TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Şap

AGRONEWS - Şap haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şap haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dededen Toruna Uzanan Meslek: Canlı Hayvan Ticareti Haber

Dededen Toruna Uzanan Meslek: Canlı Hayvan Ticareti

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir’in Tepebaşı ilçesine bağlı Keskin Mahallesi'nde yaşayan ve halk arasında "cambaz" olarak bilinen Kemal Avcı, dedesinden ve babasından miras kalan canlı küçükbaş hayvan ticaretini sürdürüyor. Tam 15 yıldır bu işi yapan Avcı, hem besicilik yapıyor hem de Eskişehir kuzusunun ülke çapındaki kalitesine dikkat çekiyor. "İTHAL HAYVANLAR KESİLİNCE FİYATLAR DÜŞECEK" Kemal Avcı, işinin zorluklarını ve piyasadaki dalgalanmaları aktardı. Avcı, "Hayvancılık yapıyorum. Aynı zamanda kendi hayvanlarım da var. Halk arasında 'cambazlık' diyorlar. Eskiler öyle söylüyor da, yeniler 'canlı hayvan ticareti' diyor. Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyorum. Daha öncesinde babam ve dedem de bu işi yapıyordu. Dededen ve babadan miras kalan bir meslek, bana onlardan devroldu. Zor iş, çünkü yıllın belli zamanlarında fiyat düşüyor ya da artıyor. Hükümet dışarıdan ithalat yapıyor. Mesela iç piyasada kırmızı et pahalandığı zaman özellikle Uruguay tarafından büyükbaş getiriyorlar. Bu hem kuzuyu hem de danayı etkiliyor. Bildiğim kadarıyla, yaklaşık olarak 6 milyon hayvan geldi ve iç piyasaya dağıldı. Onlar da yılbaşından sonra kesilecek. Bu da fiyatları düşürecek. Fiyatlar şu anda kuzu için 220-230 lira civarındayken, danalarda ise 350 lira" dedi. "ESKİŞEHİR KUZUSU, TÜRKİYE’NİN EN KALİTELİLERİNDEN BİRİ" Hayvan alımında dikkat ettiği noktaları ve Eskişehir kuzusunun özelliklerini vurgulayan Avcı, "Hayvan alırken dikkat etmemiz gereken unsurlar var. Hasta hayvan denk geliyor, eve götürüp de besiye attığımız hayvanların içerisinden verdiğimiz telefler oluyor. Bunları dikkate almamız gerekiyor. Şap, veba ve brusella sürekli olan hastalıklar. Hem sığırlarda hem de küçükbaşta oluyor. Biz buradan kuzuyu alırız, kendi besihanelerimize götürürüz. Oradan sonra da kuzu genellikle Balıkesir ve Bursa'daki büyük et firmalarına gider. Bu arkadaşlarımız kombinalarında hayvanı keser, nerede kuzu lazımsa oralara dağıtırlar. Eskişehir kuzusu, Türkiye'nin kaliteli kuzularındandır ve ince kuyruktur" diye ekledi. Avcı, hayvancılık sektöründe kalite artışına dikkat çekerek bilinçli üretim yöntemlerinin yaygınlaştığını ve Afyonkarahisar’ın Emirdağ bölgesinin bu işin merkezi olduğunu belirtti. Bu geleneksel meslek, sağlıklı üretim ve kaliteli dağıtım sayesinde bölgede yaşatılmaya devam ediyor.

Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri'ne Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası Haber

Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri'ne Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası

Eskişehir Seyitgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü veteriner hekimlerinin kontrolleri sonucunda, Seyitgazi İlçesi’nde faaliyet gösteren Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği’ne ait Damızlık Düve Üretim Merkezi şap, tüberküloz ve brusella hastalıkları yönünden ari olarak belirlendi. Bu çerçevede, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt ile Seyitgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özdemir’in işletmeye ziyaretleri sonucunda yapılan detaylı incelemelerde herhangi bir hastalık bulgusuna rastlanmadı. Bunun üzerine, Damızlık Düve Üretim Merkezi’ne Hastalık Ari İşletme Sertifikası takdim edildi. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt yaptığı açıklamada karantina ünitesine sahip, tüm hayvanları kayıt altına alınmış, asgari teknik ve hijyenik şartlarda, şap, tüberküloz ve bruselloz ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleriyle tüm hayvanlarının bu hastalıkları taşımadığı belirlenen işletmelere Tarım ve Orman Bakanlığı’nca ’Hastalıktan Ari İşletme’ belgesi verildiğini vurgulayarak Eskişehir ilinde ari işletme sayısının 8’e ulaştığını, 2024 yılında bu sayının en az 20 işletmeye çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti. Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Gazi Küçükarslan, Hastalıktan Ari İşletme vasfını kazandıklarını bundan sonrası için gerek yakın zamanda işletmeye alınan ithal kaliteli damızlık hayvanlar gerekse Damızlık Düve Üretim Merkezi projesi çerçevesinde işletmeye alacakları düveler ile Eskişehir başta olmak üzere Türkiye’nin etçi ve kombine ırklara ait damızlık dişi sığır ihtiyacını karşılamak için çalışmaların hızlanarak devam edeceğini ve ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan hastalıktan ari işletmelerin desteklenmesi hayvan sağlığının korunması yanında, kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi ile Türkiye süt sektörünün Avrupa Birliği’ne süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilmesi için temel teşkil ediyor. Çiğ sütün perakende olarak satışı ancak ari işletmelerden yapılabilmekte diğer işletmelerin sütleri toplanarak süt işleme tesislerinde işlem görmesinden sonra satışına izin verilebilmekte olup, aynı zamanda ari işletmelerin sütü diğer sütlere göre daha fazla destek alıyor. Bu çerçevede, artan hastalıktan ari işletme sayısı ile Hastalıktan Ari işletme olmak isteyen işletmelerin Eskişehir ili Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği başta olmak üzere Eskişehir’de bulunan Hastalıktan Ari işletmelerden sertifikalı damızlık hayvan temin etme imkânlarının artması sağlanıyor. Türkiye’de görülen sığır tüberkülozu ve sığır brusella hastalıkları ile etkin mücadele edilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla hastalıktan ari işletme sağlık sertifikası almış işletmelerin desteklenmesi için 2023 yılında Tarımsal Desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanı kararı gereğince hayvan başına bin 200 TL destekleme ödemesi yapılıyor. Yetiştiriciler, Hastalıktan Ari işletmeler ile ilgi daha ayrıntılı bilgi almak için Eskişehir İl ve ilçe Tarım Orman Müdürlükleri’ne başvurabiliyor.

Uzmanından şap varyantı uyarısı: Haber

Uzmanından şap varyantı uyarısı: "Çok hızlı bir şekilde bulaşıyor"

6 aydan küçük olan buzağılarda ölümcül olduğunu net söyleyebiliriz. Çok ciddi bir ekonomik kayıptır. Sadece aşılamalarla önüne geçilebilir" dedi. Türkiye’de hayvancılık sektörünü derinden etkileyen şap hastalığı alarmı yaşanıyor. Farklı illerde yaklaşık 2 aydır görülen SAT-2 serotipi şap hastalığı riskine karşı önlem olarak Kırıkkale’de hayvan giriş ve çıkışları yasaklanırken, hayvan pazarları da kapatıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, il genelinde 64 bin büyükbaş, 175 bin de küçükbaş hayvan bulunduğu belirtildi. Şu ana kadar da Kırıkkale’de bulunan hayvanlarda şap hastalığının tespit edilmediği bildirildi. Veteriner Hekim Behiye Dündar, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, şap hastalığının geviş getiren hayvanları etkileyen viral bir hastalık olduğunu belirterek, "Maalesef şap hastalığı oldukça ekonomik kayıplara neden olan viral olan ve çok hızlı bir şekilde sürüye, ahırın içerisine bulaşan bir hastalıktır" dedi. "Süt ve et verimi kaybına sebep olur" Şap hastalığının ağız içerisinde, meme bölgesinde veya tüysüz bölgelerde yaralar şeklinde ortaya çıktığını anlatan Dündar, şunları kaydetti: "Yaptığı ateşten dolayı durgunluk mutsuzluk verir. Enfeksiyondan dolayı hayvanın yeme gücünü kısıtlar. Bu da süt ve et verimi kaybına sebep olur. Aylarca çalışıp büyüttüğümüz hayvanlarımızın 10 gün içerisinde eriyip bir ekonomik kazanç oluşturamadığını görürsünüz. Hastalık sonucu toparlanma aylarca vakit alır. 6 aylıktan küçük buzağılarda da kalpte oluşabilecek odaklardan dolayı ölümlerde gerçekleşir. Şap hastalığı ölümcül değildir ama yavrularda ölümcül olduğunu net söyleyebiliriz. Sürünün tamamı hatta yaklaşık 400 metre çevresinde kuşlarla, havalarla, toprakla temas halinde bulaşabilir. Çok ciddi bir ekonomik kayıptır. Hayvanlar açısından da neredeyse yüzde 50’ye yakın kayıp oluşturmaktadır." "Sadece aşılamalarla önüne geçebilecek bir hastalıktır" Sadece aşılama yöntemiyle hastalığın önüne geçilebileceğini belirten Dündar, "Maalesef viral bir hastalık olduğu için net bir tedavi önerilmemektedir. Sadece aşılamalarla önüne geçebilecek bir hastalıktır. Düzenli aşılamaların yapılması, ülke genelinde, bölge genelinde, karantinaya almak, hayvan giriş çıkışını yasaklamak. Böylece başka bölgelere de yayılımını birazda olsa önüne geçer" diye konuştu. "Geviş getiren hayvanlarda görülüyor" Dündar, "Ağırlıklı sığırlarda ve koyunlarda görülmektedir. Geviş getiren gruplarda yani. İnekler, danalar, besi danaları, koyunlar, özellikle gebelerde yavruya kadar giden yüksek ateşten dolayı yani sadece et kaybımız değil, yavru kayıplarımız gebelik kayıplarımız gibi bir sürü zarar yaşanır" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.