TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sivas

AGRONEWS - Sivas haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sivas haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Malatya Şeker Fabrikası’ndan 470 Bin Ton Üretim Haber

Malatya Şeker Fabrikası’ndan 470 Bin Ton Üretim

MALATYA (İHA) - Malatya Şeker Fabrikası, 2024-2025 üretim sezonunda 470 bin ton pancar alarak 51 bin ton şeker, 137 bin ton küspe ve 17 bin ton melas üretimi gerçekleştirdi. Bölgenin ekonomik lokomotifi olan fabrika, üretim faaliyetlerini sürdürürken iş gücü eksikliği ve emeklilik sorunlarının çözüm beklediği bildirildi. 120 GÜNLÜK KAMPANYA HEDEFİ Şeker-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, pancar alımının 4 Eylül’de başladığını, 6 Eylül’de işleme sürecine geçildiğini ve kampanyanın ocak ayının ilk haftasında tamamlanmasının planlandığını söyledi. Şimdiye kadar 405 bin ton pancar işlenerek belirlenen üretim hedeflerine ulaşıldı. BÖLGENİN EKONOMİSİNE YÖN VERİYOR Malatya Şeker Fabrikası'nın, kayısıdan sonra Malatya ekonomisinin en önemli girdisini oluşturduğunu belirten Murat, fabrikanın Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman, Sivas, Malatya ve Gaziantep illerindeki 80 bin dekar alanda pancar ekimi yapan bin 250 aileyi desteklediğini ifade etti. Ayrıca, her yıl 50-60 bin kişiye istihdam sağlayarak bölge ekonomisine önemli katkılar sunduğuna dikkat çekti. KALİFİYE İŞ GÜCÜ SORUNU KAPIDA Murat, fabrikanın en önemli sorunlarından birinin kalifiye eleman eksikliği olduğunu vurguladı. Çalışanların çoğunun emeklilik yaşına geldiğini ifade eden Murat, bu sorunun çözülmemesi halinde üretimde aksaklıklar yaşanabileceği uyarısında bulundu. FABRİKA, DEPREMDE LOJİSTİK ÜS OLDU 2023 depreminde Malatya Şeker Fabrikası, 10 bin kişiye barınma sağlayarak ve lojistik merkezi olarak çalışarak kritik bir rol üstlendi. Deprem sonrası yapılan teknik iyileştirmelerle üretimin kesintisiz devam ettiğini belirten Murat, "İki yıldır sorunsuz bir şekilde üretim devam ediyor. Bu yıl da teknik eksikliklerin giderileceği bir revizyon süreci yaşanacak" dedi.

Pembe Traktör Sosyal Medyada Tartışma Yarattı Haber

Pembe Traktör Sosyal Medyada Tartışma Yarattı

SİVAS (İHA) - Sivas’ın Kangal ilçesinde çiftçilik yapan 24 yaşındaki Doğukan Turgut, farkındalık yaratmak amacıyla traktörünü pembeye boyadı ve sosyal medyada paylaştı. Küçük yaşlardan itibaren çiftçilikle ilgilenen ve traktörlere olan merakıyla bilinen Turgut, bu kez toplumsal bir mesaj vermek için adım attı. Ancak bu hareket, sosyal medyada farklı tepkilere yol açtı. Turgut’un paylaşımlarını destekleyenler, farkındalık çabasını takdir ederken, bazı kullanıcılar, "Erkek adamın traktörü pembe olur mu?" gibi yorumlarla eleştirilerde bulundu. Eleştiriler hakkında konuşan Turgut, "Anadolu'da büyüdüğüm için kadınların çok fazla şiddet ya da kötü hayat şartlarında yaşadığını gözlemledim. İnsanların ön yargısını kırmak için böyle bir proje başlattım" dedi. Modifiye ettiği traktörle kısa sürede 10 milyona yakın izlenme alan Turgut, aldığı eleştirilerle ilgili, "İnsanların ön yargısını kırmak için böyle bir proje başlattım. Rengi o yüzden seçtim. İnsanlar dikkat çekmek amacıyla bu rengi seçtiğimi düşünse de öyle değil. Amacımız sosyal bir mesaj vermekti. Sosyal medya şu an ikiye ayrılmış durumda. Bir kısım çok beğeniyor bir kısım da beğenmiyor. Beğenmeyenlerin nedeninin ön yargılardan dolayı olduğunu düşünüyorum" dedi. Turgut, sosyal medya içerikleriyle tarımın önemini anlatmaya devam edeceğini belirtti.

Rağbet Görmeyen Hindi Satışlarında İnternet Çıkarması Haber

Rağbet Görmeyen Hindi Satışlarında İnternet Çıkarması

SİVAS (İHA) - Sivas'ta Kadir Karakaş, arkadaşının tavsiyesi üzerine Diyarbakır'dan aldığı 650 adet hindiyi yetiştirmeye başladı. Ancak Sivas'ta istenilen talebi göremeyen Karakaş, hindilerini internet üzerinden satmaya karar verdi. Hindiler, Karakaş'ın Taşlıdere mevkiindeki çiftliğinde, büyük bir özenle yetiştiriliyor. Erkek hindiler 7-8 kilogram, dişi hindiler ise 5-6 kilogram olana kadar büyüyor. GÜNLÜK MASRAFLARI 2 BİN LİRA Hindilerin günlük yem masrafı 2 bin lira civarında olduğunu belirten Karakaş, kilogram fiyatı 350 liraya satılan hindilerinin, ortalama 2 bin 500 liraya alıcı bulduğunu söyledi. Geçen yıl ve bu yıl arasında fiyat farkının çok fazla olmadığını vurgulayan Karakaş, Sivas'ta hindi yeme alışkanlığının pek yaygın olmadığını ve yılbaşında kesmekten kaçınıldığını belirtti. Ancak internet üzerinden yapılan satışlarla il dışına da ulaştıklarını ifade etti. İRİ ERKEK HİNDİLER TERCİH EDİLİYOR Karakaş, hindilerinin bakımının pahalı olduğunu ve genelde iri hindilerin tercih edildiğini dile getirdi. "Genelde lokantalar talep ediyor. 2 ay önce meradan yayılımdan getirdik, organik yetiştiriyoruz. Hindilerin bakımı pahalı, günlük günde 2 bin liralık yem yiyorlar. Hindi almaya gelenler genelde iri hindileri almayı tercih ediyorlar. Daha iri ve ağır olduğu için erkek hindileri almak istiyorlar. Yılbaşına 20-25 gün kaldı, satışlarımız devam ediyor. Sivas'ta belirli bir kesim talep ediyor ama internet üzerinden de satışlarımız oluyor. Sivas'ta hindi yemek pek yaygın değil, dinimiz açısından yılbaşında kesmek istemiyorlar ancak alıp bir hafta sonra da kesebilirler" diye ekledi.

Sivas’ta Şeker Pancarları Kar Altında Kaldı Haber

Sivas’ta Şeker Pancarları Kar Altında Kaldı

Pancar Sevkiyatında Aksaklık Üreticiyi Mağdur Ediyor Sivas'ta şeker pancarı üretimi yapan çiftçiler, hasadı yapılan yaklaşık 60 bin ton pancarın kar altında beklemesi nedeniyle hem verim kaybı hem de ekonomik zarar yaşadı. Ekim ayında hasat edilen pancarların sevkiyatı, Malatya Şeker Fabrikası'nın organizasyonundaki gecikmeler nedeniyle iki aydır gerçekleştirilemiyor. Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, yaşanan aksaklıkların ülke ve Sivas ekonomisine büyük zarar verdiğini belirterek, “Bir milyon ton şeker pancarı üreten Sivas, yaklaşık beş fabrikayı besliyor. Ancak sevkiyatların yapılamaması çiftçilerimizi zor durumda bıraktı. Pancarın verim kaybı yaşaması üreticinin gelirini ciddi şekilde etkiliyor” dedi. “Kazancımız Zarar Oldu” Üreticilerden İsmail Hakkı Özkur, pancarların fabrikalarca belirtilen şekilde sökülüp hazırlandığını ancak sevkiyatların yapılmaması nedeniyle kar altında kaldığını söyledi: “Ekim ayında söküme başladık. Fabrika ‘15-20 gün içinde gelip alacağız’ dedi. Ancak aradan 1.5-2 ay geçti, pancarlarımız hâlâ tarlada. Bu süreçte pancarlar yüzde 5-10 oranında fire verdi. Çiftçinin kazancı zaten yüzde 5-10, yani tamamen zarar ediyoruz.” Çözüm Bekleyen Sorun Budaklı Köyü Muhtarı Muammer Ziynet, pancarların kar altında kalmasının çiftçiyi ekim yapamaz hale getirebileceğini belirtti. “Eğer bir an önce bu sorun çözülmezse çiftçi daha büyük zarar görecek. Yollarımız da bu süreçte iyileştirilmeli” dedi. Sevkiyatların bir an önce başlaması gerektiğini vurgulayan çiftçiler, yetkililerden destek bekliyor. Bu gecikmelerin gelecek yıllarda şeker pancarı üretimini de olumsuz etkileyebileceği ifade ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.