TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Su Ürünleri

AGRONEWS - Su Ürünleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Su Ürünleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Afyonkarahisar’da Kaçak Balık Avına Geçit Yok Haber

Afyonkarahisar’da Kaçak Balık Avına Geçit Yok

AFYONKARAHİSAR (İHA) - Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, sürdürülebilir su ürünleri için göl, gölet ve barajlarda denetimlerine ara vermeden devam ediyor. Bu kapsamda Afyonkarahisar Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Tim Komutanlığı (HAYDİ) ile birlikte Şuhut Selevir Barajı ve Çay Karamık Gölü’nde incelemeler gerçekleştirildi. Denetimlerde Selevir Barajı’nda 6 bin 400 metre uzunluğunda 32 takım uzatma ağı, Karamık Gölü’nde ise bin 900 metre ağ, 19 ağ ve 15 Pintera ele geçirildi. Ağlara takılan balıklar tekrar doğal yaşam alanlarına bırakıldı. DENETİMLER ARALIKSIZ SÜRÜYOR İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Parlak, Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı’nın desteğiyle denetimlerin daha da sıkılaştırıldığını belirterek, "İl ve ilçe müdürlüğünde görevli tüm çalışanlarımızla canla başla çalışmalarımıza devam etmekteyiz. İşte bu örnek çalışanlarımızın başında Çay, Bolvadin ve Sultandağı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü göl ve gölet denetim ekiplerimiz geliyor. Uzun yıllar boyunca aralıksız denetim görevlerine devam eden ekiplerimiz, gece gündüz demeden görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyorlar. Son olarak buz tutmuş Karamık Gölü ve Selevir Barajında buzları kıra kıra dondurucu soğuğa rağmen yasak avcılık denetimi yapmaya devam ettiler. Mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan tüm personellerimize ve güvenliğimizi sağlayan kolluk kuvvetlerimize teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Gaziantep’te Ramazana Girerken Balık Bolluğu Haber

Gaziantep’te Ramazana Girerken Balık Bolluğu

GAZİANTEP (İHA) - Ramazan ayının başlamasına saatler kala Gaziantep’te balık tezgahları çeşit çeşit deniz ürünleriyle doldu. Karadeniz ve Ege’den gelen taze balıklar arasında en çok tercih edilenler palamut, hamsi, istavrit, levrek ve çipura oldu. Balık hali esnafı Ali Tekin, "Ramazan ile birlikte vatandaşın balığa talebi bayağı arttı. Satışlarımız da yüzde 100 arttı. Ramazan ayı nedeniyle şu an yaklaşık 40 çeşit balığımız geliyor. Halkımız balığa rağbet gösteriyor. Ramazan ayında yaklaşık 12 saat oruç tutuyoruz. Bundan dolayı vücut biraz yorgun düşüyor. Balıktaki omega-3 ve yine B12 vitaminleri vücuda katkı sağladığı için halkımız balığa daha çok ilgi gösteriyor. En çok hamsi, istavrit, levrek, çipura, palamut, deniz somonu, alabalık, mercan ve diğer balık çeşitlerimiz tercih ediliyor" diye konuştu. Gaziantepli vatandaşlar, iftar sofralarını zenginleştirmek için balık alımına yönelirken, hamsi 200 TL, palamut ise 250 TL’den satışa sunuldu. Ramazan’ın heyecanını yaşadıklarını belirten tüketicilerden Burak Coşkun, "Gaziantep'te daha çok et tüketiyoruz ama balık da kışın vazgeçilmez bir yiyeceği. Eşim ve çocuğumla balık almaya geldik. Balık tüketmeyi çok seviyoruz. O yüzden kendimizi balık tezgahlarında bulduk ve taze balık aldık. Ramazan ayının heyecanı da bizleri sardı. Esnafımıza kolaylık ve bol kazançlar diliyorum. İftar sofralarımızda mutlaka balık bulundurmaya çalışacağız" dedi.

Kar Yağışının Ardından Tezgahlar Balıkla Doldu Haber

Kar Yağışının Ardından Tezgahlar Balıkla Doldu

SAKARYA (İHA) - Sakarya'da kötü hava koşulları nedeniyle bir süre denize çıkamayan balıkçılar, kar yağışı sonrası tekrar ağlarını suya bıraktı. Karadeniz’de artan balık miktarı, tezgahlara da yansıdı. Geçtiğimiz hafta kilogramı 200 liradan satılan hamsi, bu hafta 150 liraya düştü. Aynı şekilde, istavrit 200 liradan 120 liraya, mezgit ise 150-200 lira aralığından 100 liraya geriledi. Balık satıcısı Ramazan İbiş, bu sezonun tarihin en verimli balık sezonlarından biri olduğunu belirterek, "Kar yağışı sonrası balıklar bollaştı. Bu sene 1 Eylül'de sezona başladığımızda palamut boldu, şu an hamsi de bol. Tarihte en bol sezonu yaşıyoruz. Kar yağdı, hamsi tekrar geri döndü. Biz de 'Efsane geri döndü' diyoruz. Karla birlikte Romanya ve Bulgaristan üzerinden İran'a gidip Türkiye sınırlarına geri dönen hamsi, yeniden tezgahlarda yerini aldı. Hamsi 2-3 gündür taze olarak satılıyor. Bunun haricindeki hamsiler 15 gün önce dondurulmuştu" dedi. Hava şartlarının normale dönmesiyle birlikte teknelerin yeniden balıkla dolduğunu söyleyen İbiş, "Geçtiğimiz hafta hava muhalefetinden dolayı hamsi yok denilecek kadar az olduğu için fiyatlar yüksekti ama karla beraber havalar sakinleşti. Kayıklar denize açıldı, bol miktarda balık tutuldu. Hamsi, mezgit ve istavrit gibi balıkların fiyatlarının hepsi normale döndü. Balık sezonu devam ediyor. Müşteri de memnun, balıkçı da memnun" diye ekledi.

Denizli’de Alabalık Üretimi Hız Kesmeden Devam Ediyor Haber

Denizli’de Alabalık Üretimi Hız Kesmeden Devam Ediyor

DENİZLİ (İHA) - Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Çameli ilçesinin Elmalı ve Taşcılar mahallelerinde bulunan su ürünleri tesislerini ziyaret etti. Alabalık yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden biri olan bölgede, üretim süreçlerini yerinde inceleyen Vali Coşkun, sektördeki gelişmeler ve karşılaşılan sorunlarla ilgili üreticilerle istişarelerde bulundu. Ziyarete, Çameli Kaymakamı Talha Tunahan Yıldırım, Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. Heyet, ilk olarak Taşcılar Mahallesi'nde, Tarım ve Orman Bakanlığı TKDK desteklerinden yararlanan bir su ürünleri tesisinde incelemelerde bulundu. Tesiste alabalık yumurtası sağımı yapılarak üretim süreci gözlemlendi. Yetkililer, sektörün mevcut durumu ve yatırımlarla nasıl daha verimli hale getirilebileceği üzerine değerlendirmelerde bulundu. Heyet, daha sonra Elmalı Mahallesi’nde köy kahvehanesinde düzenlenen toplantıya katılarak üreticilerle bir araya geldi. Toplantıda, alabalık yetiştiriciliği yapan çiftçilerle sektörün geleceği, karşılaşılan zorluklar ve çözüm önerileri üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Denizli genelinde faaliyet gösteren 101 su ürünleri yetiştiriciliği tesisinde yıllık 2 bin 200 ton porsiyonluk alabalık üretildiğini belirten Vali Coşkun, sektördeki ihracatın 17 milyon doları aştığını vurguladı. Çameli ilçesinin su ürünleri üretiminde önemli bir merkez haline geldiğini ifade eden Coşkun, yetiştiricilere bereketli bir sezon diledi. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar ise, "İlimizin su ürünleri lokomotifi olan Çameli İlçesi’nde sektör paydaşlarıyla birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Ülkemiz ve şehrimiz için önemli bir katma değeri olan su ürünleri sektörünün her geçen gün teknolojik altyapısı ve ekonomik değerinin yükselmesi hepimizi memnun etmektedir. Su ürünleri kaynaklarımızı korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Aynı zamanda, su ürünleri yetiştiriciliğini ve ticaretini geliştirmek adına da var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Bu başarıda emeği geçen tüm balıkçılarımıza, yetiştiricilerimize ve sektörümüzün değerli paydaşlarına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Lezzetiyle Karadeniz'de Dikkat Çeken Balık: Tirsi Haber

Lezzetiyle Karadeniz'de Dikkat Çeken Balık: Tirsi

DÜZCE (İHA) - Karadeniz’in en özel balıklarından biri olan tirsi, içerdiği yüksek yağ oranıyla "mangal söndüren balık" olarak biliniyor. Hamsi ve mezgitten sonra en çok tercih edilen balık haline gelen tirsi, iri boyutları ve sardalyagiller ailesine olan yakınlığıyla dikkat çekiyor. Rahatça yenilebilen ince kılçıkları ve lezzetiyle balıkseverleri lezzetine hayran bırakıyor. Omega ve B12 vitamini bakımından oldukça zengin olan tirsi, fiyatıyla da geniş bir kesimin tercih ettiği bir tür. Hamsinin sezon boyunca az bulunması, tirsinin tezgahlardaki yerini güçlendirdi. BALIKÇILAR TİRSİYİ ÖNERİYOR Düzceli balıkçı Hülya Kılıç, tirsinin az bilinen ancak lezzetiyle öne çıkan bir balık olduğunu belirterek, "Tirsi balığı sardalyagillerden güzel, yağlı bir balık. Sardalyagiller ailesinden ama sardalya lezzetinde değil. Biraz daha çinekopa benzer. Bazı insanlar ana lüferi diyor, bazı insanlar mangal söndüren diyor. Bu balığı daha önce de duyurmuştuk, insanlar yavaş yavaş öğrenmeye başladı. Özellikle bu balığın zamanını bekleyenler var. Güzel bir balık tirsi. Balık yağlı olduğu için mangalda çok lezzetli olur. Izgarada güzel olur. Fırında da olabilir, tavada da yapılabilir, hafif yağlayıp unlu sevenler için mısır unuyla da güzel olur" dedi. Tirsi, hem balıkçılardan hem de tüketicilerden giderek daha fazla ilgi görerek Karadeniz mutfağında kendine yer edinmeye devam ediyor.

Erzincan Su Ürünleri Üretiminde Zirveye Oynuyor Haber

Erzincan Su Ürünleri Üretiminde Zirveye Oynuyor

ERZİNCAN (İHA) - Erzincan’da, su ürünleri üretiminde Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise önde gelen tesislerinden biri kurulacak. Sahip olduğu zengin su kaynaklarıyla dikkat çeken kentte, 21 mevcut tesise ek olarak 13 yeni tesis için başvuru yapıldı. Bu tesislerin faaliyete geçmesiyle Erzincan’ın yıllık porsiyonluk alabalık üretim kapasitesi 3 bin 335 tona, yavru alabalık üretimi ise 247 milyon adede yükselecek. Yeni tesislerin üretime başlamasıyla porsiyonluk alabalık üretimi iki kat, yavru alabalık üretimi ise beş kat artacak. Erzincan Tarım İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, Koçyatağı bölgesinde bulunan ve hem porsiyonluk hem de yavru alabalık üretimi yapan bir tesisi ziyaret ederek incelemeler gerçekleştirdi. "ERZİNCAN, TÜRKİYE'NİN İLK SIRALARINDA YER ALACAK" Erzincan’daki su ürünleri sektörünün gelişimine dikkat çeken Serkan Kütük, "Erzincan, son yıllarda sahip olduğu temiz su kaynaklarını iyi bir şekilde değerlendirerek su ürünleri üretiminde büyük bir gelişme trendi yakalamıştır. Şu an incelediğimiz üretim tesisi, önümüzdeki süreçte gerçekleştireceği kapasite artırımı ile alabalık üretiminde yıllık 248 milyon yavru üretimine ulaşacak. Bu artan kapasite sayesinde Erzincan, özellikle yavru alabalık üretiminde Türkiye'nin ilk sıralarında yer alacak" dedi. Artan üretimle birlikte Erzincan’ın su kaynaklarının en verimli şekilde kullanıldığını vurgulayan Kütük, "İnşallah 13 tesisimizin de faaliyete geçmesiyle daha iyi bir ivme kazanmış olacağız" ifadelerini kullandı. KARADENİZ’E GİDEN BALIKLAR AVRUPA’YA İHRAÇ EDİLİYOR Sakaltutan bölgesinde faaliyet gösteren 36 yaşındaki Ozan Akpolat, ailesinden miras kalan mesleği başarıyla sürdürüyor. Akpolat, işletmelerinde yıllık 10 milyon balık ürettiklerini belirterek, üretilen balıkların büyük kısmının Karadeniz’e gönderildiğini söyledi. Karadeniz’de somon olarak yetiştirilen balıklar, daha sonra Uzak Doğu ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TESİSLERİNDEN BİRİ OLACAK 5 yıl içerisinde Avrupa’nın en büyük çiftliklerinden birini kurmayı hedeflediklerini belirten Akpolat, yıllık 200 ton porsiyonluk somon üretimi planladıklarını ifade etti. Daha verimli üretim için genetik çalışmaların devam ettiğini, Kübalı uzmanlarla iş birliği yapıldığını belirten Akpolat, projelerin tamamlandığını ve nisan ayında yeni çiftlik çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.