TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Şırnak

AGRONEWS - Şırnak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şırnak haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Şırnak’ta yerfıstığı üreticilerine eğitim verildi Haber

Şırnak’ta yerfıstığı üreticilerine eğitim verildi

Şırnak’ta yerfıstığı üretimine dair yetiştiricilik, ıslah ve üretim alanlarını artırma ve geliştirme kapsamında çiftçilere teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde ve Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün katılımıyla yerfıstığı üretimine dair yetiştiricilik, ıslah ve üretim alanlarını artırma ve geliştirme kapsamında yerfıstığı yetiştiren çiftçilere teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Silopi Zirai Karantina Müdürlüğünde verilen eğitimde, yerfıstığı yetiştiriciliğinde çiftçilerin eksik bilgilerini tamamlamak ve daha bilinçli bir yetiştiriciliğe katkı sağlamak amacıyla alanında uzman kişiler tarafından üreticilere gerekli bilgiler aktarıldı. Silopi Zirai Karantina Müdürlüğünde başlayan yerfıstığı yetiştiriciliğine dair teorik eğitimlerine katılım sağlayan üreticilerle yapılan teorik eğitimin akabinde, yerfıstığı yetiştiriciliği yapılan uygun arazide uygulamalı eğitime geçildi. Uygulama eğitimde sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele hakkında çiftçilere önemli ve gerekli bilgiler verildi. Akabinde Aves Yerfıstığı İşleme Tesisi ziyareti gerçekleştirilerek üreticilere hasattan işlemeye kadar geçen süreçler detaylı ve uygulamalı bir şekilde anlatıldı. Eğitim toplantısına Şırnak İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Hurşit Acar, Tarım ve Orman Müdürlüğü- Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Altan Altan, Ziraat Yüksek Mühendisi Oktay Burak Özcan, Gıda Yüksek Mühendisi Seyfullah Cengiz, Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Teke, Şırnak il ve ilçe tarım orman müdürlüğü teknik personelleri ve yerfıstığı üretici çiftçileri katıldı.

Şırnak’ta taşlı araziler temizlenerek tarıma kazandırılıyor Haber

Şırnak’ta taşlı araziler temizlenerek tarıma kazandırılıyor

Toplanan taşlar ise işlenerek asfalt ve yol yapım malzemesi olarak değerlendiriliyor. Şırnak Valiliği koordinesinde, İl Özel İdaresi tarafından İdil Ovası’nda kurulan Taş Toplama ve Kırma Tesisi ile bölgedeki taşlar toplanıyor. Toplanan taşlar tesiste işlenerek asfalt ve yol yapım malzemesi olarak kullanılıyor. Taşlardan temizlenen bölgeler ise tarıma kazandırılıyor. İdil ilçesinde kurulan Taş Toplama ve Kırma Tesisi’nde incelemelerde bulunan Vali Atay, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin tarım projesi olduğunu, İdil ve çevresindeki taşlı arazileri tarıma kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Projenin ilçeye tarımsal alanda büyük fayda getireceğini belirten Atay, "Taşlar arazilerden temizleniyor, araziler tarım arazisi haline geliyor. Bu taşların öğütülmesiyle elde edilen mıcır da asfaltta kullanılmak üzere hazır hale geliyor. Yaklaşık 10 gündür tesisimiz faaliyete girdi. Bu tesis İl Özel İdare marifetiyle kuruldu. İnşallah bu yöredeki tarım arazileri ortaya çıkarılması ve tarıma kazandırılması anlamında çok fayda sağlayacaktır. Bu tesis çalıştığı sürece bu arazilerdeki taşları temizlemeye gayret edeceğiz. Burada ekstra iş makineleri kiralayacağız. İlk etapta 3 bin dönüm hedefliyoruz tabi bunun devamı gelecek. Burada saatte 150 ton, günde bin 500 ton mıcır elde ediyoruz. Bu malzemeyi de köylerin yollarında kullanıyoruz. Bu proje inşallah bölgeye hayırlı olur" dedi.

Doğal bal üreticileri tedirgin Haber

Doğal bal üreticileri tedirgin

Doğal bal ürettiklerini söyleyen Şırnaklı arıcılar, gezginci arıcılar yüzünden ürettikleri doğal balın ellerinde kaldığını söyledi. Şırnaklı yüzlerce arıcı her yıl yaşadıkları sorunu bu yıl da yaşadıkları için tedirgin olduklarını dile getirdi. Arıcılar, başka illerden gelen gezginci arıcıların Beytüşşebap ve Uludere yaylalarında doğal bal üreten arıcılara zarar verdiğini kaydetti. Hatay, Siirt, Mardin ve Diyarbakır’dan Şırnak yaylalarında gelen gezginci arıcılar bal arılarına şeker verip, kısa sürede sağım yaptıktan sonra başka bölgeye giderek yılda 3 kere sağım yapıyor. Şırnaklı arıcılar ise doğal bal ürettikleri için yılda bir kere sağım yapabiliyor. Bu sorunun günden güne büyüdüğünü söyleyen arıcılar tedirgin olduklarını dile getirdi. Ballarını satamadıkları için ellerinde kaldığını söyleyen arıcı Rıdvan Enç, Faraşin yaylasında konaklatılan 100 binden fazla arılı kovan olduğunu söyledi. Enç, "Arıcılığın zorluğundan bahsetmek istiyorum. Bu sene çok arı yoğunluğu var. Arı yığını var. Bu yıl bal üretimi için verimli geçeceğini zannediyorum. Bal üretimi için geliyoruz. Dışarıdan gelenler ise şeker veriyor. Bize zarar veriyor. 100 bin arılı kovan var. Elimizde balımız kalıyor. Süzmeciler daha ucuza verdiği için bizim doğal balımız elimizde kalıyor. Bu konuda bir çözüm bulunsun istiyoruz. Faraşin yaylası çok güzel bir yayla ancak dışarıdan gelenler bize, arılarımıza zarar veriyor" dedi.

Şırnak Üniversitesi proje kapsamında 25,5 ton balık üretimi yaptı Haber

Şırnak Üniversitesi proje kapsamında 25,5 ton balık üretimi yaptı

Şırnak Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde 2021 yılında başlatılan “Sürdürülebilir Alabalık Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında bu yıl toplamda 25,5 ton alabalık ve somon üretildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dicle Kalkınma Ajansı, Şırnak Valiliği, Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi’nin ortaklığıyla gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Alabalık Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi”, 2023 yılında başarıyla tamamlandı. Özellikle Uludere Barajı’nda hayata geçirilen bu proje, Şırnak’ın Uludere ve diğer ilçelerinde balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin önemli bir ekonomik potansiyel taşıdığını gösterdi. Proje, bölgedeki altı barajda benzer projelere örnek teşkil etti. Projenin ardından Şırnak Üniversitesi, bölgedeki su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 2023-2024 sezonunda Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün teknik destekleriyle kurulan alabalık yetiştiriciliği tesisinde 4 ton somon ve 21,5 ton alabalık olmak üzere toplamda 25,5 ton balık üretildi. Sezon, sektör ortalamasının üzerinde bir yem verimliliğiyle tamamlandı. Kasım 2023’te başlayan somon ve alabalık üretimi, Nisan-Mayıs 2024 döneminde gerçekleştirilen hasat faaliyetleriyle sürdü. Üretilen balıklar, Şırnak Merkez, Cizre, Silopi, İdil, Uludere ve Beytüşşebap ilçe merkezleri ile Kasrik, Kum Çatı, Balveren, Uzungeçit, Hilal ve Şenoba gibi beldelerde satışa sunuldu. Toplamda 6,5 ton alabalık, bölgede faaliyet gösteren tesislere satılırken, 19 ton alabalık ise Şırnak ilçe ve beldelerinde yaşayan bölge halkına ulaştırıldı. Şırnak Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen su ürünleri üretimi ve canlı balık satışı faaliyetleri, bölge halkına taze, protein ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin su ürünlerine erişim imkanı sundu. Üniversitesi’nin bu girişimi, bölgede su ürünleri üreticiliğinin teşvik edilmesinde önemli bir rol oynuyor. 2022-2023 ve 2023-2024 sezonlarının tecrübeleriyle tedarik, üretim ve satış süreçlerine ilişkin değerli veriler elde eden üniversite, su ürünleri sektöründe öncü bir konumda bulunuyor. Bu proje, özel sektör girişimcileri için de bölgede kurulacak yeni su ürünleri üretim tesislerine yol gösterici nitelikte. Gelecek sezonlarda üretim kapasitesini artırmayı hedefleyen üniversite, bölge halkını ucuz ve taze su ürünleriyle buluşturmayı ve su ürünleri sektörünün gelişimini desteklemeyi amaçlıyor. Üniversitenin bu çalışmaları, üniversite-sanayi iş birliğinin başarılı bir örneği olarak öne çıkıyor.

Silopi’ye Sera Organize Tarım Bölgesi kuruluyor Haber

Silopi’ye Sera Organize Tarım Bölgesi kuruluyor

Şırnak’ın Silopi ilçesinde yüzde 75’i kadın olmak üzere bin kişiyi istihdam edecek Sera Organize Tarım Bölgesi kurulması için çalışmalar başladı. Silopi’ye bağlı Başverimli beldesi, Özgen ve Çardaklı köyleri çevresinde planlanan seracılık projesinin ilk etabı olan Sera Organize Tarım Bölgesi için, bin dönümlük alan belirlendi. Yakın zamanda planlanan fiziki çalışmaların ardından istihdam, üretim ve ticareti kapsayacak yatırımla yüzde 75’i kadın olmak üzere bin kişinin istihdam edilmesi amaçlanıyor. Bölgenin kalkınmasında etkili rol alacak proje Habur, Derecik ve Esendere sınır kapılarına yakın olması nedeniyle uluslararası pazarlara da hızlı erişim olanağı sunacak. Önemli su kaynakları ve mikroklima özelliğine sahip alanda kurulacak Sera Organize Tarım Bölgesi, ideal şartları oluşturması nedeniyle çiftçilere de büyük kolaylık sağlayacak. Şırnak Valisi Cevdet Atay da, sosyal medya hesabından projeyi ‘Şehrimize hayırlı olsun’ notuyla paylaştı. Projenin bölgeye de önemli katkı sunacağını belirten çiftçi Serdar Soysal, “20 yıldır çiftçilik yapmaktayım. Bu anlamda çok mutluyum. Çünkü bölgemizde iş alanları kurulacak. İstihdam alanları açılacak. Bir çiftçi olarak biz bu projenin gerçekleşmesini bekliyoruz. Çünkü biz ürünlerimizi yetiştireceğiz. Dış pazara, iç piyasaya vereceğiz, bundan kazanç elde edeceğiz. O anlamda bu projenin bölgeye hatta Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne de çok büyük etki sunacağını katacağını düşünüyorum. Bu projelerin mutlaka devam etmesi gerekiyor. Biz çiftçiler olarak bu projenin gerçekleşmesini dört gözle bekliyoruz. Katkısı olan bütün kurum amirlerine de çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

5 bin insan, 400 bin küçükbaş hayvanın zorlu yolcuğu başladı Haber

5 bin insan, 400 bin küçükbaş hayvanın zorlu yolcuğu başladı

Şırnak’ta havaların ısınması ile birlikte göçer hayvancılığı ile uğraşan 5 bin insan ile 400 bin küçükbaş hayvanın kışlaklardan yaylaklara doğru zorlu yolculuğu başladı. Kasım ayında kışlaklara inen göçerler, havaların ısınması ile birlikte Şırnak-Hakkari-Van üçgeninde bulunan 2 bin rakımlı çayır, mera ve otlakların bulunduğu Faraşin Yaylası’na doğru engebeli ve zorlu yolcuğu başladı. Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesinde bulunan kışlaklarda bulunan göçerleri ziyaret ederek, hayvanların zorlu yolculuğu öncesi göçerleri bulundukları kışlaklarda ziyaret eden Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine Şırnak’ta bulunan küçükbaş hayvanlarının 3’te 1’nin göçer hayvancılığına ait olduğunu söyledi. Şırnak il genelinde 1 milyon 100 bin küçükbaş hayvanın olduğunu belirten Sezgin, “Şırnak ilinde 1 milyon 100 bin küçükbaş hayvan varlığımız bulunmaktadır. Bu hayvan varlığımız 3’te 1’lik kesimi göçer hayvancılık ile yürütülmektedir. Göçer hayvancılık modelinde kışlak olarak Şırnak ilinin ovalarını tercih eden göçerlerimiz yılın 5 ayını kışlaklarda, geriye kalan zamanı da yayla yollarına çıkarak tamamlamaktadır” dedi. Burada göçerlerin hava sıcaklığının 20 dereceye ulaşması ile beraber yayla yoluna, rakımın 2 bin olduğu çayır, mera ve otlakların olacağı alanlara doğru seyahat etmekte olduğunu belirten Sezgin, "Özellikle Hakkari, Şırnak Faraşin Yaylası göçerlerimizin yaylak olarak kullandığı, hayvanlarını otlattığı oldukça zengin bir beslenme ortamı sunmaktadır. Göçer hayvancılık ile uğraşan Şırnak ilinde yaklaşık 247 aile, toplam 5 bin nüfusa yakın bir topluluk, toplamda da 400 bin küçükbaş hayvanımız bugün büyük bir göç ile yayla yollarını tutmuştur. Göçer hayvancılığın ülke ekonomisine, ilimize ve bölgemize büyük destekleri ve katkıları bulunmaktadır. Tarım ve Orman İl müdürü olarak bizzat göçerlerimizin kışlak döneminde Tarım ve Orman Bakanlığımızın hayvancılık desteklerinden yararlanabilmesi için tüm şartları sağlıyor, gerekli kolaylıkları göstermekteyiz" ifadelerini kullandı. Göçer İdris Aşkara ise havaların ısındığı zaman yaylaya gideceklerini dile getirerek, "4-5 ay yaylada kalıyoruz. Ondan sonra da tekrar geri Silopi, Cizre ve İdil taraflarına gideceğiz. Kış aylarında 4-5 ay burada kalıyoruz. Ondan sonra da yaylaya gidiyoruz” şeklinde konuştu.

Silopi Yerfıstığı Üreticileri Birliği yıllık faaliyetini paylaştı Haber

Silopi Yerfıstığı Üreticileri Birliği yıllık faaliyetini paylaştı

Türkiye’de ilk kurulan Silopi Yerfıstığı Üreticileri Birliği, 1’inci Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirerek faaliyetlerini paylaştı. Türkiye’de yer fıstığı üretiminde ilk üç il arasına giren Şırnak’ın Silopi ilçesinde ilk kurulan Silopi Yer Fıstığı Üreticileri Birliği 1’inci Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Birlik binasına gerçekleştirilen kurula yer fıstığı üreticileri katıldı. Silopi Yer Fıstığı Üreticileri Birliği Başkanı Emin Soysal’ın faaliyet raporunu açıkladı. Katılımcılara teşekkür eden Soysal, Türkiye’de ilk defa 2022 yılında Yer Fıstığı Üreticiler Birliğini kurduklarını hatırlattı. Yer fıstığı ve ürünlerinin üretimine destek olduklarını, üreticilere yönelik eğitim çalışmaları da düzenlediklerini beliren Soysal, çeşitli projelerde yer aldıklarını vurguladı. Birliğin 2022-2023 faaliyetlerini aktaran Soysal, “Birlik üyeleri ile birlikte Atlas tohumculuğun yerfıstığı çeşitleri toplantısına katılım sağladık. 2022-2023 hasat sezonu için biçerdöver fiyatlarını kararlaştırıldık. 2022-2023 üretim sezonunda yerfıstığı satış fiyatı ve saman fiyatlarında piyasa dalgalanmasının önlenmesi açısından Silopi ilçesi için taban fiyatlar belirledik. Silopi Kaymakamlığınca düzenlenen Silopi Yerfıstığı hasat şenliğinde etkin rol alarak ve birliğimizin taleplerini yetkililere ilettik. GAP idaresi davetlisi olarak Antalya YÖREX tarım fuarına katılım sağlayarak Silopi Yerfıstığımızın tanıtımı yaptık. 2022-2023 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Dicle Kalkınma Ajansına Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından sunulmuş olan “Silopi Yer Fıstığı ile Gençlerimiz Üretiyor” projesine ortak olduk” dedi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.