TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sivas

AGRONEWS - Sivas haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sivas haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sivas Pastırması Avrupa Tescili İçin Başvuru Aşamasında Haber

Sivas Pastırması Avrupa Tescili İçin Başvuru Aşamasında

SİVAS (İHA) - Sivas'ın coğrafi işaretli sahip pastırması, Avrupa Birliği’nden tescil alma yolunda adım atıyor. 2022 yılında coğrafi işaret tescili alan Sivas pastırmasının ünü, Avrupa’ya yayılmaya başlayacak. Sivas Ticaret Borsası’nın girişimleriyle yapılan başvuru süreci olumlu şekilde devam ediyor.   Sivas Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Karakaya, Sivas pastırmasının marka değerinin Sivas ile özdeşleştiğini ve bu ürünün bölge ve ülke için büyük önem taşıdığını vurguladı. Karakaya, Sivas pastırması için Avrupa Birliği’ne yapılan tescil başvurusunun 11 Ekim 2024’te Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü’ne sunulduğunu belirtti. Başvurunun ön incelemesinin olumlu tamamlandığını ve tescil numarasının alındığını açıkladı. Karakaya, Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünler bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahip olduğunu ve AB Komisyonu’nda bu ürünlerin tescil edilmesinin önemli olduğunu söyledi.   Karakaya, "İlimizde pastırma yapımında kullanılan etler genellikle yerli hayvanlardan temin edilir ve geleneksel yöntemlerle işlenir. Yapım sürecinde etin seçimi ve hazırlığı çok önemlidir. Etin yağı ve sinirleri temizlenir, büyük parçalar halinde kesilir. Sivas kaynak tuzu ile ovulan etler, belirli bir süre boyunca tuzda bekletilir. Tuzlanan etler, Sivas'ın kuru havasında açık havada kurutulur. Kurutulan etler, baharat, sarımsak ve çemen otu karışımı ile kaplanır. Çemenle kaplanan pastırmalar, birkaç hafta boyunca dinlendirilir ve lezzetlerinin oturması sağlanır" diyerek pastırmaların benzersiz lezzetinin ise bu geleneksel yöntemlerden geldiğini belirtti. Pastırmayı yiyenin yalnızca et değil, Sivas'ın tarihini ve kültürünü de tatmış olacağını ekledi.

Sivas'ta Kuraklık Nedeniyle Tarımda Kısıtlamalar Başladı   Haber

Sivas'ta Kuraklık Nedeniyle Tarımda Kısıtlamalar Başladı  

SİVAS (İHA) - Sivas'ta son üç yılda hububat üretiminde önemli rekorlar kırılırken, kuraklık barajlardaki su seviyelerini tehlikeli derecede düşürdü. Bu durum, 120 bin dönüm arazide sulu tarımın kısıtlanmasına yol açtı. Başta şeker pancarı ve patates gibi suya ihtiyaç duyan ürünlerde kısıtlamalar uygulanırken, çiftçiler alternatif tarım ürünlerine yöneldi. Ayrıca, kuraklık etkisinin görüntülendiği barajlar, dronla havadan çekilen fotoğraflarla da gözler önüne serildi. Sivas Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Çetindağ, açıklamalarında Pusat-Özen, Ulaş Karacalar ve Kangal Kocakurt barajlarındaki doluluk oranlarının düşmesi nedeniyle sulu tarımda kısıtlamalar getirildiğini belirtti. ŞEKER PANCARI VE PATATESTE KISITLAMAYA GİDİLDİ Çetindağ, "Bugün 11'inci ayın yarısına geldik. Şu anda yaklaşık 6'ncı aydan bu yana yağmur yağmadı. 2024 yılı dolu dolu geçti, tüm ürünlerde en üst seviyelere çıktık fakat şu an kuraklığın yaşanmasından dolayı büyük sıkıntılar yaşanıyor. Biliyorsunuz, Sivas'ımız şeker pancarında ve patateste Türkiye'deki sayılı illerimizden biri. 6'ncı aydan bu yana yağış olmadığı için barajlarımız yüzde 20 ile yüzde 10 arasında kaldı" dedi. Kuraklık nedeniyle önümüzdeki yıl şeker pancarında, patateste ve yem bitkilerinde yani suyu daha çok isteyen bitkilerde bir kısıtlamaya gidildiğini de ifade etti. İlerleyen aylarda yağış olması durumunda, bu kısıtlamaların yeniden değerlendirileceğini belirten Çetindağ, "Kuraklık her geçen yıl ilerliyor ve Sivas da bunu iliklerine kadar yaşıyor. Şu anda rakıma bakıldığında Sivas, en yüksek rakıma sahip olan illerden bir tanesi, bir damla yağmur düşmedi. Şu anda bunu kara kara düşünüyoruz ama ümidimizi de kesmiyoruz. Sivas'ımızda kar ve yağmur olmadığı sürece büyük sıkıntı yaşanıyor. Sadece barajlar değil yer altı sularımız için de yağmur ve kar olması lazım. Eğer istediğimiz gibi kar yağar, barajların doluluk oranı artarsa bu karar tekrardan değerlendirilecek" dedi. Çiftçilerin hazırlıklı olduğunu ve önümüzdeki yıl aynı sıkıntıların yaşanmaması için umutlu olduklarını da sözlerine ekledi.

Sivas'ta Haber

Sivas'ta "Yeni Destekleme Modeli" Toplantısı Düzenlendi

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen “Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli" bilgilendirme toplantısı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, il protokolü, tarım paydaşları ve çiftçiler katıldı. Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetintaş ve İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız açılış konuşmalarını yaptı. Vali Şimşek, yeni modelin Sivas’a, ülkemize ve üreticilere hayırlı olmasını dileyerek, tarım ve hayvancılığın önemini vurguladı. Tarım ve Hayvancılık Stratejik Öneme Sahip Vali Şimşek, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle dünya genelinde tarım arazilerinin üçte birinin bozulduğunu ve çölleşme ile erozyonun geleceği tehdit eden sorunlar olduğunu belirtti. Şimşek, “Bu nedenle tarım ve hayvancılık çok değerli bir sektör haline geldi. Sanayi ve teknolojide ön plana çıkan ülkeler bile tarım ve hayvancılığa büyük yatırımlar yapıyor,” dedi. "Sivas, Tarım ve Hayvancılığın Önemli Merkezi" Sivas’ın tarımsal potansiyeli ile öne çıkan bir şehir olduğuna değinen Vali Şimşek, “Sivas, bereketli toprakları ve uygun iklim koşullarıyla tarım ve hayvancılığın merkezi konumunda. İlimizin ekonomisi büyük oranda tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Geniş ve verimli tarım arazilerinde birçok ürün hasadı yapılıyor,” diye konuştu. "Yeni Model Sivas İçin Önemli" Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan “Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli" programının Sivas için çok önemli bir adım olduğunu belirten Vali Şimşek, "Bu program, hem bitkisel hem hayvansal üretim için uzun vadeli planlamalar yapılmasını sağlayacak. Mazotun 0’ünün, gübrenin ise %50’sinin devlet tarafından karşılanması, ayrıca 2 yıl işlenmeyen tarım arazilerinin kiralanarak üretime kazandırılması gibi önemli yenilikler var. Genç ve kadın üreticilere ilave destek verilmesi de sektöre canlılık katacak” dedi. "Sivas, Türkiye Yüzyılında Yıldız Gibi Parlayacak" Sivaslı çiftçilerin bu modelden maksimum fayda sağlayacaklarına inandığını dile getiren Şimşek, tarım ve hayvancılık sektöründe Sivas’ın bir marka şehir haline gelmesi için çalışacaklarını ifade etti. "Türkiye Yüzyıl’ında ilimizin pek çok alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da yıldız gibi parlayacağına inanıyorum," dedi. Vali Şimşek, bu modelin hayata geçirilmesinden dolayı Cumhurbaşkanına ve Tarım Bakanlığına şükranlarını sunarak, modelin üreticilere ve sektöre faydalı olmasını temenni etti.

In Sivas, the harvest of peppers and tomatoes for making paste has begun Haber

In Sivas, the harvest of peppers and tomatoes for making paste has begun

In Sivas's Akıncılar district, the harvest of tomatoes and peppers grown with great effort for making paste has begun. As part of the "Tomato and Pepper Paste Production Project," 220,000 tomato seedlings and 110,000 pepper seedlings were distributed to farmers. These seedlings were planted over a total area of 150 decares. The products, carefully nurtured by the farmers, are now being harvested. Seyit Yıldız, the Director of Agriculture and Forestry for Sivas, visited the farmers to observe the progress. Director Yıldız explained, "In our province, Akıncılar district, which has a milder climate and a certain tradition of vegetable cultivation, was chosen to reduce agricultural production risks. Our department prepared a project for the cultivation of paste tomatoes and peppers suitable for the local conditions. Under the 'Tomato and Pepper Paste Production Project,' we planned the production of paste tomatoes and peppers with purchase guarantees for producers who are members of the Vegetable Producers Union in Akıncılar. The Sivas Special Administration covered 75% of the seedling costs. A total of 220,000 tomato seedlings and 110,000 pepper seedlings were distributed to the producers. The seedlings were planted on 100 decares of land for paste tomatoes and 50 decares for paste peppers. This project aims to increase production diversity in the region and contribute to the family economy of the local producers. I thank the farmers who have worked hard and contributed to our agriculture and livestock."

Sivas’ta salçalık biber ve domates hasadı başladı Haber

Sivas’ta salçalık biber ve domates hasadı başladı

Sivas’ın Akıncılar ilçesinde bin bir emekle yetiştirilen salçalık domates ve biber hasadı başladı. Sivas’ın Akıncılar ilçesinde ‘Salçalık Domates ve Salçalık Biber Yetiştiriciliği Projesi’ kapsamında çiftçilere 220 bin adet salçalık domates fidesi ve 110 bin adet salçalık biber fidesi dağıtımı yapıldı. Proje kapsamında dağıtılan 220 bin adet salçalık domates fidesi ve 110 bin adet salçalık biber fidesi, toplamda 150 dekarlık alana ekildi. Çiftçiler tarafından özenle büyütülen ürünlerin hasadına başlandı. Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, çiftçileri ziyaret etti. Proje kapsamında çiftçilerin aile ekonomisine katkı sağlamaları amaçlandı İl Müdürü Seyit Yıldız konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “İlimizde daha ılıman iklim özellikleri gösteren ve belli bir sebze yetiştiriciliği kültürü olan Akıncılar ilçemizde tarımsal üretim risklerini azaltmak için yöreye uygun sebze çeşitlerinden salçalık domates ve biber yetiştiriciliği için il müdürlüğümüz tarafından proje hazırlanmıştır. Salçalık Domates ve Salçalık Biber Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Akıncılar ilçemizde bulunan Sebze Üreticiler Birliğine üye üreticiler ile alım garantili salçalık domates ve salçalık biber üretimi planlanmış olup, fide maliyetinin yüzde 75’ini Sivas Özel İdaresi karşılamıştır. Toplam 220 bin adet salçalık domates fidesi ve 110 bin adet salçalık biber fidesinin üreticilerimize dağıtımı yapılmıştır. 100 dekar alanda salçalık domates ve 50 dekar alanda salçalık biber fidesi dikimi yapılmıştır. Salçalık Domates ve Salçalık Biber Yetiştiriciliği Projesi ile bölgedeki üreticilerin üretim çeşitliliği artırılarak aile ekonomisine katkı sağlamaları amaçlanmıştır. Emek veren ve tarım ve hayvancılığımıza katkı sağlayan çiftçilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

‘Sivas’ta yetişmez’ denilen ürünler meyvelerini verdi Haber

‘Sivas’ta yetişmez’ denilen ürünler meyvelerini verdi

Sivas’ta alternatif tarım ürünlerine olan ilgi her geçen gün artıyor. ‘Sivas’ta yetişmez’ denilen ürünleri deneyen çiftçiler, yetiştirdikleri ürünlerle adından söz ettiriyor. Suşehri ilçesine bağlı Günlüce köyünde de "Antep Fıstığı Aşılama Kapama Bahçe Yapma Projesi" uygulandı. Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, menengiç ağaçlarının aşılanması ile Antep fıstığı üretimi yapılan bölgede incelemelerde bulundu. Ağaç başına 3-5 kilo verim bekleniyor Yıldız yaptığı açıklamada, “Antep fıstığı anacı olan menengiç ağaçlarının doğal olarak yetiştiğinin tespit edilmesinden sonra 2008-2011 yılları arasında 3 yıl süreyle aşılama projesi kapsamında toplam 50 bin adet aşı yapılmıştır. Ortalama her bir anaç bitkiye 4 adet aşı yapıldığı düşünülecek olursa yaklaşık 12 bin 500 adet menengiç anacına Antep fıstığı aşılanmıştır. Akabinde yapılan kontroller ve değerlendirmeler neticesinde aşılama işleminin başarılı olduğu görülmüş ve gelen talepler de değerlendirilerek 2014-2016 yılları arasında ikinci bir aşılama projesi gerçekleştirilmiştir. Burada da 34 bin adet aşı yapılmıştır. İki proje sonucunda toplam yaklaşık 21 bin yabani menengiç anacına Antep fıstığı aşılaması yapılmıştır. Antep fıstığı periyodisite gösteren bir meyve türü olduğundan üretim yıllara göre değişkenlik göstermektedir. Bölge halkı ile yapılan görüşmelerde 2023 yılında verime gelen ağaçlarda ağaç başına verim ortalama 1-2 kilogram iken, 2024 yılında ise tahmini olarak ağaç başına 3-5 kilogram olarak beklenmektedir” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.