TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sıcak

AGRONEWS - Sıcak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sıcak haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tarladan sofraya acının serüveni Haber

Tarladan sofraya acının serüveni

Güneşte kurutulan kırmızı renkteki biberler çeşitli işlemlerden geçirilerek pul biber ve isot reçeli olarak yemeklere tat ve lezzet veriyor. Türkiye’nin yemeklik isot (Pul Biber) ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Şanlıurfa’da biber hasadı başladı. Güneşte kurutulan biberler çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra isot haline getiriliyor. İlkbaharda fide olarak ekilen, bakım ve sulamanın ardından ürünü elde edilen biber bu yıl kavurucu sıcağın etkisi ile erken hasat edilmeye başlandı. Kavurucu sıcaklar işçilerin mesaisini zorlaştırıyor Tarlada yetişen biber, sıcağın etkisi ile çabuk olgunlaşıp kırmızı rengi alıyor. Bu da tarlada çalışan kadınların işini daha da zorlaştırıyor. Tadı ve kokusuyla birçok yemeğe lezzet katan, tescilli kırmızı renkteki biberler, kadınlar tarafından toplandıktan sonra yıkanarak ayıklanıyor. Kadınların acı serüveni yaklaşık 4 ay sürüyor Ekimden çapasına, toplanıp ayıklanmasına ve isot haline getirilip yemeklere konulmasına kadar her işlemde kadınların büyük emeği var. Kadınlar tarafından tarladan toplandıktan sonra gölgelik bir alana getirilen biberler, temizlendikten sonra doğranarak yere serilen bezlerin üzerine dökülüyor. Güneş altında kurutulmaya bırakılan biberler, çeşitli işlemlerden geçerek isot (Pul Biber) veya biber reçeline dönüşüyor. "Hasat erken başladı" Sıcaklar nedeniyle hasadın bu yıl erken başladığını söyleyen çiftçi İsmail Bulut, "Biber kızarıp kırmızı halini aldıktan sonra işçiler tarafından toplanıyor. Belli bir işlemden geçtikten sonra onu parçalıyoruz, güneşe tutup kurutuyoruz. Belli bir aşamadan sonra kırmızı pul biber, isot haline dönüştürüyoruz. Genelde yüzde 90 kadınlar çalışıyor, yüzde 10 da erkeklerin katkısı oluyor. Bu sene biberlerimiz sıcaklardan dolayı erken kızardı. Bu Urfa’ya has bir biber, tescilli bir ürünümüz. Tadını, aromasını Türkiye’nin hiçbir yerinde bulamazsınız. İsotu çiğköftede kullanıyoruz. Özellikle ciğer kebabına tadını veren isot zaten. Türkiye’nin başka yerinde ektiğiniz zaman bu aromayı, tadı alamazsınız” diye konuştu. Biberin yüzde 41’i Şanlıurfa’da üretiliyor Yurt genelinde 285 bin tonluk biber üretiminin 2023 yılından 115 bin tonu Şanlıurfa’da üretildi. Şanlıurfa’da üretilen 115 bin ton kurutmalık ve pul biber Türkiye’nin her yerindeki yemeklere tat katıyor. Ayrıca Türkiye’deki biber üretiminin yüzde 41’ni üreten Şanlıurfa, bu konuda ilk sırada yer alıyor.

Ordu’da fındık hasadı başladı Haber

Ordu’da fındık hasadı başladı

Sıcak havadan dolayı hasatta zorlandıklarını belirten üreticiler, fiyatların açıklanmasını talep ettiler. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından olan fındık, bazı kesimlerde olgunlaştı. Altınordu ilçesinin Saraycık, Turnasuyu ve Kayabaşı Mahallelerinde, Perşembe ilçesinin sahil kesimlerinde erken olgunlaşan mahsullerini toplamak için sabahın erken saatlerinde bahçeye giren fındık üreticileri ve işçiler, yeni sezonun ilk hasadını yapmaya başladı. Üreticiler hava sıcaklıklarının hasadı zorlaştırdığını, fiyatların ise açıklanması gerektiğini söylediler. “Geçen yıllara göre fındık daha güzel” Saraycık Mahallesi’nde fındık hasadına başlayan Ömer Aksu, saat 07.00 itibarıyla bahçeye girerek hasada başladıklarını söyledi. Yağmur olmadığı sürece hasadın bu şekilde devam edeceğini söyleyen Aksu, “Sezon geçen yıllara göre güzel, fındık da randıman da güzel. Ancak fiyatlardaki belirsizlik tedirgin ediyor. Şimdiye kadar fiyatın açıklanması gerekiyordu. İnşallah iyi bir fiyat verilir diye düşünüyorum. Arazi yapısı engebeli, yağmur yağdığı dönemlerde fındık toplarken çok zorlanıyoruz. Sadece toplamak değil, sonrasında da bir sürü prosedürü var. Türkiye genelinde ilk olarak bizim mahalle toplamaya başlıyor. Biz yere düşmeden fındığı topluyoruz. Bu nedenle bizim buralarda erken başlanıyor” diye konuştu. “Bu bizim geçim kaynağımız” Fındık hasadı yapan Hatice Aksu ise “Bu yıl çok şükür hasada başladık ancak fiyatların düşük olma ihtimali bizi endişelendiriyor. Hasat zor geçiyor, ailecek topluyoruz. Fındığımız az olduğu için kendi kendimize yetiyoruz. Bir yıl boyunca fındığı bekliyoruz, geçimimizi bununla sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi. Sahil kesimlerine fındık harmana indi Bazı üreticiler işçi alarak hasadını yaptıkları fındığı harmanlara getirdi. Üreticiler, fındıklarının erkenden olgunlaştığını, bu nedenle toplayıp harmana getirdiklerini belirtti. Öte yandan oluşturulan komisyon tarafından yürütülen rekolte tespit çalışmalarına göre Türkiye genelinde bu yıl 738 bin 931 ton, Ordu’da ise 202 bin 41 ton fındık üretimi olması bekleniyor.

Sarıgöl’de üzüm hasadı başladı Haber

Sarıgöl’de üzüm hasadı başladı

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde üzüm hasadına başlandı. Temmuz ayının 15'inden önce erkence üzüm türü olan Superiol ve Trakya İlkeren üzümlerinin hasadına devam edilen ilçede havaların çok sıcak gitmesi üzerine Çekirdeksiz Sultaniye üzümlerin kırsal alanlarda erken hasadına neden oldu. Sarıgöl ve çevresinde 120 bin dekarlık üzüm bağında sabahın erken saatlerinde üzüm bağlarına giren tarım işçileri kestikleri üzümleri kamyonlara yükleyerek büyük illerdeki hallere göndermeye devam ediyor. Sarıgöl Ovasında Superiol türü üzümün bağda kilosu 25-50 lira arasında kalitesine göre alımı yapılırken diğer yandan Çekirdeksiz Sultaniye üzüm kırsal alanlardaki bağlardan kilosu 25-45 lira arasında kalitesine göre alımı yapıldığı öğrenildi. Sarıgöl Emcelli Mahallesinden üzüm üreticisi İlyas Karadağ Superiol türü üzümlerinin kilosunu 50 liradan sattığını ifade etti. Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ise hava şartlarının bu yıl Sultaniye üzüm başta olmak üzere 20 gün önceden geliştiğini ifade ederek, "Sultaniye Üzümlerimizde geçtiğimiz yıllarda ağustos ayının 20'sinden sonra hasadına başlanırdı. Bu yıl 20 gün önceden olgunlaşma gösteren üzümün satışına başlandı. İlçemizde iç piyasa ve ihracatlık üzüm var. Şuan iç piyasaya Sultaniye üzümler 25-35 lira arasında bağdan kesiliyor. Üzüm üreticilerimizi uyarıyorum. Açığa üzüm satmayın havalar sıcak iken kurutulur bu yıl kuru üzüm fiyatı iyi olacak çünkü geçen yıllardan stok kuru üzüm yok. Tüccarlar bile geçen yılın kuru üzümünün kilosunu 125-150 liradan alıyor. Tekrar edeyim açık üzüm vermeyin kurutun. Kapalı alanlarda bulunan üzümlerimiz kaliteli. Bağcılar her gün üzümlerin salkımlarıyla yakından ilgileniyor. Bu nedenle üzümlerimizi değerinde satmaya çalışın. Peşin satın ki geçmiş yıllarda yaşanan mağduriyetleri yaşamayın." dedi.

Diyarbakır’da sıcakta işçilerin domates mesaisi başladı Haber

Diyarbakır’da sıcakta işçilerin domates mesaisi başladı

Diyarbakır'da kurutmalık domates mesaisi, Vali Murat Zorluoğlu'nun katılımıyla düzenlenen programın ardından başladı. Kentte son 3 yılda toplam 35 bin 500 dekar alanda 355 bin ton üretilen domatesin büyük bölümü Avrupa, Amerika ve Kanada'ya ihraç edilerek, pizza sosunda kullanılıyor. Diyarbakır'ın Karacadağ bölgesinde yetiştirilen domatesler, kurutulduktan sonra dünyanın dört bir tarafına ihraç edilecek. Kentteki hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine rağmen işçiler, domatesleri tarladan getirip kurutmak için bıçaklarla tek tek kesiyor. Kesilen domatesler daha sonra tuzlanıp, güneş altında 10 gün bekletiliyor. Kurutulan domatesler Avrupa, Amerika ve Kanada'ya ihraç edilirken, İtalya'da pizza yapımında sos olarak kullanılıyor. Domates kurutma işi, bölgede yüzlerce kişiye istihdam sağlıyor. Merkez Bağlar ilçesi kırsal Gömmetaş Mahallesi'nde düzenlenen kurutmalık domates sergisine Vali Murat Zorluoğlu da katıldı. Zorluoğlu, işçilerle birlikte domates kesti, tuzlama yaptı. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Zorluoğlu, “Diyarbakır'da tarım potansiyeli oldukça yüksek malumunuz. Bu manada tabii çok iddialı olduğumuz ve Türkiye ölçeğinde ciddi bir pay sahibi olduğumuz ürünlerimiz var. İşte buğday gibi, pamuk gibi, mısır gibi, mercimek gibi. Gerçekten çok büyük miktarlarda Diyarbakır'da üretiliyor. Ancak son zamanlarda ürün çeşitliği politikamızın da bir gereği olarak domates üretiminde de epey bir mesafe kat edilmiş. Ve bu yıl özellikle kurutulmuş domates anlamında yaklaşık 235 bin ton domates rekoltesi bekliyoruz. Bunlar kurutulduğunda yaklaşık yüzde 10'luk bir kurutulmuş ürün elde ediliyor. Yani 30-35 bin ton civarında kurutulmuş domates elde etmiş olacağız. Bu tabii verimi gittikçe artan bir alan. Yani daha önceki yıllarda dekar başına verim daha azken, şimdi son zamanlarda zirai mücadeleyle de birlikte daha etkili, verimli üretim gerçekleşiyor. Gittikçe artan miktarı elde etmeye başladık. Bu sevindirici bir şey” dedi. Kurutulan domateslerin aynı zamanda İtalya'ya da gönderilerek pizza sosunda kullanıldığını dile getiren Zorluoğlu, “Aynı zamanda istihdama da önemli katkı sağlayan bir alan bu. Tabii burada bu kurutulan domates normal güneş ışıklarıyla kurutulduğu için domatesteki mineral kaybı ve benzeri eksiklikler olmuyor. Çok daha kaliteli, lezzetli bir domates, kuru domates elde edilmiş oluyor. Buradan arkadaşlarımız bu kuruttukları malzemeyi tabii İzmir bölgesine götürüyorlar. Orada paketledikten sonra oradan da daha çok yurt dışına ve ağırlıklı olarak da İtalya'ya muhtemelen pizza yapımı için daha çok kullanılıyor. Bunlar ihraç ediliyor. Yani burada üretilen domates İtalya'da bir restoranda bir pizzaya malzeme olarak, oradaki lezzet olarak ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden Diyarbakır'a gelerek kurutmalık domates işinde çalışan Hülya Bengi, 7 yıldır bu işi yaptığını belirtti. Bengi, “Domatesleri burada ikiye bölüp, güneş altında kurutuyoruz. Sabahın 04.00'ünde buraya çalışmaya gelip, saat 09.00 olunca kahvaltı molası veriyoruz. Akşam saat 19.00'da da evimize gidiyoruz. Güneş altında çalışmak çok zor oluyor. Ama buna mecburuz. Ekmek parası sonuçta. Bu işi yapmazsak para kazanamayız. 7 yıldır domates kurutmalık işinde çalışıyoruz. Aslında artık zor gelmiyor, alıştık” ifadelerine yer verdi. Kardeşi Hediye Bengi ise, şunları kaydetti: “Domatesleri ortadan ikiye ayırıp kurutuyoruz. Hava sıcak, ama bu işi yapmak zorundayız. Çünkü yazın çalışacak yer burasıdır. 7 yıldır bu işi yaptığımız için artık alıştık.”

Kapuzları tek tek sararak kavurucu sıcağa karşı çözüm buldu Haber

Kapuzları tek tek sararak kavurucu sıcağa karşı çözüm buldu

Hatay'ın bereketli topraklarında başlayan karpuz hasadıyla birlikte damak çatlatan lezzet tarladan 10 ile 15 TL arasında alıcı buluyor. Kavurucu sıcakların mevsim normallerinin üstünde gittiği bu günlerde üretici tarladaki karpuzları tek tek sararak sıcağa karşı korumaya aldı. Depremin vurduğu Hatay'da yaralar üreterek ve emek vererek sarılmaya devam ediyor. Bereketli topraklarında birçok ürün yetişen Hatay'da yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte damak çatlatan lezzetlerde sırasıyla hasat ediliyor. Arsuz ilçesi Kurtbağı Mahallesi'nde açık alanda yetiştirilen karpuzun hasadı başladı. Lezzetiyle damaklarda tat bırakan doğal karpuz, tarladan kilogramı 10 ile 15 TL arasında alıcı buluyor. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde gittiği bu günlerde Adana ve Diyarbakır'da çiftçinin ürünü ani sıcaklıkla birlikte zarar görmüştü. Kurtbağı Mahallesi'nde karpuz üreten Sezer Kala, mahsulün yanmaması için çözümü tek tek gazeteyle sarmakta buldu. “Güneşin karpuzu yakmasını önlemek için gazeteyle önce denedim, sonra baktım faydasını gördüm” Kurtbağı Mahallesi'nde hasat yapan Sezer Kala (34), karpuzları tek tek gazeteyle sararak sıcağa karşı önlem aldığını belirterek, “Hava sıcak ama mecbur hasadı yapmamız lazım çünkü bayağı bir emek var. Bu emeği heba edemeyiz. Karpuz olgunlaşma dönemine girdiğinde artık gücü meyveye verdiği için çalı biraz yetersiz kalıyor. Artık karpuz büyüdüğü için bazı karpuzlar açıkta kalıyor ve güneşe bakan yanları yakıyor. Güneşin karpuzu yakmasını önlemek için gazeteyle önce denedim, sonra baktım faydasını gördüm. Güneş yakmıyor sonra hepsini gazeteyle kapladım. Hararetli bir çalışmamız yok zaten yabancı da değiliz eş, dost ve akraba çalışıyor. 2 bin ve 3 bin TL yevmiye. Geçen yıllarda hepsini bir ekiyordum ama bu yıl farklı bir sistem uyguladım belli bir aralıklarla ektim 1 ay 20 gün arayla. Geçen hafta karpuz hasadına başladık, şu anda devam ediyoruz ve halen olgunlaşmakta olan daha da sonra ekilen karpuzumuz var. 6 -7 dönüm arazimiz. Karpuz yaklaşık 80 ila 90 günde ancak yetişir belki de daha da uzun sürebilir. Ben nisan ayında başladım ekmeye. Şu anda 10 ila 15 TL arasında tarladan satışım. Zaten kendi tezgahım var orada satıyorum kendi müşterilerime” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.