TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sulama Desteği

AGRONEWS - Sulama Desteği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sulama Desteği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Büyükşehir’den Mavikentli çiftçilere sulama desteği Haber

Büyükşehir’den Mavikentli çiftçilere sulama desteği

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kumluca Mavikent Mahallesi Bahçebaşı mevkiinde sulama sistemi projesini hayata geçirdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Kumluca’da Mavikentli üreticilerin sesine kulak verdi. Kumluca Mavikent’te yaşanan sorunları çözmek için harekete geçen Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleri 25 yıldır kullanılmayan içme suyu kaynağını tekrar aktif hale getirip 2 kilometrelik kapalı hat yaparak saatte 30 ton su kapasiteli sulama sistemi oluşturdu. Gerçekleştirilen proje ile yaklaşık 400 dönüm arazinin sulama sıkıntısı giderilerek bölgedeki tarım faaliyetleri için büyük kolaylık sağlanmış oldu. “Sulama sorunu ortadan kalkıyor” Bölgede seracılığın son derece önemli bir sektör olduğuna dikkat çeken Mavikent Mahalle Muhtarı Adem Karataç, su sorunu nedeniyle seralarını sulamada ciddi sıkıntılar çektiklerini söyledi. Karataç “Mahallemizde seracılık önemli bir yere sahip bölgede sulama suyu kaynağımız yetersiz kalıyordu. Antalya Büyükşehir Belediyesi Kumluca Koordinasyon Başkanımız Kerem Kaya Turan’a mahallemizdeki sulamayla ilgili sıkıntıları anlattık. Bizi dinledikten sonra Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimleri sulama suyu için hızlı bir şekilde çalışma başlattı. Bir ay gibi kısa bir zamanda tesis tamamlandı. Vatandaşlarımız bahçe ve seralarını daha verimli sulama imkanı buldu” dedi.

Büyükşehir, depremzede çiftçilere sulama sistemi desteği veriyor Haber

Büyükşehir, depremzede çiftçilere sulama sistemi desteği veriyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde depremden etkilenen çiftçiler için sulama sistemi desteği verildi. Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması programı kapsamında yapılan Afet Bölgesi Tarımsal Sulama Projesi’nce destekten Kahramanmaraş merkezli depremlerde Nurdağı ve İslahiye’de meyve ile sebze yetiştiriciliği yapan ve sulama sistemi zarar gören 150 çiftçi yararlandı. Bölgede tarım faaliyetlerinin devam etmesi ve üretimin modern imkanlarla sürmesi için hazırlanan destekle 75 çiftçiye yağmurlama sulama sistemleri, 75 çiftçiye ise damlama sulama sistemleri dağıtıldı. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Alet Ekipman Parkı’nda Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı ekiplerince yapılan dağıtımda 10 dekarlık tarımsal ürün yetiştirme alanında bulunan çiftçilerin yararlandığı destek ile bin 500 dekarlık arazinin modern sulama sistemleriyle sulanarak üretimin arttırılması amaçlanıyor. Çiftçiler destek için teşekkür etti Destekten yararlanan Nurdağı Sakçagözü Köyü’nden Bedir Kaya, zararın karşılanması için projenin önemine değinerek, “Bu destek yaralarımıza merhem oluyor. Bu sulama boruları, depremde hasar alan sulama sistemimizin yerine koymada yarar sağladı. Burada bize sulama borusu harici, gübre, mazot destekleri katkı sağladı üretimimize. Depremden sonra Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Fatma Şahin hep yanımızda oldu. 10 dönümlük bir yağmurlama sistemi desteği alıyorum şimdi. Bu imkanı tanıyanlardan teşekkür ediyorum. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi akıllı sulama sistemi yapıyor, bilgi veriyor.” Çiftçi Abdullah Kılıç ise desteğin deprem ile oluşan zararın bir kısmının Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle karşılandığını aktararak, “Tarım ve sanayinin gelişmesi lazım. Devletimizin, milletimizin ve belediyemizin yaptığı destekler için teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi deprem öncesi ve sonrası çiftçiye destek vermeyi sürdürüyor. 20 gün sonra buğday ekimi başlayacak. Verilen mazot desteği ile ekimlerimizi yapıyoruz. Deprem sonrası gübre desteği de almıştım. Deprem ve pandemide gördük ki tarım ve gıda önemli. Tarımsal ekipmanlar gönderdi mağdur çiftçilerin kullanması için buraya Büyükşehir Belediyesi. Bu da güzel bir çalışma” diye konuştu.

Afşarlı üreticilere sulama desteği Haber

Afşarlı üreticilere sulama desteği

Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Sarıgöl ilçesine bağlı Afşar Mahallesi’nde faaliyet gösteren sulama kooperatifine sondaj kuyusu açılarak üreticilerin hizmetine sunuldu. Sarıgöl ilçesine bağlı Afşar Mahallesi’nde bulunan sulama kooperatifinin Manisa Büyükşehir Belediyesine yaptığı müracaat sonrasında Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı harekete geçti. Teknik personeller tarafından yürütülen teknik araştırmalar ve etüt çalışmaları sonucu yeni kuyu yerleri belirlenerek ihaleye çıkıldı. İhale süreci tamamlanan ve yer teslimi yüklenici firmaya yapılan iş ile ilgili çalışmalar tamamlanarak kuyular sulama kooperatifinin kullanımına sunuldu. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Yılmaz Usta, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’ün kırsal kalkınmaya ve üreticilere verdiği önemle hizmetlerimize devam ediyoruz. Örtü altı yetiştiriciliğinden fidan desteğine, gölet yapımından, tarımsal tahmin istasyonlarına kadar kırsal kalkınmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tarımsal üretimin artarak devamını ve üreticilerimizin kalkınmasını çok önemsiyoruz. Sarıgöl ilçemiz Afşar Mahallemize böyle bir hizmet vermekten de mutluluk duyuyoruz. İlimiz genelinde toplamda 5 sulama kooperatifine 6 adet sondaj kuyusu açarak üreticilere verdiğimiz desteği sürdüreceğiz. 17 ilçemizin tamamında kırsal kalkınmanın sağlanması adına hizmetlerimiz sürecek” dedi. Sondaj kuyusu yapım çalışmalarından duydukları memnuniyeti dile getiren üreticiler ve vatandaşlar, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve tüm ekibine teşekkürlerini iletti.

Büyükşehir, tarımsal sulamada üreticiye can suyu oluyor Haber

Büyükşehir, tarımsal sulamada üreticiye can suyu oluyor

Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Sarıgöl ilçesine bağlı Çavuşlar Mahallesi’nde bulunan sulama kooperatifinin kullanımına sunulmak üzere 1 adet sondaj kuyusu açılması için çalışma başlatıldı. Sarıgöl ilçesine bağlı Çavuşlar Mahallesi’nde bulunan sulama kooperatifinin Manisa Büyükşehir Belediyesine yaptığı müracaat sonrasında Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı harekete geçti. Teknik personeller tarafından yürütülen teknik araştırmalar ve etüt çalışmaları sonucu yeni kuyu yeri belirlenerek ihaleye çıkıldı. İhale süreci tamamlanan ve yer teslimi yüklenici firmaya yapılan iş ile ilgili çalışmaların en kısa sürede tamamlanacağı ve açılan kuyuların sulama kooperatifinin kullanımına sunulacağı belirtildi. İl genelinde 5 sulama kooperatifine 6 sondaj Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Yılmaz Usta, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’ün kırsal kalkınmaya ve üreticilere verdiği önemle hizmetlerimize devam ediyoruz. Örtü altı yetiştiriciliğinden fidan desteğine, gölet yapımından, tarımsal tahmin istasyonlarına kadar kırsal kalkınmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tarımsal üretimin artarak devamını ve üreticilerimizin kalkınmasını çok önemsiyoruz. Sarıgöl ilçemiz Çavuşlar Mahallemize böyle bir hizmet vermekten de mutluluk duyuyoruz. İlimiz genelinde toplamda 5 sulama kooperatifine 6 adet sondaj kuyusu açarak üreticilere verdiğimiz desteği sürdüreceğiz. 17 ilçemizin tamamında kırsal kalkınmanın sağlanması adına hizmetlerimiz sürecek” dedi. Başkan Ergün’e teşekkür ettiler Sondaj kuyusu çalışmasından toplam 4 bin dekar tarım arazisi ve 411 üyenin faydalanacağı bildirilirken, S.S. Kemaliye Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Günen, Kooperatif Müdürü İsmail Pamuk ve vatandaşlar yapılan hizmetten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve tüm ekibine teşekkürlerini iletti.

Çiftçilerin su kullanım bedeline yüzde 50 indirim yapılacak Haber

Çiftçilerin su kullanım bedeline yüzde 50 indirim yapılacak

Tarım ve Orman Bakanlığının "Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı. Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı ile üreticilerin su kullanım hizmet bedellerinin yüzde 50 desteklenmesi kararlaştırılmıştı. Tebliğle de sulama birlikleri ile kooperatiflerince işletilen sulama sahalarında bu yıl tarımsal üretim yapan çiftçilerin su kullanım hizmet bedellerinin desteklenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Buna göre, destekten yararlanacak üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olmaları ve destekleme ödemesine esas veriler ile ÇKS sistemindeki verilerin uyumlu olması şartları aranacak. Sulama birliklerine kayıtlı üreticilerin, üretim sezonunda su kullanım hizmet bedelinin yüzde 50'sinin tamamını dönemi içerisinde ödeme takvimine uygun olarak ödemiş olması ve su kullanım hizmet bedelinin yüzde 50'sinin sulama birliği hesabına aktarılmasını sağlamak için düzenlenen muvafakatname ile birliğe başvurmuş olması gerekecek. Sulama kooperatifine kayıtlı üreticilerin de üretim sezonunda su kullanım hizmet bedelinin tamamını dönemi içerisinde sulama kooperatiflerince ilan edilen ödeme takvimine uygun olarak ödemiş olması ve su kullanım hizmet bedelinin tamamının ödendiğine dair üretici adına düzenlenmiş belgelerle kooperatife müracaat etmiş olması şartı aranacak. Bakanlık ödeme yapacak Su kullanım hizmet bedelinin geriye kalan yüzde 50'si için hazırlanan icmaller, ödenmek üzere haziran, ağustos, ekim ve aralık aylarının ilk haftası içinde Bakanlığa gönderilecek. Bakanlık bütçe imkanları çerçevesinde ödemeleri yapacak. Ön yüklemeli ve peşin ödemeli elektronik kartlı sayaç kullanımlarına, sulama birliği veya sulama kooperatifi tarafından sulanan bitkinin, birim alana çiftlik sulama suyu ihtiyacına göre belirlenecek bitki sulama suyu ihtiyacına göre hesaplanan miktardan daha fazla su yüklemesi yapılmayacak. Çiftçinin peşin ödemelerinde, su kullanım hizmet bedelinin yüzde 50'si su kullanıcısı üretici tarafından sulama birliğine ödenecek ve ödenen bu miktar Bakanlık tarafından sulama birliğine üreticiler adına yapılacak ilk ödeme taksitinin icmalinde yer alacak. Sulama birliğince sonradan yapılan ölçüm çalışmalarıyla tahakkuk eden su kullanım hizmet bedelinin fazla ya da az olma durumuna göre mahsuplaşma işlemi yapılacak. İl veya ilçe müdürlükleri, kontrol, askı, itiraz ve değerlendirme süreçleri bittikten sonra icmalleri onaylayarak 17 Kasım 2023 tarihi mesai bitimine kadar Bakanlığa gönderecek. Su kullanım hizmet bedeline ilişkin 31 Aralık 2023 tarihine kadar oluşabilecek ödeme talepleriyle ilgili olarak icmal, askı, kontrol ve onay süreçleri ilgili birimlerince belirlenip, gerekli iş ve işlemler yapıldıktan sonra onaylanarak 9 Şubat 2024 günü mesai bitimine kadar Bakanlığa gönderilecek. Bu desteğe başvuran çiftçi, destek ödemesinin Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre yapılmasını kabul edecek. Ödemeler bankanın ilgili şubelerinde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılacak. Tebliğ, 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Kaynak: Anadolu Ajansı

Çiftçilere tarımsal su kullanımında yüzde 50 destek Haber

Çiftçilere tarımsal su kullanımında yüzde 50 destek

Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararla, sulama birlikleri ile kooperatifleri tarafından işletilen sulama sahalarında tarımsal üretim yapan çiftçilerin, bu yıl su kullanım hizmet bedellerinin desteklenerek üretim maliyetlerinin azaltılması ve rekabet güçlerinin artırılması ile bu kapsamda gıda arz güvenliğinin ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanmasına katkıda bulunulması amaçlanıyor. Buna göre, sulama birlikleri tarafından kendi usul ve esaslarına göre belirlenen su kullanım hizmet bedelinin yüzde 50'si öncelikle su kullanıcısı üretici tarafından ilgili sulama birliğine ödenecek. Su kullanım hizmet bedelinin geriye kalan yüzde 50'si ise Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili bütçesinden üreticiler adına sulama birliklerine aktarılacak. Sulama birlikleri tarafından oluşturulacak ödemeye esas icmaller Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğüne gönderilecek. İcmaller DSİ tarafından gerekli kontroller yapıldıktan ve onaylandıktan sonra ödenmek üzere Bakanlığa iletilecek. Ödemeler üreticiler adına ilgili sulama birliklerinin hesabına aktarılacak. Sulama kooperatifleri tarafından üreticiler adına tahakkuk ettirilen su kullanım hizmet bedelini dönemi içinde ödeyen üreticilere yüzde 50 destekleme ödemesi yapılacak. 2023 üretim yılı sonunda sulama kooperatifleri tarafından su kullanım hizmet bedelini ödeyen üreticilere ait icmaller il-ilçe tarım ve orman müdürlüklerine teslim edilecek. Müdürlükler tarafından gerekli kontroller yapılıp onaylanan icmaller, ödenmek üzere Bakanlığa gönderilecek. Yıl sonuna kadar sürecek Bu destekten yararlanacak üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olması şartı aranacak. Karar kapsamındaki destek uygulaması, 1 Ocak 2023 itibarıyla başlayacak ve 31 Aralık 2023'te sonra erecek. Desteklemelere ilişkin ödemeler için gerekli kaynak, Bakanlığın 2023 yılı tarımsal destekleme bütçesinden karşılanacak. Kararın uygulanmasına ilişkin Ziraat Bankasına hizmetlerinden dolayı, ödenen destekleme tutarının yüzde 0,2'si komisyon olarak ayrıca ödenecek. Destekleme ödemelerinin denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Bakanlık yetkili olacak. Karar, 1 Ocak 2023'ten geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Bakan Kirişci, tarımsal sulamanın desteklenmesi kararını değerlendirdi Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan, "Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı"na dair sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Söz konusu kararla, çiftçilerin 2023 yılı tarımsal sulama ücretlerinin yüzde 50'sini karşılayacaklarını belirten Kirişci, şunları kaydetti: "Devletimiz, alın ve akıl terini üretimle buluşturan çiftçisini desteklemeye devam ediyor. Tüm üreticilerimize hayırlı, uğurlu olsun. Sulama Kooperatifleri tarafından işletilen sulama sahalarında, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olarak üretim yapan çiftçilerimizin, 2023 yılı tarımsal sulamadan kaynaklı kullanım hizmet bedellerini yüzde 50 oranında destekleyeceğiz." Kaynak: Anadolu Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.