TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Şanlıurfa

AGRONEWS - Şanlıurfa haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şanlıurfa haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hilvan İpek Böcekçiliğinde 1 Ton Koza Hedefleniyor Haber

Hilvan İpek Böcekçiliğinde 1 Ton Koza Hedefleniyor

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde ipek böcekçiliğiyle ilgilenen üreticiler için yeni bir proje hayata geçirildi. Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle başlatılan projeyle üreticilere dut fidanı desteği sağlanacağını açıkladı. İpar, bölgede yaklaşık 20 ailenin ipek böcekçiliğiyle ilgilendiğini ve bu sayı ile üretimi artırmayı hedeflediklerini söyledi. DAHA ÖNCE 500 KİLOGRAM KOZA ÜRETİLDİ İpar, geçmişte 35 üreticiyle gerçekleştirilen projede 500 kilogram koza üretildiğini hatırlatarak, bir süredir destek bulunamaması nedeniyle üretimin 290 kilograma düştüğünü belirtti. İpar, "Projenin maddi boyutu Büyükşehir Belediyesince ağaç olarak karşılanacak. Bin 500 dolayında 2 yaşında dut fidanı dağıtımı yapılacak. İpek böceği sadece dut yaprağı ile beslendiği için bu destek önem taşıyor" dedi. 1 TON ÜRETİM HEDEFLENİYOR Yeni projeyle üreticilere besleme evi desteği de sunulması planlanıyor. İpar, bu çalışmaların üretimi artıracağını belirterek, "En az bir ton koza üretimi hedefliyoruz. Bu, üreticilerin yaklaşık 13,5 milyon lira kazanması anlamına geliyor. Bu bölge için çok önemli bir proje. Amacımız ipek böcekçiliği yapan aile sayısını artırmak" dedi. İpek böcekçiliği projesine katılmak isteyenlerin Hilvan Ziraat Odası Başkanlığına başvurması gerektiği belirtildi.

Şanlıurfa’nın Susuz Bej Domatesi Koruma Altına Alındı Haber

Şanlıurfa’nın Susuz Bej Domatesi Koruma Altına Alındı

Bej Domates Ata Tohumu Projesi Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesi Diphasar Mahallesi'nde yetişen ve kıraç arazilerde susuz tarımla elde edilen bej domates, Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından koruma altına alındı. İlçe Tarım Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalarla tohumlar temin edilerek genetik zenginliğin korunması sağlandı. Ata Tohumlarının Önemi Haliliye İlçe Tarım Müdürü Faruk Çetiner, ata tohumlarının tarımın geleceği açısından önemine değinerek şunları söyledi: “Ata tohumları, yaşadığımız toprakların mirasıdır. Bej domatesimiz, normal domateslere göre daha ekşi bir tada sahip. Tohumları tedarik edip GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne teslim ettik ve koruma altına aldık.” Yaygınlaştırma Çalışmaları Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe, bej domatesin bölgedeki genetik zenginliğinin korunarak yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti: “Halen bazı köylerde yetiştiriciliği yapılan bej domatesin tohumlarını geliştirip bu ürünü daha geniş alanlarda ekmeye yönelik çalışmalar yürüteceğiz.” Çiftçilerin Görüşleri Çiftçi Veysi Saylan, bej domatesin tadının benzersiz olduğunu ve kış aylarında tüketildiğini ifade etti: “Susuz yetişen bu domatesin tadı çok güzeldir. Kışın tüketiyoruz ve çok seviyoruz.” Abdullah Karacan ise ürünün farklı özelliklerine vurgu yaptı: “Bu domatesin tadı diğerlerine benzemez, çok ekşi. Bundan mükemmel domates salçası yapılıyor.” Şanlıurfa’nın kendine has bu ata tohumu ürünü, genetik mirasın korunması ve kırsal kalkınma için önemli bir adım olarak dikkat çekiyor. 

Malatya Şeker Fabrikası’ndan 470 Bin Ton Üretim Haber

Malatya Şeker Fabrikası’ndan 470 Bin Ton Üretim

MALATYA (İHA) - Malatya Şeker Fabrikası, 2024-2025 üretim sezonunda 470 bin ton pancar alarak 51 bin ton şeker, 137 bin ton küspe ve 17 bin ton melas üretimi gerçekleştirdi. Bölgenin ekonomik lokomotifi olan fabrika, üretim faaliyetlerini sürdürürken iş gücü eksikliği ve emeklilik sorunlarının çözüm beklediği bildirildi. 120 GÜNLÜK KAMPANYA HEDEFİ Şeker-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, pancar alımının 4 Eylül’de başladığını, 6 Eylül’de işleme sürecine geçildiğini ve kampanyanın ocak ayının ilk haftasında tamamlanmasının planlandığını söyledi. Şimdiye kadar 405 bin ton pancar işlenerek belirlenen üretim hedeflerine ulaşıldı. BÖLGENİN EKONOMİSİNE YÖN VERİYOR Malatya Şeker Fabrikası'nın, kayısıdan sonra Malatya ekonomisinin en önemli girdisini oluşturduğunu belirten Murat, fabrikanın Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman, Sivas, Malatya ve Gaziantep illerindeki 80 bin dekar alanda pancar ekimi yapan bin 250 aileyi desteklediğini ifade etti. Ayrıca, her yıl 50-60 bin kişiye istihdam sağlayarak bölge ekonomisine önemli katkılar sunduğuna dikkat çekti. KALİFİYE İŞ GÜCÜ SORUNU KAPIDA Murat, fabrikanın en önemli sorunlarından birinin kalifiye eleman eksikliği olduğunu vurguladı. Çalışanların çoğunun emeklilik yaşına geldiğini ifade eden Murat, bu sorunun çözülmemesi halinde üretimde aksaklıklar yaşanabileceği uyarısında bulundu. FABRİKA, DEPREMDE LOJİSTİK ÜS OLDU 2023 depreminde Malatya Şeker Fabrikası, 10 bin kişiye barınma sağlayarak ve lojistik merkezi olarak çalışarak kritik bir rol üstlendi. Deprem sonrası yapılan teknik iyileştirmelerle üretimin kesintisiz devam ettiğini belirten Murat, "İki yıldır sorunsuz bir şekilde üretim devam ediyor. Bu yıl da teknik eksikliklerin giderileceği bir revizyon süreci yaşanacak" dedi.

Şanlıurfa 10. Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı Kapılarını Açtı Haber

Şanlıurfa 10. Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı Kapılarını Açtı

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da 10. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Tarım ve Orman Bakanlığı himayesinde düzenlenen törenle açıldı. Şanlıurfa Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe, Türkiye'nin 81 ilinden 90 gıda, tarım ve hayvancılık firması katıldı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başladı. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, açılışta yaptığı konuşmada, bu tür etkinliklerin tarım ve hayvancılık sektörüne önemli katkılar sağladığını belirterek, fuarın başarılı geçmesi temennisinde bulundu. Şıldak, "Urfa'nın düzenlediği her etkinliğin, hele de tarım ve hayvancılık ile ilgiliyse 1 numara olması lazım. Bu bir numaraya aday olmamız için ise ben tüm paydaşlara şunu öneriyorum: 'Bu yıl neyi eksik yaptık, neyi daha kuvvetli hale getirebiliriz, nasıl daha iyi başarabiliriz?' sorularına çalışalım, seneye daha başarılısını elde edelim. İnşallah ziyaretçisi bol, bereketli bir fuar olsun" dedi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sait Ağan, fuarın önemine dikkat çekerek, bu tür organizasyonların ulusal bir kimlik kazanmasını ve Şanlıurfa'nın uluslararası fuarlara ev sahipliği yapmasını diledi. "Tarımın başkenti Şanlıurfa'mızın uluslararası fuarlara ev sahipliği yapacağına inanıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm paydaşlara teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum" ifadelerini kullandı. Fuara katılan firmalar da memnuniyetlerini dile getirdi. Afyon'dan gelen gıda satıcısı Çağan Kiraz, Urfa halkının sıcak karşılamasından dolayı teşekkür etti. Gümüşhane'den gelen Muhammed Dilli ise, Şanlıurfa'nın misafirperverliğinden çok etkilendiklerini belirterek, alışverişlerinin bereketli geçtiğini söyledi. Konuşmaların ardından halk oyunları gösterisi sunuldu. Protokol üyeleri fuar alanını gezerek firmalardan ürünler hakkında bilgi aldı. Fuar, 8 Aralık Pazar gününe kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

Ceyhan 99 Buğday Tohumu Şanlıurfa’da Toprakla Buluştu Haber

Ceyhan 99 Buğday Tohumu Şanlıurfa’da Toprakla Buluştu

Bakan Yumaklı Ceylanpınar’da İncelemelerde Bulundu Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Şanlıurfa Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde, TAGEM tarafından geliştirilen "Ceyhan 99" buğday tohumunun ekimine katıldı. Dünyanın tek parça en büyük tarım işletmesi olan Ceylanpınar TİGEM’de incelemelerde bulunan Bakan Yumaklı, modern makineler ve tekniklerle yapılan ekim çalışmalarını yerinde takip etti. Yumaklı, bu süreçte kullanılan ileri teknoloji ekipmanların hem iş kolaylığı sağladığını hem de kaynak kaybını önlediğini vurguladı. "TİGEM, Türkiye Tarımına Önderlik Ediyor" TİGEM’in Türkiye tarımındaki öncü rolüne dikkat çeken Yumaklı, “TİGEM, yatırımlarıyla çiftçilerimize örnek teşkil ediyor ve sertifikalı tohum üretimiyle bitkisel üretim için bir emniyet supabı görevi görüyor. Türkiye'de üretilen her 100 kilogram sertifikalı tohumun 40 kilogramı TAGEM tarafından geliştirilip, TİGEM tarafından çoğaltılarak çiftçilere ulaştırılıyor” dedi. Sertifikalı Tohumların Önemi Ceylanpınar TİGEM’de üretilen sertifikalı tohumların Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıldığını belirten Yumaklı, bu tohumların tarımsal verimliliğin artırılmasında önemli bir role sahip olduğunu ifade etti. Bakan, eğitimler aracılığıyla çiftçilerin yeni teknolojilerle tanıştırıldığını ve bu sayede üretim planlamasında eşgüdüm sağlandığını söyledi. Yeni Tohumlarla Daha Verimli Üretim Ceyhan 99 buğday tohumunun Türkiye’nin tarımsal üretimine büyük katkı sağlayacağını belirten Yumaklı, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini destekleyen bu tür projelerin ülkenin gıda güvenliği ve tarım ekonomisi açısından kritik olduğunu ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.