TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Silifke

AGRONEWS - Silifke haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Silifke haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mersin’de tropikal ejder meyvesinde hasat dönemi Haber

Mersin’de tropikal ejder meyvesinde hasat dönemi

Mersin’in Silifke ilçesinde tropik meyve olan ve ejder meyvesi olarak da bilinen pitaya bahçelerinde hasat başladı. Akdeniz iklimi nedeniyle bir çok tropikal ürünün üretildiği Mersin’de ejder meyvesi de dikkat çekiyor. Türkiye genelinde bin 200, Mersin genelinde 150 dönüm arazide üretimi yapılan ejder meyvesi iç piyasanın yanı sıra ihracata da gidiyor. Kentte 7 yıl önce örtü altında üretimine başlanan meyveler, kilogramı 120-130 TL’den alıcı buluyor. Rusya ve Almanya başta olmak üzere, Hollanda, Bulgaristan, Irak ve Dubai gibi ülkeler ihraç edilen meyveler sabahın erken saatlerinde tarım işçileri tarafından toplanarak sandıklara istifleniyor. Ejder meyvesinin dönümünden bahçenin bakımı ve iklim şartlarına göre 3 tona kadar ürün hasat ediliyor. Silifke’de ilk olarak Çeltikçi Mahallesinde 3 dönüm örtü altı ejder meyvesi bahçesini kurduğunu belirten Üretici Feza Önal, “7 Yıldır ejder meyvesi üretimi yapıyorum. Silifke’de 3 dönümle başladığımız ejder meyvesi üretiminde 35 dönüme ulaştık. Elimizden geldiğinde kaliteli ve organik bir ürün yetiştirmeye çalışıyoruz. Çünkü müşterilerimizde bunu tercih ediyor. Üretimden mutluyuz. Gittikçe de potansiyelimiz ve rekoltemiz yükseliyor. Alıcı konusunda çok büyük sorun yaşamıyoruz. Ürünümüzü kaliteli ürettiğimiz zaman direk ihracatçılara veriyoruz. İkinci malları ise iç piyasaya sürüyoruz” dedi. Genelde kırmızılar iç piyasaya, beyazlar ihracata gidiyor Kırmızı ve beyaz olmak üzere iki çeşit meyve ürettiklerini ifade eden Önal, “Kırmızı ejder meyvesi biraz erken olgunlaşıyor ve daha çok iç piyasaya hükmediyor. Daha sonra beyaz serileri geliyor. Onları da daha çok ihracata gönderiyoruz. Ürünün hasat dönemi Ağustos ayında başlıyor ve Kasım ayı sonuna kadar devam ediyor. Şuanda piyasada 120 TL’den alıcı buluyor ama beklentimiz 150-160 lira. Dönümünden 2 yaşından sonra 500 kilodan başlayıp 3 tona kadar meyve çıkabiliyor. Ejder meyvesinin ağacı kaktüsgillerden olup, iyi bakıldığı zaman 25 ile 35 yıl arasında meyve verebiliyor" diye konuştu. Ejder meyvesinin Türkiye’de denenmesinin 12 yıl öncesine dayandığına dikkat çeken Önal, 6-7 yıldır ülke genelinde çoğaldıklarını ve ticari anlam kazanmaya başladıklarını kaydetti. Öğretmenlikten emekli olduktan sonra kurduğu örtü altında ejder meyvesi ürettiğini aktaran Taner Yılmaz ise "3. yılımızda ürünümüz çok bol. Fiyatlarımız da birinci sınıf ürünler 12-130 liradan başlıyor. Günümüz şartlarında fiyatlarımız ilk 2 seneye göre çok düşük. Daha da arttırılması için uğraşıyoruz. 2 dönümlük seramdan bu yıl dönüm başına 3 ton ürün hasat etmeyi düşünüyorum. Bu meyvenin ağacına iyi bakarsan 25-35 yıl arası ömrü oluyor. İyi bakarsak her yıl ürünümüz beklide katlayarak artacak” ifadelerini kullandı.

Kabak üreticisi ihracat için yeni ülkeler arıyor Haber

Kabak üreticisi ihracat için yeni ülkeler arıyor

Üreticiler, 3 ila 5 liradan satılan kabakları ihracat olmadığı için toplayıp hayvanlarını yem parası vermeden kabaklarla beslediklerini söylerken, ihracat yapabilmeleri için alternatif ülke bulunmasını istediler. İlçeye bağlı Kocaoluk Mahallesinde üretimi yapılan kabak, fasulye, karnabahar, lahana ve domates gibi ürünlerin hasat sezonu başladı. İlk olarak sezona kabak hasadı ile başlayan üreticiler, İsrail’in Filistin’deki katliamları nedeniyle ihracatın kapanması ile birlikte zor günler yaşıyor. Sezona 3 ila 5 liradan başlayan kabak elde kalırken, alıcı bulunamıyor. Üreticiler, ürünlerini satacak alternatif yollar bulunmasını istiyor. Tarlada kalan kabaklar ise hayvanlara yem oluyor Üretici Mehmet İmir, “20 müstahsile bakıyorum. Sezona kabakla başlıyoruz. Kabak şu anda Mersin halinde satılmıyor. Biz buradan yüklüyoruz ya Mersin’de ya da burada hayvanlara veriyoruz. Çiftçiye beş lira yazıyorduk. Tüccar arkadaşlarımız zarar edince herkes yere kesiyor. Hayvanlara döküyoruz. Tek sıkıntımız ihracat yok. Bizim ürünlerimiz buradan genelde İsrail’e ihracata gidiyor. İsrail savaşı nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. İhracat açılmazsa bu mal iç piyasaya kalkmaz. Sadece bu köyde üç bin dönüm ekili sebze var. Bugün kabak böyle olursa, yarın karnabahar ve domateste de aynısı olur. 110 dönüm yerim var. Ortalama bin ton ürün bekliyorum” dedi. “Kabaklarımız para etmediği için hayvanlara döküyoruz” diyen Fethi Yüksel, “Yerlere kesiyoruz. En azından hayvanlarımızın yem ihtiyacı karşılansın diye hayvanlarımıza veriyoruz” ifadelerini kullandı. Silifke Kocaoluk Sulama Kooperatifi Başkanı Halil Şahin ise “Kabaklarımız mahsullerimiz satılamamaktadır. Kesip tarlada bırakıyoruz. Daha fazlasını hayvanlara yem olarak veriyoruz. İhracat olmadığı süreçte bu mahsul para etmiyor” şeklinde konuştu. Silifke Ziraat Odası Başkanı Kemal Gezer de ihracatın açılması takdirde üreticilerin rahat bir nefes alacağını belirtti.

Lavanta hem mest ediyor hem de öğrenciye yardım sağlıyor Haber

Lavanta hem mest ediyor hem de öğrenciye yardım sağlıyor

Mersin’in Silifke ilçesinde Mersin Büyükşehir Belediyesinin desteği ile lavanta bahçesi oluşturan bir grup köylü, kurdukları kooperatif aracılığı ile ürünlerini satıp öğrencilere burs verip, bölgedeki okullara da katkı sağlıyor. Yaklaşık 2 bin nüfuslu Çaltıbozkır Mahallesi’ne lavanta bahçesi kurularak kooperatifleşme hikayesi, 2018 yılında emekli öğretmen Mehmet Asım Özçalık’ın “Öğretmenlikte emeklilik olmaz” şiarı ile köyüne dönüp, Çaltıbozkır Derneğini kurması ile başladı. Kimisi gazeteci, kimisi ev hanımı olan diğer üyelerin de katıldığı toplantılarda alınan karar ile lavanta yetiştiriciliği kursuna katılan Özçalık ve arkadaşları, Mersin Büyükşehir Belediyesine başvurarak lavanta fidesi istedi. Çaltıbozkırlılara, belediye tarafından 5 bin lavanta fidesi hibe edildi. Dikilen 5 bin lavanta fidesiyle önemli bir üretim başarısı sağlandı. Çaltıbozkır köyünde yaşayan herkesin günden güne kendilerine daha fazla destek ve katkı sunduğunu belirten Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Hatice Gülcan Yüksel, 11 çeşit yağ üretimi yaptıklarını belirtti. Mersin Büyükşehir Belediyesinin distilasyon ünitesi desteği sonrasında, satış ve pazarlama olanaklarının daha da arttığına dikkat çeken Yüksel, şunları söyledi: “Tesisimizde 11 çeşit yağ üretiyoruz. Buradan elde ettiğimiz lavanta yağından sabun, kese, kolonya, mum, lokum, oda spreyi yapıyoruz. Gelirimizin bir kısmı ile üniversitede okuyan öğrencilere burs veriyoruz. Eski okullarımızın tadilatını yaptırıyoruz. Bir tanesini müzeye dönüştürdük, bir tanesini kütüphaneye dönüştürdük. 6 okulumuz daha var. Üretime tüm köy halkının dahil olmasını istiyoruz. Özellikle kadınlar, üretim ve etiketleme aşamasında bize yardımcı oluyorlar. Biz bunu ilk başta alternatif tarım olarak düşünmüştük. Çok temiz bir tarım. Az su istiyor, az bakım istiyor. Görseli güzel, turizm açısından çok iyi. Lavanta bahçelerini görmek isteyen yerli ve yabancı, çok sayıda turist ağırlıyoruz. Özellikle Ruslar bölgemizin tanıtımını yapıyor.” Lavanta bahçesini gezmeye gelen ziyaretçi Ayşegül Şengi ise, “Lavanta bahçesini hep merak ederdik. Isparta’ya gitme şansımız yoktu. Silifke’de böyle güzel bir yerin olması bizi mutlu etti. Buranın güzel kokusunu tattık. Lavantanın nelere faydası olduğunu öğrendik, ürünlerden aldık. Silifke gibi küçük bir yerde böyle bir yerin olması çok güzel bir şey” diye konuştu. Eşi ve çocuğu ile lavanta bahçesini gezen Mücahit Özel de “Kendimizi Isparta’ya gelmiş gibi hissettik. Silifke’de böyle bir yerin olması güzel bir ortam oluşturuyor. Bahçeye girer girmez çok güzel bir koku oluştu. Eşim ve çocuğumla burayı gezmeye geldik. Herkesi bekleriz” şeklinde konuştu.

Mersin’de üreticiler bilinçlendiriliyor Haber

Mersin’de üreticiler bilinçlendiriliyor

Badem, ceviz, domates, buğday, üzüm gibi ürünler yetiştiren üreticiler, tarımda ihtiyaç duyulan modern sistemlerin kullanılmasının gereklilikleri ve avantajlarının önemine ilişkin yeni bilgiler edindi. Tarımsal destek ve teşvik projeleriyle üreticilerin yanında olmayı sürdüren Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin daha etkin bir şekilde üretim yapması için eğitim çalışmalarını da sürdürüyor. Günümüzde iklim ve sıcaklık değişimlerinin üretim üzerindeki olumsuz etkileri, teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte üretim anlayışının değişmesi ve su kaynaklarının etkin biçimde kullanılması için Büyükşehir Belediyesi, üreticilerden gelen talep üzerine Silifke ilçesine bağlı Çaltıbozkırlı’da üreticilere yönelik eğitim düzenledi. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından tarihi Çaltıbozkır Sina İlkokulu’nda verilen eğitim çerçevesinde üreticilere; arazi yapısı ve su ilişkisi, toprakta yeterli suyun kullanılmasının önemi, sulama sistemlerinin kullanımı, bitkilerde sulama ihtiyacı ve su tüketimi, drenaj ve sulama teknikleri hakkında bilgi verildi. Daha öncele geleneksel yöntemlerle tarım yapan ve son 10 yıldır Çaltıbozkır’da sulu tarıma geçen üreticiler, verilen eğitimler sayesinde yanlış yapılan yöntemlerin aksine tarımda ihtiyaç duyulan modern sistemlerin kullanılmasının gerekliliklerinin ve avantajlarının önemine ilişkin yeni bilgiler edindi. "Bir damla suyun dahi heba edilmesinden yana değiliz” Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Şube Müdürü Serdar Dirik, üreticilerden gelen talepler doğrultusunda tarım desteklerinde bulunduklarını belirtti. Çaltıbozkır Sulama Kooperatifi’nden gelen talep üzerine üreticilere eğitim verdiklerini ifade eden Dirik, "Bilindiği üzere ülkemizde sulama suyu kaynaklarının yüzde 74’ü tarımsal sulamada kullanılıyor. Gelecek yıllarda da su sorunu ülkemiz açısından biraz sıkıntı oluşturacak. Ülkemiz artık kısıtlı sulanan ülkeler arasında yer almaktadır. Bu bakımdan tarımsal sulamanın önemi çok büyük. Biz de özellikle tarımsal sulamayı çok önemsiyoruz. Bu bakımdan köylerimize tarımsal sulamada kullanılmak üzere sulama borusu desteği sağlıyoruz" dedi. Geçen 5 yılda üreticilere toplam 355 kilometre sulama borusu desteğinde bulunduklarını vurgulayan Dirik, her yıl 100 kilometre sulama borusu desteğini sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti. Dirik, "Özellikle kapalı sistem sulama tesislerini desteklemeye çalışıyoruz. Çünkü suyun önemini biliyoruz. Bir damla suyun dahi heba edilmesinden yana değiliz” diye konuştu. "Üreticilerin yeni bilgiye ve öğrenmeye ihtiyacı var" Çaltıbozkır Mahallesi Eğitim, Kültür, Tanıtım, Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Asım Özçalık da Çaltıbozkır’da üreticilerin son 10 yıldır sulu tarıma geçtiğini, bu yüzden de yeni bilgiye ve öğrenmeye ihtiyaçları olduğunu dile getirdi. Bu nedenle eğitim için müracaat ettiklerini belirten Özçalık, "Üreticilerimizin eksiklerini giderebilmeleri, daha verimli ve daha kaliteli üretim yapabilmeleri için mutlaka sulama konusunda bilgilendirilmeleri gerektiğine inanıyoruz. Geçmişte de tıbbi ve ıtri bitkiler üzerinde çalışmalar yaptık, kurslar aldırdık ve eğitimler verdik. Çiftçilerimizin daha bilgili, daha başarılı ve daha verimli üretim yapabilmeleri için bu eğitimlerin gerekli olduğunu düşünüyorum" dedi. Çaltıbozkır Mahalle Muhtarı Ahmet Sarı ise Büyükşehir Belediyesi’nin Çaltıbozkır’da yaptığı çalışmalardan bahsederek, verilen eğitimin faydalı olduğunu kaydetti. Eğitime katılan çiftçilerden Emin Uçar, eğitimi oldukça faydalı bulduğunu belirterek, bu tür desteklerin sürmesini talep etti. Üretici Fatma Uyguç, eğitim sayesinde yeni bilgiler öğrendiğini dile getirirken, Atilla Tömbül ise bilinçli tarımın önemine işaret etti.

Silifkeli üreticiler ada çayı hasadına başladı Haber

Silifkeli üreticiler ada çayı hasadına başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen fide ve fidan dağıtımı projesi kapsamında ada çayı fidesi alan Silifkeli üreticiler hasada başladı. Tıbbi ve aromatik bir bitki olan ada çayını hasat eden üreticiler, yine Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen distilasyon ünitesinde yağını çıkartarak satışa sunuyor. Belediyenin sağladığı bu destekler sayesinde atıl araziler tarıma kazandırılırken, üreticiler de gelir elde ediyor. O üretici ailelerden biri de Silifke’nin Çaltıbozkır Mahallesi’nde yaşayan Tombul ailesi. 2 çocuğu da üniversitede okuyan Tombul ailesi, ada çayından elde ettikleri geliri çocuklarının eğitimi için kullanacak. Yıllar önce arpa ve buğday ekerek değerlendirdikleri arazilerini istedikleri verimi alamayınca boş bırakan Tombul ailesi, belediyenin desteğiyle toprağını da ekonomisini de yeniden canlandırdı. 2022 ve 2023 yılında ada çayı fidesi desteği alan aile, ikinci kez hasat yapıyor. Aile, hasadın ardından Büyükşehir Belediyesinin Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ne hibe ettiği distilasyon ünitesi ile ürünlerinin yağını çıkartarak satışa sunuyor. Silifke’nin Ovacık Mahallesi’nde yaşayan Fatma Aydın da Büyükşehir Belediyesi sayesinde ada çayı fidesi ile tanışarak üretim yapan üreticilerden. Ada çayı ile başlayan Aydın, şimdilerde birbirinden farklı bitkilerin yağını çıkartarak kazanç elde ediyor. Bitkilerin kullanım alanları ile ilgili de eğitim alan Aydın, ürünlerini pazarlarken alıcılara da detaylı bilgi verebiliyor. 2022 ve 2023 yılında Silifke’de 9 mahallede 72 üreticiye verilen ada çayı desteği ile 72 dekar alan ada çayı üretimine kazandırıldı. Gıda, baharat, bitkisel çay, ilaç, kozmetik ve parfümeri sanayisinde değerlendirilen ada çayı fidesi, geniş kullanım alanı sayesinde üreticilere de ürünü farklı değerlendirme alanları sunuyor. Silifke’nin toprak yapısına oldukça uyum sağlayan ada çayı, az su ihtiyacı dolayısıyla da zahmet istemeyen bir bitki özelliği taşıyor. “Başkanımızın bu desteği olmasaydı, arazimiz boş kalacaktı” Ada çayı desteğinden faydalanan üretici Hamza Tombul, arazisinin yıllarca boş kaldığını ifade ederek, “Burası atıl durumdaydı. Daha önceleri arpa ekiyorduk, onu da ekmez olmuştuk” dedi. Ada çayı ile kendilerine yeni bir kazanç kapısının açıldığını söyleyen Tombul, “Yağını çıkartarak satmayı düşünüyoruz. Çocuklarımızı okutuyoruz. Vahap Başkanımıza tarıma verdiği destekten dolayı teşekkür ederiz. Başkanımızın bu desteği olmasaydı, arazimiz boş kalacak, bizim de bir gelirimiz olmayacaktı” diye konuştu. “4 yıldır belediyenin tarımsal desteklerinden yararlanıyoruz” Silifke’nin Ovacık Mahallesi’nde yaşayan üretici Fatma Aydın ise belediyenin fide-fidan destekleriyle ’Teksin’ uygulaması üzerinden tanıştığını ve özellikle kızının eğitim masraflarını karşılayabilmek için bu işe atıldığını söyleyerek, “Bana, ‘50 yaşından sonra niye bir işletme kuruyorsun?’ dediklerinde, ‘Çocuğumu daha rahat okutabilmek için demiştim.’ Bunu duyan Vahap Başkanımız, bütün kadınlara olduğu gibi, bana da destek oldu” şeklinde konuştu.

Mersin’de ’organik tarım’ projesi ile ürünlerin verimi artıyor Haber

Mersin’de ’organik tarım’ projesi ile ürünlerin verimi artıyor

Bu kapsamda çiftçilikle geçinen ve 3 yıl önce Büyükşehir Belediyesinin başlatmış olduğu ‘organik tarım’ projesinden faydalan Yel ailesi, öğrendikleri bilgiler ışığında hasat yapmanın mutluluğunu yaşıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından, üreticilerin çevre dostu tarım uygulamalarını benimsemesi ve teşviki için 3 yıl önce başlatmış olduğu ‘organik tarım’ projesi sürüyor. Projeden faydalanan Yel ailesi de bunlardan bir tanesi. Silifke ilçesine bağlı Gündüzler Mahallesi’nde yaşayan ve çiftçilikle uğraşan Yel ailesi, öğrendikleri bilgiler ışığında hasatlarını yapmanın mutluluğunu yaşıyor. Kimyasal herhangi bir girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşamasında kontrollü ve sertifikalı üretim biçiminin yaygınlaştırıldığı proje ile Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir tarımın önünün açılmasını kolaylaştırıyor. Tüketicilerin daha sağlıklı ve organik ürünlere erişim sağladığı, üreticilerin de daha kaliteli ve verimli ürünler sayesinde katma değer elde ettiği proje, hem üreticinin hem de tüketicinin yüzünü güldürüyor. Proje kapsamında organik tarımın yetiştirilmesi, toplanması, hasadı, kesim ve işleme, ambalaj ve muhafaza gibi adımları ve nasıl yapılacağını öğrenen üreticiler, eğitim sonunda sertifikalı bir şekilde üretimlerini yapabiliyor. Dışarıda oldukça maliyetli olan sertifikasyon aşamasını Büyükşehir Belediyesi ile ücretsiz bir şekilde aşan üreticiler; hem ilaç, gübre gibi girdi maliyetlerini azaltmaktan hem de doğa dostu uygulamadan oldukça memnun kalıyor. Organik tarım sertifikası almak için daha önce dolandırıcılara para kaptıran aile, belediyenin desteklerini fazlasıyla hissettiklerini ve Başkan Vahap Seçer ile birlikte, belediyecilik anlayışının halk adına nasıl yapıldığını gördüklerini ifade ettiler. “Projemizde hem üreticileri, hem de tüketicileri düşündük” Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında ziraat mühendisi olarak görev yapan Emine Sevgül Şahman, 2021 yılında başlattıkları ‘organik tarım’ projesini, 2022 ve 2023 yılında devam ettirerek tamamladıklarını ifade etti. Üreticileri, sertifikalı organik tarıma teşvik etmek için projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Şahman, “Projemizi 2021 yılında 100, 2022 yılında 99 ve 2023 yılında 98 üreticimizle tamamladık. Tüm üreticilerimiz sertifika alma hakkını kazandı. Ürün yelpazemizde ise üzüm, badem, buğday, zeytin ve çeşitli sebzeler yer alıyor” dedi. Organik tarım projesi ile hem üreticileri de hem tüketicileri düşündüklerini söyleyen Şahman, “Üreticilerimiz bu sayede, kimyasal madde içermeyen ürün üretiyorlar. Bu süreçte üreticilerimize organik tarım üretimi ile ilgili eğitimler verdik. 3 sene boyunca organik gübre desteği sağladık. Üreticilerimizin daha çok verim almalarını sağlayıp, ekonomilerine katkı sunduk. Bu sayede yerelde üretimin artmasını da sağlamış olduk. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak üreticilerimize tarımsal desteklerimizi daha güçlü bir şekilde sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu. “Büyükşehir sayesinde maliyeti düşürdük” Badem üreticisi Abdullah Yel, belediyelerin son yıllarda tarımsal destekleri artırdığını kaydederek, “Bunların başında Mersin Büyükşehir Belediyesini sayabiliriz. Küçükbaş hayvan, sulama borusu, gübre, fide fidan, hamur yoğurma, üzüm sıkma makinası verildi. Hepsinden çok memnunuz. Geçen sene ürünlerimiz güzel para etti. Geçen yıla kadar sattığımız ürünler, yaptığımız masrafı karşılamıyordu. Aldığımız para ilaca, gübreye gidiyordu. Büyükşehir sayesinde ilaç ve gübre masrafını ve maliyeti de düşürdük” ifadelerini kullandı. “Ürünlerden şimdi daha çok verim alıyoruz” Üzüm üreticisi Nurten Yel de organik tarım sayesinde ürünlerden daha çok verim aldıklarını belirterek, “Bu destek ve eğitimden sonra çok şey öğrendik. Daha önce ektiğimiz yerden az kazanıyorduk. Şu anda daha çok verim alıyoruz. Önceden bildiğimiz çok yanlış varmış” şeklinde konuştu.

Kilosu 50 TL’ye kadar düştü: Çilekte açıkta hasat zamanı Haber

Kilosu 50 TL’ye kadar düştü: Çilekte açıkta hasat zamanı

Çilek üretiminin önemli merkezlerinden Mersin Silifke’de açıkta hasat başlamasıyla birlikte 120 TL’ye ulaşan ürünün fiyatı 50 TL’ye kadar düştü. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin’de örtü altında turfanda birçok ürünün kış mevsiminde hasat edilmesinin ardından açıkta hasatlara başlandı. Özellikle 20 bin dönüm arazide yılda yaklaşık 80 bin ton çilek üretiminin gerçekleştirildiği Silifke ilçesinde ise açıkta hasada geçildi. Açıkta hasadın başlamasıyla fiyatlar da düştü. Yaklaşık 1 ay öncesinde kadar market ve pazarlarda 120 TL’ye kadar satılan çileğin fiyatı 50 TL’ye kadar geriledi. Yüzlerce kadına ekmek kapısı olan çilek hasadı, aynı zamanda üretici için iyi bir gelir kapısı oluyor. Üretilen çilekler Türkiye’nin her tarafına gönderilirken, bazı ülkelere de ihraç ediliyor. Geçen yıl Eylül ayında ekimin yapıldığını belirten işçi çavuşlarından Mevlüt Coşkun, "Bu ay itibarıyla da hasadını yapmaktayız. Zaten Silifke’miz çileği ile meşhur herkes bilir. Haziran’ın 15’ine kadar sürekli hasadımız devam edecek. Dönüm başına sezonda 4-5 ton hasat yapılıyor" dedi. İlçelerinde kışın topraksız tarım ve seralarda da çilek üretiminin yapıldığına dikkat çeken Coşkun, ilkbahar ve yazın ise açıkta üretimlerin sürdüğünü kaydetti. Açıkta çilek hasadına başladıklarını belirten üretici Rukiye Kuz, "Bahçemizi Ağustos ayında hazırladık, Eylül ayında diktik. Diktiğimiz günden itibaren de uğraşıyoruz. Şu anda 50-60 TL’den satıyoruz. Bizim yetiştirdiğimiz çilek hem yurt içine hem de yurt dışına gidiyor" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.