TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sebze

AGRONEWS - Sebze haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sebze haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Meyve sebzenin 4 hali İzmir’de görücüye çıkıyor Haber

Meyve sebzenin 4 hali İzmir’de görücüye çıkıyor

Dünya’da 2027 yılında 768 milyar 748 milyon dolara ulaşması beklenen meyve sebze ticaretinden pay almak isteyen Türkiye’nin meyve sebze ürünlerinin 4 hali (yaş, kuru, donuş ve konserve) 26-28 Eylül tarihleri arasında İzmir Interfresh Eurasia Fuarında görücüye çıkıyor. Meyve, Sebze ve Mamulleri, Gıda ve Gıda Teknolojiler, Paketleme, Lojistik ve Depolama Fuarını (Interfresh Eurasia) düzenleyen Antexpo AŞ Genel Koordinatörü Murat Özgen, 60’a yakın ülkeden alım heyetleri ile Avrupa, Orta Doğu ve Rusya bölgelerinin en büyük zincir market temsilcilerinin de katılacağı fuar hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi. “Meyve sebzenin 4 hali İzmir Fuarında buluşacak” Zer, Antalya’dan sonra bu yıl ilk kez İzmir’de düzenlenecek Interfresh Eurasia Fuarı’nın, küresel pazarda rekabet avantajı elde etmek isteyen tüm sektör firmaları için vazgeçilmez bir fırsat sunduğunu belirtti. Murat Özer, şunları kaydetti: "Taze, kurutulmuş, donmuş ve konserve ürünleri başta olmak üzere soslar ve meyve sularını uluslararası bir platformda 26-28 Eylül tarihleri arasında İzmir İzfaş Fuar alanında görücüye çıkacak. İhracatçılarımız bu fuar sayesinde ürünlerini sergileyerek uluslararası alıcılarla doğrudan temas kurabilecek. Interfresh Eurasia Fuarı, Türkiye’nin stratejik konumu sayesinde Avrupa coğrafyası başta olmak üzere Amerika’dan Orta Asya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafi pazarı da kapsıyor.’’ “30’un üzerinde zincir market katılıyor” Interfresh Eurasia İzmir Fuarına 60’a yakın ülkeden 30’un üzerinde Avrupa, Orta Doğu ve Rusya pazarlarında yer alan ünlü zincir market temsilcilerinin de katılacağını ifade eden Özer, şöyle devam etti: "2018’den beri Antalya’da düzenlenen fuarımız 26-28 Eylül tarihlerinde bu yıl ilk kez İzmir’de Avrupa, Orta Doğu, Rusya ve Latin Amerika ülkeleri alım heyetleri için görücüye çıkacak. Fuar, Türkiye’nin meyve-sebze endüstrisindeki en son yenilikleri ve çeşitleri bir araya getirerek uluslararası bir platform sağlıyor olacak. Geçtiğimiz yıla göre Interfresh Eurasia Fuarı yüzde 200 büyüdü ve fuar alanının yüzde 98’i doldu. İhracatçılarımızın meyve-sebze sektöründe uluslararası arenada kendilerini tanıtmak, sektördeki konumlarını güçlendirmek ve yeni pazarlarla tanıştırmak için dünya alıcılarını İzmir’e getiriyor." “Türkiye’nin ihracat projesi” Interfresh Eurasia Fuarı, yalnızca meyve sebzenin 4 halini değil, aynı zamanda ihracat zincirinin bileşenleri olan makine teknolojileri, gıda teknolojileri, ambalaj, depolama, lojistik, gümrük müşavirlikleri ve sertifikasyon firmaları başta olmak üzere üniversitelerin ilgili bölümlerini ve kamu kuruluşlarını da tek çatı altında buluşturacak. Fuar ile eş zamanlı düzenlenecek olan global konferanslar ile sektörün sorunlarına üniversite ve sanayi işbirliği ile masaya yatırarak çözüm arayacak.

Doğu’nun Çukurova’sından çevre illere meyve ve sebze satılıyor Haber

Doğu’nun Çukurova’sından çevre illere meyve ve sebze satılıyor

Doğu Anadolu'nun bereketli topraklarından biri olan Iğdır, her geçen gün artan tarımsal üretimiyle dikkat çekiyor. Özellikle sebze ve meyve yetiştiriciliğinde önemli bir potansiyele sahip olan Iğdır, çevre illere de taze ürünlerini ulaştırıyor. Doğu’nun Çukurova’sı olarak bilinen Iğdır, iklimi ve toprak yapısı, özellikle domates, biber, salatalık gibi sebzelerin yanı sıra kayısı, elma, erik, üzüm gibi meyvelerin yetiştirilmesine uygun ortam sağlıyor. Bu ürünler, bölgedeki üreticilerin özenli çalışmaları sonucu kaliteli ve doğal bir şekilde hasat edilerek piyasaya sunuluyor. Iğdır’dan çevre illere yapılan sebze ve meyve sevkiyatları, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de tüketicilere sağlıklı ve taze ürünlerin ulaşmasını mümkün kılıyor. Böylelikle, Iğdır’ın tarımsal zenginliği, bölgenin tanıtımına ve ekonomik büyümesine olumlu katkıda bulunuyor  Melekli beldesinde sebze ve meyve alım satımı yapan Ahmet Türkeli, Iğdır'ın bereketli topraklarında her türlü meyve ve sebzenin yetiştiğini belirterek; “Iğdır'ımızın toprakları çok verimlidir. Sularımız Aras nehrinden geliyor, tatlıdır. Buranın güneş oranı da çok olduğu için Doğu Anadolu'nun Çukurova'sı olarak bilinir. Bundan dolayı meyve ve sebzesi tatlıdır. Şu an satışlarımız biraz düşmüştür. Üretici bu sezon zor durumdadır, diyebiliriz. Domatesin kilosu şu an 5 lira, karpuz 3 lira kavun dört 4 e 5 lira olmuş durumdadır. Kayısı döneminde en çok alıcı Trabzon'dan geliyordu. Sebze ve meyve de ise en çok Doğu Güneydoğu Bölgesinde gelen çoktur” dedi.

Dünya yemeklerinin baharatları Türkiye’den Haber

Dünya yemeklerinin baharatları Türkiye’den

İnsanlığın lezzet tutkusu baharatlara ilgiyi artırıyor. Türk baharat sektörü lezzet arayışını fırsata çeviriyor. Türkiye’nin baharat ihracatı 2024 yılının ilk yarısında yüzde 27’lik artışla 89 milyon dolardan 113 milyon dolara yükseldi. Dünya mutfaklarında pişen binlerce çeşit yemeği Türk baharatları lezzetlendirdi. Türk baharat sektörü 2024 yılı sonunda 250 milyon dolar ihracat hedefliyor. Et, balık, tavuk, makarna, sebze, bakliyatlar, unlu mamuller, tatlılar başta olmak üzere her türlü yemeğe lezzet veren baharatlar tuz kullanımını da düşürdüğü için baharat tüketimi dünya genelinde her geçen gün artıyor. Türkiye’nin dünyanın önemli baharat tedarikçilerinden biri olduğunu dile getiren Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, defne ve kekikte dünya lideri olduğumuzu; adaçayı, kimyon, karabiber, kırmızı biber, tatlı biber, yenibahar, vanilya, tarçın, karanfil, sumak, biberiye, mahlep, çörekotu, çemen, köri, zerdeçal, safran, zencefil, kimyon, kişniş, rezene gibi baharatların ihracatını yaptıklarını kaydetti. 2024 yılının ilk yarısında Türkiye’nin gerçekleştirdiği 113 milyon dolarlık baharat ihracatının 74 milyon dolarlık dilimi Ege Bölgesi’nden gerçekleştirildiği bilgisini veren Öztürk, “Ege Bölgesi, Türkiye’nin baharat ihracatından yüzde 65,5 pay aldı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda Ege Bölgesi baharat ihracatındaki gücünü gösterdi. 2024 yılının ikinci yarısında baharat ihracatındaki performansımızı koruyarak 2024 yılı sonunda 250 milyon dolar ihracat hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Defne en çok ihraç edilen ürün Türkiye’nin baharat ihracatının lideri defne ihracatının yüzde 57’lik artışla 23 milyon dolardan 36 milyon dolara çıktığını paylaşan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, kekik ihracatının yüzde 11’lik artışla 24 milyon dolardan 27 milyon dolara çıktığını ifade etti. Tarakçıoğlu, “Karabiber, kırmızı biber grubu 8,3 milyon dolardan 10,6 milyon dolara çıktı” dedi. Turkish Tastes Türk baharatını vitrine çıkardı “Baharat ihracatında en büyük pazarımız 10,4 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri oldu” diyen Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Turkish Tastes Ambassador Kazım Gürel, ABD’yi 8,2 milyon dolarla Tayland ve 7,1 milyon dolarla Vietnam’ın izlediğini paylaştı. Türkiye’nin baharat ihracatında Ameraki Birleşik Devletleri’nin lider olmasında Ege İhracatçı Birlikleri’nin ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin ihracatını artırmak için 5 yıldır başarıyla sürdürdüğü Turkist Tastes isimli TURQUALITY Projesi’nin itici güç olduğuna dikkati çeken Gürel, önümüzdeki 4 yıl ABD pazarında Turkish Tastes Projesiyle Türk baharatlarının tanıtımına devam edeceklerini Türk baharat sektörünün ABD pazarında 100 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşabilecek potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Antalya’da sebze miktarı azaldı, fiyatlar arttı Haber

Antalya’da sebze miktarı azaldı, fiyatlar arttı

Antalya’da Aralık ayında domates miktar endeksi yıllık yüzde 0,87 azalırken, fiyat endeksi yüzde 102,48 arttı. Sebze miktar endeksi yıllık yüzde 7,51 azalırken, fiyat endeksi ise yüzde 105,66 arttı. Meyve miktar endeksi yıllık yüzde 8,23 azalırken, fiyat endeksi yüzde 49,38 artış gösterdi. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerleri, 2023 Aralık ayında bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre değişim gösterdi. Aralık ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde 7,54 ve sebzede yüzde 12,67 azalırken, meyvede yüzde 3,55 arttı. Miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre (yıllık) domateste yüzde 0,87, sebzede yüzde 7,51 ve meyvede ise 8,23 azaldı. Aralık ayında endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda domates, sebze ve meyve için 8 yıllık ortalama değerlerde gerçekleşti. Yıllık fiyat endekslerindeki değişimler ise domates, sebze ve meyvede ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Aralık ayında domates fiyat endeksindeki yıllık değişim, yüzde 102,48 artış olarak gerçekleşti. Miktardaki yüzde 0,87’lik azalış, fiyattaki artışı tetikledi. Miktarın azalması fiyatı artırdı Sebze fiyat endeksinde yıllık yüzde 105,66 artış olurken, sebzenin yıllık miktar endeksinin yüzde 7,51 azalması bu ortalama üstü fiyat artışında önemli bir rol oynadı. Meyve fiyat endeksinde yıllık yüzde 49,38 artış yaşanırken, meyvenin yıllık işlem miktarındaki yüzde 8,23’lük azalış bu ortalama artışa neden oldu. Aralık ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son 5 yılın miktarda rekor civarı azalış ve fiyatta ise rekor artış olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre (aylık) domates işlem miktar endeksi, Aralık ayında yüzde 7,54 azalırken, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 63,28 arttı. Sebzede aylık rekor artış Bir önceki aya göre (aylık) sebze işlem miktar endeksi, Aralık ayında yüzde 12,67 gibi rekor bir azalış göstermesine karşılık işlem fiyat endeksi aylık yüzde 63,45’lik artış ile rekor kırdı. Son 5 yılın Aralık ayları dikkate alındığında, sebze miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler rekor miktar azalışı ve rekor fiyat artışı ile diğer 4 yıldaki Aralık aylarından ayrıştı. Bir önceki aya göre (aylık) meyve işlem miktar endeksi, Aralık ayında yüzde 3,55 artış gösterirken, işlem fiyat endeksi yüzde 3,02 azaldı. Son 5 yılın Aralık ayları dikkate alındığında aylık değişimler, meyve miktar ve fiyat endekslerinde ortalamanın altında gerçekleşti.

Antalya'da domates miktarı azaldı, sebze miktarı arttı Haber

Antalya'da domates miktarı azaldı, sebze miktarı arttı

Antalya hallerinde işlem gören domates miktarı bir önceki aya göre (aylık) yüzde 4,01 azalırken, sebze yüzde 22,54 arttı, meyve ise yüzde 15,57 azaldı. Antalya'da Ekim ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde 4,01 azalırken, sebzede yüzde 22,54 arttı, meyvede ise yüzde 15,57 azaldı. Miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre (yıllık) domateste yüzde 16,88, sebzede yüzde 11,31 ve meyvede ise 10,55 azalış meydana geldi. Ekim ayında endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda domates, sebze ve meyve için ortalama bir azalış oldu. Yıllık fiyat endekslerindeki değişimler ise domates, sebze ve meyvede ortalama üstü arttı. Ekim ayında domates fiyat endeksindeki yıllık değişim, yüzde 101,12 artış olarak tabloya yansırken, miktardaki yüzde 16,88'lik azalış fiyattaki artışı tetikledi. Sebze fiyat endeksinde yıllık değişim yüzde 54,75 artarken, sebzenin yıllık miktar endeksinin yüzde 11,31 azalması bu ortalama üstü fiyat artışında önemli rol oynadı. Meyve fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 78.98 Meyve fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 78.98 artarken, meyvenin yıllık işlem miktarındaki yüzde 10,55'lik azalış bu artışa neden oldu. Ekim ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son 5 yılın miktarda rekor azalış ve fiyatta ise ortalama üstü artış olarak gerçekleşti. Domates işlem miktar Ekim ayında yüzde azaldı Bir önceki aya göre (aylık) domates işlem miktar endeksi, Ekim ayında yüzde 4,01'lik azalış gösterirken, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 36,17 arttı. Bir önceki aya göre (aylık) sebze işlem miktar endeksi, Ekim ayında yüzde 22,54 gibi sıra dışı artış göstermesine karşılık işlem fiyat endeksi aylık yüzde 7,13 arttı. Sebze miktar endeksi yüksek bir artış gösterirdi Son 5 yılın Ekim ayları dikkate alındığında sebze miktar endeksi yüksek bir artış gösterirken, fiyat endeksi değişimi ortalama altında artış gösterdi. Bir önceki aya göre (aylık) meyve işlem miktar endeksi, Ekim ayında yüzde 15,57 azalırken, işlem fiyat endeksi ise yüzde 2,79 arttı. Son 5 yılın Ekim ayları dikkate alındığında aylık değişimler, meyve miktar endeksinde rekor azalış ve fiyat endeksinde ise ortalama altı artış gösterdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.