TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sason

AGRONEWS - Sason haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sason haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sason’un Cevizli Sucukları: İlçenin Geçim Kaynağı ve Yüksek Talep Haber

Sason’un Cevizli Sucukları: İlçenin Geçim Kaynağı ve Yüksek Talep

Batman’ın meşhur Sason ilçesi, ceviziyle adından söz ettiriyor. Ekim ayıyla birlikte cevizli sucuk üretimi hız kazandı ve yüzlerce aile için önemli bir geçim kapısı oldu. Önceki yıllarda sadece sonbaharda yapılan bu lezzetli ürün, artan talep nedeniyle artık yılın her döneminde üretiliyor. Cevizli Sucuk Yapımının Detayları Cevizli sucuk yapımında ilk adım, toplanan cevizlerin kırılarak içlerinin çıkarılmasıyla başlıyor. Ardından cevizler, ipe dizilerek kurutulmaya bırakılıyor. İşlem, meşe odunu üzerinde saatlerce kaynatılan üzüm pekmezinden yapılan bulamacın cevizlerle buluşmasıyla devam ediyor. Bulamaca batırılan cevizler, yaklaşık bir hafta açık havada kurutularak satışa hazır hale getiriliyor. Üreticilerden Açıklamalar Sason’da cevizli sucuk üreticilerinden Murat Demir, “Kendi cevizlerimizden ve bahçelerimizdeki üzümlerden cevizli sucuk yapıyoruz. Doğal yöntemlerle üretiyoruz ve yılda yaklaşık 80 ton cevizli sucuk üretiyoruz. Kış aylarında çay ile birlikte tüketilen vazgeçilmez bir lezzet ve tatlı olarak bilinir. Türkiye’nin dört bir yanından olduğu gibi, İran ve Irak’tan da talep alıyoruz. Kilosunu 500 TL’den satışa sunuyoruz,” dedi. Bir Gelenek Haline Gelen Üretim İlçede cevizli sucuk yapımı, her yaştan insanın katıldığı bir gelenek haline gelmiş durumda. Cemile Demir, 13 yaşından beri bu işi yaptığını belirterek, “Bahçelerimizden üzümleri topluyoruz. Üzümleri sıkarak suyunu çıkarıyoruz, meşe odunu külü ile temizleyip pekmez haline getiriyoruz. Sonrasında ceviz içini bu bulamaca batırarak cevizli sucuk yapıyoruz. Pestil ve pekmez de yapıyoruz,” dedi. Talep Artışı ve Gelecek Perspektifi Sason’da üretilen cevizli sucuk, başta soğuk geçen kış aylarında tüketilen bir ürün olarak, Türkiye’nin tüm illerinde ve yurt dışında, özellikle Irak ve İran’da yoğun talep görüyor. İlçede cevizli sucuk, yüzlerce ailenin geçim kaynağı haline gelmiş ve bölgenin ekonomik yaşamında önemli bir yer edinmiştir.

Batman’da devlet desteğiyle dünyanın en kaliteli balı elde edildi Haber

Batman’da devlet desteğiyle dünyanın en kaliteli balı elde edildi

Batman’ın Sason ilçesinde arıcılığın geliştirilmesi ve organik bal üretiminin arttırılması eylem planı dahilinde "Örnek Ürün Örnek İlçe" projesi dahilinde elde edilen bal, yapılan analizde yüksek prolin ve diastaz enzim değeri ile dünyanın en kaliteli balı olduğu belirlendi. Devletin yüzde 100 desteğiyle başlatılan proje dahilinde ilçedeki flora çeşitliliğiyle bilinen 1950 rakımlı Cobet Yayla’sında doğal ortamda el değmeden üretilen baldan yapılan hasadın ardından kalitesinin belirlenmesi amacıyla İzmir Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakodinamik Araştırma Uygulama Merkezi Çevre ve Gıda Analizleri Laboratuvarına numune gönderildi. Çıkan sonuçlar hem besicilerin yüzünü güldürü. Yapılan analiz raporunda balın yüksek kalitede olduğunun belirlendiğini ifade eden Sason Kaymakamı Furkan Başar, analiz raporunda balın bin 778 prolin, 57,1 diastaz enzim değerli olduğu ortaya çıktığını söyledi. Kaymakam Başar, “Cöbet yaylasında, il valimizin desteğiyle “örnek ürün, örnek ilçe” projesi başlattık. Bu proje dahilinde yüzde yüz hibeli olarak 12 üreticimize yüzlerce kovan dağıttık. Besicilerimizin yaptığı çalışmaların neticesinde elde ettiğimiz yüksek kalitedeki balı yaptığımız analizler sonucunda prolin değerinin bin 778 değerinde rekor seviyeye ulaştığını gördük. Projemiz meyvelerini vermeye başladı. Bal üreticilerimiz elde ettikleri yüksek kalitedeki balı piyasaya sürmeye, vatandaşlarımıza ulaştırmaya başladı. Bizler de ilçe kaymakamlığı olarak il valiliğimizin desteğiyle proje dahilinde olan tüm üreticilerimizin yanında durarak desteklemeye devam edeceğiz. Proje dahilinde üreticilerimize özel tasarımlı polen tuzaklı kovan desteği sunduk. Şuanda Cöbet Yaylası’nda endemik bitki türlerinin yoğun olduğu alanda üretimimiz devam ediyor. Bu yıl elde ettiğimiz balın kalitesi oldukça yüksek. İlçemizde üretilen balın kalitesini en yükseğe taşıdık. Balımızın kalitesini duyurmaya devam edeceğiz” dedi. “Bal üreticileri olarak elde ettiğimiz sonuçlardan dolayı çok mutluyuz” Devletin desteğiyle başlatılan projenin ikinci yılında çok kaliteli bal elde etmeninin mutluluğunu yaşadıklarını belirten bal üreticilerinden Barış Yaşar, “Örnek ilçe, örnek ürün projesi dahilinde 2022’de valimiz, Kaymakamlığımız ve ilçe tarım müdürlüğümüzün desteğiyle başlattığımız bu projemiz ikinci yılını tamamlamış bulunmakta. Tamamen organik olarak elde ettiğimiz balımızın hasadını yaptık. Elde ettiğimiz balın yapılan analizler sonucunda çok kaliteli bir bal olduğunun tespit edilmesi biz üreticileri fazlasıyla mutlu etmiştir. Bu çalışmalarımızda bizlerden desteğini esirgemeyen herkese çok teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı. Sason’da doğal ortamda el değmeden üretilen yüksek kalitedeki Sason balı, geçtiğimiz yıl ilçede düzenlenen festivalde açık artırma ile bir kilo gramı 160 bin liradan alıcı bulmuştu.

Batman’da organik kara kovan balında hasat başladı Haber

Batman’da organik kara kovan balında hasat başladı

Batman’ın Sason ilçesinde zengin çiçek florasını üzerinde barındıran Mereto Dağı eteklerinde kara kovan arı besiciliği yapan üreticiler, 2024 yılının organik bal sağımına başladı. Organik bal üretimi ile adından söz ettiren Sason ilçesindeki arı besicileri, bu yıl yağışların mevsim normallerinde geçmesi nedeniyle çiçek türünün fazla olduğu 3 bin rakım yükseklikteki Mereto Dağı’nda beslediği arılarının bal yapımını tamamlamasıyla bal hasadına başladı. Sason’da babadan kalan mesleği kendisinin de 40 yıldır sürdürdüğünü belirten kara kovan arı besicilerinden Cuma Barın, ürettikleri balı özelikle hastalara şifa olsun diye binbir zahmetle yerleşim yerlerinden uzakta üretim yaptıklarını ve iyi bir verim beklediklerini söyledi. Barın, "40 yıla aşkın kara kovan arı besiciliği yapıyorum. Mesleği dedemden, babamdan devraldım. İlkbaharda arılarımızı 3 bin rakımlı Mereto Dağı ve Zoveser Dağlarına götürerek binbir çeşit çiçek türünden doğal ortamda doğal beslenmelerini sağlıyoruz. Ürettiğimiz balın tamamen doğal olması için sürekli arılarımızı dağlara çıkartarak beslenmelerini sağlıyoruz. Bal hasadının bir doğru zamanı vardır. Doğru zamanda hasat edilmeyen bal kalitesi düşük olur. Bir tencere eti ateşe koyarsanız pişmeden alırsanız yiyemezsiniz. Bal da öyledir. Balı zamanında hasat ederseniz kalitesi düşük olur. Bal kırmızı rengini alarak pişer ve hasat edilir. Biz bu balı özelikle hasta müşterilerimize gönderiyoruz. Organik üretim yaptığımız için hastalara şifalıdır. Biz arılarımızı Mereto ve Zoveser dağları eteklerinde bulunan köylerde çıkarıyor ve orada bulunan binbir çeşit çiçek türünden beslenmelerini sağlıyoruz. Bu yıl balın kilogram fiyatını bin ile 3 bin lira arasında satışa sunuyoruz. Başta İstanbul olmak üzere ülkemizin her iline gönderiyoruz. Yurt dışından da talep geliyor. İstanbul’a götürdüğümüz balı yurt dışına da gönderiyoruz" dedi. Besicilerden Ferhat Barın da, "2024’ün bal hasadına başladık. Organik bal üretimini Mereto ve Zoveser dağ eteklerinden elde ediyoruz. Organik olan balımız hastalara şifadır" dedi. Ağustos ayı ile birlikte bal hasadına başlayan Sason ilçesindeki arı besicileri, elde ettikleri organik balın kilosunu bin ile 3 bin lira arsında satışa sunuyor.

Batman’da arıcılar organik bal üretimi için yaylalara çıkıyor Haber

Batman’da arıcılar organik bal üretimi için yaylalara çıkıyor

Batman’ın Sason ilçesinde organik bal üretimi yapan arıcılar, daha kaliteli bal üretebilmek için son hazırlıklarını tamamlayarak yüksek rakımlı dağlara çıkacak. Sason’da arcılık yaparak geçimini sağlayan birçok arıcı, ilkbaharın ardından karların erimesiyle birlikte zengin bitki florası bulunan yüksek rakımlı dağlara çıkarak kara kovanlarda organik bal üretimi yapılıyor. Geçtiğimiz yıl, Sason balında yapılan analiz raporunda balın 1454 prolin, 50,1 diastaz enzim değerli olduğu ortaya çıkmasının ardından bu yılda bu sonuçları geçmek için yaylalara çıkmaya hazırlandıklarını belirten genç arıcı Alptuğ Belge, “Ben geçen yıl devletin verdiği destek sayesinde bal üretimine başladım. Geçen yıl 3 kovanla başlattığım arı besiciliğini geliştirerek bu yıl 50 kovan arım oldu. Amacımız tamamen yüzde 100 organik bal elde edebilmektir. Bunun için son hazırlıklarımızı tamamlayarak yüksek yaylalara çıkacağız. Hedefimiz geçen yıl elde ettiğimiz yüksek kalitedeki balı bu yıl geçerek daha organik bal elde etmektir. Şifalı olan balımızı herkese ulaştırmaya çaba sarf edeceğiz” dedi. “Dağlardaki zengin bitki türlerinden faydalanmak istiyoruz” 25 yıldır arı besiciliği yaparak organik bal üretimi yaptığını belirten arıcılardan Ekrem Yalçın, "Yüksek dağlarda bulunan kekik sayesinde çok kaliteli bal elde edebiliyoruz. Sason balının özeliği yüksek miktarda dağlarda bitki türünün olmasından kaynaklanıyor. Sason balının üzerinde bal tanımıyorum” ifadelerinde bulundu.

Çilek bahçeleri yüzlerce kadına iş olanağı sağlıyor Haber

Çilek bahçeleri yüzlerce kadına iş olanağı sağlıyor

Batman’ın Sason ilçesinde devletin sağladığı hibe desteğiyle kurulan organik çilek bahçeleri kendi memleketlerinde çalışmak isteyen ilçedeki genç işsizlere ve yüzlerce kadına iş olanağı sağlıyor. Sason ilçesinde tütüne alternatif olarak devletin sağladığı yüzde 80 hibe desteğiyle kurulan organik çilek bahçelerinde çalışan gençler evlerinin geçimini sağlarken, kadınlar ise kızlarının çeyizlerini düzüyor. Çilek bahçelerinin ilçede önemli bir istihdam kapısı araladığını belirten çilek işinde çalışan kadınlardan Gülçin Barış, “Bizim için ilçede iş imkanı bulmak çok iyi oldu. Bu iş sayesinde evin geçimine katkımız oluyor. Genç kızlarımızın çeyizini düzmemize yardımcı oluyor. çok güzel bir iş oldu. İnşallah ilçede daha fazla bahçe kurularak daha fazla istihdam oluşur. Bu çilek sayesinde kadınlarımız, gençlerimiz çalışmak için batıya gitmek zorunda kalmıyor” dedi. “Çilek bahçelerinin kurulumu batıya göçü durdurdu” Çileğin tütüne alternatif ürün olarak ilçede yaygınlaştığını belirten çilek üreticilerinden Ahmet Erdem, çilek üretimi sayesinde günde 200 işçiye iş imkanı sağladıklarını söyledi. Erdem, “Biz, bu bahçelerimizde daha önce tütün ekiyorduk. Devletin sağladığı destek sayesinde şimdi tüm bahçelerimize çilek ekiyoruz. Çilek üretimi çok iyi geliri olan bir iştir. Çilek işi, işçilerin batıya göçünü durdurdu. Gençlerimiz, kadınlarımız burada kendi ilçelerinde çilek işinde çalışma imkanı buluyor. Yaklaşık bin dekarlık bahçelerimizde günde 200 işçi çalışıyor. İlkbaharda başlayan ilk hasadımız ile çilek işi kışa kadar sürüyor. Sason çileği coğrafi işaret tescili alan bir çilektir. Devletimizin desteği sürdüğü sürece istihdam artarak devam edecektir” diye konuştu. Sason genelinde çilek üretiminin yaygınlaştığını belirten işçilerden Burhan Tiryaki, “Sason genelinde çilek üretimi var. Çilek işinde bine yakın işçi çalışıyor. Genç işçilerin yanı sıra kadınlar ve yaşlılarda çalışabiliyor” dedi. “Gençlerimiz kendi köyünde iş olanağına kavuştu” Önceki yıllarda çalışmak isteyen gençlerin batıya gitmek zorunda kaldığını aktaran çilek üreticilerinden Hasan Erdem, “İlçemizden batıya sürekli iş göçü oluyordu. Çünkü buralarda iş olanağı yoktu. Devletin verdiği destek sayesinde şimdi gençlerimiz burada kalarak çalışabiliyor. Bu alanda kurduğumuz 800 dekarlık çilek bahçelerinde ilçemizdeki işçileri istihdam ederek onlara iş olanağı sağlıyoruz. Bu iş sayesinde gençlerimiz kendi ayakları üzerinde durarak ailelerine destek sağlıyorlar” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.