TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Soğan Hasadı

AGRONEWS - Soğan Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Soğan Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Soğan tarlada yandı Haber

Soğan tarlada yandı

Türkiye’nin soğan deposu olarak gösterilen Ankara’nın Polatlı ilçesinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle soğanlar tarlada yanarken rekolte de geçtiğimiz yıla göre yüzde 70’lik düşüş bekleniyor. Polatlı, soğan tarlaları ve depolarıyla Türkiye’nin önde gelen soğan üretim merkezleri arasında yer alıyor. 2021 yılında tescil edilen “Polatlı Soğan”ı Türkiye’nin soğan ihtiyacının da yüzde 36’sını karşılıyor. “İklimlerin değişmesinden soğanlar azaldı” İklim Değişikliğinin olumsuz etkilerinin en fazla hissedildiği Türkiye’de soğanı sıcaklıklar vurdu. Her yıl Ağustos ayında mahsul edilen soğanlar, bu yılın aynı ayında toplanamadan tarlada kaldı. Polatlı’nın Ilıca mahallesinde çiftçilik yapan Hayri Yürekli, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu sene havaların sıcak gitmesinden soğanlar olmadı. Soğanlar hastalık yaptı, suların azalmasından ve iklimlerin değişmesinden soğanlar azaldı” ifadesini kullandı. “Denizi de döksen soğanlar olmaz artık” Yürekli, “Soğanın bir kellesi en az yarım kilo olması gerekirken şu an 100 ila 200 gram. Bu çiftçinin maliyetini de kurtarmaz. Çok büyük zarar eder. Rekolte düşük, gördüğünüz yerde soğanlar hep yanmış. Denizi de döksen soğanlar olmaz artık. Yüzde 70 ila 80 böyle” diye konuştu. “Tarlada fiyat 6, pazarda 12 lira” Soğanın değerini ve olması gereken fiyatı da açıklayan Yürekli, “Tarlada fiyat 6 ila 7 lira. Pazar da şu an 10 ila 12 lira. Kışın ise 15 ila 20 lira olur. 10 ila 15 lira da olsa şimdi kurtarmaz. Maliyet yüksek verim az. Rekolte düşük. Çiftçi belki bunu da toplayamaz. Soğanın dönümü 6 ila 7 bin liraya mal oluyor. Maliyet zaten 8 ila 10 lira arası. O yüzden çiftçinin emeği bu sene boş” şeklinde konuştu.

Coğrafi işaretli ’Kılıçlar soğanı’nın hasadı başladı Haber

Coğrafi işaretli ’Kılıçlar soğanı’nın hasadı başladı

Üreticiler, 14 kilogramlık bir çuval soğanı 150 liradan müşterilerine sunuyor. Kılıçlar köyünde yaşayan vatandaşların yüzde 90’ı soğan üreterek ekonomik kazanç sağlıyor. Çiftçiler, sabahın erken saatlerinde tarlalara gelerek soğan sökümüne başlıyor. Şubat ayında ekimi yapılan ve ağustos ayında hasat edilen Kılıçlar soğanı, içeriğindeki pirüvik asit miktarının fazlalığı sebebiyle diğer soğan çeşitlerinden ayrılıyor. 2014 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonrasında 2017 yılı ekim ayında tescillenen "Kılıçlar soğanı"nın geçmişi ise bir asra dayanıyor. Üreticiler, 14 kilogramlık bir çuval tescilli soğanı 150 liradan müşterilerine sunuyor. Köyde geçimini ürettiği soğanları satarak sağlayan Sevim Meşe, "Şubat ayında soğanı ekiyoruz. Çapasıydı suyuydu derken ağustos ayında da sökmeye başlıyoruz. Kılıçlar köyünün hakiki Kılıçlar soğanı, tescilli. Bu işler zor ama ata mesleğimiz, severek yapıyoruz" dedi. Sabahtan akşama kadar tarlada soğan sökümü yaptıklarını anlatan çiftçi Nuray Peker, "Sökücüler ayrı, kesiciler ayrı, kovaları dökenler ayrı. Biz de kesiyoruz. Günümüz böyle geçiyor. Sabahtan akşama kadar bu işi yapıyoruz. Köyümüzün soğanı tescilli, alan da memnun, satan da memnun. Rağbet görüyor soğanımız" ifadesini kullandı. Köyün kendine has bir bitki örtüsü olduğunu belirten Aydın Payar ise, "Türkiye’nin neresinden tohum getirirsen getir mor kırmızı soğan oluyor. Kırıkkale’nin başka illerinde olmuyor bu soğan. Soğanımız bu yöreye ait. Bizim soğanımızın yüzde 100’ü suludur. Soğanımız coğrafi işaretli, tescillidir. 2017 yılında tescil edildi. Müşterilerimiz araçlarıyla geliyor, soğanını köyümüzden alıyor. Pazarlamada sıkıntımız yok. Köyümüz 150 hanedir. Yüzde 90’ıın geçim kaynağı soğandır. Eken insanlar en az 10 dönüm soğan ekiyor" diye konuştu.

Soğanın başkenti Polatlı’da yazlık sökümünde sona gelindi Haber

Soğanın başkenti Polatlı’da yazlık sökümünde sona gelindi

Sofraların vazgeçilmezi soğanın en fazla yetiştirildiği bölgelerden olan Ankara’nın Polatlı ilçesinde, günün ilk ışıklarıyla tarlaya giren işçiler tarafından sökülen yazlık soğanlar çuvallanarak satışa hazır hale getiriliyor. Türkiye’nin soğan tüketiminin önemli bir kısmının karşılandığı Polatlı’da mart ayında ekilen yazlık soğanların söküm döneminde sona gelindi. Günün doğmasıyla tarlanın yolunu tutan mevsimlik işçiler, söktüğü soğanları temizleyerek çuvallama işlemini gerçekleştiriyor. Tüm bu işlemler yaz aylarının en sıcak günlerinde, soğanın sofralarda kullanıma hazır hale getirilmesi için yapılıyor. Soğanın fiyatı tarlada 4 buçuk lira Polatlı ilçesi Karaahmet köyünde çiftçilikle uğraşan Lokman Ersoy, yaptığı açıklamada hasadın iyi olduğunu ancak fiyatların kendilerini memnun etmediğini söyledi. Ersoy, girdi maliyetlerinin yükseldiğini belirterek, “Mahsulümüzü satıyoruz ama yaptığımız masrafı karşılamıyor. Yani kendi çalıştığımızı hiç hesaba koymuyoruz. Geçen sene bir soğan çuvalı 20 liraya doluyordu, bu sene mesela 60 liraya doluyor. İşçi burada sıcağın altında çalışıyor, hakkı. Ama bizim hakkımız nedir onu bilmiyorum” dedi. "Köylüyü ya düşünen yok ya da arkasında kimsesi yok" Soğanın satış fiyatına ilişkin de değerlendirme yapan Ersoy, şöyle devam etti: “Şu an tarlada tüccara 3 lirayla 6 lira arasında oynuyor, ortalama 4-4 buçuk liraya gidiyor kilosu. Siz de markette 15-20 liraya yiyorsunuz o da ayrı mesele. Adam tarlada kaldırıyor, şehirdeki diyor ki ‘ben yirmi liraya soğan yiyorum’. Bir seferlik teneke şişe kola alıyor, 20 lira veriyor. Soğan 20 lira, bir ay gidiyor. Bunun niye lafını ediyor? Bu adam 12 ay bunun peşinde kalkıyor. Gecesi var, gündüzü var, sulaması var, işçisi var. Bunu hiç laf etmiyor. Köylüyü ya düşünen yok ya da arkasında kimsesi yok.” Ersoy, soğan yetiştiriciliğinin kolay olmadığını ifade ederek, “Soğanın hasat dönemi ortalama yazlık, kışlık, 2 buçuk ay falan sürüyor. 45 ton soğan çıkar. Şu an şu tarlada görüyorsunuz, 180-200 kişiye yakın adam çalışıyor. Bu tarla 17 dönüm, tahminim 80 ton falan gelecek. Bunu dört liraya verdiğim zaman hesapla, masraflarımı demeye gerek yok” diye konuştu.

Soğan tarlada 5, tezgahta 15 lira Haber

Soğan tarlada 5, tezgahta 15 lira

Yozgat’ta hasadı yapılan kuru soğan tarlada 5 liraya alıcı bulurken, tezgahta 15 liraya satılıyor. Yozgat’ın Aydıncık ilçesine bağlı Kümbet ova bölgesinde kuru soğan hasadı başladı. Doğu ve Güneydoğu’dan gelen mevsimlik tarım işçileri, sökümünü yaptıkları soğanları kestikten sonra çuvallara doldurarak sevkiyata hazır hale getiriyor. Daha sonra kamyonlara yüklenen soğanlar Türkiye’nin farklı bölgelerine gönderiliyor. Yozgat’ın verimli topraklarında hasadı yapılan kuru soğanın kilogramı tarlada 5 liraya satılırken tezgahta 15 liraya satışa sunuluyor. Üreticiler de, soğanın tarladaki kilogram fiyatı ile tezgahta satılan fiyatı arasında yüksek fark bulunmasından yakınıyor. 10 dönümden ancak 3 ton ürün bekliyorum Aydıncık ilçesinde soğan üreticisi Ersan Üngör, 10 dönüm alandan 3 ton ürün elde etmeyi beklediklerini söyleyerek, “Şu anda maliyetlerimiz çok yüksek. Soğan sökümü için 150 kişi çalıştırıyoruz. Satışlarımız çok zor. Kilogramı tarlada 5 lira ve alıcı bulunamıyor. Piyasada soğanın kilogramı daha yüksek, üretici şu an memnun değil. İhracatın açılmasını bekliyoruz ancak bizi ihracat kurtarır. Susuzluktan dolayı verim düştü. Su kaynaklarımız kısıtlı, istediğimiz verimi alamıyoruz, 10 dönüm alandan 3 ton ürün bekliyoruz” dedi. "Atanmayı bekliyorum, boş zamanımızı çalışarak geçiriyoruz" Diyarbakır’ın Çermik ilçesinden gelen Cihan Kıran isimli mevsimlik işçi de sıcak havalarda soğan sökmenin kendilerini yorduğunu belirterek, “Üniversiteden mezun oldum, atanmayı bekliyorum, polislik sınavına girdim sonuçlanmasını bekliyorum. Boş zamanlarımızda da buralara gelip mevsimlik işçi olarak çalışıyorum. Patates topluyoruz, soğan söküyoruz. Bu güneşin altında çok zor oluyor. Yevmiyeler piyasa şartlarına göre çok düşük, biraz daha artırılmasını bekliyoruz. Buradan kazandığımız sadece karnımızı doyurmaya yetiyor” diye konuştu. "Sıcakta soğan sökmek zor oluyor" Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden gelen Kenan Gök isimli tarım işçisi de, “Birkaç gündür hava çok sıcak oluyor. Sabah patates topluyoruz, akşam soğan söküyoruz, çok zor oluyor. Tarım işçisiyiz, 850 kilometre yoldan geliyoruz, 2 senedir geliyorum buraya. Yevmiyeler düşük, memnun etmiyor bizi. Yevmiyelerin artırılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Hasadın artmasıyla soğan fiyatlarının düşmesi bekleniyor Haber

Hasadın artmasıyla soğan fiyatlarının düşmesi bekleniyor

Bu, fiyatlarda mutlaka bir düşme oluşturacaktır. 30 liraları bir daha görmeyiz diye umut ediyoruz” dedi. Ziraat Mühendisi ve tarım yazarı Buket Sakmanlı Apaydın, yaptığı açıklamada Türkiye’nin soğan üretiminde dünyada ilk beşte, soğanda kendi yeterliliğinin yüzde 100’ün üzerinde olduğunu dile getirdi. Soğanın önemli bir ürün olduğunu hatırlatan Apaydın, mart ve nisan aylarının kuru soğan için bir geçiş dönemi olduğunu kaydederek, “Bu dönemde depolardaki soğanlar artık bitmeye başlıyor ve özellikle bu ay içinde Adana ve Reyhanlı bölgesinden turfanda soğanlar piyasaya sürülmeye başlıyor. Şu anda turfanda soğan Adana bölgesinden özellikle piyasa sürünmeye başladı. Bu, fiyatlarda mutlaka bir düşme oluşturacaktır. 30 liraları bir daha görmeyiz diye umut ediyoruz” diye konuştu. “Planlı üretim modeline geçildiğinde fiyatların düşmesi bekleniyor” Apaydın, fiyat artışları nedeniyle geçmişte yaşanan söküm yapılmama durumunun beklenmediğini aktararak şöyle devam etti: “Tarım ve Orman Bakanlığımızın açıkladığı bir planlı üretim, sözleşmeli üretim modeli var. Bu üretim modeline geçildiğinde ise fiyatların düşeceği bekleniyor. Üretimde planlama olacak. Yani Türkiye’nin ihtiyacı neyse ihtiyaca yönelik üretim yapılacak. Bu mutlaka fiyatlarda bir denge sağlayacaktır diye düşünüyoruz. Bizdeki sistem de bu şekilde üretici destek verse fiyatlarda sadece soğan da patates değil. Her üründe istikrar gelecektir.” Özellikle Adana bölgesinden 135 bin ton soğan rekoltesi beklendiğini belirten Apaydın, “Rekoltedeki oynamalar, hava şartlarının nasıl gideceği, bunların hepsi fiyatları belirleme açısından çok önemli. Muhtemelen bayramdan sonra piyasada oturan bir fiyat olacaktır diye öngörüyoruz ama net rakamın şu anda 15 lira bandında olduğu söyleniyor. Ama ne yazık ki değişen şartlardan dolayı net bir rakamı ön göremiyoruz” ifadelerini kullandı. “Hasattan nasıl soğan çıkacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz” Apaydın, soğan fiyatlarının belirlenmesinde birçok faktörün rol oynadığını söyleyerek, “İklim şartlarındaki değişiklikler, plansız üretim, girdi maliyetlerindeki artış, bunların hepsi soğanda fiyatı belirliyor. Adana bölgesi, Reyhanlı, Hatay bölgesi diyoruz. Bunlar önemli soğan üstlerimiz. Geçtiğimiz günlerde sel taşlı yaşadı bu bölge. Bu rekolteye de etki etmiştir. Bunu önümüzdeki günlerde nasıl soğan çıkacak. Gerçekten sağlam bir soğan mı çıkacak, yoksa çürüklük hastalık taşıyan soğanlar mı çıkacak” dedi. “Bir felaket yaşamadan tamamlarsa fiyatlarda herhangi bir sıkıntı olmaz” Beklenen 135 bin tonluk rekoltenin piyasanın ihtiyacını karşılayacağına vurgu yapan Apaydın, hava şartlarının soğan üretim etkisine ilişkin, “Sanıyorum ki çok ciddi bir etkilenme yok şu anda. Fiyatları etkileyecek derecede bir etkilenme olmadığı söyleniyor. Önümüzdeki günlerdeki süreçte diğer bölgelerimizde de göreceğimiz süreç. Amasya bölgesi, doğu bölgeleri, Adana’da, Ankara’da özellikle Polatlı bölgesi önemli soğan üstlerimizden birisi. Bu bölgelerde tabii üretim sezonlarını bir iklim krizi yaşamadan, bir felaket yaşamadan tamamlarsa fiyatlarda herhangi bir sıkıntı olmaz” değerlendirmesini yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.