TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Soğan Üretimi

AGRONEWS - Soğan Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Soğan Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Adana’da Soğan Fiyatı 7-8 TL’ye Geriledi Haber

Adana’da Soğan Fiyatı 7-8 TL’ye Geriledi

Mart sonunda başlayan hasatta çiftçinin yüzü bu yıl verimle güldü ancak fiyatlar aynı sevinci getirmedi. Soğanda Rekolte Yükseldi, Fiyat Düştü Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden Adana’da, bu yıl yaklaşık 36 bin dönüm alanda ekilen soğanın hasadına Mart ayının sonunda başlandı. Dönüm başına 7-8 ton verim alınırken, kent genelinde toplam 250 bin ton rekolte hedeflendi. İlk hasatla birlikte tarlada kilogram fiyatı 18-20 liradan satılan soğan, ilerleyen günlerde Mısır menşeli ucuz ürünlerin piyasayı etkilemesiyle 7-8 TL seviyelerine kadar geriledi. “İşçilik Maliyeti Bile 3,5 Lira” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan tarafından yapılan açıklamada, soğanın hasat, çuvallanma ve taşıma maliyetinin 3-3,5 lira arasında olduğu belirtilerek, “8 liradan satılan soğandan çiftçinin eline yalnızca 4,5-5 lira geçmektedir. 1 dönüm soğanın maliyeti ise 30-35 bin lirayı bulmaktadır. Bu fiyatlarla çiftçinin kazanç sağlaması mümkün görünmemektedir” ifadeleri kullanıldı. Mısır Soğanı Fiyatları Aşağıya Çekti Soğana yurtdışından talep olmasına rağmen fiyatların aynı seviyede seyretmesi nedeniyle ihracatın sınırlı kaldığı aktarıldı. Özellikle Rusya ve Avrupa ülkelerinden gelen talebin, Mısır soğanının piyasaya hâkim olması nedeniyle düşük fiyatlarla karşılandığı bildirildi. “Zincir Marketler Piyasa Dengesini Bozuyor” Doğan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın analiz süreçlerinin uzun sürmesi nedeniyle ihracatın aksadığını ve zincir marketlerin piyasa dengelerini bozduğunu vurguladı. “Çiftçi ve tüccar bu sene umduğunu bulamazken, vatandaşlar düşük fiyatlı soğana kolay ulaşabiliyor” denildi.

Amik Ovası’nda Soğan Hasadı Başladı: Rekolte Yüksek, Fiyatlar İyi Haber

Amik Ovası’nda Soğan Hasadı Başladı: Rekolte Yüksek, Fiyatlar İyi

Hatay'da yılın ilk soğanı topraktan çıktı Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde, bereketli Amik Ovası’nda yılın ilk soğan hasadı başladı. Kuraklığa rağmen yüksek verimle yüzleri güldüren soğan, tarladan 15 TL ile 20 TL arasında alıcı bulurken, ihracatla da önemli döviz girdisi sağlıyor. Özellikle Rusya ve Balkan ülkelerine ihracat yapılan ürünün, Eylül ayına kadar hasadının süreceği bildirildi. Kuraklığa rağmen verim yüksek Üretici Reşit Kaya, bu yıl yağışların yetersiz kalmasına rağmen rekoltenin yüksek olduğunu belirterek, “Normalde yıllık 700 kilogram yağış olurdu, bu yıl sadece 100 kilogram yağdı. Buna rağmen üreticimiz gece gündüz çalıştı, güzel bir sezon başladı” dedi. Kaya ayrıca, bazı çeşitlerin dondan etkilendiğini ancak genel verimin iyi gittiğini söyledi. İhracat kritik rol oynuyor Kaya, soğanın ihracatının fiyat istikrarı açısından kritik olduğuna dikkat çekerek, “Eğer ihracat devam eder ve fiyat 10 TL’nin altına düşmezse üretici üretime devam eder. Aksi takdirde kazanç sağlanamaz” dedi. Tarladaki fiyatların 15-20 TL olduğunu, marketlerde ise 25-30 TL arasında satıldığını ifade etti. Tarım işçisi: "Rekolte bu yıl oldukça yüksek" 45 dönümlük tarlada hasat yapan tarım işçisi Hüseyin Elmaslı ise sabah erken saatlerde başlayan çalışmanın yoğun geçtiğini söyledi. “Soğanlar toplanıp boyutlarına göre ayrılıyor. Bu yıl rekolte oldukça yüksek” açıklamasında bulundu. Üreticiden yetkililere çağrı Soğan fiyatlarında dalgalanma başlamadan önce yetkililere seslenen üreticiler, ihracat yollarının açık tutulmasını ve kuraklıkla mücadele için destek sağlanmasını talep etti. Kuraklık ve artan maliyetlere rağmen üretimi sürdüren çiftçi, istikrarlı pazar ve fiyat garantisiyle üretime devam etmeyi umut ediyor.

Soğan tarlada yandı Haber

Soğan tarlada yandı

Türkiye’nin soğan deposu olarak gösterilen Ankara’nın Polatlı ilçesinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle soğanlar tarlada yanarken rekolte de geçtiğimiz yıla göre yüzde 70’lik düşüş bekleniyor. Polatlı, soğan tarlaları ve depolarıyla Türkiye’nin önde gelen soğan üretim merkezleri arasında yer alıyor. 2021 yılında tescil edilen “Polatlı Soğan”ı Türkiye’nin soğan ihtiyacının da yüzde 36’sını karşılıyor. “İklimlerin değişmesinden soğanlar azaldı” İklim Değişikliğinin olumsuz etkilerinin en fazla hissedildiği Türkiye’de soğanı sıcaklıklar vurdu. Her yıl Ağustos ayında mahsul edilen soğanlar, bu yılın aynı ayında toplanamadan tarlada kaldı. Polatlı’nın Ilıca mahallesinde çiftçilik yapan Hayri Yürekli, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu sene havaların sıcak gitmesinden soğanlar olmadı. Soğanlar hastalık yaptı, suların azalmasından ve iklimlerin değişmesinden soğanlar azaldı” ifadesini kullandı. “Denizi de döksen soğanlar olmaz artık” Yürekli, “Soğanın bir kellesi en az yarım kilo olması gerekirken şu an 100 ila 200 gram. Bu çiftçinin maliyetini de kurtarmaz. Çok büyük zarar eder. Rekolte düşük, gördüğünüz yerde soğanlar hep yanmış. Denizi de döksen soğanlar olmaz artık. Yüzde 70 ila 80 böyle” diye konuştu. “Tarlada fiyat 6, pazarda 12 lira” Soğanın değerini ve olması gereken fiyatı da açıklayan Yürekli, “Tarlada fiyat 6 ila 7 lira. Pazar da şu an 10 ila 12 lira. Kışın ise 15 ila 20 lira olur. 10 ila 15 lira da olsa şimdi kurtarmaz. Maliyet yüksek verim az. Rekolte düşük. Çiftçi belki bunu da toplayamaz. Soğanın dönümü 6 ila 7 bin liraya mal oluyor. Maliyet zaten 8 ila 10 lira arası. O yüzden çiftçinin emeği bu sene boş” şeklinde konuştu.

Coğrafi işaretli ’Kılıçlar soğanı’nın hasadı başladı Haber

Coğrafi işaretli ’Kılıçlar soğanı’nın hasadı başladı

Üreticiler, 14 kilogramlık bir çuval soğanı 150 liradan müşterilerine sunuyor. Kılıçlar köyünde yaşayan vatandaşların yüzde 90’ı soğan üreterek ekonomik kazanç sağlıyor. Çiftçiler, sabahın erken saatlerinde tarlalara gelerek soğan sökümüne başlıyor. Şubat ayında ekimi yapılan ve ağustos ayında hasat edilen Kılıçlar soğanı, içeriğindeki pirüvik asit miktarının fazlalığı sebebiyle diğer soğan çeşitlerinden ayrılıyor. 2014 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonrasında 2017 yılı ekim ayında tescillenen "Kılıçlar soğanı"nın geçmişi ise bir asra dayanıyor. Üreticiler, 14 kilogramlık bir çuval tescilli soğanı 150 liradan müşterilerine sunuyor. Köyde geçimini ürettiği soğanları satarak sağlayan Sevim Meşe, "Şubat ayında soğanı ekiyoruz. Çapasıydı suyuydu derken ağustos ayında da sökmeye başlıyoruz. Kılıçlar köyünün hakiki Kılıçlar soğanı, tescilli. Bu işler zor ama ata mesleğimiz, severek yapıyoruz" dedi. Sabahtan akşama kadar tarlada soğan sökümü yaptıklarını anlatan çiftçi Nuray Peker, "Sökücüler ayrı, kesiciler ayrı, kovaları dökenler ayrı. Biz de kesiyoruz. Günümüz böyle geçiyor. Sabahtan akşama kadar bu işi yapıyoruz. Köyümüzün soğanı tescilli, alan da memnun, satan da memnun. Rağbet görüyor soğanımız" ifadesini kullandı. Köyün kendine has bir bitki örtüsü olduğunu belirten Aydın Payar ise, "Türkiye’nin neresinden tohum getirirsen getir mor kırmızı soğan oluyor. Kırıkkale’nin başka illerinde olmuyor bu soğan. Soğanımız bu yöreye ait. Bizim soğanımızın yüzde 100’ü suludur. Soğanımız coğrafi işaretli, tescillidir. 2017 yılında tescil edildi. Müşterilerimiz araçlarıyla geliyor, soğanını köyümüzden alıyor. Pazarlamada sıkıntımız yok. Köyümüz 150 hanedir. Yüzde 90’ıın geçim kaynağı soğandır. Eken insanlar en az 10 dönüm soğan ekiyor" diye konuştu.

Soğanın başkenti Polatlı’da yazlık sökümünde sona gelindi Haber

Soğanın başkenti Polatlı’da yazlık sökümünde sona gelindi

Sofraların vazgeçilmezi soğanın en fazla yetiştirildiği bölgelerden olan Ankara’nın Polatlı ilçesinde, günün ilk ışıklarıyla tarlaya giren işçiler tarafından sökülen yazlık soğanlar çuvallanarak satışa hazır hale getiriliyor. Türkiye’nin soğan tüketiminin önemli bir kısmının karşılandığı Polatlı’da mart ayında ekilen yazlık soğanların söküm döneminde sona gelindi. Günün doğmasıyla tarlanın yolunu tutan mevsimlik işçiler, söktüğü soğanları temizleyerek çuvallama işlemini gerçekleştiriyor. Tüm bu işlemler yaz aylarının en sıcak günlerinde, soğanın sofralarda kullanıma hazır hale getirilmesi için yapılıyor. Soğanın fiyatı tarlada 4 buçuk lira Polatlı ilçesi Karaahmet köyünde çiftçilikle uğraşan Lokman Ersoy, yaptığı açıklamada hasadın iyi olduğunu ancak fiyatların kendilerini memnun etmediğini söyledi. Ersoy, girdi maliyetlerinin yükseldiğini belirterek, “Mahsulümüzü satıyoruz ama yaptığımız masrafı karşılamıyor. Yani kendi çalıştığımızı hiç hesaba koymuyoruz. Geçen sene bir soğan çuvalı 20 liraya doluyordu, bu sene mesela 60 liraya doluyor. İşçi burada sıcağın altında çalışıyor, hakkı. Ama bizim hakkımız nedir onu bilmiyorum” dedi. "Köylüyü ya düşünen yok ya da arkasında kimsesi yok" Soğanın satış fiyatına ilişkin de değerlendirme yapan Ersoy, şöyle devam etti: “Şu an tarlada tüccara 3 lirayla 6 lira arasında oynuyor, ortalama 4-4 buçuk liraya gidiyor kilosu. Siz de markette 15-20 liraya yiyorsunuz o da ayrı mesele. Adam tarlada kaldırıyor, şehirdeki diyor ki ‘ben yirmi liraya soğan yiyorum’. Bir seferlik teneke şişe kola alıyor, 20 lira veriyor. Soğan 20 lira, bir ay gidiyor. Bunun niye lafını ediyor? Bu adam 12 ay bunun peşinde kalkıyor. Gecesi var, gündüzü var, sulaması var, işçisi var. Bunu hiç laf etmiyor. Köylüyü ya düşünen yok ya da arkasında kimsesi yok.” Ersoy, soğan yetiştiriciliğinin kolay olmadığını ifade ederek, “Soğanın hasat dönemi ortalama yazlık, kışlık, 2 buçuk ay falan sürüyor. 45 ton soğan çıkar. Şu an şu tarlada görüyorsunuz, 180-200 kişiye yakın adam çalışıyor. Bu tarla 17 dönüm, tahminim 80 ton falan gelecek. Bunu dört liraya verdiğim zaman hesapla, masraflarımı demeye gerek yok” diye konuştu.

Soğan tarlada 5, tezgahta 15 lira Haber

Soğan tarlada 5, tezgahta 15 lira

Yozgat’ta hasadı yapılan kuru soğan tarlada 5 liraya alıcı bulurken, tezgahta 15 liraya satılıyor. Yozgat’ın Aydıncık ilçesine bağlı Kümbet ova bölgesinde kuru soğan hasadı başladı. Doğu ve Güneydoğu’dan gelen mevsimlik tarım işçileri, sökümünü yaptıkları soğanları kestikten sonra çuvallara doldurarak sevkiyata hazır hale getiriyor. Daha sonra kamyonlara yüklenen soğanlar Türkiye’nin farklı bölgelerine gönderiliyor. Yozgat’ın verimli topraklarında hasadı yapılan kuru soğanın kilogramı tarlada 5 liraya satılırken tezgahta 15 liraya satışa sunuluyor. Üreticiler de, soğanın tarladaki kilogram fiyatı ile tezgahta satılan fiyatı arasında yüksek fark bulunmasından yakınıyor. 10 dönümden ancak 3 ton ürün bekliyorum Aydıncık ilçesinde soğan üreticisi Ersan Üngör, 10 dönüm alandan 3 ton ürün elde etmeyi beklediklerini söyleyerek, “Şu anda maliyetlerimiz çok yüksek. Soğan sökümü için 150 kişi çalıştırıyoruz. Satışlarımız çok zor. Kilogramı tarlada 5 lira ve alıcı bulunamıyor. Piyasada soğanın kilogramı daha yüksek, üretici şu an memnun değil. İhracatın açılmasını bekliyoruz ancak bizi ihracat kurtarır. Susuzluktan dolayı verim düştü. Su kaynaklarımız kısıtlı, istediğimiz verimi alamıyoruz, 10 dönüm alandan 3 ton ürün bekliyoruz” dedi. "Atanmayı bekliyorum, boş zamanımızı çalışarak geçiriyoruz" Diyarbakır’ın Çermik ilçesinden gelen Cihan Kıran isimli mevsimlik işçi de sıcak havalarda soğan sökmenin kendilerini yorduğunu belirterek, “Üniversiteden mezun oldum, atanmayı bekliyorum, polislik sınavına girdim sonuçlanmasını bekliyorum. Boş zamanlarımızda da buralara gelip mevsimlik işçi olarak çalışıyorum. Patates topluyoruz, soğan söküyoruz. Bu güneşin altında çok zor oluyor. Yevmiyeler piyasa şartlarına göre çok düşük, biraz daha artırılmasını bekliyoruz. Buradan kazandığımız sadece karnımızı doyurmaya yetiyor” diye konuştu. "Sıcakta soğan sökmek zor oluyor" Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden gelen Kenan Gök isimli tarım işçisi de, “Birkaç gündür hava çok sıcak oluyor. Sabah patates topluyoruz, akşam soğan söküyoruz, çok zor oluyor. Tarım işçisiyiz, 850 kilometre yoldan geliyoruz, 2 senedir geliyorum buraya. Yevmiyeler düşük, memnun etmiyor bizi. Yevmiyelerin artırılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.