TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Siirt Fıstığı

AGRONEWS - Siirt Fıstığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Siirt Fıstığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Siirt fıstığının aşılama dönemi başladı Haber

Siirt fıstığının aşılama dönemi başladı

Siirt’te fıstık ağaçlarını aşılama dönemi Haziran ayı itibari ile başladı. Menengiç ağaçlarının aşılanarak "Yeşil altın" olarak tabir edilen fıstığa dönüştürülme döneminde, fıstıkçılar ağaçlarını aşılamaya devam ediyor. Her yıl haziran ve temmuz aylarında aşılanan fıstık, Siirt’e ekonomik açıdan büyük kazançlar sağlıyor. Fıstık üretiminin daha verimli olabilmesi için Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce aşı çalışmalarına başlandı. Ağaçların gelişmişlik durumları dikkate alınarak aşılama yapıldığını belirten Ziraat Mühendisi Abdülhamit Kireç, aşılama döneminin genel olarak Antep fıstığı çeşitlerinde aşılama sürecinin yapıldığı bir dilim olduğunu söyledi. Haziran ile temmuz ayları arasında gerçekleştirildiğini belirten Kireç, "Siirt fıstığında da ’T’ göz aşısı dediğimiz aşı çeşidi uygulanmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken hususlara baktığımızda özellikle aşı kaleminin iyi bir çeşitten olması gerekmektedir. İlimiz genelinde Siirt çeşidi kullanmaktadır. Tabii aşı kaleme alınırken hastalıklara dikkat edilmesi gerekiyor. Aşılamanın yapıldığı saatte önemlidir. Havanın serin saatleri tercih edilmelidir. Ya sabah veya akşam 16.00 ile 17.00’den sonra yapılmalıdır. Tabi sabah saatlerinde yapılması aşının tutma oranını arttıracaktır’’ dedi. İyi bir çeşitten aşılama yapıldığı taktirde verim sürecinde, aşı yapılan çeşitten yana verim ve kalite elde edileceğini aktaran Kireç, "Şu anda da tavsiye ettiğimiz bıttım anacından dikim yapılıyor. Ardından kalem kanalına geldiği vakit aşısı yapılır. Eğer yapılmazsa ne olur? O anaçtan ne geleceği belli olmayan bir çeşit gelir. Yani muhtemelen de büyük ihtimal küçük taneli ya da melengiç veya bıttım olabilir. Çöğür meyve gelir, kalitesiz ve üretime değmeyen bir mahsul gelecektir’’ şeklinde konuştu. Göz aşısı denilen "T" göz aşısı yapılarak daha önceden çeşidi bilinen bir ağaçtan aşı kalemi alındığını aktaran Kireç, "Ondaki doku örneği anaca T göz aşısı yöntemiyle anaçta yarık açılır. Aşı kaleminden göz sağlıklı bir şekilde çıkartılır ve birleştirmeleri sağlanır ve ardından aşı bandıyla bağlanır. Birkaç hafta içerisinde aşının tutup tutmadığı belli olmaktadır. Bazıları durgun bir sürece girebilmektedir. Bir sonraki yılda atabilmektedir. Tabi bu aşı yapıldıktan sonra izlendiği vakit görülebilir’’ ifadelerinde bulundu.

Siirt fıstık ve bıttımından üretilecek ürünler ihraç edilecek Haber

Siirt fıstık ve bıttımından üretilecek ürünler ihraç edilecek

Üniversite bünyesinde kimya laboratuvarlarında üretilen ürünler, iç piyasanın yanı sıra yurt dışına da satılmaya başlanacak. Özellikle Siirt’e özgü fıstık ve bıttımdan üretilen ürünlerin yurt dışına ihraç edileceğini belirten Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, daha önce Libya’ya bazı ürünlerin ihracatının yapıldığını aktararak, şu an Orta Doğu ülkelerine ve Avrupa’ya da pazarlamak için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Üniversitenin tarım ve hayvancılıkta ihtisas bir üniversite olduğunu ifade eden Rektör Şındak, "Bu çerçevede kimya mühendisliği laboratuvarlarında şu an üniversitemiz tarafından üretilen fıstık ve bıttım ile ilgili ürün çalışmaları bulunmaktadır. Daha önce Libya’ya ihracat yaptığımız ürünleri, diğer Orta Doğu ülkelerine ve Avrupa’ya da pazarlamak için çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda oluşturulan ürünler 2,5 - 3 yıldır süren bir çalışmanın sonucudur. Bundan sonraki gelişim, yine aynı şekilde ve aynı hızla arkadaşlarımızın gayretiyle devam edecektir. Laboratuvarda çalışan işçisinden akademisyenlere bütün arkadaşlarıma bu manada teşekkürlerimi sunuyorum. Bizim yurt dışına göndereceğimiz bir gramlık malzeme veya ürünün manevi bir anlamı vardır" dedi. Bıttım sabununu yapan ve farklı ürünler üzerinde çalışmalarına devam eden Siirt Üniversitesi Kimya Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Baytar, bıttım sabununun Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle Siirt’te bulunan bıttım yağından elde edilmekte olduğunu aktardı. Bıttımın, fıstığın aşılanmamış hali olduğunu kaydeden Baytar, "Elde ettiğimiz bıttım sabunu saça ve cilde birçok faydası bulunmaktadır. Saçı ve saç derisini besleme özelliği vardır. Özellikle kuru ciltlerin nemlendirilmesinde, egzama ve sivilcelere karşıda kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.

Siirt fıstığında kuraklık nedeniyle "yok yılı" yaşanıyor Haber

Siirt fıstığında kuraklık nedeniyle "yok yılı" yaşanıyor

Siirt fıstığında "var yılı"na rağmen kuraklık nedeniyle rekoltenin beklentilerin altında kalacağı belirtiliyor. Devlet desteğiyle gerçekleştirilen projelerle her geçen yıl üretim alanı artan Siirt fıstığı, yaklaşık 14 bin üretici tarafından 400 bin dekar alanda yetiştiriliyor. Hasat sezonunun başladığı yörede, "var yılı"na rağmen kuraklık ve olumsuz hava koşulları nedeniyle üreticiler verim kaybının yaşanacağını ifade ediyor. Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, AA muhabirine, hasat sezonunun bütün üreticilere hayırlı ve bereketli olmasını diledi. Kentin en önemli ekonomik faaliyetinin fıstık olduğunu dile getiren Aslan, bu sayede birçok yerde tesislerin kurulduğunu söyledi. "Tedbir almazsak ağaçlarımız kuruyabilir" Normal şartlarda "var yılı" olması dolayısıyla 70 bin ton yaş, 30 bin ton kavlak (işlenmiş) fıstık elde edilebileceğini ancak kuraklık nedeniyle rekolte beklentilerinin düştüğünü kaydeden Aslan, "Maalesef kuraklık ve olumsuz hava koşulları nedeniyle beklentimiz yaş fıstıkta 30 bin ton, kavlak (işlenmiş) fıstıkta ise 12 bin tona geriledi." dedi. Aslan, "var yılı" olan 2021'de 55 bin ton yaş, 20 bin ton kavlak fıstık üretildiğini, "yok yılı" olan 2022'de ise 25 bin ton yaş, 8 bin ton kavlak fıstık elde edildiğini anımsatarak, bu yıl verimin geçen seneye göre artmasına rağmen beklentilerini karşılamayacağını belirtti. Sulamanın önemini vurgulayan Aslan, şöyle konuştu: "Devletimizden istediğimiz, kuraklığın etkisini azaltmak için yılda 2-3 kere fıstıklarımızın sulanmasıdır. Artık fıstık ekmekten ziyade sulama projelerine destek verilirse hem ürünümüzün kalitesi hem rekoltesi yükselecektir. Bu kuraklık böyle devam ederse ve tedbir almazsak ağaçlarımız kuruyabilir." Siirt fıstığının rağbet gören bir çeşit olduğuna işaret eden Aslan, yetiştirilen fıstığın büyük bölümünün ihraç edildiğini ifade etti. "Bu sene sıcaklıktan dolayı yüzde 30-40 civarında kaybımız var" Üreticilerden Abdullah Nergiz de çocukluğundan bu yana fıstık üretimiyle uğraştığını söyledi. Rekoltenin beklentilerini karşılamayacağını dile getiren Nergiz, "Fıstık çok emek isteyen bir üründür, 15-20 yıl aradan sonra verim verebilen bir üründür. Bu yıl 'var yılımız' ama bu sene sıcaklıktan dolayı yüzde 30-40 civarında kaybımız var. Sulama imkanımız olmadığı için büyük kaybımız oldu." dedi. İbrahim Nergiz de aşırı sıcaklar ve susuzluk nedeniyle çok kritik bir sezon geçirdiklerini belirterek, "Sulama imkanımız olsaydı fıstıklarımız yanmadan toplanır, daha kaliteli ürün elde ederdik. Bu sene çok kritik geçti. 'Var yılı' ama kuraklık nedeniyle neredeyse 'yok yılı' yaşıyoruz." diye konuştu. Meyve ağaçlarının bir yıl meyve verip, ertesi yıl vermemesi ya da çok az vermesi, halk arasında "var yılı" ve "yok yılı" olarak adlandırılıyor.

Siirt Fıstıkçılık Birimi bin 500 üzerinde bahçe denetledi Haber

Siirt Fıstıkçılık Birimi bin 500 üzerinde bahçe denetledi

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde 2018 yılında kurulan Siirt Fıstıkçılık Birimi, 660 köy ziyaretinde bin 500 üzeri bahçeyi denetleyerek fıstık üretiminde verimliliği artırmayı hedefliyor. Siirt’te ve bölgede fıstık üreticiliği yapan çiftçilerin yanlış sulama ve modern tarım teknikleri hakkında yeteri bilgiye sahip olamadıkları için fıstık verimliliğinden yeteri sayıya ulamadıklarını söyleyen Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, eksiklikleri gidermek ve üretimi artırmak için 2018 yılında Fıstıkçılık Birimi’ni kurduklarını söyledi. Siirt fıstığının, çeşidinde Türkiye’de birinci olduğunu belirten Demirhan, "Ülke genelinde Gaziantep fıstığı, üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. Siirt, 400 bine yaklaşan üretim alanına rağmen dönümden istediğimiz verimi alamamaktayız. Verimde düşüklüğümüz bulunmaktadır. Burada yetersiz sulama ve modern tarım tekniklerinin olması gerektiği gibi uygulanmamasından kaynaklanmaktadır. Teknik bilgi anlamında sahada, alanda eksikliklerimizi gördük ve biz çiftçilerimize, üreticilerimize ve teknik elemanlarımıza faydalı olması için 2018 yılında Türkiye’de bir ilk olan Siirt fıstıkçılık birimini kurduk" dedi. "660 köy ziyaret edildi, bin 500’ün üzerinde bahçe denetlendi" Bu aşamada öncelikle teknik elemanlarına alanda hem teorik hem pratik olarak yetişmelerini sağladıklarını dile getiren Demirhan, "Gerek Gaziantep Araştırma Enstitüsüne düzenli olarak gönderdiğimiz ve aldırdığımız eğitimlerle gerek alanda hocalarımızın yaptığı ortak çalışmalarla önce teknik elemanlarımızı yetiştirdik. Daha sonra alana çıktık. 2018’den bu yana 5 tane yetişmiş ziraat mühendisi sürekli alanda aynı zamanda ilçedeki ziraat mühendislerimizi de yetiştirmektedirler. O günden hu güne yaklaşık olarak 660 köy ziyaret edildi. Bin 500’ün üzerinde bahçe denetlendi ve teknik olarak bilgilendirildi" diye konuştu. 50’nin üzerinde eğitim verdiklerini aktaran Demirhan, "Bu eğitime katılan 2 binin üzerinde çiftçilerimiz Siirt fıstığı konusunda bilgilendirildi. Bizim aynı zamanda Siirt fıstıkçılık biriminizin alo hattı var. Bu hatta 3 binin üzerinde telefon geldi. Bu telefonlar sadece ilimizden değil bölgemizden, ülkemizden ve çok ciddi anlamda uluslararası telefonlar gelmektedir. Bu anlamda sadece ilimizde değil bölgemize ve ülkemize de katkı sağlamaktayız” şeklinde konuştu.

Siirt’ten ülke ekonomisine 10 milyar TL katkı Haber

Siirt’ten ülke ekonomisine 10 milyar TL katkı

Ülke ekonomisine yılda 10 milyar TL gelir sağlayan Siirt fıstığında üretimde verimin artması ve çiftçinin sorunlarının tespit edilerek çözülmesi için Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan Fıstıkçılık Birimi’nde görevli ziraat mühendisleri, bağ ve bahçelerde çalışmalar yapıyor. Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, fıstık üretiminde çiftçilerin karşılaştığı sorunların çözümü amacıyla 2018 yılında Fıstıkçılık Birimini kurdu. 5 ziraat mühendisinin görev yaptığı birim ile hem iletişim hattı üzerinden çiftçilerin sorularına cevap veriliyor hem de saha ziyaretleriyle üreticilerin karşılaştıkları sorunlar yerinde tespit ediliyor. Siirt’te emekli olduktan sonra bağla uğraşan Adil Ekinci, 4 yıldır fıstık bahçesinden verim alamadığı için “Fıstıkçılık Birimi’nden yardım istedi. Ziraat mühendisleri Ekinci’nin bağında yaptığı incelemeler sonucu bahçede görülen eksikler ve hatalı uygulamalar tespit etti. Modern tarım tekniklerinin uygulanması ve eksikliklerin tamamlanması ile 4 yıldır bağından verim alamayan Ekinci’nin bağından verim alınmaya başlanmasıyla yüzü güldü. Siirt fıstığında her yılı olduğu gibi bu yılda verim artışını da sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, gelen şikayetleri anında değerlendirdikleri gibi, çiftçilerle telefon hattı üzerinden iletişim kurulduğunu, üreticilerin sorularına cevap verildiğini ve sorunlara çözüm bulmaya çalıştıklarını söyledi. Fıstıkçılık Birimi’nin Siirt Fıstığı üreticilerine önemli katkılar sunduğunu belirten Demirhan, “Bir başarı öyküsü olduğu için bugün bu bahçedeyiz. Eski bir eğitimci, bürokrat olan Adil hocamız emekliliğinden sonra kendini tarımsal faaliyetlere verdi ve kendi köyünde kurduğu bir fıstık bahçesinde faaliyetlerini yürütmeye başladı. Ancak 2018 yılına kadar yaptığı tüm çalışmalara rağmen bahçesinden ancak 3 kilogram civarında ürün alabiliyordu. 2018 yılında bize müracaat etti ve yaptığı tüm çalışmalara rağmen yeterli ürün alamadığını beyan etti. Biz de o zamanlarda eş zamanlı olarak 2018 yılında Siirt Fıstıkçılık Birimini kurmuştuk. Bizler bu çerçevede bu bahçeye geldik teknik personel ve ziraat mühendisi arkadaşlarımızla birlikte. Bahçede görülen eksiklikleri ve yanlış uygulamaları tespit ettik ve bu çerçevede adil hocamıza gerekli tavsiyelerde bulunduk" dedi. "Bin kilogramın üzerinden verim alınacak" Gittikleri tüm bağ ve bahçelerde tarım teknikleri konusunda, sulama konusunda gerekli bilgilendirmeleri yapmakta olduklarını ifade eden Demirhan, "Önemli olan verilen bilgilerin doğru ve zamanında uygulanabilmesidir. İşte bu bahçe bunun bir örneğidir. Modern tarım tekniklerinin uygulanmasıyla gereksiz fazla harcama yapılmaksızın yapılan çalışmaların buradan görmekteyiz. Yaklaşık olarak 4 yıl önce 3 kilogram ürün alınan bahçeden geçen yıl 700 kilogram civarında ve bu yıl da bin kilogramın üzerinden verim alınacaktır. Bu tür bahçelerde Siirt fıstığı üretimi yapan tüm üreticilerimize örnek olmasını özellikle istiyoruz. Kulaktan dolma bilgilerle değil modern tarım tekniklerin gerektirdiği şekilde hareket etmelerini istiyoruz. Bu bahçe 2008 yılında kuruldu. 2008’den 2018 yılına kadar gelişimi biraz daha az sürdü. 2018 yılından sonra uygulanan modern tarım teknikleriyle verimi arttı. Sadece bir yanlış budama bir bahçede yüzde otuzun üzerinde verim kaybına sebebiyet vermektedir. Siirt fıstığında sulamanın püf noktası doğru zamanında ve yeterli sulamadır” diye konuştu. Bağında bu yıl yüksek verim beklediği için mutlu olduğunu söyleyen üretici Adil Ekinci, birimdeki çalışanlara teşekkür ettiği ifade ederek, ilk defa 2018 yılında Tarım ve Orman İl Müdürü ve beraberindeki heyetle Gaziantep’e bir seyahate çıktıklarını kaydetti. "O zamana kadar bahçemden aldığım verim 20 kilogramı geçmedi" diyen Ekinci, "Ve o sene 800 kilogram fıstık topladım, hepsi boş çıktı. O kadar fıstıktan sadece 3 kilogram fıstık ürün alabildim. Ve arkadaşalar dedim ki bunun bir çözümünü bulmamız lazım. Siirt İl Tarım Müdürlüğü bilgisi ışığında toprak tahlili yaptık. Eksik elementler nelerdir onları tespit ettik. Ona göre gübreleri yaptık. Daha sonra bütün hastalıklara karşı mücadelelerimize devam ettik. Tuzaklar kurduk. Bilim ve teknik bilgiler ışığında yaptığımız çalışmalar netice verdi. 2 yıldır 500 kilogram, 700 kilogram verim aldık. Bu sene inşallah bin kilogramın üzerinde verim bekliyoruz. Ağaçlarımıza yılda 3 defa sulama yapıyoruz. Sulama yaptığımız için verimi de artıyor. Dolaysıyla bu bilim ve teknik ışığında verimimiz arttı teşekkür ediyorum. Bütün çiftçilerin bu bilim ve teknik yönelmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.