TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Su Ürünleri

AGRONEWS - Su Ürünleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Su Ürünleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kalkınma ajanslarından Karadeniz’de su ürünleri için ortak çalışma Haber

Kalkınma ajanslarından Karadeniz’de su ürünleri için ortak çalışma

Karadeniz’e kıyısı bulunan kalkınma ajansları, bölgesel işbirliğini güçlendirmek ve bölgenin su ürünleri potansiyelini değerlendirmek amacıyla “Karadeniz Masası Su Ürünleri Değerlendirme Çalıştayı” kapsamında buluşuyor. 23-24 Eylül tarihlerinde Sinop’ta düzenlenecek çalıştay, Karadeniz’in ekonomik kalkınmasına katkı sunacak. Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli'nde yapılacak olan etkinliğe, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, İstanbul Kalkınma Ajansı ve diğer bölgesel kalkınma ajansları katılım sağlayacak. Su ürünleri sektörü üzerine odaklanacak çalıştayda, sektördeki güncel gelişmeler, avcılık ve işleme süreçleri değerlendirilecek. Su Ürünleri İçin Ortak Adımlar Atılacak İki gün sürecek olan etkinlikte, su ürünleri alanındaki uzman akademisyenler ve sektör temsilcileri bir araya gelerek bölgedeki su ürünleri potansiyelini masaya yatıracak. Çalıştayın ikinci gününde, kalkınma ajanslarının katılımıyla yapılacak olan oturumda, proje geliştirme ve su ürünleri sektöründeki işbirliği fırsatları tartışılacak. Bu çalıştay, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün önderliğinde, Karadeniz’in ekonomik ve sektörel kalkınmasına büyük bir ivme kazandırmayı hedefliyor.

Su ürünleri üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı Haber

Su ürünleri üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı

Yumaklı, yaptığı açıklamada, sağladıkları destekler, uyguladıkları politika ve projelerle; sürdürülebilir yönetim yaklaşımına dayalı yakalanan üretimde artış ivmesinin devam ettiğini belirterek 2023 yılı toplam üretim miktarının bir önceki yıla göre yüzde 18,6’lık artışla 1 milyon 7 bin 921 ton olarak gerçekleştiğini vurguladı. Bakan Yumaklı bu üretim rakamı ile Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’te üretim rekoru kırdıklarını dile getirerek, 2022 yılında ulaşılan 849 bin 808 ton rakamının da yine Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu hatırlattı. Su ürünleri ve balıkçılık sektöründe ivmenin yukarı yönlü olduğuna işaret eden Yumaklı, 2023 yılındaki bu artışın en önemli nedeninin avlanan balık miktarından kaynaklandığını bildirdi. 7 avcılık türü için üretim planlaması Hamsinin avcılık üretiminde belirleyici tür olduğuna dikkati çeken Bakan Yumaklı, “2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 117 artışla 273 bin 915 ton olarak gerçekleşen hamsi avcılığı, toplam üretim miktarımızda artışa sebep olduğu gibi balıkçımızın da yüzünü güldürmüştür. Ülkemiz için kıymetli olan bu balığımızı, fazlaca avlamaktan ziyade, uzun yıllar boyunca sofralarımızdaki sürekliliğini sağlamak önemlidir. Bütün gayretimiz bu yöndedir. Bunun için hamsinin de dâhil olduğu 7 avcılık türünü üretim planlaması kapsamına aldık” değerlendirmesinde bulundu. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, 2023 yılında yetiştiricilik ürünlerinde de nispi bir artışın yaşandığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Su ürünleri yetiştiriciliği önceki seneye göre yüzde 7,6 artarak 553 bin 862 tona ulaştı. Bakanlık olarak üretim hedeflerini yakalıyoruz. Tür bazında en büyük artış Türk somonunda yaşandı. Uluslararası pazarda marka değeri olması için çalıştığımız Türk somonu üretimimiz önceki yıla göre yüzde 45 artarak 66 bin tonu geçti. Yine üretim planlaması kapsamına dâhil edilen Türk somonu ile birlikte çipura, levrek ve midye yetiştiriciliğini de sürdürülebilirlik ilkesiyle artırmaya devam edeceğiz.” 2023 yılında yaklaşık 100 ülkeye gerçekleştirilen su ürünleri ihracatıyla 1,7 milyar dolarlık değer elde edildiğinin altını çizen Yumaklı, Türkiye’nin su ürünlerinde net ihracatçı ülke konumunu sürdürdüğünü kaydetti.

Türk su ürünleri ihracatı 5 yılda artarak 1,7 milyar dolara yükseldi Haber

Türk su ürünleri ihracatı 5 yılda artarak 1,7 milyar dolara yükseldi

Türkiye’de 2000’li yılların başından itibaren ihracatın lokomotif sektörlerinden biri konumuna yükselen Türk su ürünleri sektörü, son 5 yılda ihracatını yüzde 65 artırarak 1 milyar dolardan 1,7 milyar dolara çıkardı. Avrupa’nın en büyük levrek ve çipura üreticisi konumundaki Türkiye’nin 100’den fazla ülkeye su ürünleri ihraç ettiği bilgisini veren Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, alabalık üretiminde dünya 2.’si olduğumuzu, Akdeniz’in uluslararası sularında ve Malta kıyıları açıklarında yakalanan mavi yüzgeçli orkinosun ise Japonya’ya ihraç edildiğini dile getirdi. 17 farklı ülkeden 45 temsilcinin katılımı ile FEAP (Federation of European Aquaculture Producers- Avrupa Su Ürünleri Yetiştiricileri Federasyonu) Genel Kurulu, Ege, İstanbul ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği organizasyonunda, 23-24 Mayıs tarihlerinde İstanbul Wyndham Grand Istanbul Levent Otelde gerçekleşti. Su ürünleri sektöründe dünyanın en modern tesisleri Türkiye’de Toplantıda Türkiye adına söz alan Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türk girişimcilerinin son 20-25 yılda su ürünleri sektöründe dünyanın en modern ve entegre tesislerini dünyaya kazandırdıklarını, başta levrek, çipura, alabalık, somon ve ton balığı taze ve soğutulmuş, dondurulmuş bütün veya fileto olarak ve ayrıca tütsülenmiş olarak ihraç ettiklerini aktardı. Levrekten 517 milyon dolar, çipuradan 418 milyon dolar döviz elde ettik “Bu tesislerde ürettiğimiz protein zengini su ürünlerimizi 100’den fazla ülkeye ihraç edecek duruma geldik” diye konuşan Kızıltan, “Balıkçılık ve su ürünleri ihracatımız 2023 yılında 1.679 milyar dolara ulaştı. Sektörün 2019 yılı sonunda gerçekleştirdiği 1.02 milyar dolarlık ihracat hacmiyle, 2023 ihracat hedeflerine ilk ulaşan sektörler arasında yer aldık ve ilk kez 1 milyar dolar barajını geçtik. 2023 yılında 1,6 milyar dolarlık ihracatımızın haklı gururunu yaşıyoruz. Başlıca ihraç ürünlerimiz ise Akdeniz Levreği, Çipura, Türk Somonu, Gökkuşağı Alabalığı, Mavi Yüzgeçli Orkinos ve Kaya Levreğidir. Levrek ihracatımız 517 milyon dolar olurken, çipura ihracatımız 418 milyon dolar, Türk somonu, Türk deniz ürünleri sektörünün yükselen yıldızı konumunda. Türk Somonu önemli bir üretim ve ihracat artışı göstererek 2023 yılında yaklaşık 376 milyon dolarlık değere ulaştı. Alabalık ihracatımız 112 milyon dolar, orkinos ihracatımız 51 milyon dolar oldu. Kaya levreğinden 10 milyon dolar döviz geliri elde ettik” şeklinde konuştu. TURQUALITY ve UR-GE Projeleri pazarlamaya itici güç Turkish Tastes TURQUALITY Projesi sayesinde, 2018 yılından bu yana Türk deniz ürünleri ürünlerinin ABD pazarında etkin bir tanıtımını yaptıkları bilgisini veren Kızıltan sözlerini şöyle tamamladı: “Son dönemde hayata geçirdiğimiz Turkish Sea Food Turquality projemiz, Türk deniz ürünlerinin eşsiz lezzetlerini dünya çapında sergilemeyi amaçlıyor. Bu projeler kapsamında, dünya genelinde sektör profesyonelleriyle güçlü bağlar kurmak istiyoruz. Üniversiteler, restoran dernekleri ve mutfak federasyonları gibi prestijli kurumlarla iş birliği yapıyoruz. Çeşitli tadım etkinlikleri ve şef yarışmaları aracılığıyla olağanüstü kaliteyi vurgulamaya devam ediyoruz. TURQUALITY ve UR-GE Projeleriyle Türk su ürünleri ihracatının 2028 yılında 2 milyar doları aşması için çaba gösteriyoruz.” Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz; “Protein ihtiyacını yetiştiricilikle karşılayabileceğiz” Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte hayvansal proteine olan ihtiyacında arttığına dikkati çeken Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, denizlerde avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinde sınır noktasına ulaşıldığı için avcılık yoluyla üretimi artırmaktan yanında, bilim insanlarınca kabul gören temel yaklaşımın; avcılıkta stokların korunarak üretimin sürdürülmesi, ihtiyaç duyulan hayvansal proteinin yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünlerinden karşılanması yönünde olduğunun altını çizdi. Türkiye’de su ürünlerinin yüzde 60’ı yetiştiricilikten karşılanıyor Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliğinde Avrupa’da 1. sırada dünyada ise 17. sırada yer aldığı bilgisini paylaşan Genel Müdür Türkyılmaz, “Türkiye’de su ürünleri üretimi 2023 yılında yaklaşık 1 milyon tona ulaşmış olup bunun yaklaşık yüzde 60’a yakını yetiştiricilikten elde edildi. 2023 yılında 1 milyar 700 milyon dolar ihracat yaparken, ithalatımız 2023 yılında 272 milyon dolarda kaldı. Türkiye net su ürünleri ihracatçısı bir ülke konumunda. İhracatımızın yaklaşık yüzde 80’ini çiftliklerde üretilen balıklar oluşturmaktadır” dedi. Sürdürülebilir ve dirençli bir su ürünleri sistemi kuruyoruz Balıkçılık ve su ürünleri sektöründe mavi dönüşüm (blue transformation) ve iklim değişikliğine uyum alanlarında Türkiye’deki girişimlerin hızlandığı bilgisini FEAP Genel Kuruluna 17 ülkeden gelen katılımcılarla paylaşan Türkyılmaz sözlerini şöyle tamamladı: “Bu alanda yürütülen çeşitli projeler kurumsal ve yasal alt yapı çalışmalarımıza büyük katkı vermektedir. Mavi dönüşüm ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlanması sürecinde en önemli hedefimiz, üretimden son tüketime, sürdürülebilir ve dirençli bir su ürünleri gıda sistemi ortaya koyabilmektedir. Bakanlık olarak öncelikli politikamızın temelinde, deniz ve iç sularımızdaki su ürünleri kaynaklarımızı koruyup bunların sürdürülebilirliğini sağlamak vardır. Unutulmamalı ki doğal kaynaklarımız sonsuz değildir. Bu kaynakların, bizlere gelecek nesillerin emaneti olduğu bilinciyle hareket ediyor, uygulamalarımızı bu yaklaşımla hayata geçiriyoruz.” FEAP Genel Kurulunda Fütürist Ufuk Tarhan, fütürizm konulu bir sunum yaparken, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Daire Başkanı Tanju Özdemirden, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, Başkan Yardımcısı Melih İşliel, yönetim kurulu üyeleri Ufuk Atakan Demir ve İsmail Aksoy da katılım sağladı.

"Su ürünleri üretiminde Adana, Türkiye’de önde gelen illerden" Haber

"Su ürünleri üretiminde Adana, Türkiye’de önde gelen illerden"

Adana’nın su ürünleri üretiminde Türkiye’nin önde gelen illerinden olduğunu belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, "Deniz ve iç sularda hem istilacı türler hem de hayalet av araçları aracılığıyla ekonomik değeri yüksek su ürünlerinin yok edildiğini görüyoruz" dedi. Adana’da su ürünleri mühendislerine yönelik sucul istilacı türler ve hayalet av araçları hakkında farkındalık ve bilgilendirme etkinliği gerçekleştirildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Adana’nın su ürünleri üretimi ve ticaretinde Türkiye’de önde gelen illerden biri olduğunu söyledi. Sektörün büyüklüğüne bağlı olarak sorunların da diğer illere göre daha büyük olabildiğini ifade eden Kökçüoğlu, "Bakanlık olarak da hem Adana yerelinde hem de Türkiye genelinde mevcut bu sorunları çözmek amacıyla farkındalık oluşturmak, farkındalık sonucunda da sorunların çözümünü sadece birkaç günlük refleks olarak değil, sürdürülebilir bir şekilde insanlarımızın ve özellikle sektör paydaşlarımızın kabul ettiği bir şekilde uygulamaya sokmayı amaçlıyoruz" dedi. "Ekonomik değeri yüksek su ürünleri yok ediliyor" Deniz ve iç sularda hem istilacı türler hem de hayalet av araçları aracılığıyla ekonomik değeri yüksek su ürünlerinin yok edildiğini gördüklerini belirten Kökçüoğlu, "Bakanlık olarak bu yönde istilacı türleri teslim edene para ödenmesi gibi önlemler aldıklarının altını çizdi. Kökçüoğlu, "Önceki dönemlere göre teslim edilen balon balığı sayısında ciddi anlamda artış var. Artık balıkçılarımız da bu tehlikenin farkına vardı ve bunu çözmek için yakaladıklarını getiriyorlar. Daha önceden ağa takılanları getirirken artık tamamen bu türlerin avlanmasına yönelik fikir yürütüyorlar. Bunun için bir emek veriyorlar ve güzel çıktılar da alıyoruz" diye konuştu. Etkinlikte, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Caner Enver Özyurt "Hayalet Av Araçları", Doç. Dr. Ali Rıza Köşker de "Sucul İstilacı Türler" hakkında sunum gerçekleştirirken, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nde görevli su ürünleri mühendisi Dursun Özdoğan ise konuyla ilgili bakanlık düzenlemelerini anlattı. Etkinliğe müdürlük personeli ile kamu kurumları ve özel sektörde görevli su ürünleri mühendisleri katıldı.

Sinop su ürünleri ekosistemi geliştirme çalışmaları başladı Haber

Sinop su ürünleri ekosistemi geliştirme çalışmaları başladı

Sinop’ta su ürünleri ekosisteminin geliştirilmesine yönelik Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Trabzon’da faaliyet gösteren su ürünleri sektörüne çalışma ziyareti ve yatırım promosyon çalışmaları gerçekleştirdi. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Sinop Yatırım Destek Ofisi tarafından, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğinde önce Trabzon’da faaliyet gösteren su ürünleri ekosistemi paydaşlarına birer çalışma ziyareti gerçekleştirildi. İlk olarak Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB)‘ne gerçekleştirilen ziyarette, birliğin iş ve işlemleri ile “Doğu Karadeniz Bölgesi Su Ürünleri ve Mamulleri Sektörünün Uluslararası Rekabetçiliğinin Geliştirilmesi UR-GE Projesi” hakkında bilgiler sunuldu. Sonrasında ikili görüşmeler çerçevesinde su ürünleri sektörünün geliştirilmesine yönelik karşılıklı işbirliği imkânları ele alınarak, yapılması planlanan program ve projelere ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu. İkinci olarak Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nı ziyaret eden KUZKA ekibi, burada su ürünleri sektörünün geliştirilmesine yönelik hazırlanan sonuç odaklı programlara ilişkin yapılan bilgilendirmenin ardından, program üzerinde karşılıklı değerlendirmelerde bulundu. Çalışma ziyaretinin sonuncusunu ise Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gerçekleştiren ekip, enstitü bünyesinde yer alan Ulusal Su Ürünleri Gen Bankası ile kapalı devre sistemle yetiştirilen Mersin Balığı, Kalkan Balığı ve Karadeniz Ala’sı üretimi üzerine incelemelerde bulundu. Ziyaretlerin tamamlanması sonrasında KUZKA Sinop Yatırım Destek Ofisi ekibi, Sinop’ta su ürünleri sektöründe katma değerli ürün üretiminin artırılması amacıyla, Trabzon’da faaliyet gösteren çeşitli özel sektör kuruluşlarına yönelik yatırım, tanıtım ve promosyon çalışmaları gerçekleştirdi. Özel sektör firmalarını yerinde ziyaret eden ekip, Sinop’ta yatırımcılara sunulan yatırım fırsatlarına ilişkin devlet tarafından sağlanan destekler hakkında bilgilendirmelerde bulunarak Sinop’a yatırım davetinde bulundu.

Muğla’da ‘Su Merkezli Tarımsal Üretim Planlama’ toplantısı Haber

Muğla’da ‘Su Merkezli Tarımsal Üretim Planlama’ toplantısı

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde tarımsal üretim planlaması toplantısı Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay başkanlığında yapıldı. İki oturumda yapılan toplantıda su merkezli uzun vadeli üretim planlaması masaya yatırıldı. Toplantıda, ülkemizde başta iklim değişikliği ve su kısıtı olmak üzere ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan yaşanan gelişmeler, tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilediği açıklanırken, artan nüfus ve yoğun kentleşme sonucunda gıdaya olan talep artışı, gıda güvenliği ve doğal kaynaklar üzerinde olan baskıyı da arttırdığı belirtildi. Bu nedenlerle kaynakların etkin ve planlı kullanılması zorunlu hale geldiği vurgulandı. Dünyada yaşanan pandemi, gıda arz ve talep dengesini olumsuz etkilemiş, ülkemize komşu bölgelerdeki savaşlar, gıda güvencesi ve güvenliğini temin etmek için tarımsal üretim planlamasının önemini daha da arttırdığı belirtilen toplantı sonrası açıklama yapan Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay, “Muğla’da üretim planlaması konusunda tarıma bağlı tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte toplantı gerçekleştirdik. Sayın Bakanımızın talimatları ile birlikte üretimden sorumlu tüm genel müdürler, tüm birimler illere yayıldılar. En önemli üretim bölgelerinden biri olan Muğla’ya da biz Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü olarak başkanlık ediyoruz. Buradaki paydaşlarımız ile il ve ilce müdürlerimiz ile diğer kurum müdürlerimiz ile birlikte üretim planlamasını konuştuk. Bu üretim planlaması sayesinde ülkemizdeki arazilerin kayıtlılık oranı, üretimdeki potansiyeli ve gelir dengesi artarak devam edecek. Asıl amacımız bütün çiftçilerimizin bütün tarım arazilerini değerlendirmesi, ardından da vatandaşımızın çok daha ekonomik, çok daha güvenli yollarla bütün bu gıda arzının sağlanması” dedi. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Sevinç, “Üretim planlamasında su temel odak noktası olarak değerlendiriliyor. Şu anda çok ciddi bir çalışma var. Hayvancılık üretim planlaması, su ürünlerindeki üretim planlaması ile ilgili adımlar atıldı. Bitkisel üretimdeki üretim planlaması ile ilgili süreç devam ediyor. Belirlenmiş olan havzalardaki ürünlerin üzerinden vatandaşlarımız, çiftçimiz ürünleri yetiştirecek ve tarımsal faaliyetlerine devam edecekler” dedi. Tarımsal üretim planlamanın konuşulduğu toplantıda Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammed Sevinç, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Strateji Genel Müdürlüğünden yetkililer ile İl Müdür Yardımcıları, Şube/İlçe Müdürleri ilgili personel, Bakanlığa bağlı kuruluş temsilcileri, DSİ, Orman Bölge Müdürlüğü, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden yetkililer katılım sağladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.