TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sardalya

AGRONEWS - Sardalya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sardalya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Lezzetiyle Karadeniz'de Dikkat Çeken Balık: Tirsi Haber

Lezzetiyle Karadeniz'de Dikkat Çeken Balık: Tirsi

DÜZCE (İHA) - Karadeniz’in en özel balıklarından biri olan tirsi, içerdiği yüksek yağ oranıyla "mangal söndüren balık" olarak biliniyor. Hamsi ve mezgitten sonra en çok tercih edilen balık haline gelen tirsi, iri boyutları ve sardalyagiller ailesine olan yakınlığıyla dikkat çekiyor. Rahatça yenilebilen ince kılçıkları ve lezzetiyle balıkseverleri lezzetine hayran bırakıyor. Omega ve B12 vitamini bakımından oldukça zengin olan tirsi, fiyatıyla da geniş bir kesimin tercih ettiği bir tür. Hamsinin sezon boyunca az bulunması, tirsinin tezgahlardaki yerini güçlendirdi. BALIKÇILAR TİRSİYİ ÖNERİYOR Düzceli balıkçı Hülya Kılıç, tirsinin az bilinen ancak lezzetiyle öne çıkan bir balık olduğunu belirterek, "Tirsi balığı sardalyagillerden güzel, yağlı bir balık. Sardalyagiller ailesinden ama sardalya lezzetinde değil. Biraz daha çinekopa benzer. Bazı insanlar ana lüferi diyor, bazı insanlar mangal söndüren diyor. Bu balığı daha önce de duyurmuştuk, insanlar yavaş yavaş öğrenmeye başladı. Özellikle bu balığın zamanını bekleyenler var. Güzel bir balık tirsi. Balık yağlı olduğu için mangalda çok lezzetli olur. Izgarada güzel olur. Fırında da olabilir, tavada da yapılabilir, hafif yağlayıp unlu sevenler için mısır unuyla da güzel olur" dedi. Tirsi, hem balıkçılardan hem de tüketicilerden giderek daha fazla ilgi görerek Karadeniz mutfağında kendine yer edinmeye devam ediyor.

Denizlerdeki fırtına etiketlere yansıdı Haber

Denizlerdeki fırtına etiketlere yansıdı

Eskişehir’de balıkçılık yapan Erkan Arslanbenzer, 1-2 gündür denizlerde fırtına olması sebebiyle genel bir fiyat artışı olduğunu ve 1 kilo hamsinin 120 TL’ye kadar yükseldiğini söyledi. Eskişehir’de son birkaç gündür balık fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekiyor. Sezonun açılmasıyla birlikte vatandaşların özellikle yoğun talep gösterdiği hamsinin kilosu 120 TL’ye kadar yükseldi. Bu sene palamudun beklenildiği gibi bol olmadığından bahseden balıkçı esnafı, fiyatlarının 250 ila 300 TL arasında değişiklik gösterdiğini ifade etti. Çupra ve levrek ise 200 TL’lik yüksek fiyatıyla gözlere çarparken, uskumrunun 100 TL’den satıldığı öğrenildi. Hamsi sever vatandaşlara alternatif olarak daha ucuza satılan sardalyayı öneren esnaf, fiyatların dün öğle saatlerinden itibaren düşmeye başladığını aktardı. “Fiyatlar iriliğe, ufaklığa göre değişiyor” Balıkçı Erkan Arslanbenzer, 1-2 gündür fırtına olması sebebiyle fiyatların yükseldiğini belirtti. Hamsi fiyatlarının 100-120 TL civarlarında seyrettiğini ve dün öğle saatleri itibariyle 80 TL’ye düştüğünü dile getiren Arslanbenzer, “Bu sene palamut yok, onlar şu an 250-300 TL bandında. Sardalya 80, uskumru 100 ve ithal palamudun kilosu ise 100 TL. Şu an en ucuz hamsi. Genel olarak 80-100 TL arasında gidip geliyor. Fırtına eserse ve balık çıkmazsa fiyatlar pahalı, bol olursa ucuz seyreder. Birazdan gelecek balık ufak, bunlar iri olduğu için pahalı. Fiyatlar iriliğe, ufaklığa göre değişiyor. Yine en ucuz ürün balık. Etin kilosu 300-400 TL. Hamsinin fiyatı ortalama 100 TL. 1 kilosu 3 kişiyi çok rahat doyuruyor. Şimdi 400 TL ete vermektense hamsiye 100 TL vermek daha cazip. Ayrıca şu anda balığın sezonu. En bol hamsi, bu yüzden diğer balıkların fiyatı biraz yüksek. Bunun dışında çupra ve levrek 200 TL, uskumru 100 TL, sardalya ise 70-80 TL arasında değişiyor” dedi. “Vatandaşın hamsiden başka alabileceği ucuz balık yok” Bu sene çinakopun olmadığını ancak lüferin bol olduğunu söyleyen Arslanbenzer, “Aslında sardalya balığı hamsiden daha lezzetli olur. Omega 3 yönünde kuvvetlidir. Vatandaşlar açsınlar interneti baksınlar. Hamsi TL iken sardalya 80 TL. Ama halkımız sardalyayı bilmedikleri için hamsiye ağırlık veriyorlar. Sardalya hem çocuklarımız hem de bizim için fayda sağlar. Vatandaşlara sardalya almasını tavsiye ederim. Bunun haricinde temizlenmiş ve kılçığı alınmış somun şu an 250 TL. Bütün haliyle olursa 150 TL. Bunlar Karadeniz somunu. Ancak vatandaşın en alabileceği balık yine hamsi. Hamsiden başka alabileceği ucuz balık yok. Zaten denizin kuru fasulyesi hamsi” şeklinde konuştu.

Didim açıklarında hamsi ve sardalya bereketi Haber

Didim açıklarında hamsi ve sardalya bereketi

Balık avlama sezonunun 1 Eylül’de açılmasının ardından Didim açıklarında hamsi ve sardalya bereketi yaşanıyor. Yeni sezonun ilk günlerinde Ege açıklarında avlanan balıkçılar hamsi ve sardalya yanında kefal, çipura ve levrek çeşitleriyle limana dönüyor. Endüstriyel balık avcıları, balıkçı tezgahlarını doldurabilmek, vatandaşları balıkla buluşturabilmek için her akşam gün batımından, gün doğumuna kadar denizde avlanıyor. Hamsi tezgahlarda 70, sardalya ise 40 liradan yerini buluyor. Batıköy Su ürünleri Kooperatifi Dalyan Başkanı Mustafa Altan Görecek ve Akbük Su ürünleri Kooperatif Başkanı Fatih Çavuş, yeni sezonun bereketli başladığını söyledi. Havaların biraz daha soğumasıyla daha iyi bir sezon geçireceklerini dile getiren Batıköy Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Mustafa Altan Görecek "Şu an hamsi, sardalya ,kefal tutuyoruz, balık bereketim güzel. Fiyatları da, piyasası da uygun. Zaman geçtikçe inşallah daha da iyi olacak" dedi. Balıkçıların girdi maliyetlerinin yüksekliği ve ekonomik şartların ağırlığına değinen Akbük Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Fatih Çavuş, "Mazot, yakıt fiyatları ortada, masraflarımız çok. Nakliye ve köpük giderlerinin de artması fiyatların yükselmesine sebep oluyor. Balıkçılar için yakıt fiyatları gözden geçirilmeli" dedi. Besin değeri tartışılmaz en güzel ürünün balık olduğunu ve halkın kolay ulaşabilmesi için de Kooperatif olarak çalışmaları olduğunu belirten Fatih Çavuş; "İleryen günlerde halkımızın ucuza balık yemesi için satış noktalarımızı oluşturacağız" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.