TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Seydikemer

AGRONEWS - Seydikemer haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Seydikemer haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Büyükşehirden Seydikemer’li kadın üreticilere kıl keçisi desteği Haber

Büyükşehirden Seydikemer’li kadın üreticilere kıl keçisi desteği

Büyükşehir Belediyesi Seydikemer ilçesinde 52 kadın üreticiye 156 adet kıl keçisi dağıtımı gerçekleştirdi. Seydikemer ilçesinde düzenlenen kıl keçisi dağıtım törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Seydikemer Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Güven, CHP Seydikemer İlçe Başkanı Cemil Daydır ve vatandaşlar katıldı. Kıl Keçisi dağıtım töreninde konuşan Seydikemer Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Güven “Büyükşehir Belediyemiz tarafından 52 kadın üreticimize kıl keçesi dağıtımı için buradayız. Tarım ve hayvancılığa verdiği destekten ve ilçemize yaptığı yatırımlardan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’e teşekkürler ederim” dedi. Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca “Fethiye ve Seydikemer ilçelerimize büyük destek veren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Gürün’e sonsuz teşekkürlerimizi sunarım” dedi. Başkan Gürün, “Çiftçilerimizin yanındayız” Tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yapana Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Muğla’da nüfusumuzun yüzde 55’i kırsalda yaşıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak Muğla’mızda tarıma, üreten köylümüze ayrı bir önem verdik. Kurduğumuz tarım laboratuvarıyla hangi topraktan hangi ürünle en fazla verim elde ederiz çalışmasını yaptık. Yerel Tohum merkezi, deneme bahçeleri, meyve sebze kurutma tesisi, ipekböcekçiliği, meyve fidanı, yem bitkisi dağıtımı gibi birçok yenilikçi projeyi Muğla’mızda hayata geçirdik. Üretmek için çabalayan çiftçimizin yanında olmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” dedi. Başkan Gürün, “379 kadın keçi üretimi yapıyor” Başkan Gürün “Kadınların üretime katılması, üretime kadın eli değmesi, kadının toprağına sahip çıkması çok önemlidir. Üretimin ana aktörü her zaman kadındır. Keçi üretimi gerçekten çok önemli. Etin kilosunun kaç lira olduğunu biliyorsunuz. Keçi üretiminin ne kadar önemli olduğunu şimdi görüyoruz. Bugün üniversiteyi bitirmiş 30 kadın keçi üretimi yapıyor. Ciddi anlamda ekonomik girdi sağlıyorlar. Menteşe, Kavaklıdere, Ortaca, Ula, Fethiye’de 379 kadın keçi üretimi yapıyor. Bugüne kadar 1137 keçi dağıtımı gerçekleştirdik” diye konuştu.

Rusya’ya domates ihracatında kota 500 bin tona çıktı Haber

Rusya’ya domates ihracatında kota 500 bin tona çıktı

Türkiye’den Rusya’ya önemli ihracat kalemlerinden olan ve Fethiye ve Seydikemer ilçelerinden gönderilen domates ihracatında Rusya daha önce 350 bin ton olan Domates ihracat kotasını 500 bin tona çıkardı. Rusya’ya domates ihracatında 350 bin ton kotanın dolduğunu dile getiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, kota artırma kararının tam zamanında alındığını ve sektöre ilaç gibi geldiğini kaydetti. “Kota artırımıyla Türk domatesi Rus sofralarındaki yerini daha güçlü bir alacak” diyen Uçak, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşme sonrasında artan kota bizleri mutlu etti. Geçtiğimiz yıllarda domates ihracatında lider olan Rusya Federasyonu kota sorunu nedeniyle 5’inci sıraya kadar gerilemişti. Kota artırımıyla Rusya’ya domates ihracatımızın tekrar eski parlak günlerine dönmesini bekliyoruz. Domates ihracatında 2023 yılı için belirlediğimiz 500 milyon dolar hedefine ulaşmamızı sağlayacak bir karar” dedi. Türkiye’nin domates ihracatı 2022 yılının ocak - haziran döneminde 247 milyon dolar iken, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 32’lik artışla 326 milyon dolara yükseldi. Romanya 61 milyon dolarlık domates talebiyle zirvede yer alırken, Türkiye’den Ukrayna’ya 51 milyon dolarlık domates gönderildi. Polonya 38,6 milyon dolarlık taleple zirvenin üçüncü basamağının sahibi olurken bu ülkeleri 35,5 milyon dolarla Almanya ve 29,5 milyon dolarla Rusya izledi.

Toprak Büyükşehir’den, üretim kooperatiflerden Haber

Toprak Büyükşehir’den, üretim kooperatiflerden

Bugüne kadar üç ilçede 434 dekar arazi kaba yem üretim merkezi haline getirildi. Türkiye’de ilk olan proje ile hayvancılıkla uğraşan kooperatif ortağı üreticilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesi, sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması hedefleniyor. Geçtiğimiz yıl başlayan proje çerçevesinde kooperatif ortağı hayvancılıkla uğraşan çiftçilere doğrudan kaba yem desteği yapan Büyükşehir Belediyesi; mülkiyeti kendisine ait olan Yatağan İlçesi Madenler Mahallesi’nde 40 dekar, Seydikemer İlçesi Korubükü Mahallesi’nde 33 dekar, İzzettin Mahallesi’nde 22 dekar, Milas İlçesi Koru Mahallesi’nde 339 dekar olmak üzere toplamda 434 dekar tarım arazisinde yem bitkisi tohumu ekimi yaptı ve hasadını tamamladı. Büyükşehir Belediyesi’nin kaba yem desteğinden yaklaşık 700 kooperatif ortağı üreticinin yararlanması bekleniyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin il genelinde sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması için yaptığı çalışmalar ile hem üretim artıyor hem de çiftçilere önemli destek sağlanıyor. İl genelinde hayvancılığın iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için projeler üreten Büyükşehir Belediyesi, küçük ve büyük baş hayvan yetiştiriciliği yapan özellikle de süt sığırı yetiştiriciliği yapan çiftçilerin kaba yem ihtiyacına destek olmak için çalışmalarına devam ediyor. Mülkiyeti kendisine ait tarım arazilerinde çok yıllık ve tek yıllık yem bitkilerinin ekimlerini yapan Büyükşehir Belediyesi, bölgede bulunan kooperatifler ile işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdürüyor. Kooperatif ortağı hayvancılıkla uğraşan çiftçilere doğrudan destekleme yapan Büyükşehir Belediyesi, proje ile hem hayvan yetiştiriciliğinin maliyetini düşürüyor, hem de üreticiye destek sağlıyor.

Gökkuşağı alabalık üretimine 1 milyon TL’lik destek Haber

Gökkuşağı alabalık üretimine 1 milyon TL’lik destek

Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından üretim verimliliğinin arttırılması amacıyla 1 milyon TL destek projesi hazırlandı. Alabalık üretiminde önemli bir yere sahip Seydikemer ilçesi Eşen Çayı havzasında üretilen gökkuşağı alabalığının üretim verimliliğinin arttırılması amacıyla hazırlanan projenin protokolü imzalandı. Proje, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının destekleriyle, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği ortaklığında yürütülecek. Eşen Çayı havzasında faaliyet gösteren gökkuşağı alabalığı işletmelerinde verimlilik ve kaliteli üretim başta olmak üzere güvenli gıda arzı ile üreticilerin hem iç piyasada, hem dış piyasada rekabet gücünün artırılması hedefleniyor. Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının yaklaşık 1 milyon TL destek verdiği proje ile üretimde verimliliğin ve kalitenin yanı sıra işletme karlılığı arttırılacak. Ayrıca işletme sorumlularına verilecek eğitimlerle biyogüvenlik kültürünün de geliştirilmesi hedefleniyor. Hazırlanan projenin protokolü Valilik 75. Yıl Toplantı Salonunda taraflarca atıldı. Protokol törenine Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversite Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, Proje koordinatörü Tarım Orman İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın, Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı, Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Emrah Şimşek ve araştırmacılar katıldı.

Dut fidanı üretiyor, ipekböcekçiliğini destekliyor Haber

Dut fidanı üretiyor, ipekböcekçiliğini destekliyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi, ipekböcekçiliğinin ana besin maddesi olan dut yaprağı için fidan üretimini başladı. 2022 yılında Akıllı Tarım Çiftliği’nde 4 bin adet dut fidanı üretilerek dikime hazırlandı. Geleneksel tarımsal üretimin desteklenmesi, sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması, İpekböcekçiliğinin tekrar canlanması ve alternatif tarımsal faaliyet imkanı oluşturması için Büyükşehir Belediyesi ipekböcekçiliği desteklemelerine devam ediyor. İpekböcekçiliğinin en önemli besin kaynağı olan dut fidanı Büyükşehir Belediyesi tarafından Bahçeyaka Akıllı Tarım Çiftliği’nde üretilmeye başlandı. 2022 yılında 4 bin adet üretilen dut fidanı ipekböcekçiliği üretimi için talep eden üreticilere ücretsiz verilecek. Seydikemer ve Menteşe’de dikilen dut fidanları ipekböcekçiliği için gelişiyor Muğla Büyükşehir Belediyesi 2020 yılında Seydikemer İlçesi Çobanlar Mahallesi’nde mülkiyeti kendisine ait 15 dekarlık tarım arazisine ipekböceğinin önemli besin kaynağı olan 3 bin 300 adet dut fidanın dikimini yapmıştı. Bakımları düzenli yapılan arazi ile dut fidanları bugüne kadar yaklaşık 15-20 kutu ipek böceği besleyecek kapasiteye ulaştı. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi aynı araziye 100m2 alana sahip ipekböceği besleme evi yaptı. Böylelikle ipek böceği yetiştiriciliği konusunda modern ve çağdaş uygulamalar yapılmasına imkan sağlandı. İpekböcekçiliği projesini tüm Muğla’ya yaymak için çalışmalarına devam eden Büyükşehir Belediyesi Menteşe Belediyesi ile de işbirliği yaparak mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait 4 bin 600m2 alana, mülkiyeti Menteşe Belediyesi’ne ait Bayır Mahallesi’nde 12 bin 400 m2 alana dut fidanı dikti ve üreticilerin hizmetine sundu. Seydikemer’de olduğu gibi Bayır Mahallesi’ne de çağdaş ve modern üretim uygulamaların sağlanması için 100 m2 ipek böceği besleme evi yapılarak üreticilerin hizmetine sunuldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.