TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Şeker Filiz

AGRONEWS - Şeker Filiz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şeker Filiz haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Muz ve Mandalinada Tescilli Yeni Çeşitler Üretildi Haber

Muz ve Mandalinada Tescilli Yeni Çeşitler Üretildi

MERSİN (İHA) - Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen çalışmalar sonucunda 2 mandalina ve 4 muz çeşidi geliştirildi ve tescillendi. Enstitüde, biri keçiboynuzu olmak üzere 4 farklı ürün için de tescil süreçlerinin devam ettiği açıklandı. Türkiye’nin yaş meyve ve sebze üretiminde öne çıkan şehirlerinden biri olan Mersin’de, turunçgil ve muz gibi ürünlerde kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalar sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, uzun süredir devam eden araştırma ve geliştirme projeleriyle yeni türler ortaya koydu. YENİ ÇEŞİTLER: ALARİN, ALADEN VE DÖRT YENİ MUZ TÜRÜ Enstitüde geliştirilen türler arasında mart ayına kadar ağaçta kalabilen "alarin" ve ihracata uygun aromasıyla ocak ayında hasat edilen çekirdeksiz "aladen" isimli 2 mandalina çeşidi yer alıyor. Muzda ise "baba baysal", "alata barışı", "poyraz 46" ve "şeker filiz" isimli 4 yeni çeşit tescillendi. Yeni türler, enstitüde düzenlenen bir toplantıyla tanıtılırken, hasat işlemi Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan tarafından gerçekleştirildi. ÜRÜNLERİN TÜM İŞLEMLERİ TAMAMLANDI Vali Ali Hamza Pehlivan, enstitüde bilim insanlarının çalışmaları sonucu 6 ürünün tescil edildiğini belirtti. Bu ürünlerin, 2 mandalina ve 4 muz çeşidinden oluştuğunu söyleyen Pehlivan, ayrıca biri keçiboynuzu, 3’ü mandalina olmak üzere toplam 10 ürün için çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Pehlivan, yeni ürünlerin denemelerden ve testlerden başarıyla geçtiğini ifade ederek, "Bütün denemeler yapıldı, ürünler bütün testlerden geçti. Alanda dayanıklılık ve sürdürülebilirlikle ilgili de bilimsel araştırmalar yapıldı. Ürünler bugün itibarıyla literatüre kazandırılmış oldu. Bundan sonraki aşamada ürünlerin yaygın üretimiyle ilgili çalışmalar sürdürülecek" şeklinde konuştu. Enstitüdeki çalışmaların tarım sektörüne önemli katkılar sunduğunu vurgulayan Pehlivan, yeni türlerin raf ömrü uzun ve dayanıklı özellikleriyle üreticilere büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.