TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Soğan Üretimi

AGRONEWS - Soğan Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Soğan Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Soğan tarlada yandı Haber

Soğan tarlada yandı

Türkiye’nin soğan deposu olarak gösterilen Ankara’nın Polatlı ilçesinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle soğanlar tarlada yanarken rekolte de geçtiğimiz yıla göre yüzde 70’lik düşüş bekleniyor. Polatlı, soğan tarlaları ve depolarıyla Türkiye’nin önde gelen soğan üretim merkezleri arasında yer alıyor. 2021 yılında tescil edilen “Polatlı Soğan”ı Türkiye’nin soğan ihtiyacının da yüzde 36’sını karşılıyor. “İklimlerin değişmesinden soğanlar azaldı” İklim Değişikliğinin olumsuz etkilerinin en fazla hissedildiği Türkiye’de soğanı sıcaklıklar vurdu. Her yıl Ağustos ayında mahsul edilen soğanlar, bu yılın aynı ayında toplanamadan tarlada kaldı. Polatlı’nın Ilıca mahallesinde çiftçilik yapan Hayri Yürekli, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu sene havaların sıcak gitmesinden soğanlar olmadı. Soğanlar hastalık yaptı, suların azalmasından ve iklimlerin değişmesinden soğanlar azaldı” ifadesini kullandı. “Denizi de döksen soğanlar olmaz artık” Yürekli, “Soğanın bir kellesi en az yarım kilo olması gerekirken şu an 100 ila 200 gram. Bu çiftçinin maliyetini de kurtarmaz. Çok büyük zarar eder. Rekolte düşük, gördüğünüz yerde soğanlar hep yanmış. Denizi de döksen soğanlar olmaz artık. Yüzde 70 ila 80 böyle” diye konuştu. “Tarlada fiyat 6, pazarda 12 lira” Soğanın değerini ve olması gereken fiyatı da açıklayan Yürekli, “Tarlada fiyat 6 ila 7 lira. Pazar da şu an 10 ila 12 lira. Kışın ise 15 ila 20 lira olur. 10 ila 15 lira da olsa şimdi kurtarmaz. Maliyet yüksek verim az. Rekolte düşük. Çiftçi belki bunu da toplayamaz. Soğanın dönümü 6 ila 7 bin liraya mal oluyor. Maliyet zaten 8 ila 10 lira arası. O yüzden çiftçinin emeği bu sene boş” şeklinde konuştu.

Coğrafi işaretli ’Kılıçlar soğanı’nın hasadı başladı Haber

Coğrafi işaretli ’Kılıçlar soğanı’nın hasadı başladı

Üreticiler, 14 kilogramlık bir çuval soğanı 150 liradan müşterilerine sunuyor. Kılıçlar köyünde yaşayan vatandaşların yüzde 90’ı soğan üreterek ekonomik kazanç sağlıyor. Çiftçiler, sabahın erken saatlerinde tarlalara gelerek soğan sökümüne başlıyor. Şubat ayında ekimi yapılan ve ağustos ayında hasat edilen Kılıçlar soğanı, içeriğindeki pirüvik asit miktarının fazlalığı sebebiyle diğer soğan çeşitlerinden ayrılıyor. 2014 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonrasında 2017 yılı ekim ayında tescillenen "Kılıçlar soğanı"nın geçmişi ise bir asra dayanıyor. Üreticiler, 14 kilogramlık bir çuval tescilli soğanı 150 liradan müşterilerine sunuyor. Köyde geçimini ürettiği soğanları satarak sağlayan Sevim Meşe, "Şubat ayında soğanı ekiyoruz. Çapasıydı suyuydu derken ağustos ayında da sökmeye başlıyoruz. Kılıçlar köyünün hakiki Kılıçlar soğanı, tescilli. Bu işler zor ama ata mesleğimiz, severek yapıyoruz" dedi. Sabahtan akşama kadar tarlada soğan sökümü yaptıklarını anlatan çiftçi Nuray Peker, "Sökücüler ayrı, kesiciler ayrı, kovaları dökenler ayrı. Biz de kesiyoruz. Günümüz böyle geçiyor. Sabahtan akşama kadar bu işi yapıyoruz. Köyümüzün soğanı tescilli, alan da memnun, satan da memnun. Rağbet görüyor soğanımız" ifadesini kullandı. Köyün kendine has bir bitki örtüsü olduğunu belirten Aydın Payar ise, "Türkiye’nin neresinden tohum getirirsen getir mor kırmızı soğan oluyor. Kırıkkale’nin başka illerinde olmuyor bu soğan. Soğanımız bu yöreye ait. Bizim soğanımızın yüzde 100’ü suludur. Soğanımız coğrafi işaretli, tescillidir. 2017 yılında tescil edildi. Müşterilerimiz araçlarıyla geliyor, soğanını köyümüzden alıyor. Pazarlamada sıkıntımız yok. Köyümüz 150 hanedir. Yüzde 90’ıın geçim kaynağı soğandır. Eken insanlar en az 10 dönüm soğan ekiyor" diye konuştu.

Soğanın başkenti Polatlı’da yazlık sökümünde sona gelindi Haber

Soğanın başkenti Polatlı’da yazlık sökümünde sona gelindi

Sofraların vazgeçilmezi soğanın en fazla yetiştirildiği bölgelerden olan Ankara’nın Polatlı ilçesinde, günün ilk ışıklarıyla tarlaya giren işçiler tarafından sökülen yazlık soğanlar çuvallanarak satışa hazır hale getiriliyor. Türkiye’nin soğan tüketiminin önemli bir kısmının karşılandığı Polatlı’da mart ayında ekilen yazlık soğanların söküm döneminde sona gelindi. Günün doğmasıyla tarlanın yolunu tutan mevsimlik işçiler, söktüğü soğanları temizleyerek çuvallama işlemini gerçekleştiriyor. Tüm bu işlemler yaz aylarının en sıcak günlerinde, soğanın sofralarda kullanıma hazır hale getirilmesi için yapılıyor. Soğanın fiyatı tarlada 4 buçuk lira Polatlı ilçesi Karaahmet köyünde çiftçilikle uğraşan Lokman Ersoy, yaptığı açıklamada hasadın iyi olduğunu ancak fiyatların kendilerini memnun etmediğini söyledi. Ersoy, girdi maliyetlerinin yükseldiğini belirterek, “Mahsulümüzü satıyoruz ama yaptığımız masrafı karşılamıyor. Yani kendi çalıştığımızı hiç hesaba koymuyoruz. Geçen sene bir soğan çuvalı 20 liraya doluyordu, bu sene mesela 60 liraya doluyor. İşçi burada sıcağın altında çalışıyor, hakkı. Ama bizim hakkımız nedir onu bilmiyorum” dedi. "Köylüyü ya düşünen yok ya da arkasında kimsesi yok" Soğanın satış fiyatına ilişkin de değerlendirme yapan Ersoy, şöyle devam etti: “Şu an tarlada tüccara 3 lirayla 6 lira arasında oynuyor, ortalama 4-4 buçuk liraya gidiyor kilosu. Siz de markette 15-20 liraya yiyorsunuz o da ayrı mesele. Adam tarlada kaldırıyor, şehirdeki diyor ki ‘ben yirmi liraya soğan yiyorum’. Bir seferlik teneke şişe kola alıyor, 20 lira veriyor. Soğan 20 lira, bir ay gidiyor. Bunun niye lafını ediyor? Bu adam 12 ay bunun peşinde kalkıyor. Gecesi var, gündüzü var, sulaması var, işçisi var. Bunu hiç laf etmiyor. Köylüyü ya düşünen yok ya da arkasında kimsesi yok.” Ersoy, soğan yetiştiriciliğinin kolay olmadığını ifade ederek, “Soğanın hasat dönemi ortalama yazlık, kışlık, 2 buçuk ay falan sürüyor. 45 ton soğan çıkar. Şu an şu tarlada görüyorsunuz, 180-200 kişiye yakın adam çalışıyor. Bu tarla 17 dönüm, tahminim 80 ton falan gelecek. Bunu dört liraya verdiğim zaman hesapla, masraflarımı demeye gerek yok” diye konuştu.

Soğan tarlada 5, tezgahta 15 lira Haber

Soğan tarlada 5, tezgahta 15 lira

Yozgat’ta hasadı yapılan kuru soğan tarlada 5 liraya alıcı bulurken, tezgahta 15 liraya satılıyor. Yozgat’ın Aydıncık ilçesine bağlı Kümbet ova bölgesinde kuru soğan hasadı başladı. Doğu ve Güneydoğu’dan gelen mevsimlik tarım işçileri, sökümünü yaptıkları soğanları kestikten sonra çuvallara doldurarak sevkiyata hazır hale getiriyor. Daha sonra kamyonlara yüklenen soğanlar Türkiye’nin farklı bölgelerine gönderiliyor. Yozgat’ın verimli topraklarında hasadı yapılan kuru soğanın kilogramı tarlada 5 liraya satılırken tezgahta 15 liraya satışa sunuluyor. Üreticiler de, soğanın tarladaki kilogram fiyatı ile tezgahta satılan fiyatı arasında yüksek fark bulunmasından yakınıyor. 10 dönümden ancak 3 ton ürün bekliyorum Aydıncık ilçesinde soğan üreticisi Ersan Üngör, 10 dönüm alandan 3 ton ürün elde etmeyi beklediklerini söyleyerek, “Şu anda maliyetlerimiz çok yüksek. Soğan sökümü için 150 kişi çalıştırıyoruz. Satışlarımız çok zor. Kilogramı tarlada 5 lira ve alıcı bulunamıyor. Piyasada soğanın kilogramı daha yüksek, üretici şu an memnun değil. İhracatın açılmasını bekliyoruz ancak bizi ihracat kurtarır. Susuzluktan dolayı verim düştü. Su kaynaklarımız kısıtlı, istediğimiz verimi alamıyoruz, 10 dönüm alandan 3 ton ürün bekliyoruz” dedi. "Atanmayı bekliyorum, boş zamanımızı çalışarak geçiriyoruz" Diyarbakır’ın Çermik ilçesinden gelen Cihan Kıran isimli mevsimlik işçi de sıcak havalarda soğan sökmenin kendilerini yorduğunu belirterek, “Üniversiteden mezun oldum, atanmayı bekliyorum, polislik sınavına girdim sonuçlanmasını bekliyorum. Boş zamanlarımızda da buralara gelip mevsimlik işçi olarak çalışıyorum. Patates topluyoruz, soğan söküyoruz. Bu güneşin altında çok zor oluyor. Yevmiyeler piyasa şartlarına göre çok düşük, biraz daha artırılmasını bekliyoruz. Buradan kazandığımız sadece karnımızı doyurmaya yetiyor” diye konuştu. "Sıcakta soğan sökmek zor oluyor" Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden gelen Kenan Gök isimli tarım işçisi de, “Birkaç gündür hava çok sıcak oluyor. Sabah patates topluyoruz, akşam soğan söküyoruz, çok zor oluyor. Tarım işçisiyiz, 850 kilometre yoldan geliyoruz, 2 senedir geliyorum buraya. Yevmiyeler düşük, memnun etmiyor bizi. Yevmiyelerin artırılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Soğan fiyatları gündemden düşecek Haber

Soğan fiyatları gündemden düşecek

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Soğan fiyatları talep nedeniyle gelecek haftadan itibaren 1-2 lira yükselecek” derken, Adana Kabzımallar Odası Başkanı Mahsun Doğan, “2 hafta sonra soğan gündemden düşecek, kışlık soğanda hasat edilince fiyatlar daha da düşecek” dedi. Verimli arazilerin bulunduğu Adana’da bu sene 23 bin dönüm alanda ekilen soğanda 31 Mart’tan bu yana hasat devam ediyor. Soğandan ortalama 105 bin ton rekolte beklenirken, verim bolluğu da yaşanıyor. İlk hasatta tarlada kilogram fiyatı 17-18 lira olan soğan, şu anda 6 liraya, 2’nci kalite soğan ise 4 liraya kadar geriledi. Soğana gösterilen talep nedeniyle son günlerde tarlada kilogram başına fiyatlarda 1-2 liralık artış yaşanarak 6 liralık fiyatın, 7-8 liraya yükselebileceği kaydedildi. Sektör temsilcileri, kışlık soğanın da hasat edilmeye başlamasıyla fiyatların sabitleneceğini söyledi. Fiyatlar çiftçi ve tüccarı memnun ediyor Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Soğan fiyatları 1 ay boyunca yüksek seyretti. Soğan daha sonra bollaşınca fiyatlar 4-5 liraya kadar düştü. Bugün de Adana’da soğanın tarladaki fiyatı 6-7 lira arasında. Talep olduğu için fiyatlar yukarı doğru çıkmaya başladı. Soğan hasadının bölgemizde yüzde 60’ı tamamlandı, yüzde 40’ı ise sürüyor. Soğan fiyatları bölgeden bölgeye değişiyor. Ancak şu anda fiyatlardan hem çiftçi hem de tüccar memnun” diye konuştu. “Herkes gönül rahatlığıyla soğan tüketecek” Kışlık soğanın piyasaya girmesiyle artık soğanın gündemden çıkacağını aktaran Doğan “Diğer bölgelerde de soğan ekimi geçen yıla göre daha fazla olduğu için soğanda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Soğan fiyatları artık market ve pazarda haftaya 10 liradan satılmaya başlanacak ve uzun bir süre böyle sabit kalacak. Artık herkes gönül rahatlığıyla soğan tüketecek” ifadelerini kullandı. “18-20 liralar bir daha görülmeyecek” Adana Kabzımallar Odası Başkanı Mahsun Doğan ise tarladaki fiyat artışının hale 2-3 gün sonra yansıyacağını, şu anda halde soğanın kilogramının 5-6 liradan satıldığını belirtti. Doğan, “2 hafta sonra soğan gündemden düşecek. Soğan diye bir problemimiz Allah’ın izniyle olmaz yani bundan sonra. Sistem oturacak. Fiyat hangi düzeyde olursa olsun bir daha 18-20 görmeyeceğiz daha. Artık normal şartlarda 6-7 arası gider gelir fiyatlar. Kışlık soğanlar da piyasaya girince fiyatlar biraz daha gerileyecektir” şeklinde konuştu.

Soğanın tarlada fiyatı 4 liraya kadar indi Haber

Soğanın tarlada fiyatı 4 liraya kadar indi

Sıcak havaya aldırmayan işçiler tarafından sökümü yapılan soğanın fiyatı tarlada 4 ile 6 lira arasında. Birkaç ay önce yüksek fiyatıyla gündemden düşmeyen kuru soğanda hasatların başlamasıyla fiyat hızla geriledi. Türkiye’nin en önemli arazilerinin bulunduğu verimli Amik Ovası’nda da soğan hasadında sona gelindi. Mevsimlik tarım işçileri, sabahın erken saatlerinde tarlaya girip, soğan sökümünü gerçekleştiriyor. Tarlalardan sökülen ürünler 4-5 TL’ye satılarak kamyonlara yüklenip hallere ve ülkenin dört bir yanına gönderiliyor. Ekim fazlalığı ve yüksek verimin ardından bu hasatla piyasada soğanın fiyatının dengelendiği bildirildi. Soğan hasadı ve binlerce soğan çuvalı dron ile de görüntülendi. "Devletimizin aldığı karar tüketiciyi korumak" Adana, Hatay, Gaziantep ve diğer yerlerde soğan hasadı başladıktan sonra fiyatın hızla düştüğünü ifade eden Aynı zamanda soğan üreticisi de olan Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, “Önce yetiştirenler güzel para kazandı. İhracatın yasaklanması burada tabii ki amaç tüketiciyi korumak, biz devletimizin almış olduğu bu kararı destekliyoruz. Devletimizin yanındayız. Burada önemli olan insanların bir plan program dahilinde ekim yapması” dedi. "4 ile 6 lira arasında" Soğan ihracatıyla üreticiye destek olunmasını isteyen Zaroğlu, “Soğanın fiyatını tarlada şuan 4 ile 6 liraya kadar düştü son zamanlarda. Daha önceleri 15 ile 17 liraya kadar satıldı ama daha sonra işte bölgelerde ürünün yetişmesi, ürünün, verimin yüksek olması piyasayı etkiledi. Burada tek çare ihracatın açılıp ürünlerin dışarı gitmesidir. Burada yetişen beyaz soğan, lokantalarda kullanılan tatlı soğandır. Türkiye’de en erken yetişen bölgedeki ürünümüz bu” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.