TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sinop

AGRONEWS - Sinop haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sinop haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kalkınma ajanslarından Karadeniz’de su ürünleri için ortak çalışma Haber

Kalkınma ajanslarından Karadeniz’de su ürünleri için ortak çalışma

Karadeniz’e kıyısı bulunan kalkınma ajansları, bölgesel işbirliğini güçlendirmek ve bölgenin su ürünleri potansiyelini değerlendirmek amacıyla “Karadeniz Masası Su Ürünleri Değerlendirme Çalıştayı” kapsamında buluşuyor. 23-24 Eylül tarihlerinde Sinop’ta düzenlenecek çalıştay, Karadeniz’in ekonomik kalkınmasına katkı sunacak. Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli'nde yapılacak olan etkinliğe, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, İstanbul Kalkınma Ajansı ve diğer bölgesel kalkınma ajansları katılım sağlayacak. Su ürünleri sektörü üzerine odaklanacak çalıştayda, sektördeki güncel gelişmeler, avcılık ve işleme süreçleri değerlendirilecek. Su Ürünleri İçin Ortak Adımlar Atılacak İki gün sürecek olan etkinlikte, su ürünleri alanındaki uzman akademisyenler ve sektör temsilcileri bir araya gelerek bölgedeki su ürünleri potansiyelini masaya yatıracak. Çalıştayın ikinci gününde, kalkınma ajanslarının katılımıyla yapılacak olan oturumda, proje geliştirme ve su ürünleri sektöründeki işbirliği fırsatları tartışılacak. Bu çalıştay, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün önderliğinde, Karadeniz’in ekonomik ve sektörel kalkınmasına büyük bir ivme kazandırmayı hedefliyor.

Kooperatif Başkanı Ünlü: “Bu sene 50 kat daha palamut var" Haber

Kooperatif Başkanı Ünlü: “Bu sene 50 kat daha palamut var"

Sinop’un önemli balıkçılık merkezlerinden biri olarak bilinen kentinde, balıkçılar 1 Eylül’de başlayacak olan balık avı sezonu için hazırlıklarını tamamlamak üzere. Sinop Merkez Su Ürünleri Kooperatif Birliği Başkanı Namık Ünlü, 1 Eylül için hazırlıklarını büyük oranda tamamladıklarını belirterek açıklamalarda bulundu. Sinop Merkez Su Ürünleri Kooperatif Birliği Başkanı Namık Ünlü, bu sene geçen seneye göre palamut avcılığının olacağını belirterek, “Bu sene sezon öncesi ağlarımızı almaya başladık, tayfalarımız da geldi. 1 Eylül’de ’Vira Bismillah’ diyeceğiz inşallah. Bu sene Eylül 1 dediğimiz gün palamut avcılığına başlayacağız inşallah. Çok çok iyi gözüküyor palamutçuluk. Denizde şu andaki belirtiler geçen senekinden 50 kat daha palamut var gibi gözüküyor. 100 tane alan çaparilerimiz var şu anda çok daha büyük balık gördüklerini söylüyorlar. Biz de denize çıktığımız zaman göreceğiz inşallah. Palamut yönünde bu sezon çok verimli olacağını düşünüyoruz. Çünkü, belirtiler çok iyi. Geçen sene palamut yoktu zaten ama hamsi boldu. Bu sene de onun yerini palamut ile dolduracağız gibi gözüküyor. Hamsi için yorum yapmak şimdiden çok erken. Çünkü, bu balık bol olduğu zaman hamsiyi değirmen gibi öğütüyor. Bir balığın büyümesi için zaten bir kilograma ulaşması için en az 22 kilogram net hamsi yemesi gerekiyor, ya da istavrit yemesi gerekiyor” diye konuştu.

Palamut nereye onlar oraya Haber

Palamut nereye onlar oraya

Balıkçı tekneleri 1 Eylül’de başlayacak yeni av sezonu için ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılacak. Yeni sezonda palamuttan umutlu olduklarını belirterek balıkçılar bereketli bir sezon geçireceklerine inanıyor. Trol ve gırgır ile balık avcılığının 15 Nisan’da başlayan av yasağı dönemi 1 Eylül itibariyle sona eriyor. 1 Eylül’de denize açılacak olan tekneler 4,5 ayın ardından son hazırlıklarını tamamlayarak denize açılmak için beklemeye başladı. Trabzon’un Yoroz mevkiinde bulunan limandan denize açılacak olan tekneler yeni av sezonunda palamudun peşinden gideceklerini belirtirlerken, "Palamut nereye biz oraya” dediler. Palamuttan beklenti yüksek Yeni sezonda palamuttan beklentilerinin yüksek olduğunu kaydeden tekne sahiplerinden Emre Köroğlu, “Palamuttan be sene beklentimiz yüksek. Denizdeki görüntüye bakacak olursak bu seneki palamut güzel görünüyor. Beklentilerimiz geçen sene oranla bu sene daha iyi. Geçen sene pek olmadı. Ancak bu seneki görüntü daha iyi. Başlangıç palamut diye gözüküyor eğer palamudun olmama durumu görünürse istavrite bakacağız. Bu sene palamut var inşallah hamsi de olur . Deniz suyu sıcaklığı şu anda güzel gözüküyor palamut için elverişli. Yoroz limanından çıkış yaparak palamudun durumuna göre nerede bolsa oraya gideceğiz. İstanbul’dan Hopa’ya kadar bakacağız, bakalım balık nerede olacak” dedi. Hazırlıklar bitti Yeni sezon için hazırlıklarının bittiğini belirten Köroğlu, “Bütün işlerimizi hemen hemen bitirdik. Her sezon olduğu gibi ağlarımızı tamir ettik, teknenin bakımlarını yaptık sezona hazırız. Balığın çıkış fiyatı bizde uygun inşallah daha da iyi olur. Vatandaşımız her zaman ucuz yesin biz de onu isteriz. Balık tüketiminde diğer ülkelerin çok gerisindeyiz daha fazla olmasını isteriz” diye konuştu. Tekne sahiplerinden Mehmet Genç ise “Bu sene palamudun çok olduğu söyleniyor. İnşallah hamside olduğu gibi palamut yüzümüzü güldürür. Herkes rızkının peşinden koşacaktır. Geçen sene palamut yoktu hamsi çok iyi idi. Bu sene işler tersine döndü palamut var hamside biraz burukluk var ama inşallah hamsi de olacak. Yeni sezonda teknenin boyasından ağların tamirine kadar hepsini yaptık. Masraflar çok ağır mazotudur tayfaya ödenen avans bunlar çok yüksektir” ifadelerini kullandı. Rota Ereğli ve Sinop Bu sene inşallah vatandaşın ucuz palamut yiyeceğini belirten Genç, ”Yeni sezonda güzergâhımız balığın durumuna göre, büyük bir ihtimalle Ereğli, Sinop taraflarından başlama durumu var. Çünkü balık devamlı o taraftan geliyor onun için o taraflara yönelme durumumuz var. İnşallah bu sene bol balıkçılık olacak, vatandaş palamudu ucuz yiyecek” diye konuştu.

Sinop’ta karabuğday hasadı Haber

Sinop’ta karabuğday hasadı

Sinop’ta deneme üretimi yapılan karabuğdayın ilk örneğinin hasadı yapıldı. Sinop tarımında yeni bir ürün olan Prof. Dr. Emin Kuru tarafından üretimi yapılan karabuğdayın ilk hasadı, Sinecan köyünde gerçekleştirildi. Hasat etkinliğine katılan Sinop Valisi Mustafa Özarslan burada yaptığı konuşmada, “Sinop ikliminde çok rahatlıkla yetiştirilebilen ve ekonomik değeri yüksek olan karabuğday bitkisinin birçok şifalı özelliği bulunmaktadır. Özellikle tohumlarından elde edilen un glutensiz olduğundan çölyak hastaları için çok büyük önem arz etmektedir. Arıcılıkta da kullanılabilen önemli bal bitkilerinden olan karabuğday, birçok yemeğin yapımında da kullanılmaktadır. İlimizde sözleşmeli tarım kapsamında dar gelirli çiftçilerimize karabuğday ekimi yaptırılarak, elde edilen ürünün Sinop mantısı yapımında kullanılması ve karabuğdaylı Sinop mantısı adı altında marka değeri oluşturulmasını planlıyoruz” dedi. 2024 yılında 3 farklı rakımda denenen karabuğday tarımının Sinop’ta da başarıya ulaştığını belirten Vali Özarslan, “2025 yılı üretim sezonunda yaklaşık 100 dekarlık alanda üretim yapmayı hedefliyoruz. Karabuğday üretimi ilimizin tarım sektörüne önemli katkı sağlayacaktır” diye konuştu. Hasat etkinliğine İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ferhat Kuran, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem ile birlikte kurum çalışanları katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.