TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Şeker Pancarı

AGRONEWS - Şeker Pancarı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şeker Pancarı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bitkisel Üretimde Meyve ve Sebze Artışta, Tahıllar Düşüşte Haber

Bitkisel Üretimde Meyve ve Sebze Artışta, Tahıllar Düşüşte

İSTANBUL (İHA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait Bitkisel Üretim İstatistikleri'ni açıkladı. Verilere göre, yem bitkileri haricindeki tahılların üretimi bir önceki yıla göre yüzde 5 azalırken, sebze üretimi yüzde 5,6, meyve, içecek ve baharat bitkileri üretimi ise yüzde 2,1 arttı. Yaklaşık üretim miktarları, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 75,5 milyon ton, sebzelerde 33,6 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 28 milyon ton olarak gerçekleşti. TAHIL, YAĞLI TOHUM VE ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ 2024 yılında tahıl üretimi, bir önceki yıla kıyasla yüzde 7,5 azalarak 39 milyon tona geriledi. Buğday üretimi yüzde 5,5 düşüşle 20,8 milyon ton oldu. Arpa üretimi yüzde 12 azalarak 8,1 milyon tona indi. Çavdar ve yulaf üretimi sırasıyla yüzde 15,7 ve yüzde 4,9 oranında azaldı. Mısır üretimi yüzde 10 düşerek 8,1 milyon tona geriledi. Kuru baklagillerde nohut üretimi 575 bin ton, kuru fasulye 279 bin ton, kırmızı mercimek 405 bin ton olarak kaydedildi. Patates üretimi ise yüzde 21,1 artışla 6,9 milyon tona ulaştı. Yağlı tohumlarda soya üretimi yüzde 30,9 artışla 180 bin ton olurken, ayçiçeği üretimi yüzde 0,1 azalışla yaklaşık 2,2 milyon ton oldu. Şeker pancarı üretimi yüzde 8,9 azalarak 23 milyon tona geriledi. SEBZE ÜRETİMİNDE ARTIŞ 2024 yılı sebze üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 5,6 artarak 33,6 milyon tona ulaştı. Domates üretiminde yüzde 9,9, kuru soğanda yüzde 1,2, salçalık kapya biberde yüzde 21,1 oranında artış yaşandı. Buna karşın, hıyarda yüzde 6,9, sivri biberde yüzde 0,6 ve beyaz lahanada yüzde 5 üretim düşüşü kaydedildi. MEYVE VE BAHARAT BİTKİLERİNDE ARTIŞ Meyve, içecek ve baharat bitkilerinin toplam üretimi yüzde 2,1 artışla 28 milyon tona çıktı. Elma ve çilek üretimi sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 10,4 oranında düşerken; nar üretimi yüzde 10,1, üzüm üretimi yüzde 2 arttı. Turunçgil grubunda mandalina, portakal ve limon üretimi sırasıyla yüzde 32,7, yüzde 30,3 ve yüzde 25,6 azaldı. Fındık yüzde 10,3, ceviz yüzde 18,3, Antep fıstığı yüzde 117,6 artış gösterdi. Muz üretimi yüzde 5,9 azalırken, zeytin üretimi yüzde 146,7 gibi dikkat çekici bir artış sergiledi. SÜS BİTKİLERİNDE AZALMA Süs bitkileri üretimi, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,1 düşüş gösterdi. Kesme çiçekler toplam üretimin yüzde 69,5'ini oluştururken, yüzde 0,1 düşüş yaşandı. Diğer süs bitkilerinde ise yüzde 17,4 oranında daha büyük bir azalma görüldü.

Malatya Şeker Fabrikası’ndan 470 Bin Ton Üretim Haber

Malatya Şeker Fabrikası’ndan 470 Bin Ton Üretim

MALATYA (İHA) - Malatya Şeker Fabrikası, 2024-2025 üretim sezonunda 470 bin ton pancar alarak 51 bin ton şeker, 137 bin ton küspe ve 17 bin ton melas üretimi gerçekleştirdi. Bölgenin ekonomik lokomotifi olan fabrika, üretim faaliyetlerini sürdürürken iş gücü eksikliği ve emeklilik sorunlarının çözüm beklediği bildirildi. 120 GÜNLÜK KAMPANYA HEDEFİ Şeker-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, pancar alımının 4 Eylül’de başladığını, 6 Eylül’de işleme sürecine geçildiğini ve kampanyanın ocak ayının ilk haftasında tamamlanmasının planlandığını söyledi. Şimdiye kadar 405 bin ton pancar işlenerek belirlenen üretim hedeflerine ulaşıldı. BÖLGENİN EKONOMİSİNE YÖN VERİYOR Malatya Şeker Fabrikası'nın, kayısıdan sonra Malatya ekonomisinin en önemli girdisini oluşturduğunu belirten Murat, fabrikanın Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman, Sivas, Malatya ve Gaziantep illerindeki 80 bin dekar alanda pancar ekimi yapan bin 250 aileyi desteklediğini ifade etti. Ayrıca, her yıl 50-60 bin kişiye istihdam sağlayarak bölge ekonomisine önemli katkılar sunduğuna dikkat çekti. KALİFİYE İŞ GÜCÜ SORUNU KAPIDA Murat, fabrikanın en önemli sorunlarından birinin kalifiye eleman eksikliği olduğunu vurguladı. Çalışanların çoğunun emeklilik yaşına geldiğini ifade eden Murat, bu sorunun çözülmemesi halinde üretimde aksaklıklar yaşanabileceği uyarısında bulundu. FABRİKA, DEPREMDE LOJİSTİK ÜS OLDU 2023 depreminde Malatya Şeker Fabrikası, 10 bin kişiye barınma sağlayarak ve lojistik merkezi olarak çalışarak kritik bir rol üstlendi. Deprem sonrası yapılan teknik iyileştirmelerle üretimin kesintisiz devam ettiğini belirten Murat, "İki yıldır sorunsuz bir şekilde üretim devam ediyor. Bu yıl da teknik eksikliklerin giderileceği bir revizyon süreci yaşanacak" dedi.

Muş’ta Kar Altında Şeker Pancarı Hasadı Devam Ediyor Haber

Muş’ta Kar Altında Şeker Pancarı Hasadı Devam Ediyor

MUŞ (İHA) - Muş Ovası’nda, kar altında kalan şeker pancarlarının hasadı zor şartlarda sürdürülüyor. Kent ekonomisine 2 milyar 500 milyon TL katkı sağlaması beklenen şeker pancarı, bin 711 çiftçinin 85 bin dönümlük alanda yapılan ekim sonrası Muş Şeker Fabrikası'na taşınıyor. ÇİFTÇİLER KAR YAĞIŞINA HAZIRLIKSIZ YAKALANDI 3 milyon 570 bin dekar tarım arazisiyle Türkiye'nin üçüncü büyük ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası’nda, pancar sökümü ekim ayında başladı. Ancak, bu yıl karın erken yağmasıyla çiftçiler hazırlıksız yakalandı. Kar yağışı tarlaları beyaza bürürken, pancarlarını tarladan çıkaramayan çiftçilerin işleri zorlaştı. Pancarın sökümü için yoğun çaba sarf eden çiftçiler, soğuk hava nedeniyle tarlada ateş yakarak ısınmaya çalışıyor. Traktörler ve kamyonlar çamura saplandığında ise komşu tarlalardaki traktörlerin yardımıyla araçlar çıkarılıyor. "PANCARA ÇOCUK GİBİ BAKIYORUZ" Çiftçi Emrah Soysal, pancarın ekiminden sökümüne kadar büyük emek verdiklerini belirterek, "Ekimi, çapası, ilacı, sulamasını yapıyoruz. Aynı bir çocuğa bakar gibi biz de pancarımıza bakıp büyütüyoruz. İlkbaharda ektiğimiz pancarları şu an söküyoruz. Çok zor bir emek, Allah kimseyi emeğinden mahrum etmesin. Yaz aylarından beri uğraşıyoruz" dedi.  Soysal, "Bu sene kar erken yağdı. Pancarlar kar altında kaldı. Söküme ekim ayında başladık ve hala çalışıyoruz. İnşallah emeğimizin karşılığını alırız. Pancarı traktörle çıkarıp, kamyon ve römorkla taşıyoruz. Karın erken yağması işimizi çok zorlaştırdı ama buna rağmen işimize devam ediyoruz. Tabii hava çok soğuk olduğu için tarlada ateş yakıp ateşin başında ısınmaya çalışıyoruz. İnşallah pancar sökümünü bitirip bu sezonu kapatacağız" ifadelerini kullandı. "GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ" Bir diğer çiftçi Ömer Subaşı ise, "İlkbaharda ektiğimiz pancarları tarlalarda iki ay önce sökmeye başladık ve söküm işlerimiz devam ediyor. Tarlalar çok olduğu için sökümü yetiştiremedik. Kar yağışı ile birlikte tarlalar kar altında kaldı. Bizler de şu an gece gündüz büyük emekler ve uğraşlarla pancarları sökmeye çalışıyoruz. İnşallah daha fazla kar yağmadan çalışmaları bitiririz" diye konuştu. Kar yağışıyla birlikte zor şartlarda devam eden şeker pancarı hasadı, çiftçiler için fiziksel ve ekonomik açıdan büyük bir mücadele anlamına geliyor. Çiftçiler, yıl boyunca verdikleri emeğin boşa gitmemesi için zorlu kış koşullarında bile durmaksızın çalışmaya devam ediyor.

Sivas’ta Şeker Pancarları Kar Altında Kaldı Haber

Sivas’ta Şeker Pancarları Kar Altında Kaldı

Pancar Sevkiyatında Aksaklık Üreticiyi Mağdur Ediyor Sivas'ta şeker pancarı üretimi yapan çiftçiler, hasadı yapılan yaklaşık 60 bin ton pancarın kar altında beklemesi nedeniyle hem verim kaybı hem de ekonomik zarar yaşadı. Ekim ayında hasat edilen pancarların sevkiyatı, Malatya Şeker Fabrikası'nın organizasyonundaki gecikmeler nedeniyle iki aydır gerçekleştirilemiyor. Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, yaşanan aksaklıkların ülke ve Sivas ekonomisine büyük zarar verdiğini belirterek, “Bir milyon ton şeker pancarı üreten Sivas, yaklaşık beş fabrikayı besliyor. Ancak sevkiyatların yapılamaması çiftçilerimizi zor durumda bıraktı. Pancarın verim kaybı yaşaması üreticinin gelirini ciddi şekilde etkiliyor” dedi. “Kazancımız Zarar Oldu” Üreticilerden İsmail Hakkı Özkur, pancarların fabrikalarca belirtilen şekilde sökülüp hazırlandığını ancak sevkiyatların yapılmaması nedeniyle kar altında kaldığını söyledi: “Ekim ayında söküme başladık. Fabrika ‘15-20 gün içinde gelip alacağız’ dedi. Ancak aradan 1.5-2 ay geçti, pancarlarımız hâlâ tarlada. Bu süreçte pancarlar yüzde 5-10 oranında fire verdi. Çiftçinin kazancı zaten yüzde 5-10, yani tamamen zarar ediyoruz.” Çözüm Bekleyen Sorun Budaklı Köyü Muhtarı Muammer Ziynet, pancarların kar altında kalmasının çiftçiyi ekim yapamaz hale getirebileceğini belirtti. “Eğer bir an önce bu sorun çözülmezse çiftçi daha büyük zarar görecek. Yollarımız da bu süreçte iyileştirilmeli” dedi. Sevkiyatların bir an önce başlaması gerektiğini vurgulayan çiftçiler, yetkililerden destek bekliyor. Bu gecikmelerin gelecek yıllarda şeker pancarı üretimini de olumsuz etkileyebileceği ifade ediliyor.

Sivas'ta Kuraklık Nedeniyle Tarımda Kısıtlamalar Başladı   Haber

Sivas'ta Kuraklık Nedeniyle Tarımda Kısıtlamalar Başladı  

SİVAS (İHA) - Sivas'ta son üç yılda hububat üretiminde önemli rekorlar kırılırken, kuraklık barajlardaki su seviyelerini tehlikeli derecede düşürdü. Bu durum, 120 bin dönüm arazide sulu tarımın kısıtlanmasına yol açtı. Başta şeker pancarı ve patates gibi suya ihtiyaç duyan ürünlerde kısıtlamalar uygulanırken, çiftçiler alternatif tarım ürünlerine yöneldi. Ayrıca, kuraklık etkisinin görüntülendiği barajlar, dronla havadan çekilen fotoğraflarla da gözler önüne serildi. Sivas Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Çetindağ, açıklamalarında Pusat-Özen, Ulaş Karacalar ve Kangal Kocakurt barajlarındaki doluluk oranlarının düşmesi nedeniyle sulu tarımda kısıtlamalar getirildiğini belirtti. ŞEKER PANCARI VE PATATESTE KISITLAMAYA GİDİLDİ Çetindağ, "Bugün 11'inci ayın yarısına geldik. Şu anda yaklaşık 6'ncı aydan bu yana yağmur yağmadı. 2024 yılı dolu dolu geçti, tüm ürünlerde en üst seviyelere çıktık fakat şu an kuraklığın yaşanmasından dolayı büyük sıkıntılar yaşanıyor. Biliyorsunuz, Sivas'ımız şeker pancarında ve patateste Türkiye'deki sayılı illerimizden biri. 6'ncı aydan bu yana yağış olmadığı için barajlarımız yüzde 20 ile yüzde 10 arasında kaldı" dedi. Kuraklık nedeniyle önümüzdeki yıl şeker pancarında, patateste ve yem bitkilerinde yani suyu daha çok isteyen bitkilerde bir kısıtlamaya gidildiğini de ifade etti. İlerleyen aylarda yağış olması durumunda, bu kısıtlamaların yeniden değerlendirileceğini belirten Çetindağ, "Kuraklık her geçen yıl ilerliyor ve Sivas da bunu iliklerine kadar yaşıyor. Şu anda rakıma bakıldığında Sivas, en yüksek rakıma sahip olan illerden bir tanesi, bir damla yağmur düşmedi. Şu anda bunu kara kara düşünüyoruz ama ümidimizi de kesmiyoruz. Sivas'ımızda kar ve yağmur olmadığı sürece büyük sıkıntı yaşanıyor. Sadece barajlar değil yer altı sularımız için de yağmur ve kar olması lazım. Eğer istediğimiz gibi kar yağar, barajların doluluk oranı artarsa bu karar tekrardan değerlendirilecek" dedi. Çiftçilerin hazırlıklı olduğunu ve önümüzdeki yıl aynı sıkıntıların yaşanmaması için umutlu olduklarını da sözlerine ekledi.

Malazgirt’te pancar üreticilerinin sorunları masaya yatırıldı Haber

Malazgirt’te pancar üreticilerinin sorunları masaya yatırıldı

Muş’un Malazgirt ilçesindeki şeker pancarı üreticilerinin sorunları masaya yatırıldı. Malazgirt Ziraat Odası Başkanlığının toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Ağrı Şeker Fabrikası Müdürü Kürşat Erdoğan, Ağrı Şeker Fabrikası Ziraat Müdürü Mehmet Bayram, Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, Malazgirt Pancar Şefi İbrahim Bostancı ve Malazgirtli şeker pancarı üreticileri katıldı. Şeker pancarı üreticilerinin karşılaştığı sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda konuşan Ağrı Şeker Fabrikası Müdürü Kürşat Erdoğan, Malazgirt pancar üreticilerinin sorunlarını ve sıkıntılarını dinlemek amacıyla Malazgirt ilçesine geldiklerini belirtti. Erdoğan, “Geçen yıllarda yaşanan sorun ve sıkıntıların tekrarlanmaması için var gücümüzle çalışacağız. Her konuda sizlerin yanında olacağız. Ayrıca, tohum olarak da sizlere yerli tohum önerisinde bulunmak istiyorum” dedi. Toplantıda, üreticilerin karşılaştığı kota sıkıntıları, yerli tohum, pancar kuyrukları, maliyetlerin artması gibi konular ele alınarak bu sorunlara yönelik çözüm yolları görüşüldü. Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç ise üreticilerin yaşadığı sıkıntıları detaylı bir şekilde anlatarak, Ağrı Şeker Fabrikası yetkililerinden destek talep etti. Malazgirt Pancar Şefi İbrahim Bostancı da, şeker pancarı üretiminde yerli tohum kullanımının önemine değinerek, yerli tohumların adaptasyon kabiliyetinin yüksek olduğunu ve üreticilere büyük avantajlar sunduğunu vurguladı. Toplantıya katılan şeker pancarı üreticileri ise sorunlarını doğrudan yetkililere iletme fırsatı buldukları için memnuniyetlerini dile getirdiler.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.