TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Söğüt

AGRONEWS - Söğüt haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Söğüt haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bilecik’te çiftçi pembe domates fiyatından memnun değil Haber

Bilecik’te çiftçi pembe domates fiyatından memnun değil

Bilecik’in Söğüt ilçesinde "Marmara’nın küçük Antalya’sı" olarak adlandırılan Sakarya Nehri havzasındaki köylerde son hasadı yapılan pembe domateste üretici, tarlada 10 lira olan domatesin pazarda 30 TL’den satılmasına tepki gösterdi. Söğüt ilçesinde 3 bin 60 dekar alanda yaz ve kış mevsiminde ağırlıklı olarak domates, salatalık, marul ve yeşil soğan yetiştiriliyor. Örtü altı tarımla başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere sebze sevkiyatının yapıldığı bölgede domates hasadının sonuna gelindi. Haziran ayında başlayan hasadın sonuna gelinirken, üretici tarlada 10 lira olan ürünün pazarda 30 TL’den satılmasına tepki gösterdi. "Bu yıl hastalıkta vurdu, kalanlar bu şekilde oldu" Söğüt ilçesine bağlı Çaltı, Yakacık, Akçasu, Hamitabat, Geçitli ve Tuzaklı köylerinde 3 bin 60 dekar alanda yıl içerisinde üç ürün alındığını söyleyen Yakacık Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldırım, "Marmara’nın küçük Antalya’sı dediğimiz bölgemizde seralarda domates hasadımız başladı. Bu yıl hastalıkta vurdu, kalanlar bu şekilde oldu. Bir de hastalıktan sonra piyasalar vurdu. Şu tarlada 7-8-9-10 lira. Sadece bizim kendi köyümüzde 400 dönüm üzerinde var. Akçasu, Çaltı bunlar aşağı yukarı 5 bin dönüme tekabül ediyor. Yani tonaj yüksek" dedi. "Bizim burada 8-9 lira domates, pazarda 30 lira" Yıldırım, parayı komisyoncu ve halcilerin kazandığı söyleyerek, "Buradan Ankara, İstanbul, İzmir, yani Konya’ya bile mal gönderiyoruz. Domates ’Çaltı domatesi’ diye geçiyor. Pazarda o şekilde geçiyor. Bizim burada 8-9 lira domates, pazarda 30 lira. Arada parayı aracılar kazanıyor" dedi. "Burada ucuz, pazarda pahalı" Akçasu Köyü Muhtarı Orhan Kocabıçak ise, "Tarlalarda domates yetişiyoruz. Domateslerimiz şu an 8-10 lira civarında. Burada ucuz, pazarda pahalı. Biz kendimiz akıl fikir erdiremedik. Çiftçinin durumu şu an perişan. İlaç parası var, fide parası var, işçi parası var, gübre parası var. Yani bunun maliyetleri ağır" dedi.

Bilecik’te 45 milyon adet marul hasadı yapılıyor Haber

Bilecik’te 45 milyon adet marul hasadı yapılıyor

Bilecik’in Söğüt ve İnhisar ilçelerinde, Sakarya Havzası’ndaki tarla ve seralarda üretilen 45 milyon kök marul hasat edilerek çevredeki büyükşehirlere gönderiliyor. Söğüt’ün Sakarya Vadisi’ndeki Çaltı, Geçitli, Hamitabat, Yakacık ve Tuzaklı köylerindeki seralarda işçilerin marul hasadı mesaisi yapıyor. Bilecik’te yılda yaklaşık 4 bin 550 dekar alana marul ekilirken, yaklaşık 45 milyon kök marul hasadı yapılıyor. İl genelinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında 150 çiftçiye destek sağlanarak sera örtüleri yenilendi. Ayrıca, il genelinde 350 çiftçiye 5 milyon marul fidesi hibe olarak dağıtıldı. "Marmara’nın küçük Antalya’sında yılda 45 milyon kök marul üretim var" Yakacık Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldırım, İHA muhabirine yaptığı açıklamada Sakarya Havzası’nda başta marul olmak üzere kışlık sebze çeşitlerinin üretildiğini söyledi. Bu bölgeye ’Küçük Antalya’da dendiğini söyleyen Yıldırım, "Sakarya Vadisi genelinde 4 bin 500 dönüm serada kışın marul ekeriz. Geçtiğimiz yıl Tarım İl Müdürlüğü ve Valiliğimiz vasıtasıyla naylon, fide desteği verdiler. O fideler şuanda kesim aşamasına geldi. Yılda 2 kez ekim yapıyoruz kış ekimi. 45 milyon ekim var. Marmara’nın ’Küçük Antalya’sı diye de anılıyor burası. Çaltı, Geçitli, Hamitabat, Yakacık ve Tuzaklı köyleri ve İnhisar’a bağlı köylerde 45 milyon kök marul üretim var. Bu sene iyi güzel bereket versin. Fiyatlar da güzel çiftçin yüzü gülüyor. Bizim buradan adeti 7-8 liraya gidiyor" dedi. "Biz tüccara satıyoruz tüccar ise İstanbul’a, Ankara’ya, Bursa’ya gönderiyor" Üretici Devran Oluk ise "6 dönüm sera ekiyorum. İlk marullar 1 ay önce iyi değildi ama şu an piyasalar iyi. Kazanıyoruz çok şükür. Tanesi 8 liradan satıyoruz. 6 dönüm serada 60 bin marul hasat ettik. Biz tüccara satıyoruz tüccar ise İstanbul’a, Ankara’ya, Bursa’ya gönderiyor. Geçen sene 4-5 lira bazındaydı. Bu senede 1 ay önce 2- 4 lira arasındaydı. Ama şu an 7-8 liraya gidiyor" dedi.

Orta Sakarya Vadisi'ndeki seralarda domates hasadı başladı Haber

Orta Sakarya Vadisi'ndeki seralarda domates hasadı başladı

Nüfusun yüzde 90'ının tarımla uğraştığı köylerde yaz döneminde ağırlıklı olarak domates, salatalık ve biber üretiliyor. Toprakları Sakarya Nehri'nden sulanan İnhisar ve Söğüt ilçelerine bağlı Koyunlu, Çayköy, Tarpak, Çaltı, Yakacık, Akçasu, Hamitabat, Geçitli ve Tuzaklı köylerindeki arazilerde, mevsimlik tarım işçilerinin seralardan topladığı domatesler, başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerin hallerine ve marketlerine gönderiliyor. Orta Sakarya Vadisi'nde rekoltenin yüksek olmasından memnun olan üreticiler, iklim değişikliğinden az da olsa etkilenen sahada kontrollü üretim yapmaya özen gösteriyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün verilerine göre, örtü altı yetiştiriciliğinin en yoğun yapıldığı Sakarya Nehri havzasında yer alan Söğüt ve İnhisar ilçelerine bağlı köylerde bu yıl 2 bin 250 dekarlık alanda 20 bin tona yakın rekolte bekleniyor. "Ürünlerimizde tarım ilacı kullanmıyoruz" İnhisar ilçesine bağlı Koyunlu köyü muhtarı Gürol Emir, AA muhabirine, bereketli başlayan sezonu aynı şekilde kapatacaklarına inandıklarını söyledi. Havzanın uzun bir bölgeyi kapsadığına ve binlerce dönüm seranın bulunduğuna dikkati çeken Emir, sözlerine şöyle devam etti: "Ürünlerimiz kaliteli. Köyümüzde yaklaşık 6 bin dönüm sera var. İnşallah sezonumuz güzel geçecek. Üreticilerimiz yeni sezondan umutlu. Şu anki fiyatlardan memnunuz, daha da iyi olacak. Ürünlerimizde tarım ilacı kullanmıyoruz. Pazarlama konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. İstanbul, Ankara ve Konya'ya gönderiyoruz. İhracat açılırsa yurt dışına da göndeririz. Seralarda mevsimlik tarım işçileri çalışıyor, köyümüz bu anlamda da istihdam sağlıyor." "Ürünler bu yıl daha kaliteli ve verimli" Üreticilerden Olcay Durmuş da çocukluğundan bu yana seracılıkla uğraştığını, 20 bin metrekarelik serada domates ve salatalık yetiştirdiklerini dile getirdi. Domates fidelerini 2 ay önce toprakla buluşturduklarını anlatan Durmuş, ürünlerinin bu yıl daha kaliteli ve verimli olduğunu dile getirdi. Sabah erken saatlerde seralara girdiklerini ifade eden Durmuş, "Seraların içi sıcak, doğal olarak yorucu oluyor. Bu nedenle biraz zorlanıyoruz ama ekmek kapımız burası. Yaz sezonunda 20 civarında işçiye istihdam sağlıyoruz. Emeğimizin karşılığını alacağımıza inanıyoruz. Fiyatlar bu şekilde giderse memnun olacağız ve memnun bir şekilde sezonu kapatacağız. Pembe ve kırmızı domateslerde fiyatlar değişiyor. Şu anki fiyatlar tatmin edici. İnşallah güzel bir sezon geçiririz." diye konuştu.

Bilecik’te ilk kiraz hasadı yapıldı Haber

Bilecik’te ilk kiraz hasadı yapıldı

Bilecik’in Söğüt ilçesine bağlı Küre Köyü’nde ’erkenci’ diye adlandırılan kirazın ilk hasadı yapıldı. Bilecik’in kirazı ile meşhur Küre Köyü’nden ’erkenci’ diye adlandırılan kirazın ilk hasadı yapılırken, ilk hasatlar 25 ile 35 lira arasında halde alıcı buldu. Köylüler yerinde 25 lira olan kirazın fiyatının Söğüt pazarında 60-70 liraya, İstanbul’da ise 100 liraya kadar çıktığını söyledi. "İlk hasadı kirazı boyutuna göre 25 ile 30 arası fiyattan satıyoruz" Kiraz üreticisi Mehmet Emin Söğütlü, ilk hasadın başladığını söyleyerek, "Kirazına göre kilosunu 25 ile 30 arası fiyattan satıyoruz. Sabah erken saatlerde geliyoruz buraya" dedi. "İlk hasadımız, fiyatlar fena değil de az daha istiyor" Kiraz üretici Hüseyin Konak ise, 30 yıldır bu işi yaptığını anlatarak, "Kirazın cinsi karabodurdur, İznik’ten gelen bir cinstir bu. Fiyatı şu anda 25’ten gidiyor toptan. Çok duble olursa 30’a da var. Bu bizim ilk hasadımız. Fiyatlar fana değil de az daha istiyor. Hatta geçen geldi, 35 gözüyle bakıyordu bu kirazlara ama biz 30’dan verdik. Söğüt pazarında baktık, 60 ile 70 arası satıyorlar, ama yine de Allah bereket versin. Biz buradan İstanbul’a gönderiyoruz" diye konuştu. "Genelde İstanbul’a çalışıyoruz" Küre’deki halle ürünleri getiren üreticiye yardımcı olan Mehmet Emin Arslan, "Genelde İstanbul’a çalışıyoruz. Şu anda kirazımız daha yeni başladı. Fiyatlar 20 lirayla 30 lira arası. Çok iyisi gelirse normal şartların üstünde alıma devam ediyoruz. Bu ayın sonunda ekşi dediğimiz cins başlayacak. Geçen sene çok azdı, bu sene geçen seneye göre daha iyi. Yıl ortalamasına göre normal. Bu kiraz şu anda normal. Daha iyileri de geldi, gelmeye de devam ediyor. Allah’ın izniyle sezonumuz iyi başladı iyide biter" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.