TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Suat Parıldar

AGRONEWS - Suat Parıldar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Suat Parıldar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

30 Metre Derinde 6 Ton Tarım Ürünü Üretildi Haber

30 Metre Derinde 6 Ton Tarım Ürünü Üretildi

İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi, 30 metre derinlikte, toprak kullanılmadan ve gün ışığı olmadan üretim yaparak dikkat çekiyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, iki yıl içinde 6 tondan fazla ürün elde ettiklerini belirtti. Merkez, ürünlerin yetiştirilmesinde kullanılan sistemlerin yanı sıra su tasarrufu ve çevre dostu üretimle öne çıkıyor. Parıldar, bitkilerin ihtiyaç duyduğu ışığın özel aydınlatma sistemleriyle sağlandığını, besin elementlerinin ise sulama suyuyla bitkilere verildiğini aktardı. Bu yöntemle pestisit kullanılmadan üretim yapılabiliyor, yılın 365 günü ürün yetiştirilebiliyor. KENT İÇİNDE UCUZ VE TAZE ÜRÜN 2022 yılında açılan merkez, Kağıthane Belediyesi ve İGSAŞ'ın ortak desteğiyle lojistik maliyetlerini düşürerek kentte yaşayanların taze ve uygun fiyatlı sebzelere ulaşmasını hedefliyor. Merkezde, 275 metrekarelik üretim alanında 40-100 kat daha fazla ürün elde edilebiliyor. Merkezde yapılan 88 farklı denemeden elde edilen veri setleri, yeni yatırımcılarla ücretsiz paylaşılıyor. Parıldar, bu merkezdeki asıl hedefin bilgi ve veri üretmek olduğunu, bu verilerin tarımsal üretim süreçlerini geliştirmede büyük rol oynayacağını ifade etti. GELECEĞİN TARIMI ZİYARETÇİLERE AÇIK 10 binden fazla ziyaretçiye kapılarını açan merkez, öğrenci ve araştırmacılara eğitim fırsatları sunuyor. Parıldar, gelecekte ilaç sanayisi için bitki üretimi gibi farklı projeleri de hayata geçirmeyi planladıklarını açıkladı. Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi, yüksek verimlilik ve yenilikçi tarım yöntemleriyle Türkiye’nin tarımda geleceğine ışık tutuyor.

Yalova’da çiftçilere 595 bin kıvırcık fidesi dağıtıldı Haber

Yalova’da çiftçilere 595 bin kıvırcık fidesi dağıtıldı

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün Kışlık Sebze Projesi çerçevesinde 46 çiftçiye 559 bin 500 kıvırcık fidesi düzenlenen törenle dağıtıldı. Fide dağıtım töreni müdürlüğün bahçesinde düzenlendi. Programın açılış konuşmasını Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar yaptı. Kışlık Sebze Projesi’nin büyük kentlerin kışlık sebze ihtiyacını yakın üretim havzalarından karşılamak için başlatıldığını söyleyen Parıldar, “2023 yılında İlimizde Bakanlığımız, Yalova İl Özel İdaresi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle, bitkisel, hayvansal ve su ürünleri kategorilerinde uygulanmak üzere 30,4 Milyon TL’lik kısmı hibe, geri kalan kısmı ise üretici katkısı olmak üzere toplam 40,5 milyon TL değerinde 30 proje hazırlanmıştır. Projeler çerçevesinde 2 bin 300 üretici 26 bin 430 dekar alanda sebze üretimi yapacak. 2023 yılı ilkbahar ve sonbahar sebze projeleri ile 140 çiftçimize 965 dekar alanda üretilmek üzere toplam 3 milyon 115 bin adet sebze fidesi dağıtmış olduk. Projemizin toplam bütçesi ise 3 milyon 474 bin 776 TL’dir” diye konuştu. Parıldar, 559 bin 500 kıvırcık fidesinin 46 çiftçiye 80 dekar alanda üretim yapmak üzere dağıtıldığını belirterek şöyle konuştu: “2023 yılı ilkbahar ve sonbahar sebze projeleri ile 140 çiftçimize 965 dekar alanda üretilmek üzere toplam 3 milyon 115 bin adet sebze fidesi dağıtmış olduk. Projemizin toplam bütçesi ise 3 milyon 474 bin 776 TL’dir. 2023 yılında ilimizde bakanlığımız, Yalova İl Özel İdaresi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle, bitkisel, hayvansal ve su ürünleri kategorilerinde uygulanmak üzere 30,4 milyon TL’lik kısmı hibe, geri kalan kısmı ise üretici katkısı olmak üzere toplam 40,5 milyon TL değerinde 30 proje hazırlanmıştır. Ekim ayı itibarıyla bu projelerin 20’si onaylanmış olup üreticilerimize 19,6 milyon TL’lik hibe desteği verilerek yaklaşık 4,5 milyon TL’lik de çiftçi katkısı sağlanacaktır. Bu projeler kapsamında 2 bin 300 üreticimize 26 bin 430 dekar alan için fide, fidan ve tohum gibi üretim materyalleri sağlanması, üretim tesisi kurulumu, organik ve iyi tarım sertifikasyon hizmetleri alımı yapılması planlanmaktadır.” Yalova Valisi Mehmet Bahattin Atçı ise, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Yalova'da tescilli Haber

Yalova'da tescilli "Yalova aronyası" için hasat şenliği düzenlendi

Karadere köyünde Gönül Elitaş'a ait çiftlikte düzenlenen şenlikte, Türk Patent ve Marka Enstitüsünce "Yalova aronyası" adıyla coğrafi işaret tescil belgesi verilen meyve, hasadının ardından davetlilere ikram edildi. Yalova Valisi Hülya Kaya, programda yaptığı konuşmada, meslek hayatı boyunca bir ürün üzerine bu kadar kapsamlı bir çalışmayla karşılaşmadığını belirterek, üreticiler ile destek veren kurumları tebrik etti. 2017 yılında başlayan aronya çalışmalarının bugün 150 tonluk bir rekolteye ulaştığını vurgulayan Kaya, "Bu inanılmaz bir rakam. Bu ürünün bir yetişme süresi var. En az 3-4 yıl verim alabilmeniz için beklemeniz lazım. Bu 4 yılın sonunda biz 150 tona ulaşmışız. Yalova çok az toprağı olan bir il. Daha çok orman, yapılaşma ve özellikle de kaçak yapılaşmanın çok olduğu bir bölgede inanılmaz güzel bir çözüm. Hem çiftçi hem de ilimiz kazanıyor. Yalova'yı dışarıda tanıtabileceğimiz bir ürün ortaya çıkmış." diye konuştu. Üreticilerle kurdukları kooperatife destek sözü de veren Kaya, aronyanın, özellikle ihraç edilmesi gereken değerli bir ürün olduğuna dikkati çekti. AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş de Türkiye'nin yerli ve milli tohumlarının Yalova'da ekimi ve pazarla buluşmasının gerçekleştirildiğini ifade etti. Son dönemlerde hayata geçirdikleri atılımlardan biri olan aronyanın hem ilaçlara hem de tedavi yöntemlerine kaynak olduğunu anlatan Büyükgümüş, şunları kaydetti: "Bu mucize meyveyi 2012 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde yapılan çalışmalarda orijinal türler geliştirerek Yalova'mızda yaygınlaştırdık. Geçtiğimiz dönem itibarıyla bizim için bir övünç kaynağı Yalova aronyasını organik olarak tescil ettirerek coğrafi işaret kazandı. Şimdi başarmamız gereken üçüncü bir nokta ise bu geliştirdiğimiz ürünleri son kullanıcı ile buluşturacak katma değer sağlayacak üretimi de Yalova'mızda inşa etmek." İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar ise ilin tarım parsellerinin yüzde 72,5'inin 5 dekar ve altında büyüklükte olması nedeniyle birim alandan katma değeri yüksek ürünlere öncelik verdiklerini hatırlattı. Aronyanın da bu ürünlerden biri olduğuna vurgu yapan Parıldar, şu an ilde 150 çiftçinin 471 dekar alanda yetiştirdiği aronyadan yaklaşık 150 ton rekolte beklediklerini söyledi. Protokol tarafından çiftçilere sertifikalarının verilmesinin ardından Vali Kaya ve programa katılan davetliler bahçede aronya hasat etti.

Yalova’da sebze üreticilerine 20 ton sera örtüsü dağıtıldı Haber

Yalova’da sebze üreticilerine 20 ton sera örtüsü dağıtıldı

“Yalova İli Plastik Sera Örtülerinin Yenilenmesi Projesi" 2. etabı çerçevesinde il genelinde 79 örtü altı sebze üreticisine 68 dekar sera alanında kullanılmak üzere 20 ton sera örtüsü dağıtıldı. Her iki etapta toplam 302 üreticiye 7 milyon lira değerinde 132 ton sera naylonu dağıtılmış oldu. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen sera örtüsü dağıtım töreninde konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova’da 3 bin 820 dekar alanda örtü altı sebze üretimi yapıldığını söyledi. Yalova İli Plastik Sera Üst Örtülerinin Yenilenmesi Projesi bütçesinin yüzde 50’sinin bakanlık, yüzde 25’inin İl Özel İdaresi ve yüzde 25’inin ise çiftçi katkı payı olmak üzere toplam 7 milyon lira olduğuna vurgu yapan Parıldar, “3 Nisan tarihinde 1. etap çerçevesinde 223 üreticiye yaklaşık 360 dekarlık alanda sera naylonu yenilemesi yapmak üzere 112 ton sera naylonu dağıtımı yaparak, bütçemizin 5.8 milyon lirası kullanılmıştı. Bugün 2. etapta 79 üreticiye 20 ton sera naylonu dağıtmak için toplandık. Toplamda 302 üreticiye 132 ton sera naylonu dağıtmış olacağız ve 428 alanda sera naylonu yenilemiş olacağız” dedi. İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ise proje ile yaklaşık 500 dekarlık bir arazinin yeniden Yalova ekonomisine kazandırılacağını anlattı. AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş de projede emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekimi yapılarak, çiftçilere 20 ton sera örtüsü dağıtıldı. Programa İl Özel İdare Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli de katıldı.

Parıldar kurban pazarı ile satış kesim yerlerini inceledi Haber

Parıldar kurban pazarı ile satış kesim yerlerini inceledi

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban pazarı ile satış ve kesim yerlerini ziyaret ederek kurban satıcı ve alıcıları ile sohbet etti. Suat Parıldar 28 Haziran-01 Temmuz tarihleri arasında icra edilecek kurban bayramı öncesinde Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü İskender Karael’le birlikte Kurban Pazarı ile kurban satış ve kesim yerlerine yaptığı ziyaretlerde incelemelerde bulundu ve kurban satıcılarıyla sohbet ederek kurbanlıkların satışı ve kesimi hakkında sohbet etti. İl Müdürümüz bir kurban pazarlığına da aracılık ederek satışın gerçekleşmesine katkı sağladı. İl Müdürü Parıldar yaptığı ziyaretlerde kurban alımı, kesimi ve kurban etinin işlenmesi ve saklanması ile ilgili şunları kaydetti: “Kurban Bayramı sebebiyle büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bu dönemde, hayvan hastalıklarının yayılma riski de artmakta ve dolaylı olarak ülke ekonomisinde büyük kayıplara neden olmaktadır. Bu olumsuzlukların önlenmesi amacı ile bir takım tedbirlerin alınması; yetiştiricilerin, hayvan satıcılarının ve hayvan alıcılarının bu tedbirlerin gereklerini yerine getirmeleri önemlidir. İl dışından İlimize Kurbanlık olarak hayvanlarını sevk eden hayvan sahiplerinin İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’nden Veteriner Sevk Raporu almaları zorunludur. Sığır, Manda ve Deve gibi büyükbaş hayvan satın alacakların, alacakları hayvanların kulak küpesi, pasaportu veya "Veteriner Sağlık Raporu" olup olmadığını kontrol etmeleri ve bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekir. Vatandaşlarımız Tarım ve Orman Bakanlığının mobil uygulaması ’TarımCebimde’ üzerinden küpe numaralarını girerek kurbanlık hayvanların ırk, cinsiyet, yaş, tür ve aşı bilgilerini sorgulayabilirler. ’Tarımcebimde’ uygulamasını mobil cihazlarına indiren vatandaşlarımız, tüm kullanıcılara açık küpe sorgulama özelliğiyle küpe numarasını girerek büyükbaş veya küçükbaş hayvanlar ile ilgili detaylara ve aşı bilgilerine ulaşabiliyor. Vatandaşlar, şu 3 adımı takip ederek satın almak istedikleri kurban hakkında bilgi edinebiliyor: https://tarimcebimde.tarimorman.gov.tr adresinden ’TarımCebimde’ mobil uygulaması cep telefonuna indirilir. ‘Hayvansal Üretim’ana menüsünden ‘Küpe Sorgulama’ alt menüsü seçilir. Gelen menüde büyükbaş veya küçükbaş hayvan seçimi yapıldıktan sonra satın alınmak istenen hayvanın küpe numarası girilerek ’Sorgula’ butonuna tıklanır. Gelen sonuçlarda hayvanın yaşı, türü, ırkı ve aşıları hakkında tüm bilgiler görülebilir. Sürdürülebilir bir hayvancılık için damızlık dişi hayvan varlığının artırılması büyük önem arz etmektedir. Bu gayetle gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak kesimleri yasaktır. Ancak "damızlık değeri yoktur" şeklinde Veteriner Hekim Raporu olan dişi hayvanlar kesilebilir. Yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, kanlı ishal ve pis kokulu burun akıntısı olan, kılları karışık ve mat halde olan ve bakışları, dış görünümü canlı olmayan hayvanlar satın alınmamalıdır. Kurbanlık hayvanların kesimi, çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile belediyeler tarafından sadece kurban kesimi için hazırlanmış, alt ve üst yapıları bulunan kesim yerlerinde ve Kurban Hizmetleri komisyonlarının önceden belirlediği yerlerde yapılmalıdır. Çünkü buralarda temizlik hizmetleri; sıcak ve soğuk su; tuvalet, askı, kanal ve çukur, atık ve artık imha yeri gibi imkanlar ile usta kesici, muayene ve kontrol veteriner hekim hizmetleri bulunur. Köylerde ve kesim yeri bulunmayan yerlerde ise bahçelerde usulüne uygun olarak, çevreye zarar vermeyecek şekilde kesim yapılır. Ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kesim yapmak yasaktır. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 14 C’nin altında olmamasına dikkat edilmeli) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli (5-6 saati geçmemeli) daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar tüketilmemeli atılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir.”

Yalova’da kesme gül zararlısına karşı mavi yapışkan tuzak dağıtıldı Haber

Yalova’da kesme gül zararlısına karşı mavi yapışkan tuzak dağıtıldı

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Kesme Gül Üretiminde Zarara Neden Olan Thrips spp. ile Mücadele Yapılması Projesi” çerçevesinde il genelinden 30 kesme gül üreticisine 68 dekar alanda uygulanmak üzere 8 bin 160 adet mavi yapışkan tuzak dağıtıldı. 2021 yılında kesme gül üreticilerinin Thrips ssp. den yoğun zarar gördüklerini bildirmelerini müteakip Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik ekipleri 20 dekar örtü altı alanda yapmış olduğu keşif sürveylerinde zararın yüksek olduğu ve üreticilerin zarara bağlı ürün kayıplarının yüzde 80’lere vardığının gözlemledi. Sürvey alanlarından zarar gören bir üreticinin 150 metrekarelik 3 örtü altı serasında 2021 yılında zararlı ile mücadele yapılmaya başlandı. 2022 yılında başarılı sonuçlar alınması üzerine İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan yüzde 72 Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, yüzde 12 İl Özel İdaresi ve yüzde 16 çiftçi katkısıyla ‘’Kesme Gül Üretiminde Zarara Neden Olan Thrips spp. ile Mücadele Yapılması Projesi’’ hazırlanarak 2023 yılında hayata geçirildi. Proje çerçevesinde Çiftlikköy’de 1, Çınarcık’ta 6 ve Kadıköy’de 11, ’da 10 ve Elmalık köyünden de 2 olmak üzere toplam 30 üreticiye ait 68 bin 266 metrekare alanda kesme gül üretiminde zarara neden olan Thrips spp. zararına karşı biyolojik ve biyoteknik mücadele yapılmış olacak. Dağıtımı yapılan mavi yapışkan tuzak uygulaması İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından Kadıköy beldesinden bir çiftçinin kesme çiçek serasında projeden yararlanacak çiftçilere uygulamalı olarak gösterildi. Kadıköy’de düzenlenen dağıtım törenine İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Muharrem Çobankent katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.