TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Seferihisar

AGRONEWS - Seferihisar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Seferihisar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Seferihisar’ın karakılçık buğdayı tescillendi Haber

Seferihisar’ın karakılçık buğdayı tescillendi

Anadolu’nun on bin yıllık ata buğdaylarından biri olan ‘topan karakılçık buğdayı’, Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün 2022’den 2024 yılına kadar yaptığı çalışmalar neticesinde coğrafi işaret alarak “Seferihisar topan karakılçık” olarak tescillendi. “Seferihisar topan karakılçık” buğdayının coğrafi işaret alması, yerel tarımsal mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına büyük öneme sahip. Coğrafi işaret Seferihisar’ın yerel ürünlerinin ulusal ve uluslararası alanda tanınmasına imkan tanırken, bölge ekonomisine de katkı sağlayacak. ’Ata Ekmeği ve Armola Pazarı’ öncesi müjde Seferihisar’da geleneksel olarak üretilen topan karakılçık buğdayı, ilçenin önemli kültürel etkinliklerinden biri olan Ata Ekmeği ve Armola Şenliği’nin de temelini oluşturuyor. Şenlikte topan karakılçık buğdayından yapılan geleneksel ekmekler ve yöresel peynir olan armola, Seferihisar’ın kültürel zenginliklerini yansıtarak bölge halkı ve ziyaretçilerine sunuluyor. Buğdaya coğrafi işaret alınmasını değerlendiren Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Atalarımızdan bize miras kalan bu değerli buğdayı coğrafi işaret alarak ilçemize kazandırdığımız için mutluyuz. Seferihisar’ı üretimleriyle, toprağının ve coğrafyamızın değerleriyle, turizmiyle ve yöresel gastronomisiyle Türkiye’de ve dünyada tanıtıp marka haline getirmek, belediyecilik anlayışımızın önemli bir parçası. Daha önce de Seferihisar’ın mandalinası için coğrafi işaret almıştık. Bu güzel gelişmeyi kutlamak için tüm hemşehrilerimizi 24 Ağustos Cumartesi günü Ulamış köyünde gerçekleşecek Geleneksel Ata Ekmeği ve Armola Pazarı’na davet ediyorum” dedi. Yetişkin, Seferihisar’ın bu kültürel ve tarımsal mirasını koruyarak gelecek nesillere taşımayı hedeflediklerini belirtti. Topan karakılçık buğdayının özellikleri Antik çağlardan bugüne taşınan ve Anadolu’nun çeşitlerinden biri olan Diploird grubuna dahil Triticum Bticum yabani formunun kültür edilmiş bir türü olan “topan karakılçık” buğdayı, Seferihisar’ın özel mikroklimasında yetişiyor. Bu kavuzlu sert buğday yüksek mineral, lif, ve protein içeriğine sahip. Glüten oranı düşük ve A-E-K-C vitaminleri, demir, fosfor, potasyum, selenyum gibi önemli mineralleri bünyesinde barındıran bu buğday çeşidi, alerjen bir yapıya sahip olmaması nedeniyle alerjik sorunlara sahip olan hastalar tarafından da tüketilebiliyor. Yüzde 13-14 protein içeriği ile bağırsak, mide ve sindirim sistemine faydalı olan, siyah tüylü ve sert başak yapısı nedeniyle sanayi değirmenlerinde değil taş değirmenlerde öğütülmesi tercih edilen topan karakılçık buğdayının bu sayede sahip olduğu değerli mineral ve vitaminler korunuyor.

İzmir’de enginar hasadı başladı Haber

İzmir’de enginar hasadı başladı

Enginarın tarladan çıkış fiyatının 15 lira olduğu, pazarlarda ise şu sıralarda 20-25 TL arasında satışa sunulduğu öğrenildi. Türkiye’de enginar üretiminin yaklaşık yüzde 29’unun karşılandığı İzmir’de enginar hasadı için hummalı bir çalışma var. Seferihisar ilçesi Turgut köyünde, sabahın erken saatlerinde başlayan hasat, gün boyu sürüyor. Bazı çiftçiler de bu yıl artan maliyetlerden dolayı, karaciğer dostu olarak bilinen enginarın yerine alternatif meyve-sebze arayışına geçti. “Adet fiyatı tarlada 15, tezgahta 20-25 TL’den satılıyor” Enginarların sakız cinsi olduğunu belirten üretici Ecem Bezer, “1992 yıllarında 3 bin dönüm kadar sakız enginarı üretilmekteydi, ancak şu an enginarımız 500 dönüme kadar düşmüş durumda. Çiftçilerimiz, artan maliyetler sebebiyle küskün durumda. Enginarı azaltıp, başka meyve sebze ekmeye başladılar. Enginarın tarlada satış fiyatı 15 TL, ancak pazara, manava satış yapan çiftçi, esnaf, birim fiyatını 20-25 TL arası satmak durumunda kalıyor” diye konuştu. “Enginar karaciğerin dostudur” Enginarın önemli bir geçim kaynağı olduğunu ve sağlığa iyi geldiğini belirten Bezer, şunları kaydetti: “Enginar, karaciğerin dostudur. Bir insanın enginar sezonunda toplam 60’a yakın enginar yemesi gerekmektedir. Sağlık açısından çok faydalıdır. Enginarı, sezonunda herkes tüketmelidir.” “Su sıkıntısı çekiyoruz” Eskiden maliyetlerinin düşük olduğunu, çiftçilik yapmanın daha kolay ve su olduğu zamanlar enginar üretiminin çok fazla olduğuna değinen üretici Turgut Bezer, “Ancak şu an herkesin suyu olmadığı için enginar üretimi aza indirilmiş durumda. Devletimiz bu konuda bize, üreticilere teşvik sağlarsa, Seferihisar’ın sakız enginarına çiftçimiz tekrardan döndürülebilir. Teşvikler az gibi görülse de bizim için çok değerli. Seferihisar’da sosyete manavımız var ve 15 yıldır kendi enginarımızı üretip, manavımızda satışa sunuyoruz. Kendi manavımız, tezgahımız olmasa, pazarını bulmakta, satmakta çok zorlanırdık. Küçük üreticilerin elinden tutup, maliyetleri düşürebilirsek, üreticilerimiz tekrar tarlalara geri döner” cümlelerini aktardı. “Seferihisar’da enginar üretiminin yüzde 70’ini karşılıyorduk” Turgut, Ulamış, Azmak ve Düzce köylerinde 3 bin dönüm sakız enginarlarının bulunduğunun altını çizen Bezer, “Türkiye’nin her tarafına gönderirdik. Türkiye’nin yaklaşık yüzde 70’ini karşılıyorduk. Maliyetlerden dolayı enginar üretimini azalttık” diye ekledi.

Tarıma Seferihisar damgası Haber

Tarıma Seferihisar damgası

Seferihisar, tarihi ve doğal güzelliklerinin sağladığı turizm ekonomisinin yanı sıra, bereketli topraklarında yetişen onlarca ürünüyle tarım alanında da, ekonomiye katkı sağlıyor. İlçenin simge ürünlerinden mandalinanın yanı sıra, zeytin, enginar, lavanta, ekinezya, karakılçık başta olmak üzere yüzlerce dönüm arazi de, onlarca ürün binlerce ailenin geçim kaynağı. Seferihisar Belediyesi’nin de destek verdiği çiftçiler, düzenlenen festivallerle de ürünlerini, tüm Türkiye’ye tanıtma şansına sahip olmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Belediyenin Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü öncülüğünde yıllardır gerçekleştirilen mandalina, tohum takas, lavanta, karakılçık, armola, enginar, ekinezya festivalleri büyük ilgi görüyor. 300 bin atalık tohum dağıtıldı Son 5 yılda belediye tarafından Seferihisarlı üreticilere 1500 alım garantili hindi dağıtıldı. Yetiştirilen hindiler üreticiden alınıp, Halk Market raflarında tüketici ile buluşturuldu. 400 aileye, 4 bin köy yumurtası üretimi için tavuk dağıtıldı. 900 üreticiye “İyi Tarım Sertifika Desteği” verilirken, 300 bin atalık tohum, 600 bin sebze ve lavanta fidesi dağıtıldı. 40 milyon metreküp sulama suyu, çiftçiye ulaştırıldı. 855 bin zeytin ağacı İlçe genelinde 1734 üretici, 15 bin dekarlık alanda, 595 bin narenciye ağacı, 1900 üretici 56 bin 600 dekarlık alanda 855 bin zeytin ağacı ile üretim yaparken, 20 üretici 10 dekarlık alanda enginar, 150 dönümde 100 bin lavanta ve ekinezya fidesi, 350 dönümlük alanda da karakılçık buğdayı üretimi gerçekleştiriliyor. Bu ürünlerin yanı sıra domates, incir, biber, bamya, üzüm gibi onlarca ürün de yüzlerce dönüm tarım arazisinde üretilip, tüketiciyle buluşuyor. “Toğrağımıza sahip çıkıyoruz” Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Herkesin temiz ve adil gıdaya erişebildiği bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemizin her karış toprağı, bin bir çeşit güzelliklerini bizlere sunmakta. Bereketin vücut bulduğu topraklarımız verimi ile bizlere kendini her fırsatta hatırlatmakta. Bu amaçla yıllardır iyi niyetli, yerelde çiftçiyi güçlendiren, bilimsel ve sürdürülebilirlik öncelikli uygulamalarla, tüm Türkiye’ye örnek bir ilçe olma gururu yaşıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz projeler ile köyden kente göçün aksine, tarımsal üretim yapmak için kentten, Seferihisar’ın köylerine yerleşen bir nüfus oluştu. Bizler doğduğumuz ve yaşadığımız yerde doymak için tarım politikalarımızı her şeyin üzerinde tutuyoruz. Üretmeye, toprağı işlemeye devam edeceğiz.”

Satsuma mandalinasında hasat dönemi başladı Haber

Satsuma mandalinasında hasat dönemi başladı

Türkiye’nin satsuma mandalinasının merkezi Seferihisar ve Gümüldür’de hasat sezonu başladı. Sonbahar ve kış aylarında doğal C vitamini deposu olan, grip ve soğuk algınlıklarına karşı kalkan görevi gören, vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren, kokusu ve aromasıyla ağızlarda enfes bir tat bırakan satsuma mandalinada hasat ve ihracat zamanı geldi. Türkiye’nin narenciye üretimi ve ihracatında önemli yere sahip olan Seferihisar ve Gümüldür’de üreticiler hasata başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gümüldürlü mandalina üreticisi Hikmet Kurt, "İlkokulu bitirdikten sonra babamla beraber bahçelerde çalışmaya başladım. O zamandan beri narenciye üreticisiyim. Bu sene mahsul çok güzel. Gümüldür mandalinası bir tane, ince kabuğuyla ve görüntüsüyle" ifadelerini kullandı. Fiyatlara değinen Gümüldürlü mandalina üreticisi Ümran Cevizci, "Geçen sene 6.5 liradan vermiştik. Bu sene 7.5-8.5 lira arası satılıyor.  Dünyanın en güzel mandalinası satsuma mandalinası bunun sebebi bu mandalina Japonya’nın satsuma adasında birde Gümüldür ve Seferihisar çevresinde yetişmektedir" ifadelerini kullandı. Satsuma mandalinasının faydalarından bahseden Gümüldürlü mandalina üreticisi Nilgün Kurt, "Yıllarca çalıştıktan sonra babamın toprağına geldim. Çünkü burada turuncu bir altın var. Bu topraklarda satsuma çok güzel yetişiyor. Satsuma asla yediğinizde şişlik yapmaz ve bol C Vitamini vardır" ifadelerini kullandı. "Üretici değil aradaki komisyoncular halciler para kazanıyor" Çiftçilerin fiyatlar konusunda zor bir süreçten geçtiğini dile getiren Seferihisar Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Gülbağ, "Seferihisar’da satsuma mandalinası üretilmektedir. Bölgemizde toplam 40.000 ile 42.000 ton arası mandalina üretimi beklemekteyiz. Fakat geçen yıl 5 TL 6,50 TL arasında satılan mandalina bu yıl 7 TL civarında. Ve çiftçilere fiyat üzerinden rahatsız ve zor günlerden geçiyor. Yüzde yüz imalat fiyatı artmakta, işçilik artmakta fakat narenciyemiz fiyat olarak artmamakta. Raflarda fiyatlar ayrı bahçede fiyatlar ayrı şöyle mandalina 7 TL-8 TL alınan mandalina  tezgahlarda 30-40 TL arası satılmakta. Üretici değil aradaki komisyoncular halciler para kazanıyor" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.