasadında sona gelindi. Tarladan makineyle sökülen patatesler, işçiler tarafından özenle çuvallara dolduruluyor. Satışa hazır hale gelen patatesler kamyonlara yüklenerek Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor. Temmuz ayında ekimi yapılıp ekim ayı sonu kasım ayı başında hasadı yapılan ikinci ekiliş patatesler, verim bakımından üreticinin yüzünü güldürdü. İlçede ikinci ekilişi yapılan patateslerin fiyatları düşmüş olsa da girdi maliyetlerinin birinci ekime göre daha düşük olması ve verimin yüksek olması üreticiyi sevindirdi. Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, “Birinci ekim patateslerin ekimi mart ayında başlıyor. Temmuz ayında da sökümüne başlanılıyor. İkinci ekiliş patateslerde temmuzda ekimi yapılarak ekim sonu kasım ayı başında hasadı yapılır. Türkiye’nin bütün bölgelerine Sandıklı patatesi gidiyor. Ayrıca yurt dışına da ihraç oluyor. Sandıklı patatesi iklim şartları ve topraktaki verimden dolayı ayrı bir lezzeti vardır. Patates bu yıl ilk ekimlerde yağışlardan dolayı hastalıklardan kaynaklanan verim kaybı oldu. İkinci ekimler de sorun olmadı. Çiftçisinin yüzü ikinci ekimde güldü. Patatesin girdi maliyetleri işçi olsun, gübre olsun, ilaç olsun yüksek” dedi. Öte yandan, en kaliteli patates cinsi olan agriya cinsi patatesin tarlada 8 ila 9 lira arasında kilogramının satıldığı, diğer patateslerin kilogram satış fiyatının ise 6-7 TL arasında satıldığı kaydedildi.

Sandıklı’da bu yıl 100 bin ton şeker pancarı rekoltesi bekleniyor Haber

Sandıklı’da bu yıl 100 bin ton şeker pancarı rekoltesi bekleniyor

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde şeker pancarı hasadı başladı. Üreticiler alımların yavaş ilerlediğinden yakındı. Bu yıl kilogramı bir lira 85 kuruş olarak açıklanan şeker pancarında ilçede 100 bin tonun üzerinde rekolte bekleniyor. Sandıklı ilçesinde 700’ün üzerinde şeker pancarı üreticisi pancar hasadına başladı. Özel makineler ile sökümü yapılan şeker pancarları mera ve boş alanlarda yığınlar halinde toplanılıyor. Daha sonra fabrikanın talebine göre kamyonlar ile fabrikaya gönderiliyor. Bu yıl kilogramı bir lira 85 kuruş olarak açıklanan şeker pancarında ilçede 100 bin tonun üzerinde rekolte bekleniliyor. Üreticiler ise fabrikanın pancar talebinde bulunmadığı için yığınlarda ki pancarların tonaj kaybettiğinden yakınıyor. Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, “Söküm izini verileli bir ay oldu. Çiftçilerimiz pancarlarını söktüler bu şekilde yığın haline getirdiler. Ama nakliye sorunumuz var. Fabrika alım yapmıyor. Çiftçiler ‘ Bu şekilde olursa sökümün mart ayına kadar devam edecek’ diyor. Bu yığınlarda bekleyen pancarları uzun süre sonra alacaklar. Bu yığınlarda uzun süre bekleyen pancarlar fire verecek. Bu nedenle üreticileri kota cezası ile cezalandıracaklar. Tarladan çıkan pancarları yolun kenarında mera var orada silo yapıyoruz. Bu pancarların ne zaman alınacağı belli değil. Bize sıra bir ay sonrada gelebilir. Bu pancarlar burada fire verecek tabi. Tonaj kaybedecek. Pancar parası ödemeleri de ertelenmiş. Bunların hızlandırılması gerekiyor” dedi.

Sandıklı’da 40 bin dekar alanda ekilen patateste hasat bitiyor Haber

Sandıklı’da 40 bin dekar alanda ekilen patateste hasat bitiyor

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde temmuz ayında başlayan patates hasadının sonuna yaklaşılırken, bu yıl ilçede 800’ün üzerinde patates üreticisi tarafından 40 bin dekar alanda ekim yapılan patatesin kilogramı 9 ile 15 lira arasında alıcı buluyor. Tarladan özel makineyle sökülen patatesler, işçiler tarafından özenle çuvallara dolduruluyor. Satışa hazır hale gelen patatesler kamyonlara yüklenerek İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Adapazarı, Kocaeli gibi Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. İlçede 800’ün üzerinde patates üreticisi 40 bin dekar alanda ekim yaptı. Dekarında 2 ile 5 ton civarında üretilen patatesin kilogramı 9 ile 15 lira arasında alıcı buluyor. Patates üreticisi Necati Aydoğan, bu sene yağışlardan dolayı rekoltenin düşük olduğunu ifade ederek, “Şuan ki söktüğümüz patates riviera cinsi tohumluk patates. İkinci ekip yapmıştık. Daha önce burada arpa vardı. Arpayı haziran ayında hasat ettik yerine ikinci ürün patates ektik. Artık yılda iki ürün almaya uğraşıyoruz. Kilogramını 10 ila 11 liraya yemeklik, tohumluk patateslerimizde kilogramı 17 ila 20 lira arasında değişiyor. Tohumumuzda yetiştirmeye başladık. Bundan sonra kendi tohumumuzu kendimiz yetiştireceğiz. Diğer bölgelere bağımlı kalmayacağız. Be sene yağışlardan dolayı rekoltelerde düşüklük var. Ama zirai mücadelelerini yapan arakadalar baya başarılı. Rekoltemiz iki buçuk ile beş ton arası değişiyor. Birde agria cinsi patatesimiz var. Bunun fiyatı biraz daha yüksek kilogramı 16 ila 17 liraya geliyor. Toprak ve mevsiminden dolayı Afyon bölgesinde Sandıklı olarak vazgeçilmez bir patatesimiz var. Agria patatesi lezzet, kışa dayanıklılığı bakımından da başarılı bir patates. Bu patatesinde önemli bir yeri var” dedi

Afyonkarahisar'da klonlamayla çoğaltılan fidanlar ihraç ediliyor Haber

Afyonkarahisar'da klonlamayla çoğaltılan fidanlar ihraç ediliyor

İhracatçı firmanın üretim ve satış müdürü Sercan Türen, AA muhabirine, fidanların, doku kültürü laboratuvarında steril halde üretildiğini anlattı. Laboratuvarda genetik açıdan üstün performans gösteren materyallerle erik, kayısı, badem, şeftali, kiraz gibi meyve anaçları ürettiklerini aktaran Türen, bunların haricinde aşı gerektirmeyen mavi yemiş, ahududu, böğürtlen ve kivi ürünlerinin de bulunduğunu dile getirdi. "5 bin metrekare sera jeotermal suyla ısınıyor" Türen, tesiste yıllık 2 milyon civarında klonlama yöntemiyle meyve anacı ürettiklerini kaydetti. Üretilen bitkilerin yaklaşık yüzde 60'ını bünyelerinde fidan olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Türen, "Geri kalanları yurt içi ve dışında bulunan diğer üreticilere satmaktayız. 5 bin metrekare sera, jeotermal suyla ısınıyor. Serada ürettiğimiz bitkiler, Afyonkarahisar ve Bursa'nın İnegöl ilçesindeki arazilerde aşılanarak fidan formuna geldikten sonra yurt içi pazarının yanı sıra Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Tunus gibi ülkelere ihracat ediliyor." diye konuştu. "Fidanlara bebeğimiz gibi bakıyoruz" Serada çalışan kadınlardan Pembe Tetik de (50) serada fidan yetiştirdiklerini belirterek, "Bu işi severek yapıyorum. Fidanlara bebeğimiz gibi bakıyoruz." dedi. Serada çalışanlardan Ummuhan Gököz (43) kazandığı parayı 3 çocuğunun eğitimine harcadığını söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.