TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Silifke Çileği

AGRONEWS - Silifke Çileği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Silifke Çileği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Silifke’de Çilek Hasadı Sürüyor: Zirai Don Kayıplara Neden Oldu Haber

Silifke’de Çilek Hasadı Sürüyor: Zirai Don Kayıplara Neden Oldu

Mersin’in Silifke ilçesinde çilek hasadı tüm hızıyla sürerken, zirai don nedeniyle ürün kaybı yaşandı. Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden olan ilçede, çileğin kilosu tarlada 85 liradan alıcı buluyor. Silifke’de Çilek Üretimi ve Rekolte Beklentisi Silifke genelinde 5-6 bin dönüm açık arazi, 2 bin dönüm sera ve topraksız tarım alanında çilek üretimi yapılıyor. Atayurt Hal Dernek Başkanı İbrahim Kaynar, çilek üretiminin Atayurt, Arkum, Atakent, Kurtuluş, Bahçeköy, Sökün ve Çeltikçi mahallelerinde yoğun olarak gerçekleştirildiğini belirtti. Bu sezon 40 ila 50 bin ton çilek rekoltesi beklendiğini ifade eden Kaynar, geçen hafta yaşanan soğuk hava nedeniyle yüzde 10 ila yüzde 20 arasında ürün kaybı yaşandığını söyledi. Özellikle çiçeklenme dönemindeki ürünlerde büyük zarar meydana geldiğini dile getiren Kaynar, "Şu anda iç piyasaya çilek satışı 85 liradan yapılıyor. Önümüzdeki hafta ise ihracat başlayacak" dedi. İhracat Başlıyor: Rusya Öne Çıkıyor İlçe genelinde Nisan ayı sonunda çilek bolluğunun yaşanması beklenirken, Temmuz ayının sonuna kadar hasat sürecek. Hasat edilen çileğin bir kısmı yurt içinde tüketilirken, önemli bir bölümü ise başta Rusya olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edilecek. Çiftçilere uyarılarda bulunarak kaliteli üretim yapılması gerektiğini vurgulayan Kaynar, üreticilere bereketli bir sezon dilediklerini belirtti.

Kilosu 50 TL’ye kadar düştü: Çilekte açıkta hasat zamanı Haber

Kilosu 50 TL’ye kadar düştü: Çilekte açıkta hasat zamanı

Çilek üretiminin önemli merkezlerinden Mersin Silifke’de açıkta hasat başlamasıyla birlikte 120 TL’ye ulaşan ürünün fiyatı 50 TL’ye kadar düştü. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin’de örtü altında turfanda birçok ürünün kış mevsiminde hasat edilmesinin ardından açıkta hasatlara başlandı. Özellikle 20 bin dönüm arazide yılda yaklaşık 80 bin ton çilek üretiminin gerçekleştirildiği Silifke ilçesinde ise açıkta hasada geçildi. Açıkta hasadın başlamasıyla fiyatlar da düştü. Yaklaşık 1 ay öncesinde kadar market ve pazarlarda 120 TL’ye kadar satılan çileğin fiyatı 50 TL’ye kadar geriledi. Yüzlerce kadına ekmek kapısı olan çilek hasadı, aynı zamanda üretici için iyi bir gelir kapısı oluyor. Üretilen çilekler Türkiye’nin her tarafına gönderilirken, bazı ülkelere de ihraç ediliyor. Geçen yıl Eylül ayında ekimin yapıldığını belirten işçi çavuşlarından Mevlüt Coşkun, "Bu ay itibarıyla da hasadını yapmaktayız. Zaten Silifke’miz çileği ile meşhur herkes bilir. Haziran’ın 15’ine kadar sürekli hasadımız devam edecek. Dönüm başına sezonda 4-5 ton hasat yapılıyor" dedi. İlçelerinde kışın topraksız tarım ve seralarda da çilek üretiminin yapıldığına dikkat çeken Coşkun, ilkbahar ve yazın ise açıkta üretimlerin sürdüğünü kaydetti. Açıkta çilek hasadına başladıklarını belirten üretici Rukiye Kuz, "Bahçemizi Ağustos ayında hazırladık, Eylül ayında diktik. Diktiğimiz günden itibaren de uğraşıyoruz. Şu anda 50-60 TL’den satıyoruz. Bizim yetiştirdiğimiz çilek hem yurt içine hem de yurt dışına gidiyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin çilek deposundan ihracat başladı Haber

Türkiye’nin çilek deposundan ihracat başladı

Bu sezon 20 bin dönüm araziden 80 bin ton ürün rekoltesi beklenirken ihracat fiyatının kilogramdan 23 TL’nin üzerinde olduğu bildirildi. Coğrafi tescili bulunan Silifke çileğinin üretimi 20 bin dönüm alanda yaklaşık 3 bin aile tarafından yapılıyor. İlçede önemli bir gelir kaynağı olan, Türkiye’nin dört bir yanına gönderilen çileğin dikiminden budanmasına, bakımından hasadına kadar olan 8 aylık süreçte yaklaşık 10 bin kişi bu işte çalışarak aile bütçelerine destek sağlıyor. Bu sene 80 bin ton rekolte beklenen çileğin bin dönümünü topraksız tarım ile 3 bin dönümü örtü altında, geriye kalanı ise açıkta üretiliyor. Mart ayında başlayan açıkta çilek hasadı Haziran ayının sonuna kadar yoğun olarak sürerken, başta Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirler olmak üzere ülkenin dört bir tarafına gönderiliyor. Toplanan çilekler, tazeliklerinin korunabilmesi için eksi 5 derecede soğuk hava depolarında muhafaza edilip, sevkiyatı özel soğuk hava sistemlerine sahip tırlar ve konteynerlerle gerçekleştiriliyor. Çilek, Ortadoğu, Türk Cumhuriyetlerine, Rusya başta olmak üzere 20’den fazla 25 ülkeye ihracat ediliyor. İlk önce iç piyasaya dağılan çileğin ihracatı da bu hafta başladı. Bir çok ülkeye gönderilen çileğin ihraç fiyatının ise 23 ile 25 TL bandında olduğu belirtildi. "İhracatımız başladı" Coğrafi işaret tescilli çileğin açık alanda hasadına devam ettiklerini belirten Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olan üretici Nurettin Kaynar, “Normalde 12 ay çilek üretimi yapıyoruz. Asıl sezonumuz ve rekoltemiz şu an başladı. İhracat anlamında da iyi bir şekilde Ortadoğu, Türk Cumhuriyetlerine, Rusya başta olmak üzere 20 ila 25 ülkeye ihracat yapıyoruz" dedi. "40 milyon dolara yakın ekonomik katkısı var" Silifke çileğinin marka olduğuna değinen Kaynar, "Yol ömrü ve aroma olarak şu an Avrupa’da ve dünyada tercih edilen bir marka haline geldi. 30 ila 40 milyon dolarlık ülke ekonomimize büyük katkısı var. Üreticimizi çok tatmin etmese de 23 ila 25 lira arasında ihracata çilek gönderiyoruz. Bayram sonrası daha yükseleceğini umut ediyoruz. Ülke ekonomisine ve istihdama büyük etkisi var. 15 ila 20 bin aile buradan ekmek yiyor” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.