TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Şırnak

AGRONEWS - Şırnak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şırnak haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Şırnak’ta yerfıstığı üreticilerine eğitim verildi Haber

Şırnak’ta yerfıstığı üreticilerine eğitim verildi

Şırnak’ta yerfıstığı üretimine dair yetiştiricilik, ıslah ve üretim alanlarını artırma ve geliştirme kapsamında çiftçilere teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde ve Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün katılımıyla yerfıstığı üretimine dair yetiştiricilik, ıslah ve üretim alanlarını artırma ve geliştirme kapsamında yerfıstığı yetiştiren çiftçilere teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Silopi Zirai Karantina Müdürlüğünde verilen eğitimde, yerfıstığı yetiştiriciliğinde çiftçilerin eksik bilgilerini tamamlamak ve daha bilinçli bir yetiştiriciliğe katkı sağlamak amacıyla alanında uzman kişiler tarafından üreticilere gerekli bilgiler aktarıldı. Silopi Zirai Karantina Müdürlüğünde başlayan yerfıstığı yetiştiriciliğine dair teorik eğitimlerine katılım sağlayan üreticilerle yapılan teorik eğitimin akabinde, yerfıstığı yetiştiriciliği yapılan uygun arazide uygulamalı eğitime geçildi. Uygulama eğitimde sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele hakkında çiftçilere önemli ve gerekli bilgiler verildi. Akabinde Aves Yerfıstığı İşleme Tesisi ziyareti gerçekleştirilerek üreticilere hasattan işlemeye kadar geçen süreçler detaylı ve uygulamalı bir şekilde anlatıldı. Eğitim toplantısına Şırnak İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Hurşit Acar, Tarım ve Orman Müdürlüğü- Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Altan Altan, Ziraat Yüksek Mühendisi Oktay Burak Özcan, Gıda Yüksek Mühendisi Seyfullah Cengiz, Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Teke, Şırnak il ve ilçe tarım orman müdürlüğü teknik personelleri ve yerfıstığı üretici çiftçileri katıldı.

Şırnak’ta taşlı araziler temizlenerek tarıma kazandırılıyor Haber

Şırnak’ta taşlı araziler temizlenerek tarıma kazandırılıyor

Toplanan taşlar ise işlenerek asfalt ve yol yapım malzemesi olarak değerlendiriliyor. Şırnak Valiliği koordinesinde, İl Özel İdaresi tarafından İdil Ovası’nda kurulan Taş Toplama ve Kırma Tesisi ile bölgedeki taşlar toplanıyor. Toplanan taşlar tesiste işlenerek asfalt ve yol yapım malzemesi olarak kullanılıyor. Taşlardan temizlenen bölgeler ise tarıma kazandırılıyor. İdil ilçesinde kurulan Taş Toplama ve Kırma Tesisi’nde incelemelerde bulunan Vali Atay, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin tarım projesi olduğunu, İdil ve çevresindeki taşlı arazileri tarıma kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Projenin ilçeye tarımsal alanda büyük fayda getireceğini belirten Atay, "Taşlar arazilerden temizleniyor, araziler tarım arazisi haline geliyor. Bu taşların öğütülmesiyle elde edilen mıcır da asfaltta kullanılmak üzere hazır hale geliyor. Yaklaşık 10 gündür tesisimiz faaliyete girdi. Bu tesis İl Özel İdare marifetiyle kuruldu. İnşallah bu yöredeki tarım arazileri ortaya çıkarılması ve tarıma kazandırılması anlamında çok fayda sağlayacaktır. Bu tesis çalıştığı sürece bu arazilerdeki taşları temizlemeye gayret edeceğiz. Burada ekstra iş makineleri kiralayacağız. İlk etapta 3 bin dönüm hedefliyoruz tabi bunun devamı gelecek. Burada saatte 150 ton, günde bin 500 ton mıcır elde ediyoruz. Bu malzemeyi de köylerin yollarında kullanıyoruz. Bu proje inşallah bölgeye hayırlı olur" dedi.

Doğal bal üreticileri tedirgin Haber

Doğal bal üreticileri tedirgin

Doğal bal ürettiklerini söyleyen Şırnaklı arıcılar, gezginci arıcılar yüzünden ürettikleri doğal balın ellerinde kaldığını söyledi. Şırnaklı yüzlerce arıcı her yıl yaşadıkları sorunu bu yıl da yaşadıkları için tedirgin olduklarını dile getirdi. Arıcılar, başka illerden gelen gezginci arıcıların Beytüşşebap ve Uludere yaylalarında doğal bal üreten arıcılara zarar verdiğini kaydetti. Hatay, Siirt, Mardin ve Diyarbakır’dan Şırnak yaylalarında gelen gezginci arıcılar bal arılarına şeker verip, kısa sürede sağım yaptıktan sonra başka bölgeye giderek yılda 3 kere sağım yapıyor. Şırnaklı arıcılar ise doğal bal ürettikleri için yılda bir kere sağım yapabiliyor. Bu sorunun günden güne büyüdüğünü söyleyen arıcılar tedirgin olduklarını dile getirdi. Ballarını satamadıkları için ellerinde kaldığını söyleyen arıcı Rıdvan Enç, Faraşin yaylasında konaklatılan 100 binden fazla arılı kovan olduğunu söyledi. Enç, "Arıcılığın zorluğundan bahsetmek istiyorum. Bu sene çok arı yoğunluğu var. Arı yığını var. Bu yıl bal üretimi için verimli geçeceğini zannediyorum. Bal üretimi için geliyoruz. Dışarıdan gelenler ise şeker veriyor. Bize zarar veriyor. 100 bin arılı kovan var. Elimizde balımız kalıyor. Süzmeciler daha ucuza verdiği için bizim doğal balımız elimizde kalıyor. Bu konuda bir çözüm bulunsun istiyoruz. Faraşin yaylası çok güzel bir yayla ancak dışarıdan gelenler bize, arılarımıza zarar veriyor" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.