TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Son Dakika Hayvancılık Haberleri

AGRONEWS - Son Dakika Hayvancılık Haberleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Son Dakika Hayvancılık Haberleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Taşköprü'de Haber

Taşköprü'de "Beyaz Altın" Sarımsak İçin Dikim Sezonu Başladı

Hava Koşulları Dikim Sürecini Etkiledi Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar ve kar yağışının olmayışı nedeniyle Taşköprü’de sarımsak dikim süreci erken başladı. Çetmi köyünden üretici Şahin Akdağ, el dikimi yöntemiyle daha yüksek verim almayı hedeflediklerini belirterek, “Hasat dönemi temmuz ayında tamamlanacak. Sulama ve çapa işlemlerine de başlayacağız,” dedi. El Dikimi Tercih Ediliyor Bölgedeki üreticiler arasında el ile yapılan dikim, kalite ve verim açısından daha çok tercih ediliyor. Günlükçü başkanı Aliye Güllü, “En kaliteli dikim el ile yapılandır. Makineyle dikim yapan üreticiler de var ancak genel olarak el dikimi daha verimli bulunuyor. Tüm üreticilere bereketli bir sezon diliyorum,” diye konuştu. Türkiye’nin Sarımsak İhtiyacının %20’si Taşköprü’den Taşköprü Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet İpek, bölgedeki 2025 yılı sarımsak üretim hedefini açıkladı: “25 bin dönüm arazide 30 bin ton rekolte bekleniyor. Taşköprü, Türkiye’nin sarımsak ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor ve 4 bin aile geçimini bu üretimle sağlıyor.” Sarımsak Üretiminde Önemli Merkez Taşköprü, coğrafi işaret tescilli sarımsağıyla ülke çapında önemli bir yere sahip. Üreticiler, doğal koşullara uygun dikim ve geleneksel yöntemlerle hem kaliteyi hem de verimi artırmayı amaçlıyor.

TİGEM’den 2024 Tarım Değerlendirmesi ve 2025 Hedefleri Haber

TİGEM’den 2024 Tarım Değerlendirmesi ve 2025 Hedefleri

Bitkisel ve Hayvansal Üretimde TİGEM’in Rolü Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Türkiye genelinde 17 işletmesiyle hem bitkisel hem hayvansal üretimi artırmayı hedefliyor. 3,5 milyon dekar alanda üretim yapan TİGEM, özellikle hububat tohumu üretimine yoğunlaşarak çiftçilere destek sağlıyor. 2024 yılında, 1 milyon 27 bin dekar alanda ekim gerçekleştirilirken, 346 bin tonluk üretim hedefi konuldu. Kuraklık Üretimi Etkiledi TİGEM Genel Müdürü Dr. Hasan Gezginç, 2024’ün kurak bir yıl olduğunu ve bu durumun üretimi bir miktar düşürdüğünü ifade etti. Buna rağmen sertifikalı tohum üretimi artırıldı ve pazar payı yüzde 21 seviyesinde korundu. “Her 4 tohumdan biri TİGEM çeşidi” diyen Gezginç, tohum satışlarında bir önceki yıla göre yüzde 21 artış yaşandığını vurguladı. İyi Tarım Sertifikalı Üretim ve Sürdürülebilirlik TİGEM’in 2019 yılından beri tüm arazilerinde “iyi tarım sertifikalı” üretim yaptığını belirten Gezginç, Türkiye’deki iyi tarım uygulama alanlarının yüzde 57’sinin TİGEM’e ait olduğunu söyledi. Ayrıca, sulamada basınçlı sistemler (damla ve yağmurlama) kullanılarak toprak ve su koruma çalışmalarına önem verildiği aktarıldı. İklim Değişikliği ve Kuraklığa Dayanıklı Tohumlar İklim değişikliğine uyum sağlamak amacıyla TİGEM’in ürettiği tohumların yüzde 40’ının kuraklığa dayanıklı olduğunu ifade eden Gezginç, “Üretimi etkileyebilecek her türlü şarta hazırlıklı olmaya çalışıyoruz” dedi. İklim değişikliğinin tarımsal üretime etkilerini minimize etmek için Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği yapıldığı belirtildi. Ceylanpınar: Dünya’nın En Büyük Tarım İşletmesi TİGEM’in Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nin tek parça halinde dünyanın en büyük tarım işletmesi olduğunu vurgulayan Gezginç, “Ülkemizin üretiminin sigortası olarak çiftçiye her zaman gerekli desteği sağlamaya hazırız. Türkiye’nin kendine yeterliliği konusunda halkımızın hiçbir şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı. 2025 İçin Rekolte Hedefi 346 Bin Ton Her yıl rekolte hedefi koyduklarını belirten Gezginç, 2025 yılı için de hedefin 346 bin ton olduğunu söyledi. TİGEM, sürdürülebilir ve yüksek kaliteli tarımsal üretimi desteklemeye devam edecek.

İzmir Büyükşehir’den Kestane Üreticisine Destek Haber

İzmir Büyükşehir’den Kestane Üreticisine Destek

Kestane Kanseriyle Mücadele Hız Kazandı Küçük Menderes Havzası’nın önemli ürünlerinden kestanede görülen kestane kanseri hastalığına karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 mahallede bin 634 üreticiye destek sağladı. Üreticilere toplam 4 bin 575 litre ardıç katranı, bin 938 kilogram göztaşı ve 6 bin 239 litre sodyum hipoklorit dağıtıldı. Ayrıca ziraat mühendisleri, hastalıkla doğru mücadele yöntemlerini uygulamalı olarak anlattı. Uygulamalı Eğitim ve Malzeme Desteği Ziraat Mühendisi Dr. Elvan Hatipoğlu, kestane kanserinin mantar hastalığı olduğunu ve hızla yayıldığını belirterek, “2018’den beri üreticilere ardıç katranı, bordo bulamacı ve sodyum hipoklorit desteği sağlıyoruz. Hastalıklı dalların temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi için eğitimler veriyoruz. Üreticilerimiz bu yöntemleri benimsedi, artık mücadeleyi daha bilinçli bir şekilde sürdürüyorlar” dedi. “Hastalıkla Mücadele Alanlarda Toparlanma Sağladı” Kestane kanseri nedeniyle rekoltede düşüş yaşandığını ifade eden Hatipoğlu, hastalıkla mücadele edilen bölgelerde üretimin iyileşmeye başladığını söyledi. Kestanenin bölge için hem ekonomik hem de tarımsal değerinin büyük olduğunu vurgulayan Hatipoğlu, hastalığın yayılmasını engellemek için çalışmaların devam edeceğini belirtti. Üreticiler Desteği Memnuniyetle Karşılıyor Kiraz Yeşildere Mahallesi Muhtarı Mustafa Aksu, kestane kanserinin bölge üreticisinin en büyük sorunu olduğunu ifade ederek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yardımları sayesinde mücadele ediyoruz. Kestane bizim için çok önemli bir gelir kaynağı. En büyük temennimiz, kestanenin yok olmaması” dedi. Üretici Bilal Karakaya ise, belediyenin desteklerinden memnun olduğunu dile getirerek, “Göztaşı, katran ve çamaşır suyu yardımlarıyla mücadeleye devam ediyoruz. Eğer mücadele başarılı olursa yeniden güzel bir gelir kaynağına kavuşabiliriz” dedi. Bölge Ekonomisine Katkı Sağlanacak Kestane kanseriyle mücadele kapsamında hem hastalığın yayılmasını engellemek hem de üretimi desteklemek için yapılan bu çalışmaların, Ege Bölgesi’nin en kaliteli kestanelerinin yetiştiği bölgede üreticilere önemli bir ekonomik destek sağlayacağı belirtiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.