TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sarı Altın

AGRONEWS - Sarı Altın haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sarı Altın haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Amasyalıların ‘Sarı altını’ cennet hurması Haber

Amasyalıların ‘Sarı altını’ cennet hurması

Ekonomiye katkısı ile rengi dolayısıyla ‘Sarı altın’ olarak adlandırılan vitamin deposu meyve bu yıl bin tondan fazla üretildiği beldeyi hurmayı diyarına dönüştürdü. Dalında alıcı bulan meyvenin kurusu evlerin balkonlarına ve çatı katına asılıyor. Hasadına başlanan cennet hurması dalında 12 TL, kurutulduğunda ise 150 TL’yi aşan fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürdü. Üretimi 10 yıl içinde 100 tondan bin tona yükseldi. Şehrin meyve hangarı Ziyaret beldesinde günün ilk ışıklarıyla bahçelerin yolunu üreticiler gün boyu topladıkları hurmaları özenle seçiyor. Kabuğu soyulan meyveler ise kurutmalık için askılara asılıyor. Dalında kilosu 8 TL ile 12 TL arasında, kurusu ise 150 TL’yi bulan fiyatla satılıyor. “Alıcılar üreticilerimizin ayağına kadar geliyor” Beldelerinde 15 yıl öncesine kadar yetiştiriciliğinin az yapıldığı cennet hurmasının son yıllarda devletin de desteğiyle dikiminin giderek arttığını belirten Ziyaret Belediye Başkanı Mehmet Uyanık, “10 yıl öncesine kadar yaygın değildi. Fidan dikimi ve rekoltesi her geçen yıl arttı. 10 yıl önce 100 ton hasat edilirken bu yıl bin tondan fazla rekolte bekliyoruz. Alıcılar üreticilerimizin ayağına kadar geliyor” dedi. Başkan Uyanık, mikroklima özelliğiyle dikkat çeken yörede yetişen diğer meyve çeşitlerine göre ilaçlaması ve zirai mücadelesinin bulunmamasının çiftçilerin bu meyveye yönelmesinde etkisinin olduğunu söyledi. “Burası hurma diyarı olacak” Küçükleri 8 TL’den, irileri ise 12 TL’den alıcı bulan meyveyi toplam 10 dönümlük arazisinde yetiştiren İsmet Çevik (81), “Başka meyveler bu kadar karlı olamaz. Çünkü ilaçlama masrafı ve işçiliği yok. Gittikçe de ekilecek. Burası hurma diyarı olacak. Kazancı elmadan daha iyi. Tam sarı altın. O paraya altın al. Yeniden kazandırsın” diye konuştu. 5 dönümlük arazisinde 300’e yakın sayıda cennet hurması ağacının bulunduğunu anlatan Serdar Çakar (41) ise “Bu yıl kiraz ve hurma sezonu güzel geçti. Allah bereket versin. Cennet hurması bizim için sarı altın oldu” şeklinde konuştu. Teraslarda kurutup satacaklar Kurutup satmak için iki evinin çatı kısmına iplerle bu meyveden asan 34 yaşındaki Onur Aşlamacıoğlu da, “İki evimin de terası dolu. Dört tarafından rüzgar, güneş alan yerlerde kuruyor. Kurusu daha kıymetli. İnşallah kurusunun kilosunu 150 TL, 160 TL’den satacağız” ifadelerini kullandı.

Çukurova’da “beyaz altının” yerine “sarı altın aldı” Haber

Çukurova’da “beyaz altının” yerine “sarı altın aldı”

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, ekim alanı 5 yıl önce 300 bin dekar olan ayçiçeğinin, 750 bin dekara ulaştığını, ayçiçeğinde elverişli iklim şartları sebebiyle üretimin 250 bin ton olmasını beklediklerini söyledi. Çukurova özellikle de Adana’da 1980’li ve 90’lı yıllarda “beyaz altın” olarak bilinen pamuğu ile ismi anılsa da çiftçi son yıllarda “sarı altın” olarak bilenen ayçiçek ekimine yöneldi. Bir zamanlar 750 bin dekar alana ekilen pamuk 175 bin dekara kadar düştü. 5 yıl önce 300 bin dekara ekilen ayçiçek ise bu yıl 750 bin dekar alana ekilerek pamuğun yerine aldı. Tekin, alternatif olarak sulanamayan alanlarda tercih edilen ayçiçeğinin Çukurova’da üretiminin her yıl giderek artan bir seyir gösterdiğini söyledi. Çukurova’da 5 yıl önce 300 bin dekar ayçiçeği ekimi yapıldığını ifade eden Tekin, bugün Türkiye’de ayçiçeği üretiminde beşinci sırada yer aldıklarını ve ülkedeki üretimin yüzde 10’unu yaptıklarını belirtti. Tekin, bu yıl ayçiçeğinde yüksek bir ekim yapıldığını gözlemlediklerini anlatarak, şöyle devam etti; "Ayçiçeğinde ekim alanında şu an 751 bin dekar seviyelerine ulaşıldı. Bu sene yaklaşık 250 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Bu yıl ayçiçeklerinde son yağışlarla birlikte rekoltenin biraz yükselmesini bekliyoruz. Mart ve nisan aylarında biraz yağışta sıkıntımız oldu ama mayıs ayından itibaren yağışların artmasıyla birlikte ayçiçeklerinin daha dolgun, rekoltesinin daha iyi, protein ve yağ oranlarının da daha yüksek olacağını düşünüyoruz". Tekin, hasadına yaklaşık 1 ay kalan ayçiçeğinin üretiminin artırılması için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Ayçiçeğinde iklim şartlarına göre ortalama 100-450 kilogram verim alındığını belirten Tekin, "İnşallah çiftçilerimiz için iyi bir sene olur. İyi bir fiyat politikasıyla da çiftçilerimiz bu seneyi karlı bir şekilde kapatırlar. Temennimiz bu yönde" dedi. Ayçiçeğinin Türkiye’nin de ham yağ açığını kapatmak için önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Tekin, şöyle konuştu: "Özellikle biz ham yağı zaman zaman yurt dışından ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bu ekilişler artarak rekoltelerin de daha yüksek olmasıyla yurt dışı bağımlılığımız azalacaktır. Bizim ayçiçeğinde üretimimizi güçlendirmemizin en önemli etkeni de yurt dışına bağımlılığımızı azaltmak olacaktır".

Bursa'da ‘sarı altın’ ekimi başladı Haber

Bursa'da ‘sarı altın’ ekimi başladı

Bursa'nın İnegöl ilçesinde geçen yıl 3 bin dekarlık alandaki patates ekimi, sözleşmeli tarım sebebiyle 10 bin dekara çıkarıldı. Patates ekimi devam ederken, ön anlaşmayı kilogramı 2,5 liradan yapan çiftçiler sözleşme yaptıkları firmaların fiyatı 3,5 liraya çıkarmasıyla mutlu oldular. Patates ekimi yapan üreticileri tarlada ziyaret eden İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Son yıllarda patates üretimi maliyetli olduğu ve çiftçinin para kazanmama durumlarından dolayı bitmek üzereydi. Ancak bu yıl dikim 3'e katlandı ve sözleşmeli tarımla birlikte bu yıl 10 bin dekar civarında bir ekim var” dedi. Patates ekimi artıyor Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü, “Patates ekini yine yükselme eğiliminde. Bunun başlıca sebepleri, hepimizin bildiği gibi özellikle pandemi ve sonrasında, akabinde Ukrayna-Rusya savaşından sonra gıdaya erişim noktasındaki zorluklar bizim üreticilerimize de yansımış durumda. Girdi maliyetlerimiz yüksek ama para kazanma noktasında da beklentilerimiz buna göre.Geçen yıl tonu 2 bin 500 liraya anlaşılmıştı, sonra fiyatlar yükselince sözleşme yapılan firmalar fiyatları 3 bin 500 liraya çıkardı. Piyasalarda patates geçen sene 5 ila 6 arasında gitmişti. Bu seneye baktığımızda sözleşmeli patatesin tohumunu yine firmalar veriyor. Tonaj bakımından İnegöl olarak iyi durumdayız. Bir dekarda 4 ton civarında rekolte elde ediyoruz. Bu sayının üstüne çıkan çiftçimizde var, altında kalan çiftçimiz de var. Bu anlamda patates üreticilerinin bu yıl para kazanacağına ümidimiz var.” Temel gıda ürünleri ekimi ivme kazanacak Temel gıda ürünlerinin gün geçtikçe değerleneceğini belirten Çelik, “Ben 14 senelik Ziraat Odası Başkanıyım. Önceden derdim ki, 'yakın gelecekte kiraz ağaçları kesilecek burada, meyve ağaçları kesilecek.’ Yavaş yavaş bunları da gözlemliyoruz onu da söyleyeyim. Çünkü bundan böyle özellikle patates, fasulye, hububat, yağlık ayçiçeği, şeker pancarı gibi temel gıda ürünler bu anlamda ivme kazanacak. Bunu da yavaş yavaş görüyoruz.” ifadelerini kullandı. Çiftçi memnun Patates üretimi yapan Hasan Karadeniz ise, “Sözleşme yaptığımız fabrikalar fiyatı arttırdı. Ancak maliyetler de çok arttı. Şu anda üretim maliyetiyle sattığımız fiyat neredeyse birbirine yakın. Ekiyoruz, Allah verirse de 4 ton üzeri alabilirsek belirli miktarda, işte çay, çorba parası gibi kazançlarımız olabilir. Rekolte çok düşük ve ürün az olduğu için geçen yıldaki fiyatlarımız biraz iyiydi. Son zamanlarda patates fiyatları yükselince piyasalar ona göre şekillendi. Fabrikalarımızdan Allah razı olsun. Bizlere belirli farklar verildi. Onlardan biraz memnunuz. Mazot ve gübre fiyatlarımızda bir sabitleme oldu. İnşallah daha iyi olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu. Kaynak: İhlas Haber Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.