TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Şeftali Üretimi

AGRONEWS - Şeftali Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şeftali Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Meşhur Bursa şeftalisinde 14 bin ton rekolte bekleniyor Haber

Meşhur Bursa şeftalisinde 14 bin ton rekolte bekleniyor

Kestel ilçesinde 4 bin 460 dekar alanda yetişen ürünlerden 14 bin ton civarı rekolte bekleniyor. Coğrafi işareti olan Bursa şeftalisi Avrupa ülkelerinden rağbet görüyor. Coğrafi işaretli Bursa şeftalisi ve nektarin hasadı başladı. Kestel ilçesinde 4 bin 460 dekar alanda yetiştirilen şeftalilerden bu yıl 14 bin ton rekolte bekleniyor. Kalitesiyle Rusya, Ukrayna ve Avrupa’nın birçok ülkesinden rağbet gören Bursa şeftalisinin bu sezon rekoltesinin normal olduğu belirtilirken tarladan kilogramı 25 ila 30 liradan alıcı buluyor. Tarlaların önünden araçlarıyla geçen vatandaşlar ise canları isteyince soluğu tarlanın içinde alıyor. Sahiplerin parası karşılığı şeftali veya nektarin alan vatandaşlar daha sonra yoluna devam ediyor. "14 bin ton rekolte bekleniyor" Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, "Bursa, armuduyla, şeftalisiyle meyve cenneti bir şehrimiz. Kestel’de meyvecilikte önde gelen ilçelerimizden bir tanesi. Bu seneki ekonomik durumumuz gerek şeftalide gerek armutta fena değil. Bizim bölgemizde yaklaşık 14 bin ton Şeftali var. 8 tonu nektarin, geriye kalan 6 bin tonu ise klasik yöremize ait tüylü şeftali. Satışlar bu sene, geçen seneye göre daha iyi. Çiftçilerimizde Allah razı olsun çok çalışıyorlar" şeklinde konuştu. "Bursa şeftalisinin yeri başka" Buradaki toprakların verimli olduğunu dile getiren tarla sahibi Cevdet Durmaz, "Burada 15 dönüm şeftali var. Yıla göre değişir ama dönüm başına 8-10 ton şeftali elde ediyoruz. Burada ürettiğimiz şeftaliler yurt dışına ihraç ediliyor. Buradaki topraklar çok verimli. Gelişmeyecek diye bir şey yok. Bursa şeftalisinin lezzeti başka yerde olmaz" dedi. "Bursa şeftalisi Avrupa’nın gözdesi" 16 senedir tarlada çalıştığını belirten Celal İmal, "Ben 2008’den beri tarlalarda çalışıyorum. Şeftali ve armutların teklemesi, budamasını yapıyoruz. Nektarin çabuk yetişen nadir meyvelerden. İhracatını da yapıyoruz. Biz grup olarak günde 5,5-6 ton civarında meyve topluyoruz. Yolda görüp, parasını verip alanlar da oluyor. Tarladan pazara çok büyük bir fiyat farkı yok. Çok zahmetli bir iş" dedi. 15 yaşında olduğunu ve geçimlerini sağladıklarını belirten Mehmet Akif Durmaz, "15 yaşındayım. Tarla işi atalarımızdan kalma. 100 yılı aşkın süredir bağ bahçe işleriyle uğraşıyoruz. Ben küçük yaşlardan itibaren bu işlerde çalışmaya başladım. Bizim ovamızda genellikle cennet hurması, şeftali, armut, deveci armudu üretilmektedir. Bizim tarlalarımızın yüzde 95’i şeftali. Geriye kalanları ise hurma ve armut yetiştirilmekte. Yetiştirdiğimiz meyvelerle hem geçimimizi sağlıyoruz, hem de Türkiye adına büyük işler yapıyoruz. Yaz tatillerinde aileme destek olmak için burada çalışıyorum. Yaptığım işi de çok seviyorum" şeklinde konuştu. Yoldan geçerken canını çektiğini ve durarak şeftali aldığını ifade eden Adem Oğulpaşa, "Geçen sene ürün çok vardı. Biz de yoldan geçerken durup, bereketli olsun diyorduk. Onlar da sağ olun diyorlardı. Biz onlar para istemeseler de toprağın ve emeğin karşılığı olarak paramız bereketli olsun diye bereket parası veriyorduk. Allah bizi ülkemizde tarımıyla, birliğiyle, kalan ömrümüzü güzel bir şekilde yaşamayı nasip eylesin. Buranın şeftalisi suyuyla, tadıyla her şeyiyle çok güzel" dedi.

Yassı şeftali tarlada 8 TL’den alıcı buluyor Haber

Yassı şeftali tarlada 8 TL’den alıcı buluyor

Zorlu şartlarda dallardan tek tek toplanan yassı şeftali tarlada 8 TL’den alıcı buluyor. Türkiye’nin bereketli topraklarından olan ve birçok ürünün yetiştiği Hatay’ın Amik Ovası’nda yaz aylarıyla birlikte ürünler hasat edilmeye başlandı. Reyhanlı ilçesinde de çiftçi Ahmet Cünedioğlu tarafından 45 dönüm araziye ekilen yassı şeftali de hasat başladı. Afrika sıcaklarının etkisini hissettirdiği bölgede gün içerisinde 40 dereceyi bulan sıcağa rağmen hasat zorlu şartlarda devam ediyor. Kilosu 8 TL’den satılan yassı şeftali, depremin etkilediği bölgeye ekonomik katkı sağlamaya devam ediyor. Yassı şeftalinin tarlada yaklaşık 8 TL’den satıldığını ifade eden Ahmet Cünedioğlu, "Yassı şeftali 45 dönümlük arazide hasat ediliyor. Yaklaşık 50 ton civarında hasadımız var. Tarlada yaklaşık 8 TL’den satılıyor. Bu meyve genelde Rusya ve Irak’a ihraç ediliyor. Şu an ihracat kapalı olduğu için ürünler Türkiye’de kalıyor" dedi. "Yevmiye olarak 515 TL alıyoruz" İşçiliğin çok zor olduğunu söyleyen Zeynep Avcı, 515 TL yevmiye aldığını belirterek "Tarlada çalışıyoruz. Sabah buraya 5’te geliyoruz saat 2’de gidiyoruz. Yassı şeftali, şeftali hasadı yapıyoruz. Çok sıcak ve yorucu işçilik çok zor. Günlük bin 500 kasa dolduruyoruz. Yevmiye olarak 515 TL alıyoruz. Sıcaklardan dolayı daha zor" ifadelerini kullandı. Sıcaklıkların başlamasıyla işin daha zor olacağını belirten Zahra Horoz ise, "Tarlada çalışıyoruz. Burada yassı şeftali topluyoruz. İşimiz çok zor ve ağır, sepet taşıma, toplama işimiz bayağı ağır. Sıcaklıklar da başladı biraz daha zor olacak. Günlük 515 TL yevmiyemiz var. Günlük 1 kamyonet dolduruyoruz" şeklinde konuştu.

Buzla korunan ağaçlar meyve verdi Haber

Buzla korunan ağaçlar meyve verdi

Ağaçların veriminden memnun olan üretici Bilal Ceylan “buzlar meyvesini verdi” dedi. Meyveleri soğuktan korumak için denenen ‘”buzlama” taktiği meyvesini verdi. Bu sene ilk defa uyguladığı yöntemle ağaçlarını soğuktan koruyan üretici artık hasada hazırlanıyor. Hollanda’da yapılan uygulamayı görerek Kızılcasöğüt mahallesinde bulunan meyve bahçesinde uygulayan çiftçi Bilal Ceylan sonuçtan son derece memnun olduğunu söyledi. Nisan ayında güneş ile birlikte ağaçların uyandığını ve gece oluşan don ile çiçeklerin zarar gördüğünü ifade eden Bilal Ceylan “her sene bu don olayı çiftçiye büyük zarar veriyor. Biz de geçen yıl ilk defa gördüğümüz bir uygulamayı hayata geçirdik. Şeftali ağaçlarımızın çiçeklerini kendimiz buz tutturarak dondurduk ve hava sıcaklıkları normal seviyeye gelene kadar bunu devam ettirdik. Kışın ağaçlar komple buzla kaplandığı için buzun içinde kalan çiçekler kendini muhafaza etti. Şimdi bahçemdeki bütün ağaçlarda şeftali var. O gün o uygulamayı yapmasam büyük oranda kaybım olacaktı. Yapmayan arkadaşların bahçelerinde meyve yok zaten” dedi. Uygulamanın sadece bazı ağaçlarda işe yaramadığını ifade eden Ceylan “5 bin metrekare olan bahçemde yaklaşık 250 ağaç var. Bu ağaçlardan 15 -20 tanesinde filan meyve yok. Diğerleri normal rekoltesinde. O ağaçlarda muhtemelen buzlamayı denk yapamadık. Bu yıl ilk defa yaptığımız için bazı ağaçları zayıf yapmış olabiliriz. Allah göstermesin ama bundan sonra don olayı ile karşı karşıya gelirsek bu yöntemi kullanırız” dedi. Çivril’de bazı çiftçi ve üreticiler Mart ve Nisan aylarında yaşanan don olayına karşı meyve ağaçlarını korumak için bahçelerinde damlama sulama ve fıskiye yöntemi ile ağaçlarını buz tutturmuştu.

Osmaneli şeftalisi yurt dışından da talep görüyor Haber

Osmaneli şeftalisi yurt dışından da talep görüyor

Oğulpaşa, Beşevler, Çerkeşli, Düzmeşe, Ağlan, Benli ve Ciciler köylerindeki meyve bahçelerinde üretimin kaliteli olması için bazı dallardaki ürünleri haziran ayında kopararak "tekleme" yapan çiftçiler, ağustosta hasada başladı. Modern sulama yöntemi ve bilinçli tarım uygulamalarıyla yetiştirilen şeftaliler, lezzeti ve aromasıyla ilgi görüyor. Sabahın ilk ışıklarıyla bahçelere gelen işçiler, titizlikle topladıkları şeftalileri ebatlarına göre sınıflandırarak soğuk hava depolarına taşıyor. Büyük bölümü Avrupa ülkelerine ihraç edilen ürün, yurt içinde ise çoğunlukla Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde tüketiliyor. İlçede şeftalinin yanı sıra nektarin üretimi de yapılıyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün verilerine göre, şeftali yetiştiriciliğinin en yoğun yapıldığı Sakarya Nehri havzasında yer alan Osmaneli ve ilçelerinde 22 bin dekar alanda bu yıl yaklaşık 40 bin ton rekolte bekleniyor. Osmaneli Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucular Kurulu Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine, şeftalide soğuk havalar nedeniyle rekoltenin geçen yıllara göre düşük olduğunu söyledi. Şeftalinin kilogramının 20-25 liradan alıcı bulduğunu belirten Ünver, "Çiftçimiz fiyatlardan gayet memnun. Geçen yıl dalda 10 şeftali varken bu sene 4-5 tane var, bu da kaliteyi artırıyor." dedi. Oğulpaşa köyünden üretici Hasan Avcı da şeftalinin kalibresinin bu yıl çok iyi olduğunu ifade ederek, "Bahçelerimizde damlama sistemiyle sulama yapıyoruz. Piyasa çok iyi, memnunuz. Köyümüz, rakım olarak yüksek bir noktada. Rakımdan dolayı şeftalinin dayanıklılığı daha uzun oluyor" diye konuştu. Uzun yıllardır şeftali hasadında işçi olarak çalışan Rahime Karasu ise 400 lira yevmiye ile çalıştıklarını, sabah erken saatte bahçeye gelerek topladıkları ürünü kalitesine göre sınıflandırıp kasalara yerleştirdiklerini aktardı.

"Lapseki şeftalisi"nde ihracat ürünleri toplanmaya başlandı Haber

"Lapseki şeftalisi"nde ihracat ürünleri toplanmaya başlandı

Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescili yapılan "Lapseki şeftalisi"nin pazardaki gücünün artmasıyla birlikte marka değeri de yükseldi. Mevsimdeki duruma göre haziran ayı ortasında 3 milyon civarında ağaçtan toplanmaya başlanan ürünler, eylül sonuna kadar hasat ediliyor. Lapseki'nin verimli topraklarında yaklaşık 40 bin dekar alanda yetiştirilen 150 bin ton ürününün büyük bölümü Almanya, Fransa ve İspanya'ya gönderiliyor. Ülkedeki şeftali üretiminin yüzde 18'inin karşılandığı Çanakkale, yüzde 20,50'lik üretim ile Mersin'den sonra ikinci büyük üretim merkezi konumunda. Lapseki Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, AA muhabirine, üreticilerin 1 haftadır ihracatlık ürün hasadına devam ettiğini söyledi. Bölgedeki şeftali hasadının ise 1 ay önce başladığını dile getiren Kaçan, "Bundan sonraki hasat ihracata yönelik oluyor. İç piyasadan muazzam bir talep var. Dış pazardan da muazzam bir alım talebi var. Tabi bizim ürünümüz coğrafi işaretli bir ürün. Bizler de bu farklılıkları ortaya koyduğumuz için buna bağlı olarak kalite artıyor. Lapseki geçiş ikliminde olan bir yer. Toprak yapısı farklı ve üreticilerimiz neyi ne şekilde üretmesi gerektiğini çok iyi biliyor." dedi. Üründeki kaliteden dolayı üreticilerin şeftaliden iyi bir gelir elde ettiğini kaydeden Kaçan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üretimin başından sona kadar adeta her konuda üreticilerimizin yanındayız. Geçen yıl ve bu yıl kalite çok yükseldi ürünlerde. Her yıl kalite üzerine koyarak artıyor. Bize gelen ihracatçıların bahsettiği bir konu var, bunu iç piyasadan da duyuyoruz. Artık insanlar baktığı zaman bu ürünün Lapseki şeftalisi olduğunu anlayabiliyor. Şeftali çeşitlerini de biliyorlar. Bizim ürünümüzü bir anlamda dünya çıksın diye bekliyor. Artı İstanbul gibi büyük şehirlerde bu ürünü satanlar da 'Çanakkale'den ürün gelse, Lapseki'nin şeftalisi gelse de satsak' diye bekliyorlar." Üretici Ahmet Aksoy da ihracatlık şeftaliyi toplamaya başladıklarını ifade etti. Yaklaşık 4-5 gündür ürünleri topladıklarını belirten Aksoy, "Rekoltenin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Kalitemiz ve buna bağlı olarak fiyatlarımız da çok yüksek. Fiyatlar bu yıl gerçekten çiftçiyi üreticiyi memnun ediyor. Kalitemiz de buna bağlı olarak yüksek olunca gerçekten bu yıl bizim yılımız oldu diyebilirim." diye konuştu. Geçen yıl ağaçlarda çok fazla meyve olduğunu, bu nedenle kalitenin düştüğünü anlatan Aksoy, şöyle devam etti: "Bu yıl geçen yıla nazaran kalitemiz çok yüksek. Geçen yıl ki tecrübemizden ötürü seyreltmesini ve budamasını ona göre yaptık ve fiyatlar da buna bağlı olarak yükseldi. Bu sene 15 liradan 27 liraya kadar kilogram başı fiyatlarımız var. Bunlar çok iyi rakamlar. Bizim bu ürünlerimizin tümü ihracata gidiyor. Dış piyasaya gidiyor. Şu anda ilçemizde çok fazla firma var. Bütün ihracatçı firmalara yetecek kapasitede şeftalimiz mevcuttur." Üreticilerden Faruk Ahmet Ergin de her geçen yıl yeni tecrübeler ile Lapseki şeftalisinin kalitesinin arttığını hatırlattı. Arif Özdemir ise ürünlerdeki kalitenin artmasının ve dış pazarda aranan ürün olmasının kendilerini çok sevindirdiğini ifade ederek, "Lapseki şeftalisi tescilli bir ürün, tadıyla kokusuyla görüntüsüyle kendisini belli ediyor. İç pazardaki gibi dış pazarda da aranan bir ürün artık. Bu gelişmeler bize ekonomik olarak yansıyor." şeklinde konuşu.

Depremin vurduğu Hatay’da şeftali hasadı başladı Haber

Depremin vurduğu Hatay’da şeftali hasadı başladı

Üretici ve işçilerin depremzede olduğu bahçede, şeftaliler dalından tek tek toplandı. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin en büyük yıkımı yaptığı Hatay’da, tarımsal üretime ara verilmiyor. Amik Ovası ve çevresinde başta hububat olmak üzere bir çok meyve ve sebzenin de hasadı başladı. Sabahın erken saatlerinde şeftali bahçesine giren işçiler sıcak havaya rağmen hasat gerçekleştiriyor. Çizilip ya da darbe almaması için içi sünger kaplı kovaya toplanan şeftaliler daha sonra sandıklara konularak kamyonlarla işleme tesisine götürülüyor. Paketlenen şeftalilerin çoğunluğu başta Arap ülkeleri olmak üzere Rusya, Romanya, Ukrayna, Dubai, Lübnan, Suudi Arabistan’a ihracatı gerçekleştiriliyor. Kırıkhan ilçesinde meyve üretimi yapan Hakan Toklucu, depremde ev ve iş yerlerinin zarar gördüğünü ve yakınlarını kaybettiğini dile getirdi. Yaşanan olumsuzluklara rağmen tarımın durmaması gerektiğimin altını çizen Toklucu, “Her şeye rağmen işimize devam etmek zorundaydık. Kırıkhan’da yaklaşık 500 dönüm arazi üzerinde meyve üretimi yapıyoruz. Sert çekirdekli meyveler kayısı, şeftali, nektarin bahçelerinde üretim yapıyoruz. Yılda 15 bin gündelik işçi çalıştırıyoruz. Ürünlerimizin büyük çoğunluğunu ihracat yapıyoruz. Şuan şeftali hasadındayız. Bu üründe yaklaşık 500 ton kapasitemiz var. Dünyanın birçok ülkesine başta Rusya, Romanya, Ukrayna, Dubai, Lübnan, Suudi Arabistan’a ihraç ediyoruz. Ürünler seçiliyor. Kaliteli ürünler yurtdışına, 2. kalite ürünler iç piyasaya gönderiliyor” dedi. "Tarladan 10 liraya çıkıyor" Türkiye’de ilk meyve hasadının Hatay, Adana ve Mersin bölgesinde yapıldığını ifade eden Toklucu, "Bu şeftalinin türü Transvalia’dır. Özellikleri uzun raf ömrü vardır. Şuan şeftalinin tarladan çıkış fiyatı 10 lira. Geçen sene don felaketinden dolayı ürün azdı ve 20 lira tarladan çıkış fiyatıydı. Rekoltemiz her sene olduğu gibi bu sene de çok yüksek. 10 Temmuz’a kadar bu şeftalinin hasadı devam eder. Dalından toplanır, meyve seçme tezgahında seçilir. Daha sonra soğutularak ambalajlanır, paketlenir. Kara, hava, deniz yoluyla dünyanın birçok ülkesine ihraç edilir” diye konuştu. Hatay’da depremden dolayı 50 tane ihracatçı firmanın 47’sinin Adana bölgesine taşındığını belirten Toklucu, tarımın sürekliliği için çalışmak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.

Kuşadası’nda ‘Rich May’ cinsi şeftalinin hasadına başlandı Haber

Kuşadası’nda ‘Rich May’ cinsi şeftalinin hasadına başlandı

Parlak kırmızı rengi, iriliği ve aromasıyla dikkat çeken Rich May şeftalisi, dalından özenle toplanıp kasalara yerleştirildikten sonra Avrupa ülkeleriyle Rusya’ya ihraç ediliyor. Türkiye’de sahip olduğu doğal ve tarihi güzelliklerin yanı sıra mandalinasıyla da ünlü olan Kuşadası’nın Davutlar Mahallesi’nde ‘Rich May’ cinsi şeftalinin hasadına başlandı. En önemli özelliği parlak kırmızı rengi, iriliği ve aroması olan şeftaliyi üreticiler, sabahın erken saatlerinde yetiştiği ağaçlardan özenle topluyor. Seçme işlemine tabi tutularak boylarına göre ayrılan sarı etli şeftaliler, kasalara yerleştirildikten sonra yurt içine ve yurt dışına gönderilmek üzere soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Hasat zamanından iki hafta sonra bile dalındaki gibi sert bir halde kalabilen Rich May cinsi şeftalinin, bölgede yaklaşık 20 bin dönümlük bir alanda üretimi yapılıyor. Lezzetiyle ön plana çıkan Rich May şeftalisinden bu yıl 25 bin ton rekolte bekleniyor. ‘Bu yıl rekolte çok iyi’ Davutlar Mahallesi’nin toprak ve mikro iklim açısından meyve yetiştiriciliğine çok uygun olduğunu belirten şeftali üreticisi Tarık Cebeci, “Bölgemiz Türkiye’de şeftali hasadının Mersin’den sonra en erken yapıldığı yer. Bu da biz üreticilere avantaj sağlıyor. Bu yıl Rich May cinsi şeftalide rekolte çok iyi. Paketlediğimiz şeftalileri Rusya başta olmak üzere Avrupa Birliği ve dünyanın diğer ülkelerine ihraç ediyoruz. İç pazarda ise en çok İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden talep alıyoruz. Vatandaşların bu yıl şeftalinin kilosunu pazarda 15-20 liradan satın alacaklarını tahmin ediyoruz” dedi. ‘Üretim maliyetleri arttı’ Bölgede şeftali yetiştiren bir diğer üretici Gani Akgün ise, son dönemde üretim maliyetlerinin çok yükseldiğine dikkat çekti. Çiftçinin özellikle gübre ve zirai ilaç giderlerini karşılamakta zorlandığını belirten Akgün, “Şeftali toplanırken yoğun bir emek ve iş gücü de istiyor. İşçi masraflarımız da geçen yıla göre 2 kat arttı. Yine de şeftali üretiminden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu. ‘Hasadınız bereketli olsun’ Hasat yapan şeftali üreticisini Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çengel de ziyaret etti. Kuşadası’nın sadece bir turizm kenti olmadığını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çengel, “Davutlar Mahallesi’nde şeftalinin yanı sıra mandalina ve zeytin yetiştiriciliği de yapılıyor. Kuşadası Belediyesi olarak çiftçimizin her zaman yanındayız ve daha kaliteli, nitelikli tarım yapabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Şeftali hasadı çiftçimize, kentimize, ülkemize bereketli olsun” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.