TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Su Ürünleri Üretimi

AGRONEWS - Su Ürünleri Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Su Ürünleri Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye'de Su Ürünleri Sektörü Büyüyor: Yetiştiricilik Öne Çıkıyor Haber

Türkiye'de Su Ürünleri Sektörü Büyüyor: Yetiştiricilik Öne Çıkıyor

Türkiye'nin benzersiz coğrafi konumu ve zengin doğal kaynakları, su ürünleri sektöründe önemli fırsatlar sunuyor. Artan nüfus ve azalan doğal kaynaklar nedeniyle, yetiştiricilik yoluyla üretim avcılığa göre daha fazla önem kazanıyor. Sulama ve enerji amacıyla yapılan gölet ve barajlar da bu artışta etkili rol oynuyor. Geçen yıl gerçekleşen 1 milyon tonluk su ürünleri üretiminde yetiştiricilik %55.1'lik payla başı çekiyor. Bunu %41.6 ile deniz avcılığı ve %3.3 ile iç su avcılığı takip ediyor. Toplam üretimin .8'i iç sularda gerçekleştirildi. Su ürünleri yetiştiriciliği, bir önceki yıla göre %8.1 artışla 556 bin tona yükseldi. İç sularda alabalık, denizlerde ise çipura, levrek ve özellikle Türk somonu üretiminde önemli artış gözlendi. Ülkemizde şu anda 2 bin 385 su ürünleri yetiştiricilik tesisi faaliyet gösteriyor. Bunların 554'ü deniz balığı yetiştiricilik tesisi olup yıllık 536 bin ton kapasiteye sahip. İç su balıkları yetiştiricilik tesisi sayısı ise 1831 ve bu tesislerin yıllık kapasitesi 277 bin ton. Su kaynaklarının korunması ve yasa dışı avcılıkla mücadele kapsamında kapsamlı denetimler yapılıyor. Yılın ilk altı ayında 79 bin denetim gerçekleştirildi. Gelecek yıl için hedef 158 bin denetime ulaşmak. Ayrıca sulardaki 200 bin metrekarelik terkedilmiş av aracının temizlenmesi ve iç su kaynaklarına 70 milyon balık yavrusunun salınması planlanıyor. Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği kapsamında önemli adımlar atılıyor. Başta hamsi olmak üzere mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı ve inci kefali gibi türlerde avcılık planlaması yapılırken, Türk somonu, çipura ve levrek gibi türlerde yetiştiricilik planlaması öne çıkıyor. Sektörün geleceği için AR-GE çalışmaları sürdürülüyor, araştırma enstitülerinin altyapıları güçlendiriliyor. Gelecek yıl yeni bir atılım daha planlanıyor: Yıllık 7 bin 500 ton ürün kapasiteli yeni yetiştiricilik alanı üretime açılacak. Ayrıca küçük ölçekli balıkçılık işletmelerinin ekonomik sürdürülebilirliklerini sağlamak amacıyla 15 bin küçük ölçekli balıkçıya destek verilecek.

Balıkesir Midye Üretiminde Büyük Hedef: Yıllık 43 Bin Ton Üretim Haber

Balıkesir Midye Üretiminde Büyük Hedef: Yıllık 43 Bin Ton Üretim

Erdek'in Çakılköy, Karşıyaka Mahallesi ve Fener Adası gibi bölgelerinde kurulan midye tesisleri, Türkiye genelindeki midye talebini karşılamak için kapasitelerini artırıyor. Bölgedeki tesislerde deniz suyunun temizliği ve coğrafi yapısı, midye yetiştiriciliği için avantaj sağlıyor. Hasat edilen midyeler, özenle arıtılarak Türkiye'nin dört bir yanına dağıtılıyor. Karşıyaka Mahallesi'nde 2 milyon dolarlık yatırımla kurulan arıtma ve paketleme tesisi ise, midyelerin hijyenik koşullarda işlenip büyük restoranlar ve zincir marketlere ulaşmasını sağlıyor. Tesiste, midyeler 48 saat boyunca deniz suyu tanklarında dinlendiriliyor ve arındırılıyor. İstihdam ve Ekonomiye Katkı Midye yetiştiriciliği, sadece su ürünleri sektöründe büyüme sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bölgedeki istihdam olanaklarını da artırıyor. Yetiştiricilik tesislerinde yüzlerce kişiye iş imkânı sunulurken, Balıkesir’in su ürünleri ihracatında da önemli bir merkez haline gelmesi hedefleniyor. Üretimin artmasıyla birlikte hem iç piyasada hem de uluslararası pazarlarda Balıkesir midyesi talep görecek. Hijyen ve Kalite Standartları Hasan Ertürk ve Su Ürünleri Mühendisi Kafiye Acarlı, midyelerin arındırılma ve paketlenme sürecini detaylandırarak, tesislerin en yüksek hijyen ve kalite standartlarına uygun olarak faaliyet gösterdiğini belirtti. İtalya’dan getirilen son teknoloji makinelerle el değmeden işlenen midyeler, Türkiye genelindeki midyecilere ve restoranlara gönderiliyor. Bu atılım, Balıkesir’in "tarımın başkenti" unvanını su ürünleri alanında da pekiştiriyor ve şehri bu sektörde öne çıkarıyor.

Karadeniz’de Türk somonu hasadı Haber

Karadeniz’de Türk somonu hasadı

Samsun’un Yakakent ilçesinde Karadeniz’de "Türk somonu hasadı" yapıldı. Yakakent’te denizde açıkta bulunan somon kafeslerinde, Türk somonu hasadı başladı. Hasat etkinliğinde balıkçı teknesiyle kafeslere giden Yakakent Kaymakamı Abdulsamet Kılıç, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Belediye Başkanı Dr. Şerafettin Aydoğdu ile İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kafeste yetiştirilen Türk somonlarının hasadını yerinde inceledi. "Türk somonu, Norveç somonundan kaliteli" Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, yaptığı açıklamada, "Katma değeri olan bir ürünümüz. Biz tabi Norveç’te tesisleri ve işletmeleri gezdik. Acaba bizimle onların arasında ne fark var, bunları inceledik. Norveç’in avantajı okyanus ülkesi olmasından dolayı suları soğuk. Bu nedenle yılın 12 ayı üretim yapılabiliyor. Bizim için dezavantaj Karadeniz’in özellikle sınırlı olması münasebetiyle belli dönemlerde üretiyoruz. Ama şunu söyleyeyim: Kalite anlamında, sindirilebilirlik anlamında, omega 3 bakımından Norveç somonu ile Türk somonu arasında yapılan bilimsel bir çalışmanın bir sonucunu söylüyorum. Bu söylediğim parametreler Norveç somonundan daha kaliteli çıktı. Bu bilimsel olarak da yayınlandı. Türk somonu kaliteli bir ürün, katma değeri yüksek bir ürün. Geliştirmeye devam edeceğiz" dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “İlimizde 2023 rakamlarına göre yaklaşık bizim üretim kapasitemiz 23 bin ton olmasına rağmen, yetiştiricilikte 13 bin ton gibi yetiştiricilik yapıldı ama bu 2024 yılı içerisinde 15 bin tonu geçecek. Burada iki şey önemli: Bir neden 23 bin tonun tamamını kullanmıyoruz? Ukrayna-Rusya savaşı somon tüketiminde pazar açısından çok büyük bir sıkıntıya neden oldu. Biz, Japonya, Çin gibi bir çok uzak doğu ülkeleriyle beraber yine Rusya’ya ve talep gelmesi halinde Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar buradan ihraç edilebiliyor. İlimizde sadece yetiştiricilikle değil 210 kilometre kıyı boyumuz var. Burada hem avcılıkta hem yetiştiricilikte , Samsun avcılıkta bir numarada, yetiştiricilikte 5-6-7 yıllar itibarıyla değişmekle beraber gerek 1 buçuk kilonun üzerinde ki alabalıklarımıza Türk somonu diyoruz burada. 3 buçuk 4 kiloya kadar olanlarda, bunun yanında levrek ve porsiyonluk alabalık üretimimiz de var. Toplam 39 yetiştiricilik tesisimiz var. Bunun yanında Samsun’da 9 adet balık işleme tesisimiz ve yaklaşık 3 tane de balık yağı üreten fabrikalarımız var. Bunlarda hem işlenip hem göndermekte. Bizim büyük bir avcılık filomuz var, 620 adet teknemiz var. Toplam avcılıkta ürettiğimiz miktara baktığımızda 58 bin ton civarı bir üretimiz var. Bunun yanında da 13 bin 500 ton gibi yetiştiricilikle beraber yaklaşık 72 bin tona yakın bir üretimimiz oldu. Bu yıl bunu daha da geçeceğiz" diye konuştu. Kaymakamı Abdulsamet Kılıç ise, "Somon hasadı her yıl bu mevsimde gerçekleştiriliyor. İlçemiz özelikle balıkçılık ve su ürünleri alanında büyük bir sektör büyüklüğüne sahip. Vatandaşlarımızın birçoğu geçimlerini bu alandan sağlıyorlar. Bu ürünler burada işlendikten sonra yurt dışına ihracı gerçekleştiriliyor, ülkemize de aynı zamanda döviz girdisi sağlıyor. Biz de bu alanda vatandaşlarımızın hem sektörde gelişimlerinin önünü açmak, hem de sektörü desteklemek adına projelere devam ediyoruz. Yakın bir zamanda ilçemizde Sanayi Bakanlığından onayların alınmasıyla birlikte su ürünleri OSB kurulacak. Daha sonra etapta yeni bir liman yatırımı alacağız ve böylece balıkçılık sektöründe ilçemiz emin adımlarla ilerleyip ülkemize ve vatandaşlarımıza kazandırmaya devam edecek" şeklinde konuştu.

Su ürünleri üretiminde rekor, Bakanlık destekleriyle geldi Haber

Su ürünleri üretiminde rekor, Bakanlık destekleriyle geldi

Kirişci, AA muhabirine, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2022 yılı su ürünleri istatistiklerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Su ürünleri sektörünün ülkenin tanıtılmasına, istihdama ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlayan önemli sektörlerden olduğunu dile getiren Kirişci, Bakanlık olarak bu alanı desteklediklerini bildirdi. Kirişci, su ürünleri üretiminde başarılı bir dönemi geride bıraktıklarını ve 849 bin 808 tonluk üretimle yeni bir rekor kırıldığını ifade ederek şöyle konuştu: "Son yıllarda yetiştiricilikten elde edilen üretime bağlı olarak sürdürülebilir artış eğilimi gösteren su ürünleri üretimimiz, ihracattaki artışıyla birlikte dünyada dikkati çeken bir ivme yakalamıştır. Su ürünleri üretiminde net ihracatçı konumunda olan ülkemiz, bu alanda söz sahibi olmaya devam ediyor." İmzalanan uluslararası anlaşmalarla balıkçı gemilerinin Atlantik'ten Hint Okyanusu'na kadar uluslararası sularda avcılık yaptıklarına dikkati çeken Kirişci, "Ülkede çok güçlü balıkçılık filosu ve çok kabiliyetli reisler bulunuyor. Su ürünleri alanında söz sahibiyiz." dedi. Kirişci, su ürünleri politikalarının ana hedefinin deniz ve iç sulardaki kaynakları koruyarak sürdürülebilir işletilmesini sağlamak olduğunu, Bakanlığa bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün bu doğrultuda faaliyetlerine devam edeceğini dile getirdi. İhracat da arttı AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin 2022 yılında su ürünleri ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 5,4 artarak 252 bin tona ulaştı ve rekor kırıldı. İhracatın parasal değeri ise aynı dönemde yüzde 20 artışla 1 milyar 652 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde 103 ülkeye su ürünleri ihracatı gerçekleştirildi. Toplam ihracatın üçte ikisi ise Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Su ürünleri üretimi de geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 6,2 artarak 849 bin 808 tona ulaştı. 2022-2023 balıkçılık sezonu özellikle palamut avcılığı bakımından verimli geçerken son yılların en fazla palamut avlanan sezonu yaşandı. Sezon başından geçen yılın kasım ayına kadar fazla avlanamayan hamsi ise kasım, aralık ve bu yılın ocak aylarında yoğun olarak avlandı. Hamsi avcılığının geçmiş yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığının kısmi durdurma kararına müteakip, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde hamsi boylarında artış gözlemlendi. Dönem boyunca 125 bin 980 ton hamsi avı gerçekleşti. Bunun yanında 49 bin 982 ton palamut, 14 bin 930 ton istavrit, 5 bin 495 ton lüfer ve 1 bin 162 ton çaça avlandı. İç ve dış pazarda Türk somonuna talep artıyor Su ürünleri yetiştiricilik üretimi 2022 yılında da büyümesini sürdürdü. Bu dönemde çipura, levrek ve alabalık üretimi önemli oranlarda arttı. Geçen yıl çipura üretimi bir önceki sezona göre yüzde 15 yükselerek 153 bin 469 tona, levrek üretimi ise yüzde 1 artışla 156 bin 602 tona ulaştı. Alabalık üretimi de yüzde 14'lük artışla 191 bin 103 tonu buldu. Türkiye'nin marka değeri olan Türk somonu üretimi de aynı dönemde yüzde 43 artarak 45 bin tona yükseldi. İç ve dış pazarda Türk somonuna talep artarak devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, alabalıktan sazana, karidesten midyeye kadar çeşitli türlerdeki su ürünleri avcılığına, miktara göre çeşitli destekler sağlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.