TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Silopi

AGRONEWS - Silopi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Silopi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Silopi’ye Sera Organize Tarım Bölgesi kuruluyor Haber

Silopi’ye Sera Organize Tarım Bölgesi kuruluyor

Şırnak’ın Silopi ilçesinde yüzde 75’i kadın olmak üzere bin kişiyi istihdam edecek Sera Organize Tarım Bölgesi kurulması için çalışmalar başladı. Silopi’ye bağlı Başverimli beldesi, Özgen ve Çardaklı köyleri çevresinde planlanan seracılık projesinin ilk etabı olan Sera Organize Tarım Bölgesi için, bin dönümlük alan belirlendi. Yakın zamanda planlanan fiziki çalışmaların ardından istihdam, üretim ve ticareti kapsayacak yatırımla yüzde 75’i kadın olmak üzere bin kişinin istihdam edilmesi amaçlanıyor. Bölgenin kalkınmasında etkili rol alacak proje Habur, Derecik ve Esendere sınır kapılarına yakın olması nedeniyle uluslararası pazarlara da hızlı erişim olanağı sunacak. Önemli su kaynakları ve mikroklima özelliğine sahip alanda kurulacak Sera Organize Tarım Bölgesi, ideal şartları oluşturması nedeniyle çiftçilere de büyük kolaylık sağlayacak. Şırnak Valisi Cevdet Atay da, sosyal medya hesabından projeyi ‘Şehrimize hayırlı olsun’ notuyla paylaştı. Projenin bölgeye de önemli katkı sunacağını belirten çiftçi Serdar Soysal, “20 yıldır çiftçilik yapmaktayım. Bu anlamda çok mutluyum. Çünkü bölgemizde iş alanları kurulacak. İstihdam alanları açılacak. Bir çiftçi olarak biz bu projenin gerçekleşmesini bekliyoruz. Çünkü biz ürünlerimizi yetiştireceğiz. Dış pazara, iç piyasaya vereceğiz, bundan kazanç elde edeceğiz. O anlamda bu projenin bölgeye hatta Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne de çok büyük etki sunacağını katacağını düşünüyorum. Bu projelerin mutlaka devam etmesi gerekiyor. Biz çiftçiler olarak bu projenin gerçekleşmesini dört gözle bekliyoruz. Katkısı olan bütün kurum amirlerine de çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

5 bin insan, 400 bin küçükbaş hayvanın zorlu yolcuğu başladı Haber

5 bin insan, 400 bin küçükbaş hayvanın zorlu yolcuğu başladı

Şırnak’ta havaların ısınması ile birlikte göçer hayvancılığı ile uğraşan 5 bin insan ile 400 bin küçükbaş hayvanın kışlaklardan yaylaklara doğru zorlu yolculuğu başladı. Kasım ayında kışlaklara inen göçerler, havaların ısınması ile birlikte Şırnak-Hakkari-Van üçgeninde bulunan 2 bin rakımlı çayır, mera ve otlakların bulunduğu Faraşin Yaylası’na doğru engebeli ve zorlu yolcuğu başladı. Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesinde bulunan kışlaklarda bulunan göçerleri ziyaret ederek, hayvanların zorlu yolculuğu öncesi göçerleri bulundukları kışlaklarda ziyaret eden Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine Şırnak’ta bulunan küçükbaş hayvanlarının 3’te 1’nin göçer hayvancılığına ait olduğunu söyledi. Şırnak il genelinde 1 milyon 100 bin küçükbaş hayvanın olduğunu belirten Sezgin, “Şırnak ilinde 1 milyon 100 bin küçükbaş hayvan varlığımız bulunmaktadır. Bu hayvan varlığımız 3’te 1’lik kesimi göçer hayvancılık ile yürütülmektedir. Göçer hayvancılık modelinde kışlak olarak Şırnak ilinin ovalarını tercih eden göçerlerimiz yılın 5 ayını kışlaklarda, geriye kalan zamanı da yayla yollarına çıkarak tamamlamaktadır” dedi. Burada göçerlerin hava sıcaklığının 20 dereceye ulaşması ile beraber yayla yoluna, rakımın 2 bin olduğu çayır, mera ve otlakların olacağı alanlara doğru seyahat etmekte olduğunu belirten Sezgin, "Özellikle Hakkari, Şırnak Faraşin Yaylası göçerlerimizin yaylak olarak kullandığı, hayvanlarını otlattığı oldukça zengin bir beslenme ortamı sunmaktadır. Göçer hayvancılık ile uğraşan Şırnak ilinde yaklaşık 247 aile, toplam 5 bin nüfusa yakın bir topluluk, toplamda da 400 bin küçükbaş hayvanımız bugün büyük bir göç ile yayla yollarını tutmuştur. Göçer hayvancılığın ülke ekonomisine, ilimize ve bölgemize büyük destekleri ve katkıları bulunmaktadır. Tarım ve Orman İl müdürü olarak bizzat göçerlerimizin kışlak döneminde Tarım ve Orman Bakanlığımızın hayvancılık desteklerinden yararlanabilmesi için tüm şartları sağlıyor, gerekli kolaylıkları göstermekteyiz" ifadelerini kullandı. Göçer İdris Aşkara ise havaların ısındığı zaman yaylaya gideceklerini dile getirerek, "4-5 ay yaylada kalıyoruz. Ondan sonra da tekrar geri Silopi, Cizre ve İdil taraflarına gideceğiz. Kış aylarında 4-5 ay burada kalıyoruz. Ondan sonra da yaylaya gidiyoruz” şeklinde konuştu.

Silopi Yerfıstığı Üreticileri Birliği yıllık faaliyetini paylaştı Haber

Silopi Yerfıstığı Üreticileri Birliği yıllık faaliyetini paylaştı

Türkiye’de ilk kurulan Silopi Yerfıstığı Üreticileri Birliği, 1’inci Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirerek faaliyetlerini paylaştı. Türkiye’de yer fıstığı üretiminde ilk üç il arasına giren Şırnak’ın Silopi ilçesinde ilk kurulan Silopi Yer Fıstığı Üreticileri Birliği 1’inci Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Birlik binasına gerçekleştirilen kurula yer fıstığı üreticileri katıldı. Silopi Yer Fıstığı Üreticileri Birliği Başkanı Emin Soysal’ın faaliyet raporunu açıkladı. Katılımcılara teşekkür eden Soysal, Türkiye’de ilk defa 2022 yılında Yer Fıstığı Üreticiler Birliğini kurduklarını hatırlattı. Yer fıstığı ve ürünlerinin üretimine destek olduklarını, üreticilere yönelik eğitim çalışmaları da düzenlediklerini beliren Soysal, çeşitli projelerde yer aldıklarını vurguladı. Birliğin 2022-2023 faaliyetlerini aktaran Soysal, “Birlik üyeleri ile birlikte Atlas tohumculuğun yerfıstığı çeşitleri toplantısına katılım sağladık. 2022-2023 hasat sezonu için biçerdöver fiyatlarını kararlaştırıldık. 2022-2023 üretim sezonunda yerfıstığı satış fiyatı ve saman fiyatlarında piyasa dalgalanmasının önlenmesi açısından Silopi ilçesi için taban fiyatlar belirledik. Silopi Kaymakamlığınca düzenlenen Silopi Yerfıstığı hasat şenliğinde etkin rol alarak ve birliğimizin taleplerini yetkililere ilettik. GAP idaresi davetlisi olarak Antalya YÖREX tarım fuarına katılım sağlayarak Silopi Yerfıstığımızın tanıtımı yaptık. 2022-2023 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Dicle Kalkınma Ajansına Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından sunulmuş olan “Silopi Yer Fıstığı ile Gençlerimiz Üretiyor” projesine ortak olduk” dedi

Sınır hattında yer fıstığı hasadı başladı Haber

Sınır hattında yer fıstığı hasadı başladı

Silopi ilçesinde yer fıstığında hasat dönemi başladı. Türkiye’de yer fıstığı üretiminde önemli bir yere sahip olan Silopi Ovası’nda hasat başladı. Çiftçinin gözü kulağı belirlenecek fiyatta. Silopi’de, 2019’da 30 bin dekar olan yer fıstığı üretim alanı 2020’de 60 bin dekara, üretimi ise 20 bin tonlara çıkmıştı. Bu sene 75 bin dekar yer fıstığı üretimine sahip ilçede 30 bin ton rekolte elde edilmesi bekleniyor. İHA muhabirine konuşan sektör temsilcileri ile yer fıstığı üreticileri hasadın heyecanlı başladığını dile getirerek, artan girdi maliyetleriyle fiyatın 50 TL olarak belirlenmesini istiyor. Silopi Yer Fıstığı Üreticileri Birliği Başkanı Emin Soysal, 2023 yılı yer fıstığı hasadının çiftçilere hayırlı ve bereketli olmasını diledi. Çiftçilerin memnuniyeti göz önüne alınarak çok güzel fiyatlar beklediklerini ifade eden Soysal, iş adamları ve tüccarlara seslenerek, “Adana, Osmaniye gibi illerimizde 65-70 liradan satın alınan yer fıstığımız, Silopi’de daha başlamadan bu fiyatların düşüşe geçtiğini, düşük fiyatlardan alınacağı bilgisini alıyoruz. Bu üreticilerimizi mağdur etmektedir. İş adamlarımızdan, tüccarlarımızdan güzel fiyatlar ile bölgemize gelmesini talep ediyoruz” dedi. Yer fıstığı üretiminde ikinciliğe oynadıklarını dile getiren Soysal, “Yer fıstığı üreticiler birliği olarak Silopi’de 75 bin dekar üretim alanına sahip çıktık. Bu da Türkiye’de 3’üncü olmamıza vesile oldu. Biz bu işi daha da ileriye götürmek istiyoruz. Türkiye’de ikinciliğine oynamak istiyoruz. Bunu da tek başımıza değil, maliyetleri düşürerek devletimizin desteğiyle başarmak istiyoruz" şeklinde konuştu. Yer fıstığının 50 lira olarak belirlenmesinin çiftçilerin yüzünü güldüreceğini ifade eden Soysal, “Geçen yıl biz yer fıstığını 27 liradan sattık. Bu sene 50 lira olmasını talep ediyoruz. Haklı olarak talebimizin sebebi girdi maliyetlerinin yüksek olmasıdır. İlaç 100 lirayken 200 lira oldu. Tohum 40 lirayken 90 lira oldu. Gübre 12 liraydı 22 liradan satılıyor. Elektrik maliyeti de bunun içine dahil. Bunlar girdi maliyetinin yüksek olmasına neden olmaktadır. Geçen yıla kıyasla bu sene 50 lira olmasını istiyoruz. Kesinlikle biz üreticiler birliği olarak üreticilerimizin arkasındayız. Buğdayda, mısırda, pamukta üreticiler mağdur oldu. Biz yer fısıtğında bunu yaşamak istemiyoruz. Biz yetkililerden, ileri gelenlerden, çiftçilerimizden şunu istiyoruz, gelin birlik olalım bu üretime sahip çıkalım. Yer fıstığında bu duruma düşmeyelim. Çünkü bu hepimizi sevindirecek güzel bir fiyat olur. Hepimiz kazanacağız, el birliği ile bölgemiz kalkınır” ifadelerini kullandı. Bin 200 dönüm yer fıstığı eken çiftçi Hüsnü İnce ile Lavin İnce, girdi maliyetlerinin 2 katına çıktığını belirterek bu sene yer fıstığı fiyatının 50 TL’den aşağı olmaması gerektiğini ifade etti.

Devlet desteğiyle atıl durumdaki arazi tarıma kazandırıldı Haber

Devlet desteğiyle atıl durumdaki arazi tarıma kazandırıldı

Tarım ve Orman Bakanlığının ’Tarım Arazilerinin Kullanılmasının Etkinleştirmesi Projesi (TAKEP)’ çerçevesinde Şırnak merkez ile Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinde 270 çiftçiye ait 5 bin dönüm kullanılmayan arazi tespit edildi Bu alanda çiftçilere yüzde 75 hibe destekle dağıtılan 70 ton sertifikalı mercimek tohumu toprakla buluşturuldu ve hasat sezonu başladı. Şırnak’ta atıl durumda olan 5 bin dönüm arazi mercimek üretimiyle tarıma kazandırıldı. Tarıma kazandırılmak istenen bu alanlarda çiftçilere yüzde 75 hibe destekle dağıtılan 70 ton sertifikalı mercimek tohumu toprakla buluşturuldu. Çiftçilerin büyük emekle ürettiği mercimekte hasat sezonu başladı. Atıl arazi, devlet hibesiyle şenlendi Kumçatı beldesindeki çiftçilerden Mehmet Demir, kullanmadığı 33 dönüm arazisine devletin verdiği yüzde 75 hibe destekle 250 kilogram sertifikalı mercimek tohumu ektiğini ve iyi verim elde ettiğini söyledi. Lokman Ar isimli çiftçi devletin çiftçilere her türlü yardımı ve kolaylığı sağladığını ifade ederek, "Duymadığımız destekleri de bizlere veriyorlar. 20 dönüm atıl arazim vardı, ekmeye imkanım yoktu. Onların verdiği destekle ektim. Valiliğimiz, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bizlere çok destek oluyor. Gübre ve mazot desteği sağlıyorlar. Allah devletimizden, yetkililerimizden razı olsun" diye konuştu. Çiftçi Lokman Baygın ise, "Bölgede patos işiyle uğraşıyorum. 15 yıldır patos yapıyorum. Bölge çiftçilerin ekinlerini biçiyorum. Bu yıl yağmurlarda iyiydi, çok şükür diğer senelere göre verimde çok iyi” dedi.

Şırnak'ta tarıma kazandırılan atıl araziler canlandı Haber

Şırnak'ta tarıma kazandırılan atıl araziler canlandı

Tarım ve Orman Bakanlığının "Tarım Arazilerinin Kullanılmasının Etkinleştirmesi Projesi-(TAKEP)" kapsamında Şırnak merkez ile İdil, Cizre ve Silopi ilçelerinde 270 çiftçiye ait 5 bin dönüm kullanılmayan arazi tespit edildi. Tarıma kazandırılmak istenen bu alanda geçen yıl kasım ayında çiftçilere yüzde 75 hibe destekle dağıtılan 70 ton sertifikalı mercimek tohumu toprakla buluşturuldu. Çiftçilerin büyük emekle ürettiği mercimekte hasat sezonu başladı. "Üretimin devamlılığını sağlamak istiyoruz" Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Altan Altan, AA muhabirine, Bakanlığın uyguladığı proje ile yüzde 75 devlet destekli 70 ton mercimek tohumunun 5 bin dekara geçen yıl ekim yapıldığını söyledi. Üretim aşamasında da hastalığa karşı kontrollerin ve verim çalışmalarının Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yapıldığını ifade eden Altan, "Bu yıl il genelinde 10 bin ton rekolte bekliyoruz. Üreticilerimiz memnun. Biz de atıl durumda olan arazilerin kurtarılmasından dolayı onlarla aynı mutluluğu yaşıyoruz." dedi. Üreticinin yanında olduklarını belirten Altan, her yıl bu şekilde kullanılmayan arazileri tarıma kazandırmak istediklerini aktardı. "Proje kapsamında 5 bin dönüm alan atıl olmaktan çıkarıldı. Bunu artırmak istiyoruz. Üretimin devamlılığını sağlamak istiyoruz." diyen Altan, kentte kuru tarım yapılan alanların çok olduğunu, bu alanları atıl olmaktan kurtarmak için de Bakanlığın sertifikalı tohum desteği verdiğini kaydetti. Altan, çiftçiye bereketli bir hasat sezonu diledi. Çiftçi destekten memnun Kumçatı beldesindeki çiftçilerden Mehmet Demir, kullanmadığı 33 dönüm arazisine devletin verdiği yüzde 75 hibe destekle 250 kilogram sertifikalı mercimek tohumu ektiğini ve iyi verim elde ettiğini söyledi. Lokman Ar da devletin çiftçilere her türlü yardımı ve kolaylığı sağladığını ifade ederek, "Duymadığımız destekleri de bizlere veriyorlar. 20 dönüm atıl arazim vardı, ekmeye imkanım yoktu. Onların verdiği destekle ektim. Valiliğimiz, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bizlere çok destek oluyor. Gübre ve mazot desteği sağlıyorlar. Allah devletimizden, yetkililerimizden razı olsun." diye konuştu. İdil'in Alakamış köyünde üretim yapan Mansur Ay ise 70 dönüm arazisine mercimek ekimi yaptığını, iyi verim elde ettiğini düşündüğünü anlattı. Ay, "Bölge kurak olduğu için yağmur yağmayan sene sıkıntı yaşıyoruz ve tarlamızı ekemiyoruz. Yetkililerden ricamız Cizre Barajı suyunun bölgemize ulaşması." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.